Odgovarala sam emily.
Sirius, bas zeznuto.
Ove godine se i u Tituš ulazi samo s bodovima >=80. I to ih upada 137 a kvota im je 110. A to je mala škola s 4 razreda po generaciji i treba ih sada ugurati.
moze učenik biti zainteresiran
ali ako nema poticajnu atmosferu u školi onda je to puno teze
a navodno je mioc (ako i to nije fama) bas jak po tome
kao i za ova natjecanja
u nekim OŠ djecu pripremaju nastavnici preko zimskih praznika, drugima daju linkove gdje mogu skinuti materijale pa nek uče sami doma
a koji su to kriteriji kvalitete, po čemu procjenjujete kvalitetu?
lani kad je j upisivao, znao je da hoće gimnaziju, ja sam navijala iz čisto sentimentalnih razloga za GAM, i to matematički smjer kao moj, al nje na kraju opću izabrao, a stvarno ne znam na koji način bi procijenila kvalitetu prve riječke/GAM/ sušačke (salezijanska i opatijska mu nisu dolazile u obzir)
a sad nešto gledam, na netu, od lanjskih upisa. ovo je baš zanimljivo - lista škola u rijeci, s prosječnim bodovima upisanih učenika, a u zagradi je najmanji broj bodova upisanih u program. najbolja škola je baš gam, a zadnji upisani je imao 73 boda. biće da u rijeci ipak nema toliko njih 5,0 prosjek u osnovnoj. a i nije ni čudo da ne mogu ni zamisliti tu vašu razinu upisne histerije, kod nas je easya i strukovna vodi :D
Gimnazija Andrije Mohorovičića Rijeka, prirodoslovno-matematička gimnazija 78,65 (73,15)
Medicinska škola u Rijeci, farmaceutski tehničar 77,96 (74,93)
Salezijanska klasična gimnazija – s pravom javnosti Rijeka, klasična gimnazija 77,76 (72,37)
Prva sušačka hrvatska gimnazija u Rijeci, prirodoslovno-matematička gimnazija 77,55 (71,76)
Srednja škola Hrvatski kralj Zvonimir Krk Opća gimnazija 76,70 (71,37)
Prva sušačka hrvatska gimnazija u Rijeci, opća gimnazija 76,60 (70,03)
Gimnazija Andrije Mohorovičića Rijeka, opća gimnazija 76,29 (68,95)
Prva riječka hrvatska gimnazija Rijeka, opća gimnazija 75,96 (69,13)
Srednja škola dr. Antuna Barca Crikvenica, opća gimnazija 75,77 (67,00)
Medicinska škola u Rijeci, fizioterapeutski tehničar / fizioterapeutska tehničarka 74,14 (70,72)
Posljednje uređivanje od cvijeta73 : 07.07.2017. at 09:08
ispravak, ovo sam kopirala s nekog portala, ovo je bila 2015. godina. idem probat nać za prošlu :D
Cvijeta, da bi prosli s ovako niskim bodovima zagrebacki osmasi mogu samo sanjati. U čemu je problem? Premalo skola na previse ucenika ili kako? I to ne samo gimnazije, i za medicinsku je zg prosjek dosta viši.
Cvijeto, kriteriji kvalitete bi mi bili ovi koje aleks navodi - poticajna atmosfera, natjecanja, odnos profesora prema ucenicima...
Al ne znam o tome puno, ja sam zavrsila gimnaziju u malom gradu, jedinu koja je tamo. Upisala zeljeni fakultet, koji je bio jako popularan, a primali su malo studenata, 20 na moj smjer.
Fizioterapeutski tehnicar i u Zg visoko kotira, ima veci prag nego dosta gimnazija.
laumi, a kakva vam je četvrta gimnazija što se tiče lokacije? Ja bi recimo uvijek to uzela kao kriterij (da se mene pita).
Drago mi je, sirius, da upada
Nadam se da ce tamo imati vise razumijevanja za provodjenje IP-a i da ce biti zadovoljan u skoli.
Zasluzili ste![]()
Laumi, vidim da ti kcer zeli u jezičnu gimmnaziju, i moja ce za par godina pa da te pitam.
Kakav se prijemni pise u jezičnoj gimnaziji, jel to za dvojezicni program ili ovaj redovni?
I za koji treba vise bodova u ocjenama za dvojezicni ili redovni?
I kakva je tocno razlika izmedju dvojezicnog i redovnog, osim sto par predmeta slusaju na engleskom, sto tocno vise nudi dvojezicni jel imas kakve informacije?
Moja ce u IV, ta nam je najbliza lokacijski
Blize nam je nego sesnaesta, ali je do sesnaeste bolja povezanost, sjedne na tramvaj i dodje ravno do skole.
Do cetvrte ima bus i jos 15ak minuta pjeske. I bus prelazi Rotor, a cini mi se da su tamo vece guzve nego devetkom s Tresnjevke u sesnaestu.
Al necu joj se mijesati. Zeli u cetvrtu i to je to. Bila je tamo vec par puta i kaze da joj nije problem.
Kriteriji kvalitete bi meni bio kasniji broj ljudi koji su diplomirali faks koji su upisali, ako je u pitanju gimnazija, a ne poticaj unutar škole...nije to sve skupa šprint na 100 metara. Al to možda nije mjerilo, ne znam.
Kriterij kvalitete je kad dobiješ zaposlenika koji je pismen, iako tehničar/matematičar :D
Meni je ovaj omjer/broj bodova u drugim gradovima normalan.
Posljednje uređivanje od krumpiric : 07.07.2017. at 09:27
Da, ovo je važno. Mom starijem je to presudilo u odabiru škole (odustao od V i otišao u mioc) ali recimo, mom mlađem koji je izraziti NEjutarnji tip to je kontraargument. Pa sad gušta u tjednima dok je sam dopodne doma, ali vidim po ocjenama da to nije sjajno iako je njemu ugodno... Prespava više nego što treba, pa ne stigne učiti. Zato glasam za jednosmjensku nastavu.
A ostalo - što se tiče razlika u kvaliteti, i gimnazije (uključujući mioc) i ostale škole imaju značajne razlike unutar kuće, ne samo po programima nego i po profesorskom kadru. Gledam kako moj sin i njegov prijatelj uspoređuju dva smjera u Ruđeru - jednom je lakše s matematikom (jer je odlična mlada profesorica) a drugom s osnovama elektrotehnike (jedan ima super profesora, a drugi stariju zahtjevnu profesoricu pa ima lošije ocjene, jer mora nadoknaditi rupe iz osnovne škole). Kvalitetu nastave osnova elektrotehnike u tehničkoj školi vidjela sam izbliza kad je moj ruđerovac (1. razred) uspješno pomagao miocašu (2. razred) rješavati zadatke iz fizike.
Pa ako dijete hoće u četvrtu, onda je to - to. Ja mislim da je prvi i najvažniji kriterij djetetova želja. Super su ti dani otvorenih vrata jer djeca očito stvarno steknu neki dojam o atmosferi u školi, baš mi je i poznanica rekla da joj se kći odlučila za školu u principu zato što joj se svidjelo sve na danima otvorenih vrata.
U jezicnoj se prijemni pise samo za dvojezicni program. Prosle godine je u cetvrtoj trebalo manje bodova za dvojezicni engleski, nego za program jezicne gimnazije. Ove godine je obrnuto, vise bodova treba za dvojezicni. Moja se nakon prijemnog dosta digla na listi na dvojezicni, ali trenutno nedovoljno za upis. Zeznuo ju je prosjek ocjena iz osnovne, badava joj izvrsno znanje engleskog.
Tako da ce upisati jezicnu u cetvrtoj, osim ako se ne desi cudo na dvojezicnom.
Dvojezicni program nudi besplatnu pripremu i polaganje ispita za medjunarodnu diplomu iz engleskog. Nisam sigurna nudi li besplatno polaganje i jednojezicni program.
Meni se cini stvarno neukusno napadati ljude koji pišu o miocu, te ih još optuživati da su oni krivi što drugi ne pišu o drugim školama(maltene ko neki spin markic & co)
pa onda još i prikriveno "optuživanje" djece, koja se usuđuju željeti mioc.
jer to nekome nije jasno.
pa ne treba ni biti jasno ni Ani ni Peri. Bitno je da je jasno djetetu koje to želi.
što se tiče te famozne pravednosti, te jednakih prilika, ne znam sto bih rekla. Pe evo ovdje na forumu nitko ne tuče djecu, trudimo se biti kompetentni roditelji. Trebali bi i mi valjda davati batine koja je iz raja izašla, ne bi li se prilike izjednačile?
a sjećam se i onih tema o pomaganju djeci oko zadaća i škole (osnovne), višesatnih sjedenja sa djecom, kao nečega samorazumljivog, a sada užasavanje nad roditeljima koji djeci pomažu oko upisa u željenu gimnaziju.
ne što bih ja smatrala to poželjnim, niti što mislim da je to ludilo oko upisa dobro.
no tome nisu kriva ni djeca ni roditelji, adrese odgovornih su negdje drugdje.
+ to je danas trend maltene svuda. Nikada dosada nije bilo vise navale na najbolje škole i fakultete svuda na zapadu. I nikada nije bilo toliko potencijalnih kandidata koji su izvrsni, te dolaze iz svih krajeva svijeta.
https://www.upisi.hr/docs/Broj_bodov...h_za_upis_.pdf
ovo je prošla godina, otprilike isto ostalo.
zanimljivo to, u rijeci najviši broj bodova i dalje drži farmaceutski tehničar.
a nije baš, pa vidi ovdje grad zagreb, imaš gimnazija gdje se upada i s nižim pragovima nego u ri.Cvijeta gotovo sve skole i smjerovi u zagrebu trebaju cc barem 5 bodova za upis vise nego u drugim gradovima. Pa ti misli.
jedino V. i XV. su problematične.
farmaceuti su u rijeci upadali s 74,84, a u zg s 75,81, fizioterapeuti je veća razlika. u rijeci valjda radi jgl je to traženi smjer.
ovo ja sama sa sobom, znam da nikoga rijeka ne zanima previše![]()
tko napada ljude koji pišu o miocu?![]()
Većina ljudi razmatra činjenicu da se prosjek ocjena u ZG svake godine pojačava, a ako je sve više pametne i ambiciozne djece (nije moguće da je evolucija tako brza), onda se i kriteriji tome moraju prilagoditi. Pitanje je onda samo čini li taj dojam da postoji ogromna razlika između 5 najboljih i ostalih gimnazija ljude još sklonijima gurati sve izvrsne ocjene - djecu, roditelje, profesore..?
Da je takva situacija van Zg, npr. u Rijeci (u kojoj je očito normalna), onda ne bi to bio takav fenomen.
U našem slučaju meni je bilo važno da ona sama odabere školu. I zaista je bilo tako.Znala mi je reći da su joj tokom ove godine najgora pitanja u koju će srednju. Tek je prije dva, tri mjeseca odlučila. Sjećam se da je prije zimskih praznika rekla. Znaš nakon praznika ću početi razmišljati u koju ću srednju školu.
Seni, gdje si ovo iscitala? Ja vidim samo nezadovoljstvo nedostatkom informacija i o drugim skolama. A znam da ih ima jer sam dobila par pp-ova. Ljudima je nelagodno pisati na topiku.
Ponovit cu, MIOC je super skola. Ali je i peta, deseta i jos prekonekoliko drugih. I ne bih se zacudila da moja najmladja curka za nekoliko godina odabere bas MIOC ili neku od jacih opcih gimnazija. Dvoje starijih su tipovi za manje zahtjevne gimnazije. I ja sam ok s time.
evo, super, meni ovo zvuči odlično. a lani je prag za IV. jezični smjer bio 66 bodova.
dakle, stvarno mislim da je vrijeme da se skine fama s mioca i V. i to brojanje bodova i tko ima jedan bod radi astme, a ko jedan bod radi sporta. šta kaže seni, to su dvije top škole i normalno da je navala.
Posljednje uređivanje od cvijeta73 : 07.07.2017. at 09:46
Upisi u srednje škole i poplava superodlikaša u Zagrebu su definitivno čvrsto povezani. JEdnostavno, ocjene su užasno važne, i svi guraju u tom smjeru. Škola je strašno fokusirana na ocjene i ovžcjenjivanje.
U razredu moje kćeri njih osam ima 5.0! To je trećina razreda !!
ne znam koliko OŠ i SŠ ima u Zagrebu.
moje mlađe dijete je 7. razred. U razredu 5 djece ima 5,0. Od njih 26.
To mi se ne čini tak puno. Ili je puno? ako pričamo o velikoj količini dobrih ocjena.
Iz razreda starijeg djeteta, mislim da su samo tri dečka upisala gimnaziju, svi ostali su u strukovnim školama. Kod cura je obrnuto. E sada se više ne sjećam koliko ih je bilo u razredu.
u gimnaziji od 26 djece 6 ih nije završilo osnovnu u Zagrebu. To mi se čini dosta.
Kad sam ja išla u srednju, isto smo imali nekoliko djece koji su tu došli u srednju.
da, istina je da je atmosfera na topicu loša. Mislim da je razlog tome što to nije samo topic za upise u srednju školu pa da razmjenjujemo konkretne informacije, nego i filozofski.
Ovdje gdje ja gledam piše čak 78.5 za matematički u Lucijan Vranjanin.
Po ovome što vidim manjak je prirodno-matematičkih smjerova. A pratila sam jer je moja zainteresirana za te gimnazije. Puno su veći pragovi na njima. To je ova priča što stojimo na mjestu s reformom.
Posljednje uređivanje od larmama : 07.07.2017. at 09:58
npr. X. gimnazija "Ivan Supek" - matematička 76,01
Ove godine doslo je do velike promjene u cetvrtoj na dvojezicnom programu. Prosle godine je zadnji upisani u dvojezicni pr. imao 66 bodova. Ove godine moja sa 74,65 bodova ne upada u dvojezicni, usprkos dobro napisanom prijemnom. Primaju ih 28. Moja se nakon prijemnog digla s 49. na 40. mjesto. Mislim da nikako ne upada, ne vjerujem da ce ovih 12 svi odustati.
No, i to joj je korisna lekcija. Mogla se vise potruditi oko prosjeka, ne da bude 5,0, ali s 4,8 bi imala vise manevarskog prostora.
U njenoj skoli je bilo puno navlacenja ocjena; ja sam svojim klincima rekla da u tome ne namjeravam sudjelovati. Uciti treba od pocetka, a ne navlaciti prosjek na kraju.
I cestitam svoj vrijednoj i pametnoj djeci koja uce redovito, kod moje u razredu ih je nekoliko. Ostalo kampanjci i navuceni prosjeci.
pročitala sam fiziološki pa u mislima povlađujem: je, je, svaki dan *ereš u gaće dok ne stignu rezultati upisa
čak me i briga koliko je ovih 5.0
meni se veći problem čini navlačenje prosjeka na kraju, pa tko tome nije sklon fasuje. trebalo bi vrednovati cjelogodišnji rad kakav god da jest. pa na kraju kom obojci, kome opanci.
U kcerinom osmom razredu od 23 ucenika 14 je proslo s 5. Ne znam tocno koliko ih je 5,0.
U mojoj osnovnoj od 30 i nesto ucenika cetvero nas je prolazilo s 5.
Ima jedino nekakva 13. gimnazija za koju treba manje bodova za matematički smjer XIII. gimnazija - matematicka 70,73
Nemam pojma koja je to škola.
Kod nas nema toliko 5.0 ekipe, zapravo sam ja ostala skroz šokirana kad sam vidila ostale škole, jer je kod nas (5. razred) troje prošlo s 5.0 i to (moram priznat) jedva![]()
U drugim je školama, čuh, i po pola razreda. To me skroz šokiralo jer mi se ovo naše činilo nekako - normalno.
Kod moje kćeri po mojoj procjeni stvarno moraju dosta učiti, meni je toliko učenja nepojmljivo za OŠ. Povijest, geografiju, prirodu - to sve ima baš zahtjevne nastavnike, matematiku da ne spominjem, recimo ove godine je i moja cura koja je prilično dobra matematičarka imala četvorki iz testova, jer prof ispravlja stvarno detaljno i strogo. HJ isto, vrlo ozbiljni testovi, i gramatički i književnost (ja se ne sjećam da sam tijekom svog školovanja jednu minutu potrošila na učenje HJ). Tako da raditi stvarno moraju, a opet na kraju trećina razreda ima 5.0. Kako to - ne znam.
I u nasoj osnovnoj se dosta uci, narocito su zahtjevni testovi iz geografije, biologije, hrvatskog, matematike. A i tehnicki je zahtjevan, puno je tehnickog crtanja za ocjenu.
Ono što je grozno, a imam primjer u bližoj okolini, dijete koje ima samo jednu četvorku u 8. razredu možda neće moći upisati V. Nema nikakvih dodatnih bodova. Samo jedna četvorka u 4 godine školovanja.Tako da mislim da će sljedeće godine i V. vjerojatno uvesti prijemni.
Da, to je stvarno grozno. Definitivno treba uvesti prijemne u matematicke i jezicne gimnazije.
ja mislim da nije bas tako GROZNO, i ne treba tako tragicno shvacati
nije bas da osim mioc.a i pete gimnazije nema niceg osim nekih lijevih strukovnih skola za izabrati
Laumi hvala na info.
Koliko se mjesečno plaća dvojezični program u IV gimnaziji?
Ali steta mi je da dijete koje je sjajan matematicar zbog jedne ili dvije cetvorke iz, stajaznam, likovnog i hrvatskog ili tjelesnog i povijesti ne upadne u neku od jacih matematickih gimnazija. Zato sam za prijemne.