Harambasiceve ne habdeliceve![]()
Ne znam, ja sam godinama putovala dve stanice manje od tebe, pa mi je uvijek trebalo 30 minuta do posla, a firma mi je bila 5 minuta od kolodvora, nisam trebala tramvaj.
Tako da još tramvaj, meni se to ne čini baš moguće obaviti u 45 minuta.
Normalno da djeca s ruba grada mogu birati školu koju žele, zašto ne bi, pa čak i tako elitnu kao MIOC. Jedino im treba više vremena za putovanje, zato sam i napisala da bi bilo dobro da im škola kasnije počinje pada izbjegnu najgoru gužvu.
Probaj sa sinom pogledati nastavne planove i usporediti broj sati pojedinih predmeta. Nađite na internetu baš taj nastavni plan za svaki smjer, pa usporedite broj sati stručnih predmeta, broj sati matematike i slično...
Ovdje imaš listu predmeta za Teslu po pojedinim smjerovima: http://www.ss-prva-tehnicka-tesla-zg...tavni-programi
* * *
Mi smo tako prošle godine uspoređivali nastavne planove pojedinih smjerova u TŠ Ruđer Bošković, a sin je na kraju odabrao računalstvo, novi strukovni kurikulum)
Nije loše raspitati se ako znaš koga od starijih učenika, kakav je raspored profesora po smjerovima. Nije to u kamen uklesano, ali dobro dođu insajderske informacije. Nažalost, ne znam nikoga u Tesli.
Nemam informacije, ali sam prucavala programe detaljno i velika je razlika.
prva skola je vise bazirana na strojarstvu , druga na elektrotehnici.
ima dosta razlike u predmetima ( 3,4 razred) i razlike u kolicini tehnickog crtanja ako me pamcenje sluzi.
Mi uopce nismo gledali skole kao skole, nego programe kao programe.
( sto onaj drugi, tehnicar za el.strojeve s primjenom racunalstva nije u bivsem Koncaru, a ne u Tesli?!)
Onako , generalno , strojarski tehnicar ima puno manje veze sa racunalima.
Ovaj tehnicar za elektricne strojeve sa primjenom raculalstva ima dobre programe obuke za rad sa strojevima koji se jako traze ( posebno izvan Hrvatske) .
( moj brat , strojarski tehnicar , zaposlen u Irskoj to kaze)
I ja isto preporučam da se prouče programi, i izborni predmeti,,dodatna nastava...
Iako nismo birali strukovnu školu, usporedjivali smo opće i jezične i tako sistemom eliminacije došli do užeg izbora.
padobransko pitanje: dok sam jos prije nekog vremena proucavala kriterije za upis, negdje sam (ne znam gdje) procitala da djeca drzavni prvaci imaju izravan upis u srednju skolu (odredjeni predmeti), medjutim, trebaju imati neki propisani minimalan broj bodova (mislim 70). vrijedi li to za svaku skolu ili je skolama ostavljeno da same odluce o tome (minimalnom broju bodova)?
U brošuri za upise u srednju ne piše tako nego
Rezultat državnog ili međunarodnog natjecanja uznanjuPravo na izravan upis/ dodatne bodove
Prvo, drugo ili treće osvojeno mjesto kaopojedinac u 5., 6., 7. ili 8. razredu osnovnogobrazovanja Izravan upis (pod uvjetom da kandidatizadovolje na ispitu sposobnosti idarovitosti u školama u kojima je to uvjet za upis)
zasto mislis? prosle godine su rezultati isto bili koma, a test navodno uopce nije bio tezak - kroz par dana ga je rijesio neki novinar i napisao clanak na srednja.hr s objasnjenjima za svaki zadatak i u kojem razredu se to gradivo ucilo.
Pa da.
Logika je valjda da je dobar rezultat darovitosti iz nekog podrucja koje je skoli vazno .
iskreno, ne znam zasto bi to bilo koga brinulo.
ako neko dijete upise neku skolu ( po bodovima ili izravno) treba ju i zavrsiti. To mi se cini puno vaznije od samog upisa.
Ako dijete izabre pretesku skolu tada ce imati problem oko prolaska kroz skolovanje.
Teoretski da, ali mislim da je u praksi šansa za takvu situaciju vrlo, vrlo mala.
Djeca koja osvajaju prva mjesta na državnim natjecanjima (na koja se ionako teško plasirati) u pravilu su odlični učenici (možda ne uvijek 5,0, ali i taj prosjek 5,0 je precijenjen, mislim da se slažemo oko toga). Mislim da se tom logikom htjelo osigurati djeci izvrsnoj u nekom području upisivanje odgovarajuće srednje škole bez stresa oko ocjena.
I nije to zaobilaženje sustava - samo za prolazak, a pogotovo za eventualni visoki plasman na državnom natjecanju često se treba naraditi puno više nego za "običnu" peticu u razredu.
Treba,da.
Ali dzabe to djetetu koje ima samo to usko podrucje.
U nasem obrazovnom sustavu ne postoji mogucnost usko spec obrazovanja I onda se nadje u problemima.
I u razredu u kojem je drugoj djeci lakse hendlati vecinu tog. Nije to dobro za dijete. I ovo govorim iz vrlo bliskog I relativno nedavnog iskustva
Rijetka je situacija, ali ne baš tako iznimno rijetka. Događa se. Znam ja jednog državnog natjecatelja koji se na tu foru upisao u jednu od dvije nam prestižne prirodoslovne gimnazije. Vrlo dobar učenik, kojem se zalomi i zaključna dvojka iz hrvatskog jezika ili povijesti.
Logika (njegove okoline) je bila ta što su i svi drugi natjecatelji išli u tu gimnaziju, imali su organizirane pripreme iz predmeta njegovog interesa i podršku profesora.
meni nema logike da djeca koja su 5.0
ili 4.9
jer mislim da se samo takva prijavljuju u mioc
ne mogu dobro riješiti prijemni
tamo je hrpa djece i s dodatnim bodovima
neka je "samo" plasman na drzavno
to bi značilo da je prijemni, koji bi, po meni, trebao biti jačine zadataka potrebnih za 5 na testu u OŠ, teži od zadataka s županijskog natjecanja
a što znači dobro riješiti prijemni? Vidim na drugom forumu da je netko prenio rezultate i da samo 5 djece ima sve bodove na prijemnom - od njih par stotina koji su pisali. Pa, po tome baš i ne bih rekla da je prijemni lagan.
Logika je valjda da se nagradi izniman uspjeh kakav je jedno od prva tri mjesta na državnom natjecanju.
A ako stvarno postoje djeca državni prvaci s tako malim brojem bodova, a mislim da je to ipak vrlo rijedak slučaj, onda bih rekla da se radi ili o lijenosti (pa se ne bih brinula za to dijete u srednjoj školi) ili pak o nekakvoj poteškoći koja se djetetu baš i ne uvažava.
Da, rezultati su lošiji nego prošle godine. Ali lako se nama svima praviti pametan i rješavati test od doma.
Znam da je moj prošle godine bio skroz realan i rekao je da tri zadatka nije riješio i tako je i bilo. Isto znam puno djece i roditelja koju su rekli da su odlično riješili (ne roditelji, neg njihova djeca), a nisu. Puno djece je odustalo od MIOCa zbog prijemnog. Valjda ih je bilo strah pisati.j. Ne znam postoji li još koja škola sa prijemnim tog tipa. Meni je i prijemni za faks bio stres, a ovdje se ipak radi o mlađoj djeci.
OK, vjerojatno svi ovi kaj pucaju na MIOC imaju barem malo iskustva s natjecanja, pa onda im je taj prijemni izgledao slično.
I toplo se nadam da moje mlađe dijete neće odlučiti ići u MIOC - dovoljna mi je bila jedna godina čekanja rezultata
ja sam pokušavala pobrojati pa mislim da od 404 (ako smo dobro izračunali) djece koja su pisali prijemni samo 6 (gore piše 5) ima svih 5 bodova
a ima i onih sa 0,25 bodova
I u teoriji ima sanse da postoji takvo dijete, mi smo imali takvog genijalca iz matematike sa dvojkama iz drugih predmeta.
Samo takvom niti u lidilu ne bi palo na pamet ici na natjecanje jer bi se moralo vjezbati za natjecanje ( a on niti zadace nije htio pisati, ali unatoc tome je imao sve odlicne i vrlo dober iz svakog testa ili ispitivanja)
da i?
Ionako ti niš ne znači dok se bodovi ne zbroje sa bodovima ocjena.
Znam da je prošle godine bilo djece koja su imala više od jednog dodatnog boda.
I meni je logično da je ove godine test bio teži, ipak je prošle godine bio prvi prijemni, nakon tko zna koliko godina
i da se razumijemo, ne smeta mi to, nego mi nije bilo jasno da je moguce, mislila sam da je 70 bodova minimum za to pravilo.
Prošle godine nisam niti gledala kakav je primjerak prijemnog i odmah sam svom rekla da test neće biti iz gradiva, neg onak neke "cake" odnosno nekakva pitanja za koja treba malo razmišljati.
Neki roditelji su mi rekli kako im djeca danima rješavaju zadatke, a na kraju nisu prošli. Moj je samo izašao - jedino kaj mu je tata isprintao taj primjerak testa i onda su zajedno kroz to prošli u nekih sat vremena, kako bi on shvatio što meni znači "neka caka".
I jel Mioc upisao bodove učenicima? Ili je to tek sutra?
Mioc se prelio u V. Lista se dosta promijenila.
Na strukovnim listama nije niti povjetarac zapuhnuo.
Čekajte, vec su zbrojili bodove u MIOCu? Pa jako brzo. Prošle godine im je trebalo nekoliko dana i znam da su to roditelji na inicijalnom skupnom roditeljskom bas napomenuli kao losu stvar. Vidi se kako su kritiku uzeli u obzir
Sto se tice prijemnog u Miocu ove godine je bio teži. Nije bilo jednostavnih zadataka. Moja je rješavala prošlogodišnji primjer i test i nisu joj bili teški. Tako da nije dodatno rješavala zadatke prije prijemnog. Ponovila je neke formule i to je to. No ovogodišnji je bio druga priča. Zadaci su bili kompliciraniji i oduzimali više vremena. Tako da je bilo panike na pola, ubrzanog rješavanja sto je onda utjecalo na točnost. Uglavnom stresno na samom ispitu. Prošle godine je prosjek rješenosti testa bio 3,86 ove 3,03 uz 59 više onih koji su pristupili prijemnom.
Nama su iskusni rekli da se vec drugi dan od prijava vidi prilicno jasna situacija.
ali da oni koji su par mjesta gore/dole uz crtu drugi dan zive u napetosti do zadnjeg dana.
pretpostavljam da ce se gimnazijalcima sa 5.0 sutra smiriti situacija, nakon sto se smire rezultati testa i presloze prioriteti onih koji nisu upali.
Posljednje uređivanje od sirius : 05.07.2017. at 18:33
Je, upala je.
sladjo, ma je li to tvoja lipotica ove godine upisuje srednju?![]()
Nije bas samo par mjesta oko crte. Moja je u jednoj gimnaziji prvi dan bila 49. (primaju 80), trenutno je 68.
U jednoj drugoj je bila oko 70. mjesta (primaju 110), sad je 103.
U tri manje popularne gimnazije se otpocetka drzi oko istog mjesta na kojem je bila prvi dan.
Zadnjih 2-3 dana se ljestvice dosta mijenjaju, do tada su pomaci bili dosta manji.
Larmama i ti imas srednjoskolku. Ajmeee. Kako vrijeme leti.
koliko dugo se može očekivati podizanje praga za ulaz u mioc?
Kako je bilo prošle godine?