Stranica 255 od 271 PrviPrvi ... 155205245253254255256257265 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 12,701 do 12,750 od 13515

Tema: Gimnazije i srednje škole

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

To objavljuje svaka škola zasebno, prati stranice škola koje vas zanimaju.

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Ne vjerujem ako je jedan isti prijemni za mat. gimnazije, mora se održavat istodobno u svim tim školama.

A još mi je teže povjerovat da još uvijek nisu definirali taj datum,no eto ne smatraju nužnim izvijestit svekoliku zainteresiranu javnost
    Posljednje uređivanje od Lili75 : 24.05.2023. at 15:51

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

A tko su to "oni" koji ne smatraju nužnim obavijestiti javnost?
    Datum prijemnog obično se objavljuje onda kad se objavljuje i natječaj za upis u 1. srednje, to bi trebalo biti ovih dana. Bez obzira bio to jedan ili više prijemnih, svaka škola koja ga ima, mora objaviti vrijeme održavanja prijemnog. Ako ti je tako lakše, prati stranice samo jedne od škola koje vas zanimaju

Uostalom, na linku koji je stavila Peterlin već piše da su datumi dodatnih provjera 3.-6.7., dakle, s tim tjednom se može računati pod sigurno.

Osoblje foruma čokolada avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

treba cimnut stića dmitrovića da se prvo ovdje dojavi datum
    Posljednje uređivanje od čokolada : 24.05.2023. at 21:27

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

cure nasmijale ste me.

Gledala sam linkove, al nisam uopće skužila da će provjere znanja pasti izmedju 3.i 6.srpnja, thanx tanja_b.
    Lakše mi je radi planiranja.

Datum pristupanja
    May 2023

Početno Prijemni ispiti

Zdravo, zanima me što ako npr. sada netko ima 75 bodova a minimalni bodovni prag je 76 i sad kada se napisu prijemni ta osoba bi dobila tako negdje svih 10 bodova te bi tad imala vise od onih koji su npr. zadnje rangirani a ti ljudi su imali 76 bodova bez prijemnih i bi li onda ta prva osoba spomenuta mogla nekim cudom upast u tu gimnaziju li ne?

Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

Citiraj Kimi77900 prvotno napisa Vidi poruku
    Zdravo, zanima me što ako npr. sada netko ima 75 bodova a minimalni bodovni prag je 76 i sad kada se napisu prijemni ta osoba bi dobila tako negdje svih 10 bodova te bi tad imala vise od onih koji su npr. zadnje rangirani a ti ljudi su imali 76 bodova bez prijemnih i bi li onda ta prva osoba spomenuta mogla nekim cudom upast u tu gimnaziju li ne?
    Ako je prag 76 bodova, mora se imati 76 bodova iz ocjena da bi se moglo prijaviti u tu školu.

Dalm@ avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2006

Početno

Citiraj Andre27 prvotno napisa Vidi poruku
    Pozdrav svima,

Kćer će imati oko 74 -75 bodova pa se dvoumimo između neke opće gimnazije (Gornjogradska, IX gimnazija) ili pak neki od smjerova u Skoli za grafiku i dizajn - Web dizajner, Medijski tehničar...

Ima li tko iskustvo u zadnje vrijeme s nekom od navedenih škola? Kako su djeca zadovoljna u Grafičkoj? Znate li da li djeca upisuju dalje fakultete? Da li uopće dobiju neku podlogu iz matematike, hrvatskog i stranog jezika?

Kakva su iskustva s Gornjografskom ili IX gimnazijom?

Puno hvala!!
    Naše iskustvo s IX. gimnazijom je pozitivno (imamo i s razvikanijom za usporedbu). Super što im je po novom odobren jedan PM razred, za početak bez prijemnog.

Cocolina avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

U IX. sam išla ja, to je dobra gimnazija. Zahtjevna ali daje dobre temelje za dalje. I nećakinja od muža je išla tamo, sada je na doktorskom na Ruđeru.
    Njezina sestra je išla u Gornjogradsku, na prvom roditeljskom je raska roditeljima rekla, da tko će od djece na prvom polugodištu imati prosjek manji od 4,0, neka se ispiše iz škole. Ona je sve razrede prošla s pet.
    Neki su se ispisali ali ne zbog toga što je ova rekla za prosjek nego što je djeci bilo preteško.

Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

Može li debilnija izjava?

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Jeste vi imali u svojim osnovnim školama neki sastanak na temu upisa u srednje škole?

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Šta ti je telepatija, stigao poziv

Willow avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

mi smo imali, rekli su da je korisno pogledati ovaj webinar o upisima što organizira Carnet, 31.05. u 10 h, bit će i snimka

https://www.skole.hr/upisi-u-srednje...e-i-kandidate/

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Da, vidjela Willow.

Dobili smo takvu kobasicu od maila s desetak linkova, pa čovječe ko bi to sve čitao, ko da imam svo vrijeme svijeta. Pravilnik neću iz principa
    Nek nam sažmu najbitnije, tako i ja na poslu pripremam rezime za druge

Jedino gore od čitanja svega dostavljenog bi mi bilo da moram čitat uputstva za neki uredjaj/stroj no way...

Nama sastanak u pon.
    Posljednje uređivanje od Lili75 : 29.05.2023. at 22:19

Willow avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

koliko vidim, sve info se mogu pratiti na https://srednje.e-upisi.hr/#/ i na https://www.skole.hr/author/skole-hr/
    čini mi se baš dobro organizirano i sa svim info na jednom mjestu

NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Lili75 prvotno napisa Vidi poruku
    Da, vidjela Willow.

Dobili smo takvu kobasicu od maila s desetak linkova, pa čovječe ko bi to sve čitao, ko da imam svo vrijeme svijeta. Pravilnik neću iz principa
    Nek nam sažmu najbitnije, tako i ja na poslu pripremam rezime za druge

Jedino gore od čitanja svega dostavljenog bi mi bilo da moram čitat uputstva za neki uredjaj/stroj no way...

Nama sastanak u pon.
    A zašto to šalju roditeljima? Djeca se nisu sposobna sama upisat u srednju školu?

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj NanoiBeba prvotno napisa Vidi poruku
    A zašto to šalju roditeljima? Djeca se nisu sposobna sama upisat u srednju školu?
    Sad su ti druga vremena.
    Od onda kad moja mama nije znala do prvog roditeljskog koju sam srednju upisala.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Koliko ja znam roditelji moraju doći u oš u nekom trenutku tog procesa upisa i potpisati nešto, neku ispisnicu ili slično, pa se očito smatra da moraju biti i informirani o postupku, djeca na kraju krajeva nisu niti punoljetna.

Willow avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Citiraj Mima prvotno napisa Vidi poruku
    Koliko ja znam roditelji moraju doći u oš u nekom trenutku tog procesa upisa i potpisati nešto, neku ispisnicu ili slično, pa se očito smatra da moraju biti i informirani o postupku, djeca na kraju krajeva nisu niti punoljetna.

to je bila prijavnica, izbacili su to, sad je samo upisnica koju potpisuju roditelj i učenik i to je zapravo dokaz da su roditelji upoznati sa svim

a što šalju roditeljima i organiziraju roditeljske da se mi upoznamo s upisima?! pa ima odgovorne i samostalne djece a ima i onih koji pretumbavaju do beskraja te liste i na kraju se nigdje ne upišu i moraju na jesenski rok (bilo kod nas par slučajeva u školi)

svakako potičem da sami klinci vide gdje kako stoje i biraju si prioritete ali ipak ih treba malo i nadgledati u svemu tome

NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Naravno, roditelj ide po ispisnicu. Al po onom što lili piše, roditelji su dobili čitav popis.
    Sustav sam stvara nesamostalnu djecu, jer u stanju su se sami upisat. Osim te ispisnice.

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Možda je kod nas specifičan slučaj, možda!
    U petak nije bilo nastave dan škole, jučer cijela škola izleti, pa nisu imali kad reć
    .......

A i ne trebaprijave napraviti prvih par dana.....
    Posljednje uređivanje od jelena.O : 30.05.2023. at 13:43

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Pa ako se traži dokaz da su roditelji upoznati, što je logično jer se radi o maloljetnicima, onda ih nekako moraš i informirati.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Meni je logicno da se roditelje informira o koracima. Kao sto mi je super logucno da djeca i roditelji razgovaraju o mogucim opicijama upisa obzirom na djecje interese i sposbnosti.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Citiraj sirius prvotno napisa Vidi poruku
    Meni je logicno da se roditelje informira o koracima. Kao sto mi je super logicno da djeca i roditelji razgovaraju o mogucim opcijama upisa obzirom na djecje interese i sposbnosti.
    Pa naravno.
    Ne treba razmišljati u krajnostima. Niti su djeca nesposobna pa roditelji moraju to odraditi umjesto njih, niti su djeca sa 14 godina samostalna do te mjere da se roditelja cijeli proces uopće ne tiče. Ali logično je da su roditelji upoznati s postupkom upisa da mogu uskočiti ako treba pomoći, kao što bih očekivala i da razgovaraju s djecom o cijelom tom procesu, o njihovim željama, interesima i očekivanjima. To ne znači da će roditelji odraditi upis umjesto djeteta.

sillyme avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Kad sam upisivala srednju (pred jako puno godina) je moja mama išla na roditeljski u školu gdje im je sve objašnjeno, u razgovoru me savjetovala oko izbora, nabavila mi zbirku zadataka za spremati se za prijemni, išla sa mnom do škole gdje sam davala papire (pogotovo jedne na drugom kraju grada), sa mnom išla opet do te škole da vidimo liste i gdje je crta itd.

U svakom slučaju bila je uključena i nisam zbog toga bila ni nesposobna niti je to utjecalo na moj uspjeh u srednjoj. Ali naravno da nisam imala iskustva u prikupljanju papira i sl. Sad je možda lakše ali sigurno neću pustiti djetetu nek se samo snalazi kao da je tuđe a ne moje. Kao uostalom i 99% roditelja koje znam. Svi su itekako uključeni oko odabira, računanja bodova, prosjeka i sl...

NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

I onda dođemo do priče kada roditelj s djetetom dođe na upis na faks ili još gore, na razgovor za posao. I ne, nije sprdnja. Dogodilo se, i ne jednom.

sillyme avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Ti možda i dosjes, ja ne.
    Nekako razlikujem sposobnosti 14godisnjaka i 18godisnjaka...

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

I onda dođemo do priče kada roditelj s djetetom dođe na upis na faks ili još gore, na razgovor za posao. I ne, nije sprdnja. Dogodilo se, i ne jednom.
    Ali to je stvarno pretjerano. Ne znači, ako je roditelj upućen u postupak upisa u srednju školu, da će ići s djetetom na upis na faks, a kamoli više od toga Ma ne da ne znači, nego to dvoje uopće nije uzročno-posljedično povezano.
    To što se događaju bizarne situacije, ne znači da su one pravilo.

NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Druga stvar je biti upućen. Iz lilinog posta sam shvatila kako su roditelji dobili detaljne upute.

Nisu tako davno bili upisi moje djece. I mislim kako o nesamostalnosti ne pretjerujem.
    Gledajući i svoju i drugu djecu.
    Djeci treba pomoći, ali svi mi radimo puno toga umjesto njih.

A ovo o dolasku roditelja i an upus na faks i na razgovor na posao, a i zvanja studenske referade od strane roditelja, su stvarni događaji.
    Posljednje uređivanje od NanoiBeba : 30.05.2023. at 15:59

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Nemam problem s tim.
    Imam iskustvo velike ukljucenosti oko upisa u srednju i minimalne ukljucenosti kod trazenja posla. Cak ni na razgovor me nije vodio.

Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

Nano, kako je netko rekao, pretjeruješ temeljem bizarnosti za koje ti potpuno vjerujem da postoje.

No, imam i ja bizarnu priču o mami čije se dijete uspjelo upisati u srednju školu zahvaljujući meni. Jer mama nije imala pojma kako to ide, a djetetu je palo na pamet da bi moglo ići u ŠPUD jer "nekad crta po marginama bilježnica" (nula talenta!) pa je prijavilo tu školu i još četiri druge za koje mu je falilo jedno 10 bodova do praga.
    Zadnjeg dana prijava slučajno smo se srele u dućanu, ona mi navodi gdje se dijete prijavilo, ja joj kažem da nije sigurno upalo ni u jednu školu, ona se čudi...za par minuta naziva je razrednica u panici da dijete ne upada nigdje, mama me traži pomoć, ja bacam vrećice na pod dućana, vadim mobitel, brzo pregledavam lanjske bodove , sugeriram školu jednog od razmatranih smjerova u ZG županiji koja je dobro prometno povezana s njihovim kvartom, majka trči doma, dijete poklika u zadnji čas i upiše se tamo.
    Pa nisu svi jednako sposobni, nažalost, niti dolaze iz normalnih obitelji.
    Prema ovome što ti stalno pišeš (kako bi trebalo, odnosno što NE BI trebalo), ispada nenormalna i činjenica da na roditeljskom forumu postoje tisuće stranica ove teme (i da se trkelja uvijek ispočetka o nekoliko istih ZG gimnazija) i da su mnoge forumašice detaljno upućene u detalje i finese prijemnih ispita. Pa tko ide na prijemni, dijete ili roditelj?
    Ništa nije crno-bijelo pa tako ni upis u srednju u ovom ludom sustavu.

sillyme avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Upute su takve da mislim da i neki odrasli imaju problema sve razumjeti kako se osvjezavaju liste, koji su rokovi itd.
    Sva djeca se upisuju, i nadprosjecna i prosječna i ispodprosjecna i ovo je ipak malo važnija tema da bi djetetu prepustila da se snalazi 100% samo. A nit je nesamostalno nit je glupo.

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Ja imam problem s tolikom količinom informacija. Smatram da nam ih škola (stručna služba) treba sažeti.

Što se tiče samostalnosti, uvijek sam se za nju zalagala, no moja osmašica odlikašica ne diže glavu od knjiga i neće do 20.lipnja (to je posebna tema koliko su im ispita i testova nakrcali u zadnja dva tjedna nastave, samo iz njemačkog im je rekla da će dobit još 5 ocjena).Jadna ta djeca...
    Iz tog razloga uopće ne možemo ni vikende spojit.

Mi roditelji smo pozvani da nas se informira, to mi nije upitno, al mi je upitno da mi se šalje tolika količina materijala, linkova.. dosta mi svega toga na poslu.
    U pon ću bit pametnija, ne planiram surfat i istraživat.
    Posljednje uređivanje od Lili75 : 30.05.2023. at 17:40

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Ja imam problem s tolikom količinom informacija. Smatram da nam ih škola (stručna služba) treba sažeti.

Što se tiče samostalnosti, uvijek sam se za nju zalagala, no moja osmašica odlikašica ne diže glavu od knjiga i neće do 20.lipnja (to je posebna tema koliko su im ispita i testova nakrcali u zadnja dva tjedna nastave, samo iz njemačkog im je rekla da će dobit još 5 ocjena).Jadna ta djeca...

Mi roditelji smo pozvani da nas se informira, to mi nije upitno, al mi je upitno da mi se šalje tolika količina materijala, linkova.. dosta mi svega toga na poslu.
    U pon ću bit pametnija, ne planiram surfat i istraživat.
    Ako ti imas problema dijete ima jos i vise.
    Stvari su zapravo vrlo jednistavne, ali zahtjevaju koncentraciju od 20 minuta. Vecinom djeca vec sve znaju. Osim ako imaju poteskoce. Ali tada i tako roditelji vecinom sve znaju mjesecima i godinama prije upisa.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Hm, nemoj misliti da će u gimnaziji biti išta lakše pred kraj školske godine, tako da ili zaboravi na spajanje vikenda u lipnju ili ćete morati promijeniti obiteljsku dinamiku (pa spajati vikende bez djeteta koje ostaje doma učiti).

Willow avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

svakako je dobro da je roditelj upućen kako funkcioniraju te liste jer evo, kod nas na roditeljskom, više od pola roditelja nije ništa skužilo, pitanje je jesu li sva djeca skužila kako to funkcionira?

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj Willow prvotno napisa Vidi poruku
    svakako je dobro da je roditelj upućen kako funkcioniraju te liste jer evo, kod nas na roditeljskom, više od pola roditelja nije ništa skužilo, pitanje je jesu li sva djeca skužila kako to funkcionira?
    A nemate osobu u školi koja je zadužena za pomoć roditeljima i učenicima? Znam da su svojedobno pitali mog starijeg sina da to radi za svoju generaciju, ali nije mogao jer se on upisivao uz IP, pa su našli nekog drugog. Od školskog osoblja djeci je na raspolaganju bio profesor tehničke kulture i informatike. Bili su pristojno organizirani. Razrednici su se također uključili. To je bila prva generacija online upisa. Ne znam kako je sada.

sillyme avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Ma treba samo pročitati onaj hodogram ovisno o tome na koji upis se ide (moja ide na redovni - taj hodogram je stvarno kratki dokument), pogledati odluku o upisima koji su rokovi za prijavu škola koje imaju prijemni (jer je kraći - a to piše i u hodogramu) i naravno pogledati orjentacijski bodove od prošle godine da ne prijavljuju škole koje su 10 bodova iznad ostvarenih... to je višemanje to za pročitati.

Kod nas nema nikakvog roditeljskog samo nam je raska šibnula mail s hrpom linkova...
    Posljednje uređivanje od sillyme : 30.05.2023. at 19:21

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Zašto ne bi imalo podršku ili samo pratnju do upisa bilo škole, faksa pa i poroda meni je to sve u istoj priči!

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Citiraj tanja_b prvotno napisa Vidi poruku
    Hm, nemoj misliti da će u gimnaziji biti išta lakše pred kraj školske godine, tako da ili zaboravi na spajanje vikenda u lipnju ili ćete morati promijeniti obiteljsku dinamiku (pa spajati vikende bez djeteta koje ostaje doma učiti).
    Ma kompleksno je za objašnjavat cijeli splet okolnosti, pa neću sad tu zachatavat.

Citiraj Peterlin prvotno napisa Vidi poruku
    A nemate osobu u školi koja je zadužena za pomoć roditeljima i učenicima? Znam da su svojedobno pitali mog starijeg sina da to radi za svoju generaciju, ali nije mogao jer se on upisivao uz IP, pa su našli nekog drugog. Od školskog osoblja djeci je na raspolaganju bio profesor tehničke kulture i informatike. Bili su pristojno organizirani. Razrednici su se također uključili. To je bila prva generacija online upisa. Ne znam kako je sada.
    Koje godine je bila ta prva generacija online upisa?

Eh da sada vidim da ćemo kao roditelji trebat dat i roditeljsku privolu preko e gradjani (u našem slučaju, ne svi učenici), dakle bez nas neće ići. A tako nešto pustit našem razredniku da sredi, ne dolazi u obzir. Preriskantno je.

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Citiraj sillyme prvotno napisa Vidi poruku
    Upute su takve da mislim da i neki odrasli imaju problema sve razumjeti kako se osvjezavaju liste, koji su rokovi itd.
    Sva djeca se upisuju, i nadprosjecna i prosječna i ispodprosjecna i ovo je ipak malo važnija tema da bi djetetu prepustila da se snalazi 100% samo. A nit je nesamostalno nit je glupo.
    Ovo je istina, treba nekad netko da nas podsjeti da nije sve ko u našem balonu i oko njega.
    Uostalom nekome ne ide ni tehnologija.

Super je da se ove godine može elektronski obavit onaj završni dio u svim školama.
    Posljednje uređivanje od Lili75 : 30.05.2023. at 22:38

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Koje godine je bila ta prva generacija online upisa?
    2014.

U ono vrijeme još nisu svi ni imali pristup internetu, pa je škola organizirala mogućnost da se dođu prijavljivati iz učionice za informatiku svi oni koji nisu imali drugu mogućnost.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja se prijavljujem za dio navedenim aktivnosti, a ostale u pokušaju... teško se suzdržavam od ovog zadnjeg, možda i pokleknem u sljedećim tjednima

no, da se opravdam: situacije su specifične

1. situacija: nakon odustajanja od prvog studija, sudjelovali smo u premještaju na drugi studij (prvi studij: prijave mature, polaganje sve samostalno; odabir i upis studija odrađeni samostalno; što se tiče izbora, pokušala sam objasniti da nije najbolji, dapače vrlo je daleko od dobrog izbora, ali naravno da se mamu ne sluša; nisam uvjeravala nego probala objasniti nekoliko mjeseci prije upisa, nisam uspjela i onda sam pustila uz nadu da će možda ipak sve dobro krenuti; da nije bilo korone možda bi i nastavila s tim studijem ... no, na kraju je došlo do izražavanja želje za nečim sasvim drugim, te smo se ipak morali uključiti u donošenje takve odluke i otići na razgovor na faks, raspitivati se o svemu, jer na kraju to je i za dijete, ali prvo za nas roditelje, veliko finacijsko ulaganje. za sada ide sve ok.)

2. situacija - gdje se još uvijek suzdržavam: maloljetno dijete je pronašlo ljetni posao na moru; odradilo prijavu, dva online razgovora samostalno; sve išlo bez problema dok nije shvatilo da nije dobilo neki mail s potvrdom s kojom mora podići učenički ugovor i još neke detalje i ne uspijeva to odraditi do kraja ... i sad mene svrbi da li da ja to idem provjeriti, ili da pustim da se ispetlja samo ... za sada puštam, ali teško se nosim s tim .... djetetu je trenutno mozak baj-baj (neke druge situacije to potvrđuju) pa me frka da ne propadne posao

NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Vrijeska, tvoji slučajevi su meni skroz ok, mislim na upletanje roditelja.

Ono o čemu sam pisala su upletanje roditelja kd vidiš kako dijete sve može samo, i vjerojatno bolje od tebe.

Sigurna sam npr. kako lilina juniorka u malom prstu ima proceduru upisa.
    Baš to oko upisa mi se čini kako djeca zbaju bolje od nas.
    Moji su izašli iz srednje, al već neko vrijeme vidim kako dosta toga učimo od djece, odnosno polako se situacija mijenja i sve više mi učimo od njih. Barem je tak kod nas. prvenstveno mislim na tehnologiju.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj Vrijeska prvotno napisa Vidi poruku
    ja se prijavljujem za dio navedenim aktivnosti, a ostale u pokušaju... teško se suzdržavam od ovog zadnjeg, možda i pokleknem u sljedećim tjednima

no, da se opravdam: situacije su specifične

1. situacija: nakon odustajanja od prvog studija, sudjelovali smo u premještaju na drugi studij (prvi studij: prijave mature, polaganje sve samostalno; odabir i upis studija odrađeni samostalno; što se tiče izbora, pokušala sam objasniti da nije najbolji, dapače vrlo je daleko od dobrog izbora, ali naravno da se mamu ne sluša; nisam uvjeravala nego probala objasniti nekoliko mjeseci prije upisa, nisam uspjela i onda sam pustila uz nadu da će možda ipak sve dobro krenuti; da nije bilo korone možda bi i nastavila s tim studijem ... no, na kraju je došlo do izražavanja želje za nečim sasvim drugim, te smo se ipak morali uključiti u donošenje takve odluke i otići na razgovor na faks, raspitivati se o svemu, jer na kraju to je i za dijete, ali prvo za nas roditelje, veliko finacijsko ulaganje. za sada ide sve ok.)

2. situacija - gdje se još uvijek suzdržavam: maloljetno dijete je pronašlo ljetni posao na moru; odradilo prijavu, dva online razgovora samostalno; sve išlo bez problema dok nije shvatilo da nije dobilo neki mail s potvrdom s kojom mora podići učenički ugovor i još neke detalje i ne uspijeva to odraditi do kraja ... i sad mene svrbi da li da ja to idem provjeriti, ili da pustim da se ispetlja samo ... za sada puštam, ali teško se nosim s tim .... djetetu je trenutno mozak baj-baj (neke druge situacije to potvrđuju) pa me frka da ne propadne posao
    Ako je dijete maloljetno UVIJEK bih se "petljala" u pronalazenje posla. Pogotovo ako je izvan mjesta stanovanja.
    Isto kao sto bih provjerila poslodavca kod kojeg bi mi npr. maloljetno dijete trebalo ici na praksu.

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Vrijeska, tvoji slučajevi su meni skroz ok, mislim na upletanje roditelja.

Ono o čemu sam pisala su upletanje roditelja kd vidiš kako dijete sve može samo, i vjerojatno bolje od tebe.

Sigurna sam npr. kako lilina juniorka u malom prstu ima proceduru upisa.
    Baš to oko upisa mi se čini kako djeca zbaju bolje od nas.
    Moji su izašli iz srednje, al već neko vrijeme vidim kako dosta toga učimo od djece, odnosno polako se situacija mijenja i sve više mi učimo od njih. Barem je tak kod nas. prvenstveno mislim na tehnologiju.
    Pa juniorka se i bude sama prijavila, ali mi roditelji moramo na roditeljski jer smo pozvani i moram dat privolu u sustavu preko neke od svojih vjerodajnica u e gradjani (za dodatni bod da ga povuku automatski iz sustava).

No sasvim sam sigurna da itekako ima djece kojoj bi ta procedura oko upisa predstavljala problem jer se upisuju sva djeca kako gore netko napisa: natprosječna, prosječna i ispodprpsječna.

Uzimajući sve to u obzir mislim da ne treba generalizirat da to mogu i trebaju sva djeca.Inače se slažem da sve što mogu rade sami. Potičem samostalnist u svakom obliku.

Vrijeska, pa to je normalno da si intervenirala.
    Posljednje uređivanje od Lili75 : 31.05.2023. at 11:21

Tanči avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Pokojni suprug i ja smo došli s našom kćeri na upis na faks.
    Nismo ju vodili za ruku, ni ušli u ured s njom, ali smo bili uz nju.
    Potpora. Uvijek i u svemu.
    I nismo bili jedini roditelji.
    Isto tako smo ju otpratili na prijemni i čekali da završi.
    I nismo bili jedni roditelji.
    Isto tako sam s njom bila neki dan na tehničkom.
    Stajala sam sa strane i čekala da ona to odradi.
    Djelatnik tehničkog me poslije pitao jel’ uvijek tako dođem jer je njemu to super.
    Dođem kad god mogu.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Citiraj Tanči prvotno napisa Vidi poruku
    Pokojni suprug i ja smo došli s našom kćeri na upis na faks.
    Nismo ju vodili za ruku, ni ušli u ured s njom, ali smo bili uz nju.
    I nismo bili jedini roditelji.
    Isto tako smo ju otpratili na prijemni i čekali da završi.
    I nismo bili jedni roditelji.
    Isto tako sam s njom bila neki dan na tehničkom.
    Stajala sam sa strane i čekala da ona to odradi.
    Djelatnik tehničkog me poslije pitao jel’ uvijek tako dođem jer je njemu to super.
    Dođem kad god mogu.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Willow avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

ma ovisi i o situaciji kod djeteta, neki znaju točno što žele i imaju dovoljno bodova, njima je čista situacija
    neki em nemaju bodova ili imaju rubno ili ne znaju ni sami što bi pa vrte te prioritete i onda se dogodi da se ne upišu

sillyme avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Moja je došla s hrpom krivih informacija. I poluinformacija. Jer im nitko nije sve objasnio kako spada a oni dijele rekla-kazala poluistine.

Tehnološki su na moju veliku žalost djeca zaostalija od nas njihovih roditelja, ali to je jedna druga tema... Nit imaju potrebe u praksi naučiti nit ih škola nešto posebno naučila.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •