ako želite UTJEHU, sve će sjest na mjesto
1. kad vide kak se to miće ako se ubaci/izbaci premjesti, pa i zadnjih par dana, kad će početi preslagivanje programa i prioriteta, moj je zadnju noć presložio prioritete po nagovoru frenda iz osnovne
jel se vidi u sistemu kad se prijaviš koliko bodova imaju oni gdje ne upadaš ili samo vidiš za program gdje upadaš?
vidiš po svojim prioritetima, pa šetaš kroz škole
prva stvar, treba vidjeti je li škola ima bodovni prag, ako ima , a ti si ispod njega onda nemaš kaj tam raditi
vidiš svoj status u školama koje su ti na listi
Posljednje uređivanje od jelena.O : 31.05.2023. at 13:48
Za one kojima se ne da čitati dugačke dokumente, objavili su vizualni hodogram za upis u srednje škole
Razrednica nam je poslala link, čini mi se jasno i pregledno.
https://srednje.e-upisi.hr/files/Red...ati_vizual.pdf
evo i webinar, baš su dobro sve pojasnili, svakako pogledati![]()
https://meduza.carnet.hr/index.php/media/watch/34360
Upisi su zapravo puno jednostavniji nego što se to ovako unaprijed čini. Sve se brzo skuži i aplikacija je prilično intuitivna. Treba pripaziti na rokove, ali vremena u principu ima i više nego dovoljno čak i za stavljanje nekih škola na listu koje ti uopće nisu na listi prioriteta samo da bi vidio kakve su njihove liste.
Nego, mene zanima hoće li stvarno biti isti prijemni za sve škole ili će samo škole međusobno priznavati tuđe prijemne a pisat će se u školi koja ti je prvi izbor? (Pa će se morati kalkulirati gdje bi prijemni mogao biti lakši)
Pa naravno da će biti isti prijemni, inače priča nema smisla.
Jel moguće da ne razumijem tvoje pitanje? Čudno mi je da to pitaš. O kojem konkretno prijemnom pričaš?
slažem se s Peterlin, ja sam poprilično informatički pismena pa sam se dosad više puta "opekla", a kamoli netko tko nije baš na ti s aplikacijama
ninaXY, prijemni je isti, pišeš mislim samo u onoj školi koja ti je prva na listi prioriteta a ostale škole ga priznaju
Osim toga, sustav upisa zna biti zagušen uslijed pritiska, Carnet ima službu koja to rješava, ali nije ih uvijek lako dobiti. Moj stariji se nije upisivao na taj način, ali je pomagao kolegama koji su se upisivali redovnim putem. Zna to biti frustrirajuće....
Ja bih se zasad složila. Doduše, moja i njena generacija tek završava 1. razred, pa je možda još to sve u srednoj blaže, ali iz njenog razreda svi koji su sad u 1. razredu bilo gdje su hepi i manje stresirani u odnosu na to završno ludilo u osnovnima. Ili su im/nam uspješno prodali priču da sad više ocjene nisu toliko važne nego znanje. Dakle, njena generacija pravašića zasad općenito ima relax u glavi u odnosu na "tragedije" s trojkama i četvrokama u osnovnoj.
jeste vidjeli rezultate nacionalnih ispita na razini RH? baš i nisu neštonaročito loši povijest i zemljopis, fizika i biologija prate...
ajd nismo jedini u Hrvatskoj kojima je najveća drama u školi povijest i zemljopis
https://dnevnik.hr/vijesti/hrvatska/...iuaYigPxE90Aos
Posljednje uređivanje od Willow : 07.06.2023. at 17:35
Moj osmaš je nakon nacionalnog ispita iz povijesti bio u šoku,
baš mu je je bio težak iako je redovno učio povijest i imao odlične ocjene.
Od jedne profesorice iz naše škole sam čula da su i profesori povijesti nezadovoljni ispitom,
ako se dobro sjećam rekli su da je ispit neprimjeren za osnovnoškolce.
Moj sinko inače tvrdi da je sve osim povijesti i geo odlično napisao,
uskoro ćemo saznati i rezultae.
Da bila su dva tri predmeta koja su totalno odskakala i bila neprimjereno složena, sad se naravno ne mogu sjetiti, al prilično sam sigurna da je jedan od njih bio povijest.
To smo već pisale. Tako da loši rezultati ne moraju uopće biti pokazatelj lošeg znanja učenika, ako test nije bio primjereno napisan za učenike (što su gore rekli i neki prof.povijesti).
Naravno ako učiš gradivo za gradivom imaš daleko bolje ocjene , nego sve u čuture u dva sata
A jel su djeca dobila uvid u greške?ko na maturi, kad dobe ispravljen test?
jelena, nisu ni profesori vidjeli testove, samo djeca
kriju ih kao zmija noge, vjerojatno da bi neke mogli upotrijebiti i iduće godine
povijest, zemljopis i biologija su i klinci nakon ispita komentirali da su preteški, očito ih baš i nisu sastavili kako treba dok ima toliko jedinica i dvojkica
+ nije bilo ocjena tako da moguće da su klinci kad su vidjeli da je teško jednostavno odustali i ispunili možda i manje nego što znaju
Nestao mi ostatak posta. Kada je mali vidi da nista ne zna, zakljucio je da su mu bolje sanse da skupi koji bod na taj nacin
I onda iduće godine slijede i negativni bodovi.....
Tako je povijest, zemljopis i biologija.
Neprikladno složeni.
Ja uopće ne mislim da su neprikladno složeni. Složeni su po službenom programu.
Ono što je neprikladno složeno je sam nastavni program (kurikul) i rezultati su takvi kakvi jesu. Možda malo iskrivljeni time što djeca nisu bila 100% motivirana za rješavanje ali 0.1% odličnih iz testa povijesti koji je 100% u skladu s nastavnim planom samo govori o tome koliko toga ostaje u glavi. I kolika je uzaludnost ovakvog načina učenja povijesti, geografije, biologije... Ali najlakše je prebaciti krivicu na sastavljače testova ili na djecu koja su odustala.
S druge strane na maturi su 3 obavezna ispita, ok neki se i vrednuju za nastavak školovanja
Dok na maloj maturi ima 8 obaveznih koji se kasnije ne vrednuju
Samo što ovo nije mala matura pa je cijela usporedba promasena.
Zar je bitno kako se zove? Bitno je da u par dana imaju daleko više ispita od maturanata
Pa bitno je kako se zove jer nacionalni ispiti i mala matura nisu ista stvar.
Mala matura kod nas ne postoji (još) - ali, kad bi postojala, njezina svrha bila bi vrednovanje znanja učenika.
Svrha nacionalnih ispita je vrednovanje sustava - i u teoriji bi trebali služiti obrazovnom sustavu da vidi gdje su slabe točke i što treba mijenjati. Čemu će zaista služiti, to ćemo valjda uskoro vidjeti. Nadam se da će imati više svrhe od zgražanja o tome kako nam osmaši imaju loše znanje iz fizike ili povijesti.
Da li netko zna seli li se (i kamo) xviii gimnazija?
Ne sele na kraju. Zadnji elaborat pokazao je da je zgrada sigurna.
To nije istina. Sele se Al se ne zna bas kad.
Sent from my iPhone using Tapatalk
Sljedeće šk. godine ne.
Info je od djelatnika škole. Najavljivali su im selidbu u XII. no zasad ostaju u Mesićevoj.
Onda bi i osnovnu selili? Valjda Krleža?
Posljednje uređivanje od jelena.O : 09.06.2023. at 17:07
Nemoj opet o xviii, opet će bodovi biti sukladni ovdje napisanom
Poslano sa mog SM-A515F koristeći Tapatalk
Nije krajnost, kako drugačije objasniti da je SVE godine minimalni broj bodova upisanog djeteta bio cca 68 ili manje, a baš te godine kad se na ovoj temi žarilo i palilo o xviii, bacale se lovorike, minimalni broj bio nekih 73. A ovaj se forum prilično čita u Hrv.
Lani (ili preklani, ne da mi se tražiti) tu su agitirali profači iz 18.gimnazije glumeći zabrinute roditelje, zar se ne sjećate?
Posljednje uređivanje od čokolada : 10.06.2023. at 12:42
ajme, ja se sjećam one sage o francuskom
btw. zna li netko privatnu jezičnu koja ima francuski kao prvi jezik?
Posljednje uređivanje od jelena.O : 10.06.2023. at 13:42
ma ono u smislu, ima njemačka internacionalna škola, engleska, američka, jezične privatne, ako netko dođe iz Francuske recimo pa hoće upisati privatno...
Preklani, ja se jako dobro sjećam
Ima naravno
https://www.efz.hr/en/home
Zanimljivo a sve pisano na eng
A vjerujem da svaki iole Francuz koji bi došlo SIM u srednju zna donekle engleskog da može pratiti nastavu, kako su se Ukrajinci igrom slučaja morali snaći preko noći?
Inače fredničini dečki su iz arapskog svijeta uredno ovdje pohađali osnovni školu ( ok ona je dolje radila s njima na hrvatskom, a i muž zna hrvatski) sada ta familija živi u Francuskoj i dečki normalno plivaju i hrv, arapski,francuski,engleski i njemački
jelana O., to su neki novi stilovi plivanja
sillyme, hvala, e to mi je zvonilo da ima ali nisam se mogla sjetiti![]()
Posljednje uređivanje od Willow : 11.06.2023. at 12:41
Pozdrav,ima li netko info za nadbiskupsku klasičnu i križanićevu,čula sam da je u križanićevoj grčki jako težek i da ih se ruši
Za info od danas je u sustavu vidljivo ako dijete ima neki dodatni bod s natjecanja iz znanja ili sporta.
Imam pitanje.Obavljen pregled na med.rada,zavod i svi papiri predani u gradski ured.Jeli mi nosimo na upis onu potvrdu od školske medicine o nepostojanju kontraindikacija što srednja trazi.
Zna li tko malo više o predupisima djece s TUR?
Kolike su šanse da upiše što želi (mat.gim.), ako nije petnulaš? Je li upisivao tko dijete prošle godine na predupisima u matematičku?
Malo smo na iglama..![]()
Posljednje uređivanje od Ozujak : 18.06.2023. at 16:56