Citiraj sillyme prvotno napisa Vidi poruku
Ajmo stavku po stavku
- nisi nicime dokazala da obrocno placanje vodi u minus. prema tome tih 260kn godisnje kamate na minus nije u korelaciji s otplatom na rate
- ako imas lepezu onda obicno nemas nakanadu za karticu. dakle ili imas trosak lepeze ili trosak clanarine. mislim da rijetko tko ima oboje
- mene Amex košta 125kn godisnje, za sto sigurno ne obucem cijelu obitelj - u stvari nije ni za jedne bolje vrticke papuce

Znaci ipak bi kupovala na rate iako si "ne mozes prisutiti"? To sto nesto bi a nesto ne bi uzela na rate su tvoji prioritet, ne opci - ja npr u zivotu nisam imala ni koristila kuhalo za vodu, a ne da bi ga kupila pod mus. itd.

Recimo kao primjer kupovina novog stedljivijijeg bojlera za centralno umjesto nekog starog rastrosnog - mjesecna usteda na plinu s tim bojlerom moze biti kolika je rata otplate bojlera. Ukratko - otplacuje sam sebe. Znaci, npr ako je mjesecni trosak za plin prije bio 100 s novim bojelerom je 50 i recimo 50 rata bojelra. Znaci mjesecni trosak je i dalje 100 ali dio je za plin a dio za otplatu na rate. Logikom "moras moci ustedjeti ili ne mozes placati ratu" ne bi nikada ustedio za bojler jer svaki mjesec izdvajas 100 za plin i nikada ne ustedis dodatnih 50 za bojler.
Ili zamjena starog rastrosnog auta novim stedljivijim - kod nekih rastrosnijih "krntija" i vecih kilometraza moze se doci do toga da ustedom na gorivu drugi auto prakticno otplacuje sam sebe. Razliku pokrijes prodajom "krtnije" i na kraju imas noviji stedljiviji auto za iste novce. Itd...

I komentirala si da ne znas kolike su kamate za auto kredit ali da mislis da je oko pola cijene auta. Za informaciju - na pet godina otplate su kamate otprilike 20% glavnice uz kamatu 7,75% (to je prva koju sam nasla na webu). Na to idu i neki dodatni troskovi kao i inace kod kredita, ali ugrubo ovo je iznos. Zanimljivo, ja sam uspjesno kreditom kupila i otplatila nekoliko auti, bez da me "otjeralo u minus".
U jesi se ti nabrijala Čini mi se da ti nikako ne leži moj koncept, al na kraju to nije bitno. Bitno je da je minus na kartici najisplativiji bankarski proizvod pa tko voli nek izvoli.
Ja sam dvaput u životu nakratko ušla u minus, a bilo je situacija gdje sam smjela 100 kn tjedno na hranu trošiti. I bitno je da ni ti ne ulaziš u minus sa svojim konceptom, znači funkcioniraju oba.

Mislim da je shvatio tko je želio što sam htjela reći. (jedino objašnjenje - za nužna ulaganja nisam mislila na kuhalo za vodu, nego na štednjak)
To je jedan koncept koji kod mene radi. Optimiram svakodnevno sve što radim. Nešto je tu genetike, nešto obrazovanje.