Page 2 of 9 FirstFirst 1234 ... LastLast
Results 51 to 100 of 426

Thread: Božićni kolači 2014.

  1. #51
    tetagogolina's Avatar
    Join Date
    Oct 2014
    Location
    južno južnije
    Posts
    745

    Default

    Quote Originally Posted by Ginger View Post
    Pa mozes i bez
    Iako, ne kuzi se da su grozdjice
    A mozes i suhe sljive, ako te bas tako smetaju
    možda radije suhe smokve na sitno sjeckane , hvala na ideji

  2. #52

    Join Date
    Nov 2009
    Posts
    3,530

    Default

    Quote Originally Posted by tangerina View Post
    mmmmm anamar, ovo zvuči fino ako se može preskočit ona pola šalice šećera što ide u nutelu, što bi zaboga dodavao šećer u nutelu

    što se tiče kolačića, ja sam totalno bez volje, kitila bih kuću a da mi netko drugi kolače donese

    Pa normalno, rodila si, i ja ću ove godine naručiti pladanj kolačića od žene koja se time bavi i to je to. Želim praviti kolačiće, ali ne želim da mi predbožićno vrijeme prođe u stresu jer sam si zamislila da moram sama napraviti x vrsta kolača, očistiti i okititi kuću i ujedno biti mama dvoje male djece i jedne bebe.
    Ove godine ću napraviti samo šape. Recept se može naći, ali dajte mi tips and tricks kako da napravim savršene, meke i prhke šape

  3. #53
    sara38's Avatar
    Join Date
    Feb 2010
    Location
    Hrvatska
    Posts
    1,364

    Default

    Rehab, kaže moja mama da je tajna da budu meke i prhke u domaćoj svinjskoj masti. Ne znam da li ju možeš nabaviti a evo ti i njen recept.

    ŠAPE:
    2 jaja
    250 g šećera
    500 g brašna
    1 prašak za pecivo
    250 g svinjske masti
    korica od 1 limuna
    200 g mljevenih oraha
    malo ružovače (ili druge rakije po želji)

    Kalupe puniti do pola i peći na 180 stupnjeva oko 15 min.

  4. #54

    Join Date
    Apr 2007
    Location
    zagreb
    Posts
    2,826

    Default

    jel ima netko recept za rum kuglice?
    i ako moze prijedlog za još neke sitne kolačiće BEZ oraha (jer imam osjećaj da će mi na kraju sve bit od oraha)?

  5. #55
    mama_jos_malo's Avatar
    Join Date
    Nov 2004
    Location
    Zagreb
    Posts
    1,835

    Default

    upravo ispekla kekse za školski sajam s kokosom, a ovdje ću skupit recepte

    kako da naprvaim najbolje puslice?

  6. #56
    mama_jos_malo's Avatar
    Join Date
    Nov 2004
    Location
    Zagreb
    Posts
    1,835

    Default

    Quote Originally Posted by mama_jos_malo View Post
    upravo ispekla kekse za školski sajam s kokosom, a ovdje ću skupit recepte

    kako da naprvaim najbolje puslice?
    radila sam duplu mjeru pa ću tako i napisat odmah:

    Borovi s kokosom

    40 dag brašna
    dva puta na vrh noža praška za pecivo
    14 dag šećera
    10 dag kokosovog brašna
    sok i korica cijelog limuna
    2 jaja
    30 dag putra
    Pomiješati suhe sastojke, dodati putar na sobnoj temperaturi, sve rukama izmješati i dodati jaja.
    Zamijesiti i ostaviti tijesto da odmori pol sata u hladnjaku.
    Razvaljati i rezati kalupima, ja sam borove i zvijezde padalice koristila.
    Peče se na 180'C 12 minuta. Malo pohladiti i uvaljati u šećer u prahu.

  7. #57
    pikula's Avatar
    Join Date
    Dec 2003
    Location
    doma
    Posts
    6,546

    Default

    svinjske masti ima u lidlu naš zavičaj ili tako nešto

  8. #58
    babyboys's Avatar
    Join Date
    Jul 2008
    Location
    zg,podsused
    Posts
    4,221

    Default

    Okusi zavicaja

    ja imam recept za sape na salice . Prefenomenasticne su. Napisem kasnije.
    Ajd nek netko nalijepi one aprine kuglice sa sokom od narance, mm ih obozava, a naravno da nemam pojma di mi je recept

    i ima li itko za prodati orahe za manje od 70 kn/kg?

  9. #59
    sara38's Avatar
    Join Date
    Feb 2010
    Location
    Hrvatska
    Posts
    1,364

    Default

    BOMBICE S RUMOM

    20 dag mljevenih oraha
    20 dag šećera u prahu
    10 dag naribane čokolade
    2 bjelanjka
    4 žlice ruma

    Dobro ujednačiti smjesu i oblikovati bombice, uvaljati ih u šećer (može i kokos, mlj. orah) i ostaviti na hladnom da se stisnu. Ja ih na kraju stavim u papirnate košarice.

  10. #60
    jelena.O's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Posts
    35,295

    Default

    Quote Originally Posted by pikula View Post
    svinjske masti ima u lidlu naš zavičaj ili tako nešto
    baš me zanima pošto, na placu je 20 kn kila( prošle godine je bila 10 kn)

  11. #61
    sara38's Avatar
    Join Date
    Feb 2010
    Location
    Hrvatska
    Posts
    1,364

    Default

    16 kn.

  12. #62
    AdioMare's Avatar
    Join Date
    Aug 2006
    Posts
    9,023

    Default

    može li se caprese kolač/torta raditi s lješnjacima umjesto bademima?
    ne da mi se kupovat bademe, kad već imam lješnjaka, ali ako ju bitno mijenja hoću.
    Last edited by AdioMare; 03.12.2014 at 14:04.

  13. #63
    vertex's Avatar
    Join Date
    Nov 2006
    Location
    Split
    Posts
    7,562

    Default

    Ja ću sigurno napravit "milijun komada" od lješnjaka. To što se ne režu, nego se rade kuglice, ih čini relativno brzima, a bome su na nedavnom rođendanu priličan efekt izazavali. Punim ih gustim ganašom, ali od mliječne čokolade, ili neke s nugatom.

    AdioMare, moglo bi sigurno, to ti je jasno. Ne znam koliko mijenja okus.

  14. #64
    vertex's Avatar
    Join Date
    Nov 2006
    Location
    Split
    Posts
    7,562

    Default

    Dodatak:
    Smanjim šećer na 15-17 dag. Možda orasi traže cijelih 25, ali tu varijantu nisam probala.
    Aha, i radim ih od polubijelog brašna. Ono mi je baš jako dobro za kolače, uključujući prhke kolačiće.

  15. #65
    AdioMare's Avatar
    Join Date
    Aug 2006
    Posts
    9,023

    Default

    milijun komada od lješnjaka? gdje si vidjela recept?

    ma znam da može, ali lješnjaci su suhlji, a ja volim sve po ps-u, ne volim baš improvizirati.

  16. #66
    AdioMare's Avatar
    Join Date
    Aug 2006
    Posts
    9,023

    Default

    ovih milijun komada ?
    znam da ih nije stvrano milijun ali da može ispast baš puno keksića od 25 kg brašna..
    ganaš je super punjenje.

  17. #67
    sara38's Avatar
    Join Date
    Feb 2010
    Location
    Hrvatska
    Posts
    1,364

    Default

    Ovaj vaš milijun stvarno izgleda efektno... Baš bi ga mogla napravit. Jel šećer kristal ide?

  18. #68
    vertex's Avatar
    Join Date
    Nov 2006
    Location
    Split
    Posts
    7,562

    Default

    Jes, tih. Nije baš milijun, ali nije ni malo. Zadnji put sam radila od 40 dag, bilo je bliže milijunu :D.
    Lješnjake popečem i ogulim. I draže mi je ako su samljeveni multipraktikom, pa da ostanu maalo na komadiće, nego na moj strarinski ručni mlinac koji ih onako fini fino "nariba". Inače preferiram taj starinski, ali za ove konkretno ne.

  19. #69
    vertex's Avatar
    Join Date
    Nov 2006
    Location
    Split
    Posts
    7,562

    Default

    Ja stavljam kristal.

  20. #70
    tangerina's Avatar
    Join Date
    Jan 2009
    Location
    Split
    Posts
    8,760

    Default

    to mi izgleda kao husarski poljupci

  21. #71
    Mima's Avatar
    Join Date
    Feb 2004
    Location
    Zagreb
    Posts
    21,853

    Default

    i meni, i odmah se sjetim kako je moja teta stavljala u njih džem od kupina, i to u svaku rupicu jednu kupinicu

  22. #72
    vertex's Avatar
    Join Date
    Nov 2006
    Location
    Split
    Posts
    7,562

    Default

    I meni. zapravo ne znam što husarske čini husarskima. Ako je oblik, onda ovo jesu husarski :D. Ali husarski koje sam davno davno radila nisu imali ništa orašasto u sebi.
    U svakom slučaju, meni je lješnjak ovdje izvrstan.
    I ne idu mi s marmeladom, uopće, a inače više volim to punjenje (kiselkasta marmelada, radije nego čokolada). Ovdje mi čak ne ide ni crna čokolada, koju isto više volim od mliječne.

  23. #73
    Ginger's Avatar
    Join Date
    Aug 2007
    Posts
    12,003

    Default

    Ovako, trebam provjeren recept za vanilin kiflice
    Moje cure ih vole i cesto ih pecem, ali nisam zadovoljna niti sa jednim receptom
    Ja bih da su fine prhke, ne preslatke, ne pretvrde, da ne pucaju i da se ne raspljoste prilikom pecenja
    Zadnji recept koji sam probala je ok, osim cinjenice da se uzasno mrve
    Ono, primim ih i one se raspadnu
    Dajte neki provjereni recept, pls

  24. #74
    Sani1612's Avatar
    Join Date
    Mar 2009
    Location
    blizu zg
    Posts
    2,582

    Default

    Ja milijun komada radim sa bademima i punim sa pekmezom ili linoladom. Mljac su!
    Moji bi da samo te keksiće radim.

  25. #75
    Mima's Avatar
    Join Date
    Feb 2004
    Location
    Zagreb
    Posts
    21,853

    Default

    Bome ću i ja raditi milijun komada, sad su me zainteresirali.
    I radit ću snowball cookies, sjetila sam ih se zahvaljujući ovoj temi.
    Još ću raditi išlere, a vjerojatno i trokutiće sa lješnjacima http://www.coolinarika.com/recept/948827/.

  26. #76
    bella77's Avatar
    Join Date
    Oct 2013
    Location
    tu i tamo
    Posts
    1,478

    Default

    Jel milijun komada moze s maslacem umjesto margarina?

  27. #77
    tangerina's Avatar
    Join Date
    Jan 2009
    Location
    Split
    Posts
    8,760

    Default

    Quote Originally Posted by vertex View Post
    I meni. zapravo ne znam što husarske čini husarskima. Ako je oblik, onda ovo jesu husarski :D. Ali husarski koje sam davno davno radila nisu imali ništa orašasto u sebi.
    U svakom slučaju, meni je lješnjak ovdje izvrstan.
    I ne idu mi s marmeladom, uopće, a inače više volim to punjenje (kiselkasta marmelada, radije nego čokolada). Ovdje mi čak ne ide ni crna čokolada, koju isto više volim od mliječne.
    u svakom slučaju, ovo je prvi kolačić božićnog tipa koji me privukao, inače sam ove godine na sve "meeeh", pa se mislim napraviti par varijacija
    a i ok je za klince da sudjeluju

    inače lani sam radila snowball ali nešto sam bila fulala, nisu ispali baš lijepo
    mislim da sam ih napravila prevelike pa su komadići čokolade unutra bili premali, tako nešto

  28. #78

    Join Date
    Nov 2010
    Posts
    300

    Default

    Da li netko ima dobar recept za rafaelo kuglice?prosle godine sam radila ali nemam pojma od kuda je recept,samo sam zapamtila da je smjesa bila jako ljepljiva ali su na koncu bile prefine.Ima tko?

  29. #79
    jelena.O's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Posts
    35,295

    Default

    S mlijeko u prahu?

  30. #80

    Join Date
    Nov 2010
    Posts
    300

    Default

    Mislim da je bilo(mutno se sjecam da sam u zadnji tren nasla jeftino u intersparu).
    Ma,samo sam sigurna da mi nista nije islo od ruke,svi recepti koje ste stavile,zavrsili su u smecujedino je ovo uspjelo

  31. #81
    AdioMare's Avatar
    Join Date
    Aug 2006
    Posts
    9,023

    Default

    Ni ja nisam mislila peći ništa suho, ali sad hoću ovih milijun komada.

  32. #82
    Beti3's Avatar
    Join Date
    Jan 2010
    Location
    Kvarner
    Posts
    12,295

    Default

    Quote Originally Posted by rehab View Post
    Ove godine ću napraviti samo šape. Recept se može naći, ali dajte mi tips and tricks kako da napravim savršene, meke i prhke šape
    Nonine šape

    40dkg brašna
    1 cijelo jaje
    25 dkg šećera
    25 dkg masnoće ( najlakše je raditi sa margarinom )
    15 dkg meljenih oraha

    Pomiješati brašno i orahe, zatim narezati hladan margarin na to, brzo prstima sve izmiješati u grudičastu smjesu. napraviti u sredini udubinu, u nju stući vilicom jaje i šećer. Sve zamijesiti na brzinu i napraviti kuglu od tijesta. ( nemam pojma zašto, tako je tradicija kod nas)

    Namazati dobro sve kalupiće istom masnoćom koja je u tijestu. Uzimati komadiće tijesta veličine oko 2-3 cm i puniti kalupiće, lagano utisnuti.

    Staviti u vruću pećnicu. Čim počnu odozgo mijenjati boju od skoro bijele u blago bež, pečene su. Odmah izvaditi i vaditi šape ( ja lupam kuhačom po kalupu, a padne mi u krpu raširenu u ruci) Idealno bi bilo imati dovoljno kalupića za dvije ture, ali ide to i jedna po jedna. Šape trebaju prespavati da bi dobile pravi "šmek".

    Vruće posipati šećerom u prahu. Najradije bih ih sada išla peći mljac, najbolji suhi kolači.

  33. #83
    alkemicar's Avatar
    Join Date
    Aug 2007
    Location
    suncani jug :)
    Posts
    1,071

    Default

    ove pivske vrećice od princess se u mojoj bilježnici za kolače zovu 'ružice'
    tako sam ih od mame uzela i radim ih već dugo
    ja ne kuham jabuke tako dugo
    u svakom slučaju, htjela sam potvrditi što princess kaže
    tako podatno tijesto nisam odavno imala
    a ispadne ih puuuno, a zapravo uopće nije skup kolač

    ja ću raditi košnice, vjerojatno i ružice, medenjake, krancle ili milion komada
    i vjerojatno kuglof

  34. #84
    Hera's Avatar
    Join Date
    May 2006
    Location
    Vž županija
    Posts
    509

    Default

    Ovi trokutići me jako podsjećaju na djetinjstvo - obično su se radili za blagdane ili neke bolje prigode i bili jedni od najboljih kolača.

    Ja ću isprobati milijun komada ovaj vikend, imamo neku prigodu, a mislim da ću osim toga sutra raditi i ovo.

    http://www.coolinarika.com/recept/nu...iznenadjenje-/
    i ovo
    http://www.coolinarika.com/recept/tiramisu-kugeln/

    A onda ću ovisno o ocjenama "stručnog konzilija" to raditi i za Božić vjerojatno. A kad su rekli ne na nutellu..

  35. #85

    Join Date
    Jan 2007
    Location
    ZG
    Posts
    883

    Default

    Quote Originally Posted by bella77 View Post
    Jel milijun komada moze s maslacem umjesto margarina?

    Može

    Ja ih pravim po ovom receptu http://www.coolinarika.com/recept/jednooki-keksici/

  36. #86
    Ginger's Avatar
    Join Date
    Aug 2007
    Posts
    12,003

    Default

    Quote Originally Posted by Ginger View Post
    trebam provjeren recept za vanilin kiflice
    Ja bih da su fine prhke, ne preslatke, ne pretvrde, da ne pucaju i da se ne raspljoste prilikom pecenja
    Ponavljam
    Trazim provjeren recept za vanilin kiflice

  37. #87
    vertex's Avatar
    Join Date
    Nov 2006
    Location
    Split
    Posts
    7,562

    Default

    Quote Originally Posted by bella77 View Post
    Jel milijun komada moze s maslacem umjesto margarina?
    Ja ih tako i radim, ali sam zaboravila napomenuti (Zapravo, mehanički mijenjam margarin u maslac pa sam mislila da i piše maslac u receptu. Ali to je ionako više stvar ukusa, mislim da se uvije može jedno mijenjati drugim.)

  38. #88
    vertex's Avatar
    Join Date
    Nov 2006
    Location
    Split
    Posts
    7,562

    Default

    Ginger, ja ima recept za vanilin roščiće koji držim jako finim, ali isto pucaju ako ih baš vruće valjaš u šećer. Ako se malo ohlade, ne pucaju osim tu i tamo (oni koji puknu su meni dobrodošli jer ih odmah smažem :D ), samo što se šećer malo manje lijepi kad se prohlade - što i ne mora biti loše. Ako te zanima, napisat ću.

  39. #89
    Ginger's Avatar
    Join Date
    Aug 2007
    Posts
    12,003

    Default

    vertex daj pls napisi
    ja ih bas i ne valjam u secer, tako da mi to nije bitno
    ono, malo ih pospem, tek toliko da cure vide da jesam

  40. #90
    vertex's Avatar
    Join Date
    Nov 2006
    Location
    Split
    Posts
    7,562

    Default

    Može, Ginger, kad dođem doma. Ipak moram pogledat recept, nisam 100% sigurna u količine.

  41. #91
    Beti3's Avatar
    Join Date
    Jan 2010
    Location
    Kvarner
    Posts
    12,295

    Default

    Quote Originally Posted by Ginger View Post
    Ponavljam
    Trazim provjeren recept za vanilin kiflice
    Provjeren nebrojeno puta, uvijek uspješan:

    1 jaje
    8 dkg šećera
    10 dkg oraha, fino meljenih
    35 dkg brašna
    20 dkg margarina

    Sve brzo umijesiti. Kod prhkog tijesta je bitno da se što manje mijesi, tijesto se ne smije ugrijati. Puno je lakše sa margarinom. Po mom iskustvu, sa putrom je tijesto nekako "ljepljivije" i lakše pucaju pečeni kiflići.

    Treba ih još vruće uvaljati u smjesu šećera u prahu i vanilin šećera

  42. #92
    Beti3's Avatar
    Join Date
    Jan 2010
    Location
    Kvarner
    Posts
    12,295

    Default

    Quote Originally Posted by vertex View Post
    I meni. zapravo ne znam što husarske čini husarskima.
    Čini ih crveni pekmez na vrhu Evo husara

    http://www.hrvatski-vojnik.hr/hrvats...ictures/m1.jpg

    Evo husarskih poljubaca

    http://cdn.coolinarika.net/image/hus...view_l.jpg?v=0

    Moj recept za husarske

    30 dkg brašna
    10 dkg sitno meljenih lješnjaka
    2 žutanjka
    10 dkg šećera
    20 dkg maslaca

    15 dkg crvene marmelade za ukras

  43. #93
    pikula's Avatar
    Join Date
    Dec 2003
    Location
    doma
    Posts
    6,546

    Default

    koliko mogu stajati ti milijun komada, nenapunjeni?

  44. #94
    babyboys's Avatar
    Join Date
    Jul 2008
    Location
    zg,podsused
    Posts
    4,221

    Default

    Evo sape , na salice od Dike Radice. Savrsene.

    1 salica masti
    2 salice oraha
    3 salice brasna
    1 salica secera
    2 jaja

    ja stavim mrvicu pzp

    izmjesati sve u tijesto , treba biti kompaktna kugla , ako se jako mrvi mozete dodati mrvicu mlijeka ( tipa 1-2 zlice) i staviti u frizider na 15 minuta. Modlice malo pouljiti i pobrasniti pa puniti komadicima tijesta ( one narastu u pecenju , pa nemojte prepuniti kalupice). Peku se 15-20 minuta na 180.

    Kad ih izvadim, ja svaki kalupic preokrenem ( krpom ili rukavicom jer je vruuuce) i malo lupnem svaki drskom od noza . Kad se mrvu ohlade ispadaju bez problema. Tako tople uvaljati u secer u prahu. U plasticnoj ili limenoj kutiji mogu stajati i dva tjedna.

  45. #95
    s_iva's Avatar
    Join Date
    Dec 2005
    Location
    zagreb
    Posts
    703

    Default

    Može recept za te čuvene princess puffiće? Ne mogu nigdje naći?

  46. #96
    žužy's Avatar
    Join Date
    Feb 2012
    Location
    kc
    Posts
    6,458

    Default

    http://forum.roda.hr/threads/50702-B...Di%C4%87i-2009
    Ginger je stavila na prvoj stranici

  47. #97
    s_iva's Avatar
    Join Date
    Dec 2005
    Location
    zagreb
    Posts
    703

    Default

    Super, napravit ću ih.

    Evo kako izgledaju one pivske vrećice sa prve strane: http://www.coolinarika.com/recept/750205/

    Provjereno dobro. Prhko izvana, a mirisno iznutra.

    Moja (nedovršena) lista:
    PP keksići
    Lješnjak gnijezda: http://www.coolinarika.com/recept/lesnik-gnezda/
    Krašuljci
    Srneći hrbat
    Toblerone - ako nađem odgovarajući kalup

  48. #98
    vertex's Avatar
    Join Date
    Nov 2006
    Location
    Split
    Posts
    7,562

    Default

    Quote Originally Posted by pikula View Post
    koliko mogu stajati ti milijun komada, nenapunjeni?
    Ne znam, nama stajanje nije opcija

    Vanilijini roščići (isto iz Dike)

    30 dag brašna (glatkog)
    22 dag maslaca
    10 dag bajama (oguljenih, fino smaljevenih)
    7 dag šećera u prahu

    Trebali bi biti što manji (kao mali prst, a tko ima živaca, može i kao dječji mali prst). Peku se da ostanu svijetli, na laganoj vatri. Još vrući uvaljaju se u šećer ili se pospu. Ja ih uvaljam u mješavinu šećera u prahu i vanilijinog kristal šećera.
    Last edited by vertex; 04.12.2014 at 17:45.

  49. #99
    Sani1612's Avatar
    Join Date
    Mar 2009
    Location
    blizu zg
    Posts
    2,582

    Default

    pikula milijun komada staviš u limenu posudu i traju sigurno sedam dana ako ne i duže, a možeš ih i zamrznuti.

  50. #100
    Ginger's Avatar
    Join Date
    Aug 2007
    Posts
    12,003

    Default

    Hvala Beti3 i vertex, probat cu
    Al s maslacem, ne volim margarin nikako

Page 2 of 9 FirstFirst 1234 ... LastLast

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •