ova mileramka stvarno izgleda jako fino, čula sam za nju, ali ju nikad nisam radila
sad ću za NG, umjesto čizkejka
hvala na receptu, pužić![]()
ova mileramka stvarno izgleda jako fino, čula sam za nju, ali ju nikad nisam radila
sad ću za NG, umjesto čizkejka
hvala na receptu, pužić![]()
Radila sam ove: http://www.likechocolate.net/2014/12...ma-i-narancom/
Iako su me privukli izgledom, moram reći da su jako fini, lagani, meki... ma baš odlični. A još ih nisam ukrasila. Full jednostavni za napraviti. Radila s orasima.
sad sam napravila milijun komada i te male orehnjače. ništa mi nije dobro ispalo. milijun komada su se previše spljoštili u pećnici. izašli van - bez rupe skoro. a male orehnjače su se napuhale. tijesto mi je presuper, to me oduševilo kako se lijepo valja. al sad sam ih izvadila iz šećnice i nekako su čudne, sve napuhnute i raspuknute.
uvijek zahebem te kolače, aaaaaa
možda je razlog tomu što sam u šest došla iz grada. a od podne idem kao doma. ono, popilo se malo lol
Posljednje uređivanje od cvijeta73 : 24.12.2014. at 20:51
cvijeto
ja sam isto radila milijun komada i ispali su izgledom dobro (i okusom), ali neki od njih se jako lako smrve, treba ih baš nježno i pažljivo uzimati. zašto se to dogodilo? inače su mi super i radila bi ih opet za novu možda
nepravedno sam optužila orehnjače da nisu dobre. odlične su! i dobro i izgledaju, sa štaub šećerom ne vidi se da su malo pukle. oni milijuni su i dalje plosnati. nema veze. uživajte u badnjoj večeri!
i ti uživaj, drago mi je da si zadovoljna
moje orehnjače su se već ohladile, šest komada
i ja jako volim to tijesto, stvarno se lijepo može razvaljati
ja sam smanjila putar i dodala više vrhnja - na duplu količinu (90 dkg brašna) sam stavila 30 dkg putra i dva plava vrhnja i super je
Cvijeto, moja mama je na moju sugestiju išla raditi te milion nečega, isto joj se desilo, ona tvrdi da je to zato jer je previse 'trajbala' zumanjak-ke...
Ali, spasila je stvar tako da je po dva slijepila skupa pekmezom i to je jako fino.
meni su orehnjače popucale
ali a nisam ko cvijeta popila koju
da bar jesam
nego nisam pratila recept
zašto mi je tako teško pridržavat se napisanog, o zašto?
ali barem su ukusne...
Hrskavi limun keksi
http://www.domacica.com/hrskavi-limun-keksi/
Blackforest kukiji
http://www.chatelaine.com/recipe/qui...cebox-cookies/
odlicni oba![]()
Mislila sam da neću radit ništa ovaj Božić zbog male bebe i manjka logistike u kući, ali na kraju se ipak nekako stvorila zavidna hrpica keksića.
Nešto sam kupila, nešto sama napravila, a nešto mogu zahvaliti dobroj prijateljici.
Uglavnom, evo mog popisa:
budnići
puslice od kokosa
makovnjača
šape
kukisi sa orasima i čokoladom
rafaello
http://gastrodiva.bloger.index.hr/po...of/713143.aspx
odlično, odlično, zvijezda stola božićnoga![]()
O, da, to je omiljeni kolač moje svekrve, ali nisam ga pekla ove godine - radila onaj sa puuuno suhog voća.
Danas sam morala ponovno peći husarske poljupce jer ih je moj sin blagoizvolio sve pojesti. Ne pamtim Božić kad se to nije dogodilo s nekim kolačem.
Ali ove godine se stvarno nisam slomila - broj vrsta je još uvijek jednocifren (ne pamtim godinu kad je tako bilo, rijetko kada sam napravila manje od 12 vrsta, ali eto, opametila sam se pa pečem samo ono što mi naruče, a ove godine su to bili krajnje nebožićni kolači: pita od sira koja se pojela i pita od jabuka koje još ima).
ja sam isto malo smanjila suhe kolačiće ovaj Božić, evo malo našeg božićnog ugođaja http://public.fotki.com/stova73/adventski-kalendar/
stari recept moje bake, keksici su prefini, prhki i dobro se drze i nakon par dana
DOMACI KEKSI
1/2 kg brasna
20 dag margarina
2 zlice masti
2 zutanjka
15 dag secera + 1 vanilin secer
1/2 pecilnog praska
5-6 zlica mlijeka (da tijesto bude mekano)
Umijesiti tijesto, staviti na pola sata (ili vise) u frizider da se malo stvrdne
Razvaljati (ne pre-tanko), rezati kalupima i peci u vrucoj pecnici
kod nas ima bubanih od nedjelje pa su se planovi izjalovili. materijal za kolače se pretvorio više vrsta kuglica: kesten kuglice, lješnjak, rafaelo, a keksiće i puslice smo kupili. nadam se da ćemo ozdraviti i da ću se za ng iskupiti
Posljednje uređivanje od pikula : 26.12.2014. at 14:44
ja sam skužila da mi uobičajeni recept upali uvijek ako prepolovim količinu
Sad je prekasno da čestitam Božić........kasnim eto svuda ovih dana.
Ja sam završila s kolačima u ponedjeljak jer sam ih u utorak morala razvoziti na 4 adrese do 15h, a onda sam nama još u utorak samo završila tortu, imala sam malu nezgodu s kalupom, tako da se mini jozefina pretvorila uz dodatak šlaga od vrhnja u jedan sloj na torti (podloga od bjelanjaka s lješnjacima i gore još slastičarska krema, sve počokoladirano).
Uspjela sam skupiti dosta da se ne pojede jer sam poučena iskustvom sve spremila kako sam ih radila.
Imali smo kokos kup, jeger brot, medenjake, paprenjake, nutella keksiće, čokoladne kolačiće sa čoko kremom, čoko-kokos roladu, milijun komada, snowballse, kuglice nešto kao čupavci i karamel kuglice sa smokvama. Pala je i jedna mini jozefina koju sam isporučila dalje. Još nešto sitno nam je i sada ostalo, za novu godinu ide nešto kremasto samo, danas sam radila jednu rođendansku tortu, tako da neću puno komplicirati, od siječnja smo na kolač-postu (možeš mislit)
Našla sam ovaj recept na internetu, napravila i nestao je u roku keks. Jako zanimljivo, a za čas gotovo. Samo sam ja radila svoje tijesto za mliječna peciva ( nemam tijesta u vrećici)
Zvijezda od Nutelle http://ludodobola.com/zanimljivosti/...avio-4515.html
Posljednje uređivanje od Beti3 : 28.12.2014. at 19:48
Mi nismo pojeli niti te dvije vrste koje sam pravila. Imam medenjake i tortu od mrkve. I jos sam imala goste na rucku za Badnjak.
Nismo neki kolacomani tako da se svaki put iznova sokiram kad vidim vase kolicine![]()
Evo recepta za višak bjelanjaka:
Pužići od oraha (zovu ih i ružice)
Tijesto:
25 dag brašna
20 dag maslaca
kvas od:
1 dcl mlijeka (ili manje)
1 žlice šećera
1 dag kvasca
prstohvat soli (moj dodatak, mislim da tijesto traži)
U toplom mlijeku razmuti se kvasac i šećer. Brašno se brzo umijesi s maslacem, doda se kvas kad malo nabuja. Treba biti srednje mekano tijesto. Razdijeli se u tri dijela, od svakog razvalja tanki list koji se premaže nadjevom (cijeli, ne samo jedan kraj).
Nadjev:
4 bjelanca
20 dag šećera
25 dag samljevenih oraha
1 štapić ostrugane čokolade (ne pitajte, to je takva kuharica :D )
ruma
ostrugane limunove kore
Bjelanca se čvrsto tuku sa šećerom, umiješa se ostalo.
Kad se premaže tijesto, zarola se u male savijače koje se onda režu na fetice debljine 1/2 do 1 cm (po ukusu). Peku se petnaetsak minuta, na 180°-200°. Pečene se uvaljaju u šećer u prahu.
Ja sam ih prvi put radila, a jela sam više puta. Nije mi ih baš bilo lako formirat. Na početku mi je bilo premekano tijesto pa sam dodavala brašna. Gubili su oblik u rezanju, nadjev je curio na sve strane i tako. Na kraju sam ih držala u frizeru i rezala poluzamrznute, pa je bilo nekoliko idaelnih tura. Radila sam duplu dozu pa su mi izašli na uši. Ali dosta ih ispadne i fini su. Imam dojam, kad jednom savladaš taj dio s rezanjem, da su dosta jednostavni i izdašni za napravit.
Slažem se da je ono fora. Nutela ne raste ni u našoj kući, ali išlo bi to i s pekmezom ili bilo kakvim drugim punjenjem.
A tijesto - ako ti se ne da mijesiti, pol kile u našoj pekari košta 5 kuna. To moja djeca kupuju kad im se prohtiju klipići, a nemamo vremena čekati da se doma zamijesi i digne. Dvostruki paket (ima i takvih) bi vjerojatno bio dovoljan. Moram ovo isprobati, ali ne sada - imamo žderače preko glave.
Ma ne da mi se ne da mijesiti nego mi tijesto za pizzu nije dovoljno fino za ovo, možda bi bilo bolje od lisnatog.
Radila sam po receptu za mliječna peciva:
pola kile brašna, jedan suhi kvasac, 1/4 l mlakog mlijeka, žličica šećera i pola žličice soli. Napravim udubinu u brašnu i pomiješam kvasac sa malo mlijeka, pa postepeno dodajem brašno. Stavim i žlicu rastopljenog putra ( samo oko 3 dkg). Zamijesim i pustim da se malo diže. Dalje sam sve prema filmiću.
http://public.fotki.com/Beti3/kola-zvijezda/
Posljednje uređivanje od Beti3 : 28.12.2014. at 23:01
Lisnatog? Teško... Bilo bi premasno, bar meni, ali ja nisam ljubiteljica lisnatih tijesta.
Zašto ne zamijesiš obično standardno tijesto za orehnjaču? To je gotovo za kratko vrijeme, staviš na toplu vodu da se digne i game over.
Evo mog dizanog tijesta (za mali pleh veličine A4, čak malo uži, a količina se po želji može udvostručiti)
400-450 g namjenskog brašna za dizana tijesta
1 mala žličica soli, ravna
1 vrećica vanilin šećera
malo ribane limunove korice
1 jaje - može čak i bez toga, ali onda treba dodati još tekućine - cca 1 dl mlijeka ili vrhnja
100-125 g maslaca (može se omekšati u mikrovalnoj) ili 125 ml suncokretovog ulja
Pola kockice germe rastopiti u 1 šalici toplog mlijeka (cca 2 dl) s dodatkom 2 žlice šećera, pustiti da se digne.
Daklem, brašno pomiješam sa soli, vanilin šećerom i ribanom limunovom koricom u zdjeli u kojoj će se dizati (imam jednu s poklopcem). Dodam masnoću i jaje, ulijem dignutu germu s mlijekom, zabodem mikser (svrdla za miješanje tijesta) i vrtim dok ne dobijem glatko tijesto, dodavajući toplu vodu po potrebi (obično treba pola čaše, tj. 1-1,5 dl). To je sva mudrost.
Kad je to gotovo, malo poravnam tijesto rukama da se oblikuje u kuglu i zatvorim zdjelu poklopcem, pa je stavim na lonac prilično tople vode (iz bojlera). Za cca pol sata tijesto je dignuto i spremno za daljnje oblikovanje.
Dobru zabavu!
Ova zvijezda može i bez nutele, evo maloprije na coolinarici
http://www.coolinarika.com/recept/zvijezda/
ja radim po amantelijevom receptu ko za kifleke, za Božić sam dela više od 50% integralnog i super se diglo.
predlažem tijesto za buhtle
s njim je najfinije
vidim da je peterlin već napisala za orahnjaču - to je isto
Ništa.
Sreća pa sam imala jednu lijepu posjetui dobila finih kolačića.
meni je već muka od kolača, ali sam isto sinoć napravila hola kocke. Ostalo i nešto keksića.
Prijavljujem ( takoder) hola kocke i varazdinske klipice.
siroti muz kuka kako nema kolaca...![]()
ja ću možda nešto simbolički popodne, kod nas se većina stvari pojela za badnjak jel muž veli to treba jest dok je friško ( rogaču i makovnjaču)
kod mene nista domace, na povratku s posla kupit cu nesto od kolaca u ducanu valjda
cisto da imamo nesto slatko za gricnuti (a da nije cokolada za kuhanje ...)
Evo ja javila muzu da nam donese neke kolace da imamo danas i sutra. Jel netko zna do kad radi vincek na bundeku?
Danas bas nemam volje raditi kolace... sutra mozda neke vocne, imam malina i borovnica u skrinji.
meni se suši pavlova i napravit ću još budniće i to je to
da dočekam budna ponoć nakon tisuću buđenja noćas![]()
Preporučujem svoj omiljeni novogodišnji kolač - by tinars, DARJIN KOLAČ (brz,jednostavan,jednostavnih sastojaka, a prava zimska kombinacija)
Biskvit:
3 žumanjka
1 žl cimeta
limunova korica
17 dag šećera
1 dl ulja
2 žl kakaa
2 dl mlijeka
20 dag brašna + 1 prašak za pecivo
Nadjev:
3 bjelanjka
3 žl šećera
2 naribane jabuke
Glazura:
3 rebra čokolade
2 žl šećera
1 žl mlijeka
3 dag maslaca
Mikserom istući žumanjke, šećer, cimet i malo naribane limunove korice, dodati ulje, kakao, mlijeko i na kraju brašno i prašak za pecivo. Ispeći na 180°C (cca. 15 min). U međuvremenu istući bjelanjke sa šećerom pa umiješati naribane jabuke. Time nadjenite pečeni kolač pa još malo zapecite (još cca. 15 min). Ohlađeno prelijte glazurom.