Stranica 10 od 12 PrviPrvi ... 89101112 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 451 do 500 od 581

Tema: dobar, loš, zao - financije

In love avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Nama se kredit jako isplatio. Mislim, imali smo vise srece nego pameti ali eto . Za kucu sa skoro 2000m2 okucnice smo platili 70 000e( uzeli kredit 35 000na 15g, ostatak smo imali kes), nakon toga prodali visak zemlje (600m2) za 45 000e ( to smo ulozili u biznis od kojeg zivimo). Trenutno imamo jos par godina kredita i ostat ce nam kuca koja danas vrijedi barem duplo ( i bez okucnice koju smo prodali). Mi smo u to uletili jako mladi i bilo nam je jako tezko na pocetku ali eto, na kraju se isplatilo. Trenutno tu isto kucu renoviramo i nema sanse da uljecem u kredit, koliko ide kesom ok, ostalo ce malo pricekati.

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Tashunica prvotno napisa Vidi poruku
    kako MM kaže, dosta mi je da se tješim rogom afrike.
    ako završiš fakultet, u poslu si dosegnuo ono što si htio,
    a standard svako malo stepenicu niže - to i nema baš nekog smisla.
    I jednostavno se ne možće uspoređivati s većim dijelom Europe. A rog Afrike, baš sam htjela tako nešto napisati... Jadni smo mi kad se moramo tješiti gladnima i žednima.

šafran avatar
    Datum pristupanja
    May 2013

Početno

Citiraj spajalica prvotno napisa Vidi poruku
    slazem se s coksom, nije isto u razvijenom kapitalizmu, koji te isto moze zgaziti za tren, ako se odlucis ponasati van svojih mogucnosti i kod nas u nastajecem kapitalizmu, u zemlji nakon rata i krize.
    To je ono o čemu ja čitavo vrijeme govorim. O kapitalizmu općenito. Ne uspoređujem istok i zapad, niti mi to pada na pamet.

Ostalo je i meni bespredmetno raspravljati i ulaziti u neke usporedbe ovdje i tamo, kruške i jabuke ne mogu uspoređviati, niti ja to ovdje radim jer ne bi imalo nikakvog smisla, kao i što nema smisla nivelirati kupovinu nekretnine sa udijelom vlastitog kapitala i kupovine nekretnine bez centa svog kapitala. Totalno dvije različite investicije koje zahtjevaju poptuno različite strategije, pristup i planiranje, pogotovo dugoročno.

šafran avatar
    Datum pristupanja
    May 2013

Početno

Recimo ovako, ja govorim ovdje čitavo vrijeme prilično općenito, iznosim neka svoja razmišljanja, neka stećena iskustva, stavove koji su se mjenjali, forimirali i opet će se vjerojatno mjenjati kako starim, govorim naravno iz cipela gdje trenutno živim, to se osjeti naravno, ali bez ikakve namjere uspređivanja.

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Citiraj šafran prvotno napisa Vidi poruku
    Ovo nije točno. Zavisi od veličine planirane nekretnine, lokacije, banke, uvijeta, trenutnih kamata, periodu na koji se dogovoraju..
    Uglavnom, udio vlastitog kapitala drastično pojeftinjuje kredit, a ako promatramo period od 30 ili više godina, nimalo zanemariva činjenica.

ovo je točno!!
    ako skupi neku paru i digne još 30000 eura na 20 godina, kamata će je izaći kao da je 10 godina plaćala stan od 800 kn.
    a 800 kn je ispod svih granica i nije vjerojatno da će ti se potrefiti da dugoročno plaćaš takvu mizeriju.

a stan koji kupiš na krediti je tvoj.
    ok, ako ga ne možeš plaćati uzet će ti ga, ali uzeti će ti i najmodavci stana ako ne možeš plaćati podstanarstvo.
    tako je meni definitivno isplativije ulagati u vlastiti stan nego u podstanarski u kojem btw možda imaš i prozore koji ne dihtaju, grijanje nije dobro napravljeno i sto drugih stvari u koje ti se ne isplati ulagati

šafran avatar
    Datum pristupanja
    May 2013

Početno

Citiraj dolega prvotno napisa Vidi poruku
    ako skupi neku paru i digne još 30000 eura na 20 godina,
    Ok, o kolikom iznosu vlastitog kapitala govorimo? Koliko taj stan vrijedi sada na tržištu čiji najam košta 800 kn, a da ga se kupi?
    Koliko mjesečno može otplačivati? Radi li se o stanu kojeg je još potrebno sanirati ili ne? Radi li se o fiksnoj kamati i na koji period? itd..Meni fale tu još neki parametri da bi to tako mogla fiksirati i reći go for it, posebno ne iz tuđih cipela.

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

pa ne pričamo o otkupu podstanarskog stana

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Ok, o kolikom iznosu vlastitog kapitala govorimo? Koliko taj stan vrijedi sada na tržištu čiji najam košta 800 kn, a da ga se kupi?
    Koliko mjesečno može otplačivati? Radi li se o stanu kojeg je još potrebno sanirati ili ne? Radi li se o fiksnoj kamati i na koji period? itd..Meni fale tu još neki parametri da bi to tako mogla fiksirati i reći go for it, posebno ne iz tuđih cipela.
    zaboravljamo na još jednu činjenicu. a ta je uređenost tržišta najma stanova. a ima nešto i u kulturi.
    moj šogor je u švicarskoj živio u stanu u najmu, dugoročnom najmu, dok plaćaš najamninu sva prava imaš. ljudi, najmodavci, se time bave - grade stanove koje iznajmljuju.

a kod nas, umre nona, djeca iznajme stan, po mogućnosti s jednom zaključanom sobom natrpanom sa stvarima od none koje nedajbože bacit, stan se iznajmljuje, naravno, s namještajem od none, a u dnevnom prastari kauč od te iste none, al opet nedajbože bacit, ne smiješ. vlasnici upadaju u stan kad god se sjete, osim kad padne kiša i prokišnjava krov. onda ih nema. da, nedajbože i da im padne na pamet ulagati u tu svoju nekretninu, a da bi je mogli iznajmljivati. oš, neš, ako pofarbaju, puno su napravili. a šlag na kraju - unuk se ženi, treba mu stan i voila - vi ste kao podstanari na ulici. zaboravih, sve to zajedno - na crno. nemate ugovor, plaćate na crno, nikakve zaštite.

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Citiraj cvijeta73 prvotno napisa Vidi poruku
    šafran, aj rasporedi kućni budžet četveročlane hrvatske familije, gdje je jedan od supružnika bez posla, od 5.400,00 kn i to tako da ti ostane za zlatne novčiće i polugice. aj da te vidimo .

nek oboje rade, to je 10.800. aj sad opet. i s ovim potonjim, odreći ćeš se svega i svačega prije nego dođeš do iphona i skupog auta.

mislim, ovo o čemu ti pričaš je - način života. oš trošit na iphon i auto il na obrazovanje, knjige, potkrovlje, putovanja, zlatne poluge il strane jezike - ma koga briga.
    a oni koji troše preko svojih mogućnosti i plaćaju iphon na rate koje ne mogu otplatiti...k'mon. ti su statistički - beznačajni.
    a kamoli da su bit svega ovog potrošačkog kaosa, kako ti kažeš.
    oš jednu novost? štednje mi je već preko glave. te štednje koju propagiraju oni koji imaju.
    Citiraj čokolada prvotno napisa Vidi poruku
    Jedan od značajnih problema prosječnog Hrvata je i taj da su ljudi potpuno iscrpljeni 7-godišnjom krizom (prethodno ih je načeo rat i kapitalizam zna se na čiji način) tako da je skroz bespredmetno uspoređivati se sa startnom pozicijom (neke nekad) slične države.
    malo sam ovo sazela. i samo cu kratko jer nemam vremena.

s jedne strane safran, mislim da kuzis sto ti hoces reci. (citala sam podosta tih knjiga ala "siromasan otac - bogat otac") i mada su neki savjeti i korisni i pametni, mislim da nacin kako ti njih na ovom topiku interpretiras, vodi do toga da ni ja ni drugi bas ne kuzimo sto ti hoces reci.
    - da smo sami krivi jer smo rastrosni i imamo iphone
    - da se trebamo vratiti u kameno doba jer je hrpa toga sto imamo ili radimo nepotrebno
    -ili nesto trece?

no problemi prosjecnog hrvatsko gradanina momentalno su zaista sasvim druge prirode

šafran avatar
    Datum pristupanja
    May 2013

Početno

Ne, govorimo o isplativosti iz tuđih cipela. Meni fale parametri. Jedan od njih je i cijena tog ili sličnog takvog stana na tržištu, a za koji je najam 800 kn mjesečno.

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

ajjajjaj
    citirala sam i spajku i martu i sasu, a sve je nestalo?????

šafran avatar
    Datum pristupanja
    May 2013

Početno

Joj Seni šta ste se uhvatile tog iphona, ja sam rekla da ga ja nemam i neću, makar ga svi oko mene imaju, i svi me onak blijedo pogledavaju kad izvadim svoj stari samsung Ma ne želim reć ništa posebno, a sad kad malo bolje razmislim dosta tih mojih razmišljanja je mislim i moja vlastita savjest Jer ponekad se i sama ponašam ko pijani milioner

Osoblje foruma spajalica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

evo ja ga nemam a zeljela bi ga si. lijep mi je, eto sta sad.

no ovdje ne govorimo o zeljama, zelim ja i na put oko svijeta, pa ne idem. vec o tome da u HR sve manje ljudi ima za podmiriti osnovne zivotne potrebe.
    da stednja kojom su nam svima puna usta, zapravo nije stednja za bolje sutra, vec za prezivi do sljedeceg mjeseca.
    i da nam je svima vec puna kapa svega.
    a o kapitalizmu, cak i ovom ovdje u nastajanju, vecina zna vec dosta i osjeti ga na svojoj kozi. ne postoje ni kod nas vise liste za stanove u firmi, sindikalno odmaraliste.
    ovdje su ljudi jako dobro spoznali sta je to danas imas posao, sutra nemas. ali probelm je da kad ga i izgubis i da promijenis mjesto stanovanja unutar HR tesko da ces naci posao, osim mozda ako to seljenje nije iz provincije u Zagreb.
    pa ne moze cijela HR biti i raditi u Zagrebu.
    i zato ljudi razmisljaju o odlasku, i to takvom kakav je napravila tvoja obitelj, da moze ako zeli i imati taj iphone, ili pak djete voditi na jahanje ako zeli.

no sad smo se vec jako odmaknuli od teme. kako se prilagoditi na postojece uvjete a jos uvijek imati nazovimo to pristojan zivot.
    Posljednje uređivanje od spajalica : 15.12.2014. at 13:14

šafran avatar
    Datum pristupanja
    May 2013

Početno

Znam. Mi smo inače otišli prije 15 godina, prije 10 su nas nagovarali da se vratimo jer se Hrvatska oporavlja. Razlog našeg odlaska je bila tadašnja kriza. Znam, sve mi je poznato.

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

jos nesto, ja mislim da safran da su sve te prce o bogatasima i kupacim gacicama starim 15 godina..ono naprosto price, i cisto sumnjam da je itko od njih se jako obogatio jer je sumanuto stedio, nego jer je pametno ulagao zaradeno.

a cisto zbog ravnoteze u svemiru:
    ja ne sumnajm u tvoje price o doktoricama opce prakse u njemackoj koje gledaju da li ce otici jednom tjedno na pizzu. ne znam gdje zivis i tamo je valjda tako.

ali evo jedan pogled iz jednog europskpog grada:
    ima naravno puno ljudi koji zive jako jako tesko i onih koji su jako jako bogati (ne poznam puno ni jednih, ni drugih)

ovih koji cine srednju, visu srednju klasu (vecinom su dobro obrazovani, sa dobrim radnim mjestima, ili malim vlastitim firmama) poznajem vise, te recimo da imamam nekakakv uvid.
    te uprkos ovoj krizi i opcenito tome, da srednja klasa postaje sve manja i sve joj je teze, odgovorno mogu reci:
    da svi ti ljudi (od referenata u firmama, preko nastavnika, profesora, do odvjetnika, pravnika (zaposlenih i u javnim i u privatnim ustanovama), arhitekata, ljecnika, (ne vlasnici privatnih klinika, nego ljecnici zaposleni u bolnicam, praksama..itd) fizioterapeuta, menadera...itd) bez problema kupe djeci knjigu, karte za predstavu, placaju im jezike, imaju preplate kazalista, opere..itd, i idu na pizzu ili u neke ne preskupe restorane, bez da se previse premisljaju da li ce im se srusiti financijska konstrukcija.
    s time zelim reci da oni u prosjeku zive boljim standardom od prosjecnog pripadnika srednje klase u hrvatskoj.

poznam ja i dosta ljudi u zagrebu, kojima na srecu ide prilicno dobro i jako dobro zive, ali prosjecno geldano je u hrvatsko standard prilicno nizak, nizi nego prije i to ne zbog iphonea i kupacih gacica.

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Ti pričaš mojim jezikom Ne fakat, to je ono, bit svega ovog potrošačkog kaosa. Kaže Seni ne bi bilo radnih mjesta, možda, ali ako uzmemo u obzir koliko su strojevi sofistcirani danas da bi se smanjila radna snaga i to pomalo pada u vodu, kad pogledaš samo trančiranje pilića, ne moraš ići dalje, sve uatomatski, čovjeka ni na vidiku, mrste brk samo šaćica njih, a nas uvjeravaju da to tako mora biti.
    evo da jos i na ovo odgovorim.
    nista tu ne pada u vodu, jer ja uopce nisam ni mislila na onu radnu snagu koja trancira pilice ili proizvodi tenisice ili h&m majice. te poslove vec odavno obavljau ljudi u kini, aziji...itd. a ljudi koji su te poslove obavljali su ih vec davno izgubili, te ako se nisu prekvalificirali i snasli spadaju pod takozvane gubitnike modernizacije.
    na svakom proizvodu cipele, tenisice.... (cijena samog materijala i cistog proizvodnog rada cini valjda 3% cijene koju placa kupac) hrani se osim one radne snage koja to defakto fizicki proizvodi jedna citava vojska ljudi - oni koji su dizajnirali, oni koji su smislili nove materijale, nove obrade, pa su se od njih kupile licence, oni koji provjeravjau standarde, oni kooji standardiziraju, oni koji proizvode pakovanje, oni koji smisljaju dizaj pakovanja, oni koji vode pravne poslove, oni koji smisljaju marketing i propagandu, oni koji kao modeli reklamiraju taj proizvod, oni koji ih sminkaju i uredjujuj oni koji tu sminku proizvode, oni koji to prodaju, oni koji ureduju prostore u kojima se prodaje, oni koji su te prostore projektirali, oni koji ti hlece skracuju ili produzuju ako su ti preduge ili prekratke..itd..itd.. ukratko svi mi - globalno selo.

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

s cime ja uopce ne zelim reci da bi svi trebali bezumno trositi, ni u kom slucaju. niti da je sve sto je danas ponudeno smisleno i potrebno.

zelim reci da je ekonomija danas ipak nesto kompleksnija znanost, koja se ne da sastaviti u 3 populisticke recenice.

a kako to izgleda kada eto ukines sve te bespotrebne stvari, te svih posaljes da okopavaju svoju malu okucnicu da se uspiju prehraniti sa malo krumpira i tri pilica, smo u povijesti ponesto puta vec vidjeli.
    eto recimo kulturna revolucija u kini
    i eto recimo crveni kmeri u kambodi
    Posljednje uređivanje od seni : 15.12.2014. at 13:44

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

no sad smo se vec jako odmaknuli od teme. kako se prilagoditi na postojece uvjete a jos uvijek imati nazovimo to pristojan zivot.
    ja mislim da je stvarno jedini način - prvo platiti sve režije, a onda excel tablica. al u nju treba ić svaka potrošena kuna. ili, platiti sve režije pa onda ostatak dignuti gotovinu i rasporediti u kuverte - svaki dan jedna kuverta. ako uzmeš od sutra, sutra nema trošenja.
    i da, štedjeti na hrani. a da, jer većina nas nema drugdje gdje.
    hraniti se zdravo, a jeftino.
    :mandarine_mi_na_uši_izlaze_ovu_jesen:

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

ja mislim da je stvarno jedini način - prvo platiti sve režije, a onda excel tablica. al u nju treba ić svaka potrošena kuna. ili, platiti sve režije pa onda ostatak dignuti gotovinu i rasporediti u kuverte - svaki dan jedna kuverta. ako uzmeš od sutra, sutra nema trošenja.
    4 kn kila

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

joj cvijeto moja nije ni ovo rješenje, mi radimo tako pa opet nemamo ništa
    to ti je rješenje da ne pošandrcaš od zaduživanja, što ne znači da neš pošandrcat od suzdržavanja.

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

i probati naci jos neki dodatni izvor prihoda, ako je ikako moguce.

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Citiraj seni prvotno napisa Vidi poruku
    i probati naci jos neki dodatni izvor prihoda, ako je ikako moguce.
    kako? misliš radit na crno?
    Posljednje uređivanje od AdioMare : 15.12.2014. at 14:08

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

a moj moto:"Jednom se živi!" potpuno pada u vodu na ovoj temi. Još kad pomislim kako volim (trošit i) uživat jer sam po prirodi pravi hedonist.
    Meni novac ne znači ništa kao novac nego da si mogu priuštiti svoje gušte putovanja, hobije, masaže,.... (ok i krov nad glavom).

A jooooj....ja ne znam štedit, jedini mi je način povećat prihode. Nepopravljiv slučaj. Jedino mogu štedit na kratke staze npr. imam neki cilj i u stanju sam nekoliko mjeseci odvajat sa strane da bih to nešto kupila. Evo nedavno sam se "ubila" od dodatnog posla da si platim zahvat na venama (zdravstv. problem), jedno obiteljsko putovanje i pokrivanje minusa u nadolazećim mjesecima.

Jednostavno prihodi iako su nam dobri nisu dovoljni za našu 4-članu obitelj (da ne budemo u minusu). Naravno MM kaže da trošim previše, ja ne mislim tako al želim nam priuštit i neka zadovoljstva. Dobro u priči je da on stavlja na štednju sa strane, tako da smo u poziciji da smo u minusu na tekućem al imamo sa strane (sanjam cijeli život o nekom malom apartmanu negdje dole u meni najljepšoj Dalmaciji).
    Posljednje uređivanje od Lili75 : 15.12.2014. at 14:11

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Citiraj AdioMare prvotno napisa Vidi poruku
    nista ne mislim. u smislu nekog konkretnog prijedloga.
    nego naprosto kao globalnu ideju, da se covjek s jedne strane pokrije s tim sto ima, a s druge stranne gleda, da li moze neci jos neki drugi nacin povecanja prihoda.

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

ja sam npr radila jedan ogroman prijevod, nije bilo na crno nego preko autorskog, al sam morala angažirat još 2 prevoditelja.

Dokument je bio velik 240 kartica stručnog texta. Jedan prevoditelj mi je odmah rekao da si zaračunam proviziju jer sam im našla posao, što meni ne bi palo na pamet poznajem ih godinama, jedna je radila za mene godinama. I eto uz moj odrađeni posao i proviziju, lijepi iznos se nakupio.J edino ću morat Bandiću dogodine plaćat višu cijenu vrtića.

Kvaka je u tome da uz dvoje male djece ja ne stignem uz svu volju uzimat neke poslove sa strane, uostalom imala bih grižnju savjesti što nisam s djecom.
    Pa prepuštam mužu prekovremene sate da odrađuje
    Posljednje uređivanje od Lili75 : 15.12.2014. at 14:16

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj Lili75 prvotno napisa Vidi poruku
    Dobro u priči je da on stavlja na štednju sa strane, tako da smo u poziciji da smo u minusu na tekućem al imamo sa strane (sanjam cijeli život o nekom malom apartmanu negdje dole u meni najljepšoj Dalmaciji).
    ja, kao neko ko s novcima bas nije vican, mogu ti reci samo da vam ovo financijski gledano i nema smisla.
    kamate na minus su najvece. pa gledano onako laicki ti u banci drzis svoj novac po kamatnoj stopi npr od 4% (ovo vi znate najbolje po kojoj stopi cuvate taj novac) a od nje istvremeno uzimas po kamatnoj stopi od 11%.

ako imas taj problem, a sad si radila ko luda da bi minus zatvorila, onda ti je najpametnije nakon podmirivanja minusa, otici u banku i traziti da ti isti ili ukinu ili smanje na npr. 1000 kn, koje ces moci vrlo brzo vratiti.

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Gledala sam to u Oprah ..prvo i osnovno je pokriti minuse a onda štednja.

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

ja, kao neko ko s novcima bas nije vican, mogu ti reci samo da vam ovo financijski gledano i nema smisla.
    kamate na minus su najvece. pa gledano onako laicki ti u banci drzis svoj novac po kamatnoj stopi npr od 4% (ovo vi znate najbolje po kojoj stopi cuvate taj novac) a od nje istvremeno uzimas po kamatnoj stopi od 11%.

ako imas taj problem, a sad si radila ko luda da bi minus zatvorila, onda ti je najpametnije nakon podmirivanja minusa, otici u banku i traziti da ti isti ili ukinu ili smanje na npr. 1000 kn, koje ces moci vrlo brzo vratiti.
    Spajka ma nisu to neki veliki minusi pa tako ni kamate na minus. Ne mogu tražit da mi ga ukinu jer mi jako varira od mjeseca do mjeseca, imam neke nepredvidive puteve u inozemstvo (komplicirano za objasnit) koje trebam platiti iz svog džepa pa mi ih se refundira naknadno (nakon2-3 mj). A nikako ne mogu predvidjet koliko će ih biti i kada.

Štednja je puno veći iznos nego ovih mojih 50 kn kamata. Tješim se da muž ne odvaja sa strane nego da stavljamo na zatvaranje minusa, onda ne bih ništa imali sa strane, to je 100%.

Naravno sve zajedno je neusporedivo sa štednjom koju smo imali npr. 2005-2006.

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

mali ispravak: radila sam da operiram vene, odemo na obiteljski na put u Austriju (4 dana) i da imam za pokriti minuse u narednim mjesecima, svaki mjesec pomalo jer mi mjesečnio iznos nije dovoljan da ne odem u minus a ne želim živjet tako da stalno pretražujem kataloge i gledam di je najjeftinije meso pa idem isključivo po 1 artikl u taj dućan. To ne mogu ni organizacijski zbog djece. Mužu treba auto radi posla.

Al stavila sma taj novac na novčani fond koji ima bar nekakv prirast pa s njega uzimam i stavljam na tekući, tako da ne idem u minus na mjesečnoj razini.

Ajmeee majko jedva samu sebe slijedim....

Al imam ja veliki plan u back up-u i opako radim na njemu, to je pravo rješenje za izlazak iz minusa.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

oprosti lily ali malo zbunjujuce pises.
    prvo da ti minus treba dok ti ne sjednu novci kao refund, a potom kazes da ne bi imali nista sastrane ako pokrijes minus.
    i 50 kn ti je godisnje ili kvartalno?
    i mislim da je bolje da probas usparati novce za pokrivanje puta, koji ce ti se refundirati nego da zbog toga odlazis u minus.
    reklo bi se ovo su osnove matematike, samo ovisi da li ih mozemo sljediti, ili ih pak ignoriramo.

edit: oprosti za prelet posta di pises o pokrivanju medicniskih troskova i izletu.
    Posljednje uređivanje od spajalica : 15.12.2014. at 14:33

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

A u studentsko vrijeme dok sam bila izbjeglica, živjela sam od 100 kn mjesečno , pa si mislite kako sam si dobro raspoređivala taj novac za hranu jer to je bio iznos i za odjeću (naravno s Trešnjevačkog placa), obuću, hranu (fala Bogu dragom na studentskoj menzi na Cvjetnom), eventualno lijekove, za sve ...

Našla sam rješenje: čim sam upisala apsolventsko, zaposlila sam se ko tajnica u jednoj japanskoj firmi na 4h dnevno tako da sam lijepo imala vremena i za učit i još zarađivala. A najponosnija sam bila što više nisam bila na grbači mojim roditeljima. Sjećam se ko danas da sam tad zarađivala 2000 kn za pola radnog vremena od 8-12:00h.

Super mi je bio osjećaj skočit sa 100 kna na 2000 kn Napokon sam mogla otići u kino

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

A u studentsko vrijeme dok sam bila izbjeglica, živjela sam od 100 kn mjesečno ,
    ajoj lili, ma ok, nije da ne vjerujem da je bilo malo, ali onda si se morala nekako drugačije snalaziti, jesti kod nekoga, da se ne priča grijati se, stanovati...
    100 kn mjesečno ne možeš rasporediti ni na šta da si ne znam kako štedljiva.

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

oprosti lily ali malo zbunjujuce pises.
    prvo da ti minus treba dok ti ne sjednu novci kao refund, a potom kazes da ne bi imali nista sastrane ako pokrijes minus.
    i 50 kn ti je godisnje ili kvartalno?
    i mislim da je bolje da probas usparati novce za pokrivanje puta, koji ce ti se refundirati nego da zbog toga odlazis u minus.
    reklo bi se ovo su osnove matematike, samo ovisi da li ih mozemo sljediti, ili ih pak ignoriramo.

edit: oprosti za prelet posta di pises o pokrivanju medicniskih troskova i izletu.
    bit će da brzopleto pišem. Ne mogu planirat puteve jer NIKAKO ne mogu znat hoće li ih uopće biti npr. do ljeta ili će biti možda 2-3, iznos JEDNOG takvog puta je oko 4000 - 5000 kn, pa da sam majstor čarolije kako bih mogla toliko uštedjet i to još ne znajući hoće li puta uopće biti.

A muž stavlja na štednju sa strane, pričala sam ostanju na mom tekućem koji planiram pokrivat da ne dođe do minusa idućih mjeseci.
    Jel sad išta jasnije?

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

ajoj lili, ma ok, nije da ne vjerujem da je bilo malo, ali onda si se morala nekako drugačije snalaziti, jesti kod nekoga, da se ne priča grijati se, stanovati...
    100 kn mjesečno ne možeš rasporediti ni na šta da si ne znam kako štedljiva.
    smještaj: status izbjeglica s odličnim ocjenama-besplatan studentski dom što je uključivalo smještaj za ciejli mejsec i menzu (ručak svaki dan + doručak ili večera).

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

studentski zivot nije jednostavno mjerodavan, jer hrana ti je subvencionirana od strane drzave. ne znam kad si studirala, ali kao izbjeglica subvencija hrane u studentskim menzama je bila 100%.
    zivot u studentskom domu, je cijena koja i danas je niska, jer je subvencionirano.
    skolovanje je u to doba bilo jeftinije, jer uglavnom smo svi studirali na trosak drzave.

jednostavno geldano studentski zivot sutdenta nije mjerljiv sa zivotom obitelji di dijete studira.

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

smještaj: status izbjeglica s odličnim ocjenama-besplatan studentski dom što je uključivalo smještaj za ciejli mejsec i menzu (ručak svaki dan + doručak ili večera).

da se nadopunim obrok samo do određenog iznosa, vrlo često to nije bilo dovoljno morala sam nešto doplatit (to je išlo iz tih 100 kn).Al ljudi moji nije meni ništa posebno falilo, ma ja se sjećam sa sjetom i veseljem svojih studentskih dana i svog Cvjetnog

Valjda s godinama postanemo zahtjevniji ili mi nije normalno da dvoje visoko obrazovanih ljudi s natprosječnim plaćama mora misliti o svakoj potrošenoj kuni

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

i jos da dodam u moje vrijeme studiranja place su bile oko 200 DM (sad geldano oko 700 kn) i obitelji su cijele zivjele s tim novcem.

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

studentski zivot nije jednostavno mjerodavan, jer hrana ti je subvencionirana od strane drzave. ne znam kad si studirala, ali kao izbjeglica subvencija hrane u studentskim menzama je bila 100%.
    zivot u studentskom domu, je cijena koja i danas je niska, jer je subvencionirano.
    skolovanje je u to doba bilo jeftinije, jer uglavnom smo svi studirali na trosak drzave.

jednostavno geldano studentski zivot sutdenta nije mjerljiv sa zivotom obitelji di dijete studira.
    slažem se, to sam pisala da ne steknete dojam da sam neka rastrošna, nenaviknuta na životne nedaće.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Lili zivot studenta je puno bezbrizniji. evo moje dijete jucer je naslo 10 kn u nekom svom novcaniku. sreca nevidjena, jer je to za klince tih godina bogatstvo.

ti jesi zivjela sa 100 kn, ali realno si trosila vise, samo je to neko drugi placao. e sad radis i ti placas to nekom drugom, plus svoje troskove.

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Valjda s godinama postanemo zahtjevniji ili mi nije normalno da dvoje visoko obrazovanih ljudi s natprosječnim plaćama mora misliti o svakoj potrošenoj kuni
    Odbijam ikad pristati na tu pricu o zahjevnosti.

Datum pristupanja
    Jun 2009

Početno

iznos JEDNOG takvog puta je oko 4000 - 5000 kn, pa da sam majstor čarolije kako bih mogla toliko uštedjet
    Moj financijski preporod je počeo 2007 na 2008, kad je u jednoj knjizi savjet za izvlačenje iz govana bio da, koliko god iznosila kreditna opterećenja i dugovi čovjeka, treba prvo uštedjeti okruglo 5 000 kn. Tek kad imaš to ušteđeno (iznos uzet kao neki iznos za pokriti izvanredne situacije, ne previše, ne premalo), možeš ići na zatvaranje drugih dugova.

Meni je to bilo a) užasno glupo i b) činilo mi se nemoguće za izvesti. Bila sam u daleko većim dugovima od tog iznosa, a on sam za sebe mi se činio preogroman za uštediti i naprosto sam znala da to nije moguće.

Tri dana nakon kaj sam to pročitala, dolazi mi muž doma sa ekstra 2 000 kn na koje uopće, ali uopće nitko nije računao (bivša firma iz koje je otišao je obračunavala godišnji bonus i njemu je pripao njegov, iako tamo više nije radio). I ono, jeeee, super, dva soma za potrošiti!!!

Onda smo onak nevoljko razmišljali da li da to sačuvamo kao uvod u tih pet tisuća, zaključili da to nikad nećemo skupiti, al kao, ajde, čisto da vidimo.

E, za dva mjeseca smo to skupili. Pojma nemam kako. Ispalo je samo da sam ja drugi mjesec stavila soma, on petsto. I drugi mjesec obrnuto. I to je bilo pet tisuća.

Mjesec iza toga išla sam zatvoriti svoj minus (nije bio enorman, bio je oko 2 500, ali mi se to tada činilo UŽASNO puno), i tih četiri tjedna mi je bilo tako duuuugo razdoblje do sljedeće plaće.
    Posljednje uređivanje od Evelina : 15.12.2014. at 14:53

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Evelina, i što se događalo poslije?

NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

i jos da dodam u moje vrijeme studiranja place su bile oko 200 DM (sad geldano oko 700 kn) i obitelji su cijele zivjele s tim novcem.
    kada sam počela raditi imala sam plaću 120 DEMa , mislim u dinarima . A cijeli život sam sanjala to doba, gotov si s faksom, nađeš posao, nemaš familiu i trošiš samo na sebe. HA!HA!HA! Putuješ do besvjesti, a na kraju, što te zadesi

Datum pristupanja
    Jun 2009

Početno

Evelina, i što se događalo poslije?
    Onda je dalje išlo...a išlo je teško.

Dakle, moj minus je tad zatvoren. To sam se isto izmaltretirala da mi naprave. Morala sam pisati rukom pisanu izjavu da ne želim minus i navesti razlog zašto. Pa sam napisala "jer to tako hoću" kao razlog. Pa su ga zatvorili.

Onda sam išla napasti Diners, a to je bilo ful teško, jer sam stalno imala cca 12-15 000 troška na kartici. Dio se uvijek sastojao od 6 000 keša dizanih na bankomatima (da uopće mogu platiti račun ) pa sam se prvo morala odvići od dizanja love, odnosno disciplinirati da dižem manje, a ne u punom iznosu. To je tada bilo izvedivo jer sam imala 2 500 kn više koji je prije išao u minus, a sad je išao na karticu. Ali sam morala i od kartice se odvići, jer je meni tada bila navika naprosto sve vući na Diners, a onda plaću samo prebaciti na karticu. Pa sam pazila da nemam ništa kod sebe, ni novac ni karticu.

Onda je tako išlo par mjeseci, dok nisam karticu svela baš na nulu i odvikla se njom plaćati automatski.

Onda je išao minus od muža, a njegov je bio velik, bio je između 18 - 24 000 kn. To je napadano u ratama. Svaki mjesec kad je dobio plaću, odmah je otišao u banku i tražio da mu se minus smanji za dvije tisuće. I to smo dugo guslali.

Al je 5 000 ostalo nedirnuto.

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Citiraj Evelina prvotno napisa Vidi poruku
    Onda je dalje išlo...a išlo je teško.

Dakle, moj minus je tad zatvoren. To sam se isto izmaltretirala da mi naprave. Morala sam pisati rukom pisanu izjavu da ne želim minus i navesti razlog zašto. Pa sam napisala "jer to tako hoću" kao razlog. Pa su ga zatvorili.

Onda sam išla napasti Diners, a to je bilo ful teško, jer sam stalno imala cca 12-15 000 troška na kartici. Dio se uvijek sastojao od 6 000 keša dizanih na bankomatima (da uopće mogu platiti račun ) pa sam se prvo morala odvići od dizanja love, odnosno disciplinirati da dižem manje, a ne u punom iznosu. To je tada bilo izvedivo jer sam imala 2 500 kn više koji je prije išao u minus, a sad je išao na karticu. Ali sam morala i od kartice se odvići, jer je meni tada bila navika naprosto sve vući na Diners, a onda plaću samo prebaciti na karticu. Pa sam pazila da nemam ništa kod sebe, ni novac ni karticu.

Onda je tako išlo par mjeseci, dok nisam karticu svela baš na nulu i odvikla se njom plaćati automatski.

Onda je išao minus od muža, a njegov je bio velik, bio je između 18 - 24 000 kn. To je napadano u ratama. Svaki mjesec kad je dobio plaću, odmah je otišao u banku i tražio da mu se minus smanji za dvije tisuće. I to smo dugo guslali.

Al je 5 000 ostalo nedirnuto.
    i što kad bi se dogodilo ono nešto nepredvidivo i fakat vam treba novac pred kraj mjeseca za npr. hranu ili neki zdravstv. pregled a minusa nema.

Šta ste posuđivali od nekoga ? ( jer ne možeš ipak predvidjet sve troškove unaprijed)

ne znam ja se ne bih usudila ukinut minus, eventualno ga smanjit to DA.

Tashunica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

sad ćemo se utrkivati tko će prvi skupiti 5000 kn

Datum pristupanja
    Jun 2009

Početno

i što kad bi se dogodilo ono nešto nepredvidivo i fakat vam treba novac pred kraj mjeseca za npr. hranu ili neki zdravstv. pregled a minusa nema.

Šta ste posuđivali od nekoga ? ( jer ne možeš ipak predvidjet sve troškove unaprijed)

ne znam ja se ne bih usudila ukinut minus, eventualno ga smanjit to DA.
    Pa za vanredne slučajeve postoji tih 5 000.

Moj minus je ionako bio manji od toga.

A u banci u kojoj sam tada bila (a i još sam) minus su odobravali unutar 24 sata. Stvarno ga ne bi bilo teško dobiti. Ja sam se morala ograničiti tada, razumiješ? Meni je kroz prste ne curilo, već lijevalo, sve što sam imala, trošila sam.

Morala sam se prvo doslovno lišiti toga.
    Posljednje uređivanje od Evelina : 15.12.2014. at 15:15

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Citiraj Evelina prvotno napisa Vidi poruku
    Pa za vanredne slučajeve postoji tih 5 000.

Moj minus je ionako bio manji od toga. :D

A u banci u kojoj sam tada bila (a i još sam) minus su odobravali unutar 24 sata. Stvarno ga ne bi bilo teško dobiti.
    a tako sad mi je jasno

btw jel to možda ZABA, ja sam kod njih

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

eh da meni za te moje vanredne slučajeve treba onda (2-3 putovanja) 10-15.000 kn sa strane.
    Jok, nisam ja takav majstor.
    Ova moja metoda mi je više suitable for my profile, dobivam kamate/prirast na novč.fondu i onda po potrebi uzimam od tamo i prebacujem na tekući.
    Posljednje uređivanje od Lili75 : 15.12.2014. at 15:17

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

al bravo Evelina svaka čast!

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •