upustila bih se po prvi put u pravljenje pekmeza/džema/marmelade od mandarina, pa tražim neki provjereni recept ako je tko radio...![]()
upustila bih se po prvi put u pravljenje pekmeza/džema/marmelade od mandarina, pa tražim neki provjereni recept ako je tko radio...![]()
Nedavno ja podignula temu:
http://forum.roda.hr/threads/63031-M...-narana%C4%8Da
Radila sam ja i to okvirno po receptu s ovog linka:
http://manjada.org/2011/12/8-savjeta...mandarina.html
Krvav je to posao, trebalo mi je dosta vremena da očistim mandarine od bijelih niti jer sam bila vrlo temeljita, a onda sam nožem ''filetirala'' koricu da odstranim onaj debeli bijeli unutarnji dio. Mandarine sam prvo očistila od tih bijelih niti, a zatim prepolovila i postrugala te niti iz sredine. Poslije sam te polovice poprečno prerezala i razdvojila polovice kriški, tako mi je bilo lakše, a i bolje je da se suhi dio posla obavi prije, a onda razdvajaju kriške.
Korice sam nasjeckala i namakala kao što piše u receptu i kuhala marmeladu tek drugi dan. Stavila sam i šećera prema uputi, ali mi je bilo užasno preslatko pa sam dodala još jedno 7 dl soka od iscijeđenih mandarina i sok od dva limuna. Kuhala sam u malo širem loncu da ne bude predebeli sloj smjese i kuhala na laganoj vatri uz dosta često miješanje, pogotovo pred kraj.
Ove godine sam radila podosta raznih pekmeza, ali moram reći da je ova marmelada bila najkompliciranija zbog tog čišćenja, no rezultat je tako divan da upravo ponavljam - ovaj put sam u startu uzela 2,5 kg mandarina s korom, a šećera sam stavila 250 g (ako bude potrebe, lako dodam). I da, od prethodne smjese ispale su mi dvije teglice po 380 g i 3 teglice od cca 150 ml.
ovo trazim
napravila bih za probu pekmez od mandarina, ali ne bih koristila koricu
jel netko radio bez kore?
svi recepti na netu na koje sam naisla, obavezno koricu treba trancirati na trakice, kuhati u 14 voda, prokuhavati itd
a to mi se ne da
Posljednje uređivanje od emily : 26.09.2016. at 14:05
Ja sve bobičasto i jako "mokro" voće brzinski ukuham sa želinom.
Samo šljive kuham 3 sata da dobijem sfrkanu kožicu. To mi je najbolji dio pekmeza.
A zašto ne?
Ja sam prošle godine radila od gorkih naranči( s koricom) ali je poanta da u receptu piše da se koštice kuhaju i onda ostave 24 sata. Trebaš vidjeti kako se ta tekućina želirala. Valjda se želira i od koštica mandarina - to bi ti jako pomoglo kod kuhanja
Tu je recept
http://desa-dubrovnik.hr/wp-content/...-Dubrovnik.pdf
ja bih probala raditi po njemu - samo izbaci dio s koricama.
Meni je taj od gorkih naranči jedan od najboljih džemova koje sam ikada jela, i napravila.
ali fakat je dobra fora to sa košticama
evo, ja pak izbjegavam želin koji je Nera spomenula. nigdje ga ne stavljam.
Koštice imaju tanin, i stvarno je bilo zanimljivo gledati kako se tekućina u kojoj su se kuhale želirala
Nano, ne da mi otvoriti ovaj pdf koji si linkala![]()
pitanje zasto ne s koricama - jer nemam vremena
da je vikend, i imam cijela 2 dana za rezuckanje, i nakuhavanje - onda mozda i bih
Zelin cu koristiti, kupila sam jednu vrecicu
u PDF formatu je
kopiram
Džem od ljutih naranača
naranče 1 kg
šećer 1 kg
voda za koštice 500 ml
1 Dobro operite naranče. Ogulite koru
i natopite je vodom u posudi te ostavite
24 sata. Iz pulpa naranče izvadite
koštice i skuhajte ih (oko pola sata) u
pola litre vode te ostavite u staklenoj,
pokrivenoj posudi u hladnjaku 24
sata. Pulpe razdvojite na kriške koje
još prepolovite te im dodajte šećer i
ostavite ih pokrivene u posudi 24 sata
na sobnoj temperaturi.
2 Nakon 24 sata isperite koru i izrežite
je na uske i sitne rezance. Koštice,
skuhane u vodi, procijedite s pomoću
cjediljke i isperite vodom, pa dopunite
količinu od pola litre vode. Pomiješajte
vodu od kuhanja koštica s prepolovljenim
kriškama naranči pomiješanih sa
šećerom, usitnjenom korom, pa kad
sve zajedno provrije, kuhajte tridesetak
minuta, uz povremeno miješanje.
3 Kad je džem kuhan, vruć ulijte u
staklenke (prethodno zagrijane u
pećnici). Staklenke čvrsto zatvorite
poklopcima i okrenite naglavce, pa
ostavite tako 15 minuta, kako bi se
poklopac sterilizirao vrućim džemom.
a kaj nije isto da se stavi koja zelena jabuka?