Napravljene tri vrste, a ostalo su još nekakve želje, pa koliko uspijemo.
Krancle s orasima
Zvjezdice s cimetom (tu idu samo bjelanjci) - netko je gore već naveo recept
čokoladne školjkice (isto samo bjelanjci) http://www.coolinarika.com/recept/902281/
Ajde ajde Mojca, prvo jedan, pa ti ostane nesto, pa drugi da to potrosis.
a za brata imas predivan poklon, je si nasla punjenje?
go, Mojca, go
ja sam jučer radila mak kiflice :drugi_pokušaj:
manje su mi se razljepile nego prvi put, ali su mi i malo zagorile.
treći put ću ih raditi potpuno bez praška za pecivo i peći ih najviše na 170.
naravno, pod uvjetom da sve to ne zaboravim do iduće godine, jer nema šanse da ih pečem ponovno do kraja ove, sad sam napravila duplu dozu.
Jos su i dobre obzirom da pijuckas dok peces :D
Ispekla 4 vrste, jednih vec nema. Danas zato pecem duplu dozu sasinih snovidjenje kiflica.
Jos torta i neke kuglice koje se ne peku.
Za NG cu samo baskotine.
I tako dodje moj brat i.kaže da već šest mjeseci ne jede slatko... Juhuuuu...![]()
Radi makaronse. To je jako IN kolač, a savršen je!
Tijesto
Za 8 bjelanjaka (to je oko 1/4 l ) treba
20 dkg kristalnog šećera,
15 dkg šećera u prahu
3 dkg škrobnog brašna ( Gustin)
15 dkg vrlo sitno meljenih oraha, badema, oguljenih badema, lješnjaka, kikirikija, maka...
prehrambene boje, ako želite one "fluorescentne" kekse, ili neke druge boje.
Meni su lijepi i te boje koju daju orašasti plodovi. Može se staviti pravi kakao.
Pripremam tako da dugo miksam bjelanjke, pa malo po malo dodajem kristalni šećer. kad je masa tvrda, umiješam KUHAČOM sve ostalo. Pečem tj. sušim na 100 stupnjeva na silikonskoj podlozi, a duljina pečenja dosta ovisi. kad se prosuše, gotovi su.
Krema![]()
od bijele čokolade
od mascarponea sa limunom, nutellom, malinama...
ganashe bijeli ili smeđi
Ma, samo je nebo granica ideja.
Naravno, najteže ih je ispeći da budu baš kako treba. Možda Božić i nije vrijeme za isprobavanje
Jednostavnoje je napraviti samo beze kore po istom receptu i puniti voćem, šlagom, kremom, ustvari, nešto kao Ledeni vjetar.
Ove sam dnas radila: ispale su odlične. Lako se rade i jako su ukusne.
ZVJEZDICE S MARMELADOM
300 g brašna
60 g gustina
90 g štaub šećera
2 vanili
60 g mljevenih badema
210 g maslaca
4 žumanjka
stoje 1 sat u frižideru
peku se na 200 oko 10 min ili manje
Meni su super jer ne idu bjelanci, pecilni prašak, a imaju malo badema.
Ja tražim dobar recept za oblik zvijezde. Znači izgleda kao kuglof, ali je sav unutra oštrih rubova.
Kupila sam taj kalup davno i nikad ga koristila.
Znači nešto kao kuglof , ali da se lako vadi iz tog čudnog kalupa.
Neznam zasto te muci taj recept,bas mi je zao![]()
Ja ih sinoć zamutila,eno tijesto u frizideru cekam da dijete zaspe pa da pecem. Ispekla sam kardamom kurkuma keksiće,da sam ih minutu manje pekla bile bi savrsene,al ajde i ovako su fine. Tijesto za gingere i limuncice isto u frizideru,isto cekaju da dijete zaspe![]()
Da li postoji verzija coko budnica onih nekih poznatih al da nema kave ? Malo mi je bed djetetu od dve i pol godine dat kolac s kavom?
Ja nisam nikad stavljala kavu. Kavu volim samo u tiramisuu.
Aaaaa... Ok![]()
Al evo neki kazu moze. Bum razmislila jos malo. Imam do jutra vremena![]()
Da. A nis bum stavila kavu pa dijete ne bu jeloizvorno je izvorno
![]()
Možeš najnormalnije napraviti te keksiće bez kave.
radi ovog topika, kao i silnih foto statusa na fejsu, prvi put i ja krenula peć božićne kolače. kao, ranije. jučer otišla treća tura ko fol božićnih kolača. hebemu miša, nemam niti jedan jedini kolač, keks, keksić, kolačić. sve smo proždrali. a božićni ručak kod mene. j dođe doma iz škole i smlavi cijeli pleh.
ok, da malo doprinesem. najnaj kolač ikad, tradicionalni u našoj familiji, s koljena na koljeno se prenosi.
THE landoneri.
recept stavim kasnije, nemam ga sad ovdje.
i njih smo pojeli aaaa.
hajde, lakše mi je odmah. ja sam mislila da samo kod mene tako završi.
ovdje sam izabrala što ću radili, dala popis MMu što sve da kupi i prekjučer krenula, kraj je isti kao kod tebe cvijeto. ništa nemamo. danas idem raditi dalje, ali očito ću morati sakriti ako mislim da mi išta potraje. trenutno mi je to teško izvesti jer se ne mogu nigdje popesti da sakrijem, budući sam s gipsom na nozi. morat ću zamoliti susjedu da kod sebe sakrije.
Moram pohvaliti Ružice sa marmeladom od Beti3 i neznam točno čije non plus ultra (prepisala sa starog božićnog topica).
Radila sam i Kiflice s makom od fingertips,jaaako su prhke i zbilja treba paziti da se ne prepeku...ja sam malo picmiguljila i radila mini male,ispalo mi 91 kom.,zato im je i bilo dosta 6 min pečenja. Ali tako su osjetljive da kad bi krajeve smočila u čokoladu od težine su mi se raspale,tak da sam ih samo prošarala čoksom,tamnom i bijelom.
Imam napravljene i gingerbreadse od kojih sam napravila sobove i boriće,ukrašene preostalim šamom od ultre,samo dodala bojice.
Još bi jednog "mokrog" al neznam točno kojeg..
Budi sretna da je tako.... ali nije samo kod tebe. Doduše, moj stariji je neki dan dobio žicu (fiksni aparatić za zube) pa još ne jede kao inače, ali svejdeno - puno fali. Vjerojatno i zato jer sam ove godine puuuno manje pekla nego ranije.
Ispekla sam dvije ture kuglofa sa suhim voćem, tj. 4 kom jer imam 2 kalupa (po receptima za engleski kolač s puno voća) i jednu turu po receptu za pince - sa samo nekoliko cveba i arancina da ne smeta za zube mom sinu i za gebise mojoj mami i svekrvi, he he he). Nema više ni jednog - podijelili smo. Moram još da nešto i pojedemo, ali ne kanim se trgati da to bude prije Badnjaka. Pekla neki dan pitu od sira (jer se svježi sir nije pojeo) i od nje su ostali samo skrajci. Sinu s aparatićem to paše, pa jede.
Od sitnih kolača - ugađam djeci: salama s bademom, smeđe-žuta rolada od oraha i čokolade, raspucani kifli, husarski poljupci, dvije vrste kuglica - od smokava i kasato (to je moj mlađi uskočio, ja ne bih stigla to frkati).
To je sve. Više ni ne bude, eventualno još pita od jabuka ili karlbadska pita za Božić, ako stignem. Ima vremena do Tri kralja - tko kaže da se sve mora ispeći unaprijed???
NISAM pekla: medenjake, non plus ultra vjenčiće s pekmezom, londonere, vanili kifle... nisam puno toga. Ni ne kanim. Ako me nagovore, napravit ću im čupavce. Nisam pekla ni Jozefinu ni bilo kakvu tortu. Ako mi se bude dalo, imam još paket kesten pirea, možda to iskoristim.
Posljednje uređivanje od Peterlin : 23.12.2014. at 13:57
ja već godinama radim baš po tom receptu koji je navela fingertips, i to mi je jedan od najdražih (i obaveznih) blagdanskih kolačića. ali...svaki put ispadne drugačije.jučerašnja tura je tako narasla da sad imam jumbo mak kiflice. u pitanju su nijanse vezane uz sastojke ("na vrh noža praška za pecivo" - pa si ti sad misli...), temperaturu na kojoj se sastojci mijese i još svašta nešto... no bez obzira na estetiku, nikad se nisu bacile
![]()
Sinoć spekla kiflice,ispale savrsene. Kad odstoji tijesto, uzimam komadiće tijesta i vazem da svaki lma 9g. Onda oblikujem u kuglice i opet u frizider na po ure. Onda radim kiflice i pecem i sjedim pred pećnicom i gledam. Reko bi covjek da ima puno posla oko njih a meni su one najednostavnije.
Vidiš,nije mi palo na pamet da vagnem (ko za varažd. klipiće)...ja ih mjerila po prugama na stoljnjaku i lijepi su isti.
Baš budem ponovila,al drugi put malo veče.
Ja ko i Cvijeta već godinama svima radim londonjere i biskupski. A i kokos bajaderu napravim kad sam škito s vremenom. Evo recept:
KOKOS BAJADERA
Smjesa:
30 dag šećera
1 vanilin šećer
25 dag margarina
1 dl mlijeka
30 dag mljevenog keksa
20 dag kokosovog brašna
Rastopite šećer, vanilin šećer i margarin u 1 dl mlijeka i pustiti da zakuha, dodati u izmiješani keks i kokos. Smjesu izliti u dublju tepsiju i pustiti da se ohladi. Premazati čokoladnom glazurom i staviti u hladnjak.
Ima nekoliko načina kako se to može spriječiti:
- malo manje masnoće
- žlica brašna ili maka ili oraha više u tijesto (to je opet isto - omjer masti i krute tvari)
- treba pogoditi optimalnu temperaturu, ni previsoku ni prenisku
Eh, sad... kako to izvesti - ne znam za ovo, treba imati iskustva. Svi ti kifli bez brašna ili s malim udjelom brašna skloni su "razilaženju".
kod nas ove god bez suhih keksića jer moramo smanjiti unos slatkog, skidamo kg..napravili mađaricu s rozen korama i Mileram tortu sa šumskim voćem. To je to za ovaj Božić
Kakva he to mileram torta?
Radila sam budnice. Prepekla ih![]()
Secer mi se rastopio![]()
I tak...veceras pecem lincere i snowball.
Evo sličica mojih gotovih: http://tinypic.com/r/vdmm0y/8
Cvijeto, sve te razumijem, ni ja ne kužim sve koji su uspjeli radit kolače ovaj vikend i očekuju da će to dočekat Božić.
ja sam danas napravila jednu turu milijun komada i kad sam vidila kako je krenulo, sakrila ih po kućida se razumijemo, i od mene
sad idemo napravit jedne speculaas, sutra zvjezdice sa cimetom i to je dosta
Ja sam napravila medenjake po receptu muzeve bake i super su svake godine!
I po zelji prvorodjene :D upravo je u pecnici carrot cake: http://www.crochef.com/index.php?page=recepti&id=571
To je nesto predobro!
Ima.li tko da je budan?
Radim nesto sa sumskim vocem.i umjesto 20 stavila sam 40 dkg secera :cupamkosuiludasamodmuke:
Ima li pomoci???
Ima. Odi spavati prije neg počupaš svu kosu, ujutro bu lakše ...
trenutno ne znam niš pametnije![]()
Stavila sam sok jednog limuna. Ne znam. Nemam jos jedan paket voca. Tak sam tuzna. Eno je pece se ta secerna bomba![]()
Na to sam i ja pomislila ako smjesi ne smeta dodatna tekućina ...
Dodatno voće možeš staviti svakome na tanjur ... ili kad je pečeno preliti sa još soka od limuna ili šumskog voća (ovo je super kad je kolač kao biskvit) ...
Ma joj ne znam. Prvi put ga radim. Ide 40 dkg sumskog voca ne znam kako sam i secer vidjela. Jos si mislim kako tako puno pa gruntam da mora jer sumsko voce je kiselo. Al ovo ce bit too much. Cak ni u puslice ne ide toliko secera. Valjdanece morat u smece![]()
giussepe evo mileramke, brza, jednostavna, ukusna, savršena - kod nas neizostavna za sva slavlja i prigode
http://www.coolinarika.com/recept/744711/