Page 268 of 294 FirstFirst ... 168218258266267268269270278 ... LastLast
Results 13,351 to 13,400 of 14678

Thread: Gimnazije i srednje škole

Tanči's Avatar

Quote Originally Posted by sirius View Post
    Ako je imala 5.0 bez ucenja u osnovnoj tesko da joj je trebao ikakav IP, kad nije imala poteskoce u ucenju. Isto tako ( srecoom) unatoc primarnoj bolesti nije razvila nikakve poteskoce u srednjoj jer ju je uspjesno zavrsila sa odlicnim uspjehom uz malo ucenja. Sto se tice boda na zdravlje to je mogla dobiti za upis jer je tadasnji Pravilnik predvidio mogucnost. Ali obzirom da je bila iznimno uspjesna nije joj bilo potrebno.

Sve ostalo je vaš obiteljski izbor. Osobno sam uvjerena da bi ona bila tako uspjesna i u lokalnoj gimnaziji i da bi bez vecih poteskoca glatko upisala zeljeni fakultet. Jer je ocito vrlo motivirana i uci rado bez velikog napora. Ali odlucila je drugacije , vi ste ju podrzali i to je to. Vise je do djeteta puno manje do skole.
    Sve stoji što si napisala, zato i nije htjela na vještačenja, a stručna služba nas je tjerala i pritiskala s tim, ali da sam ja to napisala ispalo bi da se preseravam i da glorificiram školu. Bilo koju valjda.
    Ja znam da moje dijete nije pravilo, već iznimka, ali u Miocu su svi otprilike takvi.
    Evo primjer: cura koja je prije 4 godine rasturila prijemni na Mefu i bila prva, je došla iz Mioca, klasika 5:0 i sad na faksu je 5:0. Nije moje dijete, moja je bila, čini mi se 13. bod- dva iza nje. Ne sjećam se više.
    Ali na Mefu uspješno studiraju i cura iz koprivničke, varaždinske, osiječke, riječke…gimnazije.
    Što se tiče strukovnih zanimanja, da, već praktički u startu će zarađivati više od liječnika i neka, dobru kozmetičarku zlatom plaćam. Mehaničara i sve ostale isto i sretna sam da sam ih našla.
    No zato moje dijete planira otići u Sloveniju ili Njemačku što me isto ždere, ali sama odlučuje i neka ide.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Quote Originally Posted by tanja_b View Post
    Recimo, ono što si spomenula, nejednak tretman među programima, to zaista postoji u školi. Samo, ja sam na to bila upozorena još prije nego se moj upisivao, pa sam se pripremila na to, i prestala ga nagovarati da u gimnaziji nastavi učiti njemački.
    KAMI, tanja_b, obje ste spomenule ovaj nejednaki tretman među programima. Moj sin je ove godine upisao MIOC, i odabrao je A program. Sjetio se da bi htio učiti njemački. Možete li, molim vas, malo pojasniti što ste mislile pod tim? Jesu li drugi profesori, ili su drugi kriteriji, ili nešto treće?

n.grace's Avatar

Quote Originally Posted by Tanči View Post
    I ove senzacionalističke priče o odlikašima koji eto baš nisu htjeli ništa drugo nego upisati za drejere i tišlere, ma dajte najte. Ne vjerujem u to.
    Zašto ne vjeruješ? Kolegica moje kćeri, izuzetno inteligentna i odlikašica svih 8 godina osnovne škole je odabrala strukovno zanimanje, nije htjela u gimnaziju i sad uživa na poslu. Pa nismo svi isti, pobogu.

Osoblje foruma sirius's Avatar

Quote Originally Posted by n.grace View Post
    Zašto ne vjeruješ? Kolegica moje kćeri, izuzetno inteligentna i odlikašica svih 8 godina osnovne škole je odabrala strukovno zanimanje, nije htjela u gimnaziju i sad uživa na poslu. Pa nismo svi isti, pobogu.
    Mislim da je vise u pitanju stav roditelja nego izbor djeteta, pa zato cudenje. Kako bi neki roditelj to mogao dozvoliti.
    Vrsnjakinja moje kceri je imala solidne ocjene, ne top, ali solidne. Mogla je bitati izmedu gimnazije u zg zupaniji ( u Zg nije upala) i turisticko hotelijerski tehnicar. Izabrala je ovo drugo, u zadnji cas je promjenila prioritete. I onda je plakala pola dana hr joj je mama komentirala da joj je zao zbog njezinig izbora jer ona ( mama) misli da je materijal za gimnaziju. Sto god to znacilo .

Tanči's Avatar

Što se tiče nejednakog tretmana među programima u Miocu ja prvi puta čujem za to.
    Ono što znam da je bilo je da su si profesori slagali razrede prema afinitetima djece pa je tako prof iz informatike složio razred od samih natjecatelja i državnih prvaka. Budući da je moja kći bila trostruka državna prvakinja završila je u tom razredu, ali se ljubazno zahvalila na pozivu za natjecanje i nije se natjecala.
    Ona je išla u informatički smijer, ne znam koji je to. Primarno je htjela dvojezični, ali ju je službenica na upisu odgovorila jer je rekla da se drugi strani jezik sluša u popodnevnim terminima što je njoj bilo neprihvatljivo zbog mjesta stanovanja pa je promijenila smjer taj zadnji tren pri upisu. Ponavljam, ovo je iskustvo iz 2015. a kako je danas, ne znam.

Što se tiče strukovnih škola i odlikaša koji ih upisuju, uvijek se može naći neki primjer za nešto, ali ja ponavljam da ne vjerujem da dijete koje završi OŠ sa odličnim ocjenama "slijedi svoj san i upisuje trogodišnju drejersku ili zidarsku" pritom ne omalovažavam nikoga. Moj pokojni muž je završio za drejera. Prije jako puno godina pa je svejedno poslije išao dalje i školovao se uz rad. Da mu bude lakše u životu i da bolje zarađuje. Sposobna, zdrava i vrijedna djeca će sigurno gledati da završe što više jer će im biti lakše u životu.
    Strukovnih škola ima svakakvih. I ekonomska je strukovna pa maturanti u velikom postotku upisuju faks i završe ga.
    Strukovna je i prometna i ima matematiku po gimnazijskom programu itd. ali isto tako i nekadašnja Prvomajska koju je završio moj nećak i po priči je samo bilo dovoljno pojaviti se na nastavi za prolaznu ocjenu iz bilo čega. Kao da su profesori bili sretni da što manje posla imaju s učenicima. Meni je to grozno, ali sam nažalost puno takvih priča čula i to iz prve ruke. Ležala sam jednom u bolnici pored profesorice iz škole sa Svetog duha i to kaj je ona pričala ja još uvijek ne mogu probaviti, ali valjda žena ne izmišlja.
    Meni je zapravo tu uvijek najviše žao djece.

Ja ću još samo poželjeti sreću svima i da uspješno završe što god su upisali.

Quote Originally Posted by Tanči View Post
    Što se tiče nejednakog tretmana među programima u Miocu ja prvi puta čujem za to.
    Ono što znam da je bilo je da su si profesori slagali razrede prema afinitetima djece pa je tako prof iz informatike složio razred od samih natjecatelja i državnih prvaka. Budući da je moja kći bila trostruka državna prvakinja završila je u tom razredu, ali se ljubazno zahvalila na pozivu za natjecanje i nije se natjecala.
    Ona je išla u informatički smijer, ne znam koji je to. Primarno je htjela dvojezični, ali ju je službenica na upisu odgovorila jer je rekla da se drugi strani jezik sluša u popodnevnim terminima što je njoj bilo neprihvatljivo zbog mjesta stanovanja pa je promijenila smjer taj zadnji tren pri upisu. Ponavljam, ovo je iskustvo iz 2015. a kako je danas, ne znam.
    Naravno ne mogu znati što je tvojoj kćeri rečeno na upisu prije 8 godina, ali u A smjeru (s dva strana jezika) drugi jezik se NIKAD ne sluša u suprotnoj smjeni, već je uklopljen u redovnu satnicu. Oni imaju drugi strani jezik kao što B ili C smjerovi imaju sat ili dva matematike/informatike više. I to znam sasvim sigurno jer sam se temeljito raspitivala o upisu i smjerovima prije nego mi je dijete kretalo u srednju.
    Druga je stvar fakultativna nastava drugog jezika (njemački, francuski) koja se odvija nakon redovne nastave i zbog čega mnogi odustaju od toga jer im je teško složiti raspored (uz ostale izvanškolske obaveze). Zato moj nije ni pokušao s fakultativnim njemačkim.
    To što ti prvi put čuješ za neke stvari, ne znači da to nije postojalo. Kažem, bila sam upozorena na vrijeme, kasnije sam čula neke roditelje iz A smjera da se žale, ali moram primijetiti i da su djeca uglavnom zadovoljna svojim izborom škole i programa - roditelji su obično ti koji imaju primjedbe.

Također je javna tajna, da se svake godine slaže barem jedan razred od samih državnih prvaka. Prvenstveno su tu informatičari (oni su glavne zvijezde), ali bude i drugih predmeta (npr. hrvatski). Koliko je to dobar potez ili ne, dalo bi se diskutirati, ali škola tako odlučuje i to je njihova politika. Znam i koje slovo razreda to bude svake godine
    Nekad takvih posebnih razreda bude i više od jednog, ako su državni prvaci nejednoliko uzeli vjeronauk/etiku.
    Mogla bih sad iznositi i svoje razne opservacije vezano uz sastave razreda prema smjerovima, ali neću, jer su to samo moja subjektivna zapažanja. Netko drugi vjerojatno ima drugačiju sliku, a ja, na kraju krajeva, znam samo ono što piše na webu i ono što mi je sin ispričao kroz godine, što i ne mora uvijek biti točno.

tanja_b,moram priznati da me zanimaju tvoja subjektivna zapažanja vezano za smjerove, ali ako ne želiš detaljnije, nema veze, ionako je dečko već odlučio.

NanoiBeba's Avatar

Evo, moji npr. pojma nemaju o dogovaranju za odgovaranje po predmetima. Odnosno, mlađa je nekaj promrljala, stariji je sleguo ramenima i rekao kako se ne može sjetiti toga..
    Isto tako, kako s moji već izašli iz škole, slobodno mogu napisati kako se ipak sva djeca ne upišu na željeni faks, ili kako im baš studij ne krene dobro, što naravno ne znači da se neće trgnuti i riješiti ga kad tad.

Uglavnom, svaka generalizacija je suvišna a i svako dijete je drugačije.

Quote Originally Posted by slavy View Post
    tanja_b,moram priznati da me zanimaju tvoja subjektivna zapažanja vezano za smjerove, ali ako ne želiš detaljnije, nema veze, ionako je dečko već odlučio.
    Dajte detaljno o svakom razredu, profesoru i izbornom predmetu o MIOCu na ovoj temi.

https://forum.roda.hr/threads/94781-...highlight=Mioc

Mozda na ovoj se nade koji roditelj cije je dijete slucajno upisalo neku drugu skolu.

Dajte detaljno o svakom razredu, profesoru i izbornom predmetu o MIOCu na ovoj temi.

https://forum.roda.hr/threads/94781-...highlight=Mioc

Mozda na ovoj se nade koji roditelj cije je dijete slucajno upisalo neku drugu skolu.
    Ispričavam se, tu se pisalo pa sam i ja

Jurana's Avatar

Quote Originally Posted by n.grace View Post
    Mene je za maturalni ples šmnkala žena koja je imala 2 završena fakulteta, ali joj je kozmetički zanat bio ljubav i ostavila je posao koji je imala u Zagrebu da bi u Šibeniku radila kao kozmetičarka. Kasnije, kad joj je raspored privatnika postao naporan, pokrenula je i uređivala časopis o sličnim temama

Peterlin's Avatar

Quote Originally Posted by Jurana View Post
    Mene je za maturalni ples šmnkala žena koja je imala 2 završena fakulteta, ali joj je kozmetički zanat bio ljubav i ostavila je posao koji je imala u Zagrebu da bi u Šibeniku radila kao kozmetičarka. Kasnije, kad joj je raspored privatnika postao naporan, pokrenula je i uređivala časopis o sličnim temama
    Kćer moje kolegice je asistentica na fakultetu, a u slobodno vrijeme se bavi ovakvim stvarima. To joj je ljubav od malih nogu i uživa u tome. Zaboga, zašto ne?

Tanči's Avatar

Moja kći sebi i meni radi nokte. Stalno.
    Bolje napravi nego u salonu, a i brže.
    Neki dan je popravljala rolete i prozor nakon nevremena. Rukuje alatima i bušilicama bolje od mnogih koji su školovani za to.
    I radi najbolji ledeni vjetar u svemiru.
    Kakve to veze ima sa onim za što se školuje?
    To su njeni prirodni talenti.

n.grace's Avatar

Pa bila je riječ o inteligentnoj i sposobnoj djeci koja ne žele ići u gimnaziju ni studirati (iako bi mogli), biraju strukovnu školu i posao nakon završene srednje škole. Prirodne talente imamo svi.

Tanči's Avatar

Pa pročitaj zadnje upise:…asistentica na fakultetu šminka, neka s dva faksa isto…
    Kakve to ima veze sa strukovnim školama?!?

Quote Originally Posted by Willow View Post
    ja sam ovo sad skužila kao da se negdje dijete upisalo s dostatnim pragom pa se želi prebaciti tamo gdje nema bodove za prag (po ocjenama) ali ima kad se uzmu u obzir i bodovi od sporta

e sad, da li bi ga škola primila, to nitko ne zna... može probati ako ima mjesta

a to prebacivanje mi je baš ono zadnja opcija, ako negdje baš ne ide, iako koliko čujem, nije to baš tako rijetko
    Dobro ste shvatili, na to sam mislila.

domy's Avatar

Mene zanima dali se netko ovdje ove godine upisivao u ruder....kakva je bila navala. Vidim da je prag bio 73 i jel to bio stvarni prag. I oni predmeti koji se traze dodatni koji su znam da je fizika,tehnicki i ne znam koji je treci.

Willow's Avatar

Quote Originally Posted by domy View Post
    Mene zanima dali se netko ovdje ove godine upisivao u ruder....kakva je bila navala. Vidim da je prag bio 73 i jel to bio stvarni prag. I oni predmeti koji se traze dodatni koji su znam da je fizika,tehnicki i ne znam koji je treci.
    mojem je Ruđer bio na popisu, falilo mu mrvicu da upadne

najviše bodova je trebalo za mehatroniku (ali to upisuju samo 1 razred), za tehničar za računalstvo je ove godine trebalo 72 boda za bodovni prag a upisani su sa 74,10 (čini mi se) i više
    treći dodatni predmet je kemija

svakako je ove godine trebalo dosta manje bodova za strukovne a i neke gimnazije nego u korona godinama, vjerojatno su sad ocjene realnije jer nije bilo toliko online nastave

moj je dojam da općenito i nije tako neka strašna navala bila na ove tehničke strukovne škole (smjer elektrotehnika i računalstvo) i da odlikaši mogu upisati školu u ZG bez problema (jedino u Ruđer malo teže) a u neke programe i škole i vrlo dobri upadnu

https://www.srednja.hr/novosti/krece...ostalo-mjesta/

Iznenadilo me koliko je puno mjesta ostalo i na naknadnom upisnom roku, čak i u gimnazijama, čak i u Zagrebu

Willow's Avatar

da, čini se kao da su se svi upisali na ljeto a na jesenskom valjda samo još pokoji

ovo za ZG smo komentirali već nakon ljetnog roda, previsoki pragovi, preseljene škole, jezične su izgubile na atraktivnosti... sve skupa eto rezultata
    jedino je na PM navala

Ali čak je i u nekim PM (izvan Zagreba) ostalo pokoje mjesto.
    Čini se da dolazi do izražaja to da je djece sve manje.

Moj je upisao Ruđer... koliko sam skužila...2 boda manje je trebalo nego prošle za upis. Moj je imao preko 77, pa nam nije bio problem. Sad ćemo vidjet kad krene kako će bit... Veseli se

filip's Avatar

Sretni djeci i vama u novim školskim izazovima.

Willow's Avatar

sretno svim prvašićima

Lili75's Avatar

Sretno novopečenim srednjoškolcima!

Jeste sredili pokaze? Mi jesmo jučer.
    Aj ugodno me iznenadila pristojna cijena mjesečnog pokaza za srednjoškolce (13 eura).

NanoiBeba's Avatar

Quote Originally Posted by Lili75 View Post

Aj ugodno me iznenadila pristojna cijena mjesečnog pokaza za srednjoškolce (13 eura).
    Bolje ti je kupit godišnji.

ja mislim da bi i mjesečni trebao bit jeftiniji za đake

Kak si to uspjela? Kaj ti ne treba potvrda od škole?

Lili75's Avatar

Quote Originally Posted by andiko View Post
    Kak si to uspjela? Kaj ti ne treba potvrda od škole?
    Andiko pa samo dijete ode do tajništva škole da mu/joj ovjere sliku (oni koji prvi put rade ZET-ovu iskaznicu) i poslije do ZET-a.
    Htjeli smo izbjeć ove gužve s pokazima koje će krenut kad krene škola. Sad nema gužvi. Tajništva školi rade već par tjedana. Najbolje nazvat školu, al sad već u pon i škola kreće.

Nama se ne isplati godišnji jer nam djeca ljeti budu jako puno na moru. Mogu odmah 2 mjeseca otpisat da im ne treba ZET.
    Last edited by Lili75; 01.09.2023 at 12:05.

Ove godine za produljenje pokaza ne treba potvrda škole, ja sam ga napunila na Tisku. Povlače podatke direktno iz sustava.

Andiko pa samo dijete ode do tajništva škole da mu/joj ovjere sliku (oni koji prvi put rade ZET-ovu iskaznicu) i poslije do ZET-a.
    Htjeli smo izbjeć ove gužve s pokazima koje će krenut kad krene škola. Sad nema gužvi. Tajništva školi rade već par tjedana. Najbolje nazvat školu, al sad već u pon i škola kreće.

Nama se ne isplati godišnji jer nam djeca ljeti budu jako puno na moru. Mogu odmah 2 mjeseca otpisat da im ne treba ZET.
    daleko nam Ruđer Bude u pon.

btw. Godišnja ti ispadne nešto jeftinija, čak i ako mjesečnu uzimaš 10 mjeseci... godišnja je 127 eura

Lili75's Avatar

Quote Originally Posted by ninaXY View Post
    Ove godine za produljenje pokaza ne treba potvrda škole, ja sam ga napunila na Tisku. Povlače podatke direktno iz sustava.
    Da iz e matice, to nam je rekla i kod upisa u svaku sljedeću godinu će oni to povlačiti iz sustava.

Lili75's Avatar

daleko nam Ruđer Bude u pon.

btw. Godišnja ti ispadne nešto jeftinija, čak i ako mjesečnu uzimaš 10 mjeseci... godišnja je 127 eura
    ah da daleko..ma pričekajte

Nije, računala sam ispadne skoro identičan iznos ako računam mjesece kad moji koriste ZET.

Srednjoskolci koji se skoluju izvan mjesta sranovanja imaju 75% financiran prijevoz odlukom Vlade
    U Zg dobiju jos onih 25%
    Uglavnom , kcer koja iz Zg putuje u Zagrebacku zupaniju ima besplatan ZET.

Sad sam se sjetila da je bila još jedna opcija besplatnog prijevoza, za one koji žive u Zagrebu u "izdvojenim općinama", a to su Lučko, Brezovica... i mislim da je još bio uvjet da im škola bude barem od 5 km od kuće. To sam provjeravala prije par godina, možda se nešto u međuvremenu i promijenilo, ali evo ako netko misli da bi ga se moglo ticati neka provjeri.

sillyme's Avatar

To ti je još učenički, jer osnovnoškolski pokoaz joj vrijedi još deveti mjesec.
    Mi čekamo vidjeti da li će se automatski vidjeti u aplikaciji da ima pravo na srednjoškolski (ako povuku podatke iz srednjih) pa onda kupiti godišnji, za sad ima ovaj za deveti mjesec.

Lili75's Avatar

Nisu moja djeca imala pokaz ranije, nije im trebao. Samo tu i tamo pokoju Zet kartu. Sve im bilo u kvartu pod nosom.
    Last edited by Lili75; 01.09.2023 at 15:21.

Lili75's Avatar

Srednjoskolci koji se skoluju izvan mjesta sranovanja imaju 75% financiran prijevoz odlukom Vlade
    U Zg dobiju jos onih 25%
    Uglavnom , kcer koja iz Zg putuje u Zagrebacku zupaniju ima besplatan ZET.
    Super

Quote Originally Posted by sillyme View Post
    To ti je još učenički, jer osnovnoškolski pokoaz joj vrijedi još deveti mjesec.
    Mi čekamo vidjeti da li će se automatski vidjeti u aplikaciji da ima pravo na srednjoškolski (ako povuku podatke iz srednjih) pa onda kupiti godišnji, za sad ima ovaj za deveti mjesec.
    U kojoj aplikaciji se to vidi? Ja sam instalirala aplikaciju Moj Zet, ali piše da mogu kupiti samo pojedinačne karte a nisam našla gdje bi povezala profil sa brojem pokaza ili oibom.

sillyme's Avatar

OK, krivo sam nešto onda shvatila. Ma to je na sebe preuzeo muž a cijene mi je govorio u kunama a meni se nije dalo preračunavati

sillyme's Avatar

Pa u toj Moj Zet. Tamo smo joj prebacili stari pokaz (karticu) jer realno mobitel ima uvijek sa sobom pa joj je lakše tako.
    Ima negdje upute na Zet stranicama, to je radio mm ali našla sam negdje da generalno treba "profil u aplikaciji potrebno je upariti s MojZET profilom na web portalu ZET-a"

Lili75's Avatar

Da kod nas su mobiteli često i prazni, pa imamo uvijek fizički oblik bilo čega
    Meni se znalo dogodit da kupim kartu za vlak preko HŽ aplikacije i dok se vozim doma isprazni mi se mob a kontrolor pored mene hahaha a frigaj ga vjerovali su mi na riječ

NanoiBeba's Avatar

Moja redovno zaboravi kupiti mjesačni pokaz, tak da je godišnja karta bolja varijanta. Tada su 2 mjeseca gratis

domy's Avatar

Moj je upisao Ruđer... koliko sam skužila...2 boda manje je trebalo nego prošle za upis. Moj je imao preko 77, pa nam nije bio problem. Sad ćemo vidjet kad krene kako će bit... Veseli se
    A koliko je prosle godine trebalo

Quote Originally Posted by NanoiBeba View Post
    Moja redovno zaboravi kupiti mjesačni pokaz, tak da je godišnja karta bolja varijanta. Tada su 2 mjeseca gratis
    tako i kod nas

jednom je i kazna od 250kn pala

godišnju platim i onda su i oni mirni, a bome i ja ...
    a ljeti uvijek bude odlazaka u grad i u srpnju i u kolovozu (iako su većinom bili izvan zg-a)

A koliko je prosle godine trebalo
    slićno je bilo i prošle godine
    zadnji upisani su imali puno bodova, sigurno više od 75
    znam nekoliko dječaka zadnjih godina koji su izvisili iz ruđera jer su neki smjerovi bili popunjeni s 78 - 80 bodova
    Last edited by Vrijeska; 02.09.2023 at 11:51.

Lili75's Avatar

Ako koga zanima, pogledajte e-dnevnik. Objavljena su imena profesora.

Ne svima. To je vaša raska štreberica

Lili75's Avatar

O pa to mi se svidja
    I ja sam štrepsa. Haha

filip's Avatar

To misliš za srednju?

Zna li netko je li studentima omogućena subvencija pokazne? (Sada me dođe oko 230 kn mjesečno što nije za baciti.) Hvala!