Kod nas isto kao i kod Spajalice. Prvi put cujem, jedino mi ima smisla ako razrednica ide u mirovinu ili odlazi negdje pa da se oprastaju.
Može i razrednik dobiti cvijeće
Vidim da sam preskočila cipeličino pitanje
Mi se nismo povezali radi poklona,grupa je više od pol godine
Posljednje uređivanje od jelena.O : 10.06.2021. at 14:36
Iskreno,ako je 10-20 kn to bi mogli i sami klinci,mada nema potrebe uopće za bilo čime
30kn. Ako bi inicijativa išla od klinaca svakako bi je podržala. Sijećam se nas, dok smo bili srednjoškolci. Imali smo svoje razloge za neke odluke. I danas poštujem te odluke.
Slažem se, ali roditelji ne moraju ni znati za tako nešto... Ako u srednjoj školi mora roditelje žicati tih 30 kn, onda je netko debeeeelo zakasnio s financijskom pismenošću u odgoju svog srednjoškolca.
Druga je stvar ako se dijete doma pohvali s takvom pričom - to sam iskusila i podržala. Ali da me pita može li dobiti 30 kn za tako nešto - bratemili, imaš svoju lovu pa raspolaži (sorry na offt.).
Tako je, ovo sam odmah i ja posmislila. To je upravo odraz višeg stupnja financijske pismenosti.Ne mora to uopće biti financijska nepismenost, nego snalaženje - u stilu "imam svoju lovu, ali zašto mi starci ne bi dali tih 30 kn ako se odnosi na bilo što vezano uz školu"![]()
Jel tko bio?
Šok nakon 10 minuta, da nisu još donijeli odluku o bodovnom pragu, danas će ili najkasnije u ponedjeljak. Ali da će vjerojatno biti 68 bodova. Kako molim?!! A ja gledam u srednja.hr kalkulator zadnje 4g., 66-63-58-58. Pitala sam odmah naravno, ali ništa mi ne mogu reći. A Jana na nekih 66-67
Teško mi je povjerovati da u situaciji kad francuskom treba sav mogući boost da privuče djecu oni podižu prag.
Poslano sa mog SM-G920F koristeći Tapatalk
sofia, jel to 100% 100%? Jer ona ima 67.72, i onda još 3 dodatna boda koja će se naknadno gledati
Jelka pišeti na stranici škole ovo što je sofia napisala
http://gimnazija-osamnaesta-zg.skole...w=290#mod_news
Posljednje uređivanje od larmama : 11.06.2021. at 23:00
Popodne sam zadnji put gledala, nisam mislila da će tako kasno išta objavljivati. Hvala ti!
Zapravo, glupo im je stranica složena, tak sam mogla provjeravati do preksutra, na Novostima. A ovo je na Upisima. Ne bi mi nikad palo na pamet...
Je baš glupo ovo s xls tablicom,em nepregledni em nesvakidašnje
Jelka želim vam da se dijete upiše u željenu školu sa što manje stresa.
Moj sin se prošle godine upisivao u srednju,
taj stres želim što prije zaboraviti,
sa 76 i nešto bodova nije baš imao puno manevarskog prostora.
Prošle godine se zbog efekta korone lakše zaokruživalo na više (osim u našoj školi)
Evo i Jokić se slaže
https://www.tportal.hr/komentatori/c...-upis-20210612
Kod nas u školi nije bilo zaokruzivanje na više. Razred mog djeteta je živi dokaz toga.
Mi kod mog osnovca ,ok on još nije u toj priči, a ni kod srednjoškolke nije bilo ništ na više
Kod klinke prošle godine puno manje petica i ,5.0, nego kod velikog 4 godine ranije,ali mislim da je to opravdano njegov razred je bio nešto posebno,a generacija specijalna
Posljednje uređivanje od jelena.O : 13.06.2021. at 13:06
Evo da se ja uključim prijateljica od mog sina je bila na zoomu i kaže da je bodovni prag 67 bodova tako da ako ima ta 3 boda s natjecanja bi trebala upasti i još vrijedi da ako imaju delf A1 ili A2 ili su učili francuski kao 1. jezik mislim da su to škole kako su prije pisali Holjevac Otok i Kršnjavi i to im je izravan al ako je 67 bodova i to natjecanje treba upasti
Oprostite sto se nisam javljala imala sam dosta posla s malim oko nekih instrukcija da sad dobije sto bolje ocjene za kraj no sad ću se često javljati da sve komentiramo.
Jeste svi odabrali srednje?
Za njemački nema izravni upis ako je njemački 1. jezik,tako da provjerite to za francuski
Jel može pojašnjenje oko prijamnih za upis u dvojezičnu (IV i XVI) - da li taj prijemni nosi neke bodove ili kako uopće utječe na upis?
Jelka, ako je fr prvi strani jezik imaju izravan upis tojest ne trebaju na prijamni, a za njemački mislim da to ne vrijedi ali javljate se Jelena i vi s vise iskustva.
I nadam se da će ti kćer uspjeti upisati školu koju želi a bodovi će joj dobro doći
Ne bih rekla da postoji opcija direktnog upisa kod dvojezičnog programa. Prvi korak imati više od 67 bodova, drugi korak imati A2 diplomu ili proći intervju/pismeni, treći korak naći se na rang listi među prvih 13 kandidata (koji su isto tako morali proći prva 2 koraka).
Po ovome kaj Klara veli očito se razlikuju
Pitanje vezano uz XVIII - koji jezik se može uzeti kao početni (uz engleski kao prvi)?
Ne nosi bodove, boduju se samo ocjene. Taj prijemni se mora proći ako se želi upisti dvojezični program. Znači samo ima prošao ili nisi prošao.Jel može pojašnjenje oko prijamnih za upis u dvojezičnu (IV i XVI) - da li taj prijemni nosi neke bodove ili kako uopće utječe na upis?
Iskustvo iz dvojezičnog njemačkog programa
Kad se unose škole na listi prioriteta, onda imaš ponuđene jezike koji dolaze u obzir i koji se mogu izabrati u pojedinoj školi. Prema mojem iskustvu to je baš različito od škole do škole. Sjećam se da me iznenadilo da se u XI može kao II jezik uzeti jedino početna razina njemačkog ili talijanskog. Tako da ako je u OŠ učen eng i njem, eng se izabere kao prvi izbor, njemački može jedino opet ispočetkaPitanje vezano uz XVIII - koji jezik se može uzeti kao početni (uz engleski kao prvi)?
Iskreno ne sjećam se više, ali znam da je i u IV i u XVIII bilo dosta izbora. Iznenadio me mali izbor u XI
ja stvarno ne znam kud to može ići gore. neke su škole 2020 u odnosu na 2019 skočile za čak bod do skoro 2
X sa 76,71 na 78,41,
III sa 77,18 na 78,10
XI 76,09 na 77, 23
a u odnosu na ranije godine to je još kojih pol boda do bod više,
a lani još i nije bilo sportskih takmičenja tako da je vjerojatno i tu manje ostvarenih dodatnih bodova
ne znam što očekivati ove godine, hoće li sve te škole biti na 79,80 - 80.00?
uz one ostale koje su i od prije jako blizu 80 ili 80+
a kak će to sve izgledati u godinama koje slijede?
hm, ne bih rekla sve više,
broj gimnazija koje imaju prijemni je stala na 4
a bodovi nemilice rastu i to značajno svake godine u mnogim školama
prijemne uvode one koje su jednom imale min 80, ali što je s onima koje
već više sezona imaju 79,92 ili su unutar 1,5 boda do maximuma
i nije to samo slučaj sa gim. isto je i u traženim strukovnim, ni tamo ne možeš bez 78+
zaključak: škole se baš ne žure uvoditi prijemne, a šiza oko prosjeka raste i raste
otuda i porast broja privatnih i gimnazija i strukovnih škola
uspoređujući potreban broj bodova za ranije generacije, vidi se da su ove sadašnje u puno većoj gabuli,
to je potvrdio i jokić u svom istraživanju,
ali nekog dobrog rješenja ni na vidiku...
Točno.
S tim da bih dodala - mislim da škole ni zakonski ne mogu uvoditi prijemne dok nemaju situaciju da moraju upisati više učenika od broja predviđenih mjesta, a svi upisani učenici imaju maksimalan broj bodova.
Toliko učenika s 80 bodova ipak nema, ali granica se stalno podiže, tako da ih je sve više sa 79,90 i sličnim bodovnim stanjem (to je ono - prošao 5. razred s jednom četvorkom).
I ne zavaravajmo se da je pritisak na ocjene gotov s upisom u srednju školu, jer djeca koja su navikla sama sebe goniti do maksimuma, nastavljaju s tom praksom i u srednjoj školi, gdje je već teže nabijati prosjek![]()
Ja ne znam otkud toliko odlikasa sa svim peticama, u razredu moje kcerke (6.razred) samo njih 3 ce proci s 5.0.
Nastavnici jako puno traze od njih, i to mi je ok, neka nauče.
Ne kuzim kako ima toliko petnulasa?!
Jer ako je nekoma navucena petica, taj ce se napatit samo tako u gimnaziji, posebno ovim zahtjevnijima.
Ne kuzim poantu guranja djeteta u neke skole ako dijete nije kapacitet za te skole...pricam opcenito of course.
Posljednje uređivanje od Lili75 : 15.06.2021. at 17:24
vec sam pisala, u razredu mog sina: u sedmom razredu jedan 5.0, u osmom 3
kod kceri, u petom, nitko
Dok ne vide ni ne znaju jel su ili ne materijal za određenu školu