Citiraj trampolina prvotno napisa Vidi poruku
Hm, ja ne znam u kojem bih svijetu uštedila za kuću za tako malo vremena :/

Nek je samo 100000€, trebala bih uštedjeti mjesečno nešto manje od 700€ iliti gotovo cijelu svoju plaću. Mm je daleko od tog iznosa.

Sad sam.se ucrnjačila, neću nikad skupiti za kuću
Svako od njih je štedio. To bi onda bilo oko ca. 200-300 eu mjesečno svaki. Sada se trenutno kuče u Zg kreću od 1000 eu/m2 (recimo negdje u Gajnicama starija gradnja) pa jasno naviše, samo nebo je granica, uključujući naravno i zemljište određene kvadrature ili neka mala okućnica, negdje veće negdje manje površine.
A imaš neko zemljište, sam gradiš, duplo jeftnije. Recimo naš slučaj. Osim toga kuća ne mora biti od 200m2, i jedna slatka od 80-100m2 je za 4 članu obitelj sasvim dovoljna + neko dvorište. Tako da alef nije ispalila ništa iracionalno, baš naprotiv.

Osim toga možda su oboje živjeli još kod roditelja, pa je štedjeti bilo još lakše, recimo primjer naših prijatelja, jbg. lako bilo njima kupiti 15 godina kasnije stančugu u Zagrebu, kad su oboje nakon svadbe toliko godina živjeli kod njegove stare u stanu bez da lipe daju za stanarinu.

Pa onta 3 slučaj, nekretnine su početkom 2000 g. bile bagatela. E tko je tada kužio neke osnovne zakonitosti tržišnih kretanja dobro je mogao ubrati. Prijatelj nam je tada kupio u Zg stan od 30 m2 za neku siću, 6 godina kasnije ga je prodao za duplo toliko. Oženio se, žena mu isto imala nešto ušteđevine, kupili stan od 80m2 novogradnja. Cijene opet malo poskočile, prodali taj i kupili drugi 120m2 isto novogradnja. Nisu se zaduživali u švicarcima. Gdje je nama bila pamet tada, nije za diskusiju
A ima ih još...

Nije da se ne može, može se, samo čovjeku trebaju neke osnove o novcu i tržištu i kako stvar funkcionira dovoljno rano, i dovoljno se rano treba početi baviti time.