-
Ja kod vecih troskova uvijek u ducanu pitam da li ima popusta za gotovinu i da li ide na beskamatne rate.
Ako je popust za gotovinu 10% i vise platim gotovinom.
Ako nema popusta na gotovinu a ide na rate uzmem na rate i to neku kolicinu rata koju smatram primjerenom trenutnoj situaciji po kartici s ratama.
Kratkotrajnu robu (hranu npr) ne kupujem na rate.
Isto tako obicno benzin placam karticim jer je to malo veci iznos a mjesecno je vise-manje fiksno. Racun kartice placam od place za taj mjesec, ne od one za iduci mjesec.
Na kraju svakih godinu-dvije pretvorim bodove u neki dobar popust u ducanu s tehnickom robom prilikom kupovine kad vec dodje na red nesto (fotic, mobitel i sl)
Pri svemu tome bi bilo pozeljno na orocenoj stednji imati dovoljno novaca za sve ove rate, ali naravno tamo banka nama placa kamatu i novci stoje, a ovdje nas besplatno kreditira (jer naplacuje proviziju od prodavaca - onu isu za koju meni nisu htjeli dati popust za cash)
Ponekad ako dobijem neke vece novce (povrat i sl) otplatim unaprijed ostatak rata da malo "rascistim" situaciju na kartici 
Par puta sam i digla kredit na karticu (potrosacki) no to su bile nepredvidjene okolnosti, nije bas jeftin pa to izbjegavam ako je ikako moguce.
Uglavnom, ove "radosti" me kostaju fiksno godisnju clanarinu, i meni vrijede toga
Minus na tekucem isto koristim samo za neka kratkotrajna "premoscenja" - npr nesto trebam neplanirano platiti danas a placa je za tri dana - necu zato posezati za ustedjevinom nego cu pricekati placu. Minus je dobra stvar kao brzi predodobreni kredit za slucaj nuzde, ali nije nikako za stalno biti u minusu, jer onda u beskonacnost placas kamate za novac koji si samo jednom iskoristio, sto svakako nije dobro.
Gotovinu gotovo uopce ne koristim, placam karticama tekuceg racuna. Tko ne prati dobro stanje moze lacati one sms obavijesti koje dodju nakon svake transakcije, da vidi koliko jos ima na racunu. Ili provjeravati redovno na bankomatu ili internetu.
Sve u svemu, svi ti nacini placanja su samo to - nacin na koji placamo nasim novcem. Nisu sami po sebi ni zli ni dobri, nego je stvar u nama, koliko se poznajemo, kontroliramo i kakve odluke donosimo.
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma