Za one koje zanima mioc (a i gornjogradska) ponovo se otvorila kantina. Ima i kuhane hrane, juhe, gulaš, kobasice i slično.
Za one koje zanima mioc (a i gornjogradska) ponovo se otvorila kantina. Ima i kuhane hrane, juhe, gulaš, kobasice i slično.
Ja ludim ovih dana, ima taaaako negativan razred, imali su neke dane razgovora o srednjim a i inače, i sve koji žele neku gimnaziju se ismijava da su štreberi i ... (neću tu pisati ružne nazive, ovaj je još najbenigniji), priča se samo da je to užasno teško, ako netko s imalo losijim ocjenama spomene gimnaziju otvoreno ga ismijavaju da ne može to da ce past razred da je glup/glupa itd... i onda ja trošim doma sate objasnjavajuci i uvjeravajuci je ali naravno ja nemam pojma, bitnije je što je rekao x da mu je rekla y čija prijateljica ide u tu skolu. Ma sve bi to bilo još podnosljivo da joj razred nije takav kakav je, plus (i opet) nova raska koja je (opet ne smijem napisati sto), ne mogu dočekati dan kad će otići iz tog razreda....
Posljednje uređivanje od sillyme : 17.02.2023. at 09:29
Vrlo slično je i kod moje u razredu. S time da je ovdje dobra stavka što imaju super razrednicu koja donekle "anulira" besmislene dječje komentare, utemeljene na njihovim glasinama i rekla-kazala pričama.
Tu je ipak tvoja uloga kao roditelja glavna, puno važnija od x, y i ostalih u razredu. Ima li ona kontakta s vršnjacima i drugdje, izvan svojeg razreda?
Moj je do svoje odluke o srednjoj došao na temelju razgovora s vršnjacima izvan osnovne škole (ali i doma smo puno o tome razgovarali, škole su u našoj obitelji konstantna tema). U oš praktički ni s kim o tome nije ni razgovarao.
Puno se toga kod nas poklopilo što čini utjecaj njenog razreda puno većim nego je inače bio... ali sve su to valjda čari puberteta. Ma ak se sabere da popravi ocjene (i to je u međuvremenu postala tema) upisat će ona neku gimnaziju, možda čak i "lakšu" po njenim kriterijima, ali ti razgovori koje vodimo, njen karakter, tvrdoglavost, zatvorenost, uvredljivost...Ono što samo moramo jako paziti je da ne ispadne da mi navijamo za neku od škola jer ak tu upiše za svaki problem idućih četiri godine će kriviti nas.
Sad me zanima, koje su "lakše" gimnazije po kriterijima sadašnjih osmaša?![]()
Onda je Tituš, lucijanka i x laka?
Ja baš i nisam čula da su Lucijanka i X. lake gimnazije dapače.
Posljednje uređivanje od Lili75 : 18.02.2023. at 22:14
Pa ja osim u postu jelene o nisam nigdje ni vidjela da je itko pisao da su "lake"![]()
kao lakše gimnazije slove XII, XIII i Gornjogradska, možda i IX
Samo da napomenem, taj termin "lakše gimnazije" ne znači da je gradivo lakše, nego da je lakše upasti, a često nisu tako kompetitivne sredine kao npr. V ili XV... Za djecu koja se loše nose sa stresom često je to bolji izbor.
Meni je taj pojam ionako izrazito subjektivan pa se ne zamaramo. Ja se vodim objektivnom kriterijima - blizu/daleko, smjenska/jsamo jutarnja, i naravno rezultati na maturi jer je i to dosta bitno.
Meni osobno bi svaka gimnazija s puno matematike i fizike i kemije bila lakša od neke s puno povijesti i geografije i gramatike ali zato smo svi razliciti. Po mom ukusu naše gimnazije nisu preteške nego nedovoljno specijalizirane. Odnosno ide se previše u širinu i previše je predmeta, a to je bila boljka i u moje doba (npr od onih par sati sociologije, psihologije i logike u glavi mi nije ostalo ništa, od filozofije samo jako jako malo....)
slažem se, ja sam se baš iznenadila kad sam vidjela na e-rudniku da djeca iz ovih "lakših" gimnazija upisuju raznolike fakultete a iz nekih razvikanih općih valjda 99% njih ide na pravo i ekonomiju
Bok Willow, možete li mi staviti link gdje se može vidjeti koje fakultete upisuju iz kojih gimnazija...hvala
Trebate provjeriti ali čini mi se da za Matematičke gimnazije ne boduje se Geografija.
Moje dijete zanima IV. gimnazija dvojezični program na engleskom jeziku. Ako netko ima iskustva kako se pripremati za prijemni?
Ja sam se po rezultatima mature iznenadila za prelog i x. Tako da kad bi radila neku rang-listu kvalitete obrazovanja bio bi mioc, peta, prva, lucijanka i tituš. Bar po rezultatima mature (pričam samo o zg). E sad da li možda na ostalim područjima neke škole daju veću širinu znanja i prednost u drugim predmetima? Sasvim moguće. Ovo su neki objektivni pokazatelji ali priznajem da im je doseg dosta uzak...
2. gimnazija isto ima dobre rezultate na maturi, ali nekad je stvarno bolje da dijete ide u manje razvikanu srednju školu. Kolege moje starije kćeri koja studira na PMF-u dolaze iz raznih srednjih škola, i gimnazija i strukovnih što je dokaz da nije presudno ime škole, već koliko učenik radi.
Ja sam čula od jednog studenta da se prepisuje na maturi, da nastavnik koji čuva djecu gleda u mobitel i da je javna tajna da se pusti prepisivanje jer ugled škole ovisi o uspjehu na maturi.
Odlično, nema što.
Jučerašnje gostovanje psihologinje Marine Grubić Nedjelom u 2, između ostalog dotakla se i ocjena u školi.
I kada pita djecu, kako je u školi, a oni kažu loše, prosjek mi je 4,8. Kako smo se doveli do toga???
Moj želi, II., VII. i IX.
Križanićeva nam je 15-ak minuta od kuće, a IX. je na recimo pol sata od kvarta.
Odakle prepisuju? Iz priručnika za državnu maturu?
ovo za prosjek, ali istina, jadna djeca sa skoro svim peticama
od ovih gore je najjača II u smislu da upisuju najbolje fakseve, pogledaj na e-rudniku, moje omiljeno štivo, str. 13 npr.
Microsoft Power BI
Ne kužim nikako ove brojke https://www.srednja.hr/matura/gotov-...cenika-u-2023/
Pa valjda prepisuju od onih koji znaju? Medusobno, jelte.
Sent from my IN2023 using Tapatalk
ja ni ne znam, a jel ima više grupa na maturi ili svi isto pišu?
Pa oni su na maturi jedni drugima konkurencija, tko bi bio lud da dozvoli da prepisuju od njega.
ne mogu poslati sliku![]()
Posljednje uređivanje od Mima : 20.02.2023. at 15:03
U srednjoj samo nastavljaju trend koji je započeo u osnovnoj, ako se radi o "jačim" gimnazijama za koje je potreban maksimalan broj bodova (+ prijemni) za upis.
Osim toga, za upis na faks se gledaju i ocjene, ne samo državna matura, pa tu sigurno u nekoj mjeri postoji strah "ako ne budem imao dovoljno visoke ocjene, neću moći upisati faks koji želim". Teško ih je razuvjeriti nakon iskustva upisa u srednju.
Doduše, možda ih ta šiza i pusti s godinama. Moj je sad maturant, imam dojam da se puno manje brine zbog ocjena nego proteklih godina (rekla bih da je 2. razred bio najgori po tom pitanju). Ni zbog mature se (još) ne brine. Uvjeren je da će se upisati gdje god poželi![]()
Nemem pojma... Pa koga varaju?
Moji su bili privilegirani - pisali sami, jer su zbog IP imali produljeno vrijeme. Daklem, ni da su htjeli, nisu imali od koga prepisati. Zapravo moram se ispraviti, sa mojim starijim sinom je bio jos jedan kolega koji je imao dominantnu ruku u gipsu, pa je isto imao produljeno vrijeme, njih dvojica na 5 metara razmaka.
Uostalom, sjecam se kulturoloskog soka koji sam dozivjela tijekom vlastitog skolovanja - na NATJECANJU iz fizike vidjela sam curu kako prepisuje i to mi je bilo, ali ocito su takve stvari u nasoj sredini uobicajene.
Ne znam samo kako bi se ti koji prepisuju osjecali da dodju npr. pod noz ili u ruke lijecniku koji je svoju struku stekao na taj nacin... ??? Sorry na offt. Natrag na temu - sustav je traljav i ne valja, ali dok nemamo bolji, moramo otrpjeti ovaj.
Ne znam, samo se sjecam svojih skolskih dana (kada nije bilo drzavne mature), prepisivalo se masovno jedni od drugih.
Sent from my IN2023 using Tapatalk
Ako je rijec o Zagrebu gimnazija Lucijana Vranjanina za upis gkeda geografiju cini mi se.
Moji klinci još nisu stigli do državne mature pa ne pišem iz našeg iskustva. Ali čitala sam o varanju na državnoj maturi, jednu curu su otkrili jer joj se pregrijala kamera koja je izgledala kao gumb, pa je tražila da ide na wc, kameru se nije usudila baciti u wc nego u kantu za smeće i tako su ju otkrili. Sistem je otprilike da netko snima zadatke, netko ih tamo negdje riješi a onda ti pred kraj izdiktira točne odgovore preko minijaturne slušalice veličine zrna riže. Ali ima jedan veliki ALI. Kazne za prepisivanje su toliko velike (mislim da zabrana polaganja na neko vrijeme?) da se rijetko kome isplati riskirati. Tako da se meni čini da prepisivanje na državnoj maturi ipak nije tako raširena pojava.
Što se "običnog" prepisivanja tiče, uvijek ga je bilo, sve ovisi kako se koji profesor postavi i kolike su kazne.
Ovaj je meni rekao da jedni od drugih prepisuju, a da ucitelji ne paze jer im se skole vrednuju po uspjehu na maturi.