sillyme prvotno napisa
Ajmo stavku po stavku
- nisi nicime dokazala da obrocno placanje vodi u minus. prema tome tih 260kn godisnje kamate na minus nije u korelaciji s otplatom na rate
- ako imas lepezu onda obicno nemas nakanadu za karticu. dakle ili imas trosak lepeze ili trosak clanarine. mislim da rijetko tko ima oboje
- mene Amex košta 125kn godisnje, za sto sigurno ne obucem cijelu obitelj - u stvari nije ni za jedne bolje vrticke papuce
Znaci ipak bi kupovala na rate iako si "ne mozes prisutiti"? To sto nesto bi a nesto ne bi uzela na rate su tvoji prioritet, ne opci - ja npr u zivotu nisam imala ni koristila kuhalo za vodu, a ne da bi ga kupila pod mus. itd.
Recimo kao primjer kupovina novog stedljivijijeg bojlera za centralno umjesto nekog starog rastrosnog - mjesecna usteda na plinu s tim bojlerom moze biti kolika je rata otplate bojlera. Ukratko - otplacuje sam sebe. Znaci, npr ako je mjesecni trosak za plin prije bio 100 s novim bojelerom je 50 i recimo 50 rata bojelra. Znaci mjesecni trosak je i dalje 100 ali dio je za plin a dio za otplatu na rate. Logikom "moras moci ustedjeti ili ne mozes placati ratu" ne bi nikada ustedio za bojler jer svaki mjesec izdvajas 100 za plin i nikada ne ustedis dodatnih 50 za bojler.
Ili zamjena starog rastrosnog auta novim stedljivijim - kod nekih rastrosnijih "krntija" i vecih kilometraza moze se doci do toga da ustedom na gorivu drugi auto prakticno otplacuje sam sebe. Razliku pokrijes prodajom "krtnije" i na kraju imas noviji stedljiviji auto za iste novce. Itd...
I komentirala si da ne znas kolike su kamate za auto kredit ali da mislis da je oko pola cijene auta. Za informaciju - na pet godina otplate su kamate otprilike 20% glavnice uz kamatu 7,75% (to je prva koju sam nasla na webu). Na to idu i neki dodatni troskovi kao i inace kod kredita, ali ugrubo ovo je iznos. Zanimljivo, ja sam uspjesno kreditom kupila i otplatila nekoliko auti, bez da me "otjeralo u minus".