Citiraj šafran prvotno napisa Vidi poruku
Ti pričaš mojim jezikom Ne fakat, to je ono, bit svega ovog potrošačkog kaosa. Kaže Seni ne bi bilo radnih mjesta, možda, ali ako uzmemo u obzir koliko su strojevi sofistcirani danas da bi se smanjila radna snaga i to pomalo pada u vodu, kad pogledaš samo trančiranje pilića, ne moraš ići dalje, sve uatomatski, čovjeka ni na vidiku, mrste brk samo šaćica njih, a nas uvjeravaju da to tako mora biti.
evo da jos i na ovo odgovorim.
nista tu ne pada u vodu, jer ja uopce nisam ni mislila na onu radnu snagu koja trancira pilice ili proizvodi tenisice ili h&m majice. te poslove vec odavno obavljau ljudi u kini, aziji...itd. a ljudi koji su te poslove obavljali su ih vec davno izgubili, te ako se nisu prekvalificirali i snasli spadaju pod takozvane gubitnike modernizacije.
na svakom proizvodu cipele, tenisice.... (cijena samog materijala i cistog proizvodnog rada cini valjda 3% cijene koju placa kupac) hrani se osim one radne snage koja to defakto fizicki proizvodi jedna citava vojska ljudi - oni koji su dizajnirali, oni koji su smislili nove materijale, nove obrade, pa su se od njih kupile licence, oni koji provjeravjau standarde, oni kooji standardiziraju, oni koji proizvode pakovanje, oni koji smisljaju dizaj pakovanja, oni koji vode pravne poslove, oni koji smisljaju marketing i propagandu, oni koji kao modeli reklamiraju taj proizvod, oni koji ih sminkaju i uredjujuj oni koji tu sminku proizvode, oni koji to prodaju, oni koji ureduju prostore u kojima se prodaje, oni koji su te prostore projektirali, oni koji ti hlece skracuju ili produzuju ako su ti preduge ili prekratke..itd..itd.. ukratko svi mi - globalno selo.