Koliko će bodova nositi prijemni, ne određuje škola, nego Ministarstvo.
Znam da je prije koju godinu bio prijedlog od strane škola da povećaju broj bodova na prijemnom s 5 na 10, prijedlog je bio odbijen.
slažem se
5 bodova je stvarno premalo
iako svaki zadatak nosi 0,25, psihički je to zastrašujuće
i ne mogu zamisliti koje se to drame ako dijete ima 83,25, a zadnji upisani je 83,50 ...
Da se vratim na nešto od prije - tko odlučuje koje će dodatne bodove neka SŠ priznati pri upisu?
Poslano sa mog SM-G920F koristeći Tapatalk
.
Posljednje uređivanje od čokolada : 12.05.2021. at 10:40
pa svaka priznaje iste, one standardne. za bodove s natjecanja odrede koji su im predmeti važni.
To je regulirano Pravilnikom o elementima i kriterijima za upis u srednju školu, ovom ovdje: Pravilnik o elementima i kriterijima za izbor kandidata za upis u I. razred srednje škole (nn.hr)
Nije toliko jednoznačan i jednostavan odgovor, zato pitam. Radi se konkretno o sportskim bodovima.
Vjerojatno te zanimaju članci 15-17.
To sam i ja mislila, i računamo na to već 3 godine, ali onda sam kod nekih škola našla točno popisano što vrednuju, a među time nije sport.
Zapravo, sasvim je svejedno za sport, kad čitaš Pravilnik, zapravo sva natjecanja iz znanja i sporta se moraju računati, jel tako? A u praksi (barem na webu škole) nije tako
E to si dobro tanja rekla, hvala ti pojašnjenju!
Dakle, članak 16. citiranog pravilnika:
Vrednovanje rezultata kandidata postignutih na natjecanjima iz znanja(1) Pravo na izravan upis ili dodatne bodove ostvaruju kandidati na osnovi rezultata koje su postigli na:
Članak 16.
• natjecanjima u znanju iz nastavnih predmeta: Hrvatskoga jezika, Matematike, prvoga stranog jezika;
• natjecanjima u znanju iz dvaju nastavnih predmeta posebno značajnih za upis u skladu s Popisom predmeta posebno važnih za upis;
• jednome natjecanju iz znanja koji samostalno određuje srednja škola iz Kataloga natjecanja i smotri učenika i učenica osnovnih i srednjih škola Republike Hrvatske, a koja se provode u organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje.
Prema tome, ako je npr. prva pomoć jedan od predmeta "posebno značajnih za upis" ili natjecanje koje "samostalno određuje srednja škola", u nekoj školi teoretski to natjecanje može donijeti bodove. Ne i izravan upis, jer se radi o ekipnom natjecanju koje se drugačije boduje. Izravan upis nose samo natjecanja pojedinaca.
U praksi, ne znam boduje li ijedna škola natjecanje iz prve pomoći? Tako detaljno ipak nisam proučavala.
Evo za zainteresirane za 18. gimnu odite na ovaj link i naći ćete još zanimljivih info. http://gimnazija-osamnaesta-zg.skole.hr/skola
https://padlet.com/knjiznicaxviii/ajtte2uhff9 - na ovoj padlet stranici ćete naći mnoštvo zanimljivih novosti oko šk
https://padlet.com/knjiznicaxviii/2km2d9ks19avkxrj - je link gdje je još sve dodatno objašnjeno oko 18. gimnazije i jezičnih, a još je posebno objašnjeno za dvojezične programe i za sve one kojima je to važno vizualno je jako lijepo i privlačno, a školu super prikazuje pa svakako pogledajte i oduševit ćete se programom, a još kad prođe korona će ti putevi i druge aktivnosti biti realizirani
Pozdrav svima, hvala puno na ovim informacijama svima koji ste se uključili bile su bas od koristi, a Gorane Vama posebno hvala jer ste novi Rat i Mir ispisali oko 18. a to je mog sina tako obradovalo da je svojim prijateljima imao materijala da priča oko škole. No, unatoč mnogim informacijama mene je sin pitao još pitanja pa s obzirom da ovdje imamo one koji idu u 18. i koji žele ići imam još neka pitanja da vam postavim.
1.) Znaci za njemački razred je dovoljno samo učiti njemački u OŠ i predstaviti se izvornom govorniku?
2.) koliko je učenika u razredu i kakvi se učenici uglavnom upisuju?
3.) ima li svake godine sportaša koji odaberu dvojezični smjer?
4.) je li istina da u izboru 3. stranog jezika imaju španjolski, talijanski, francuski, ruski, kineski i novogrčki?
5.) sto sve imaju u sportskoj dvorani?
6.) na koje sve lokacije putuju tokom godine?
7.) može li se primiti vise od 24 učenika?
8.) najbolji profesor/ica?
Evo to su još neka pitanja koja me zanimaju slobodno se uključite svi ako imate neku super info
Jesu li vaši bili na usmjeravanju? Mi smo to imali ali moj je sin vise sam odlučio tamo je rješavao kviz kao sto hoće biti kad odraste od 50 pitanja ali nije bio bas oduševljen
I ima li nekih još da su mu djeca zainteresirana za jezične il dvojezične gimnazije, pogotovo me zanima za 18. di će moj ići, ali slobodno javite i ako ste zaineteresirani i za druge jezične gimnice jer su manje vise slične pa da možemo čejnđati infos
Ovo je kvizPa evo probat ću susjdelovati. Vjerujem da već netko čeka s točnim odgovorima
1. zar nije pismeni prijemni, pa tek onda usmeni?
2. 28 učenika (barem tako bilo)
3. na kakve se "sportaše" misli? djeac koja treniraju nekis port, ili vrhunski sportaši koji imaju određene priviliegije?
4. imaju izbor, ali isto sve ovisi koliko je djece prijavljeno za koji jezik
5. imaju veliku dvoranu i sportsku opremu i veliki vanjski sportski teren (ne znam je li dvorana oštećena u potresu)
6. trenutno nigdje ne putuju, a mislim da neće ni sljedeće godine.
7. Džoker zovi
8. Svi su odlični.
Dobar dan Lea, evo ja ću odgovoriti na pitanja.
1.) prošle godine te provjere koliko ja znam nije bilo, ali ove godine će biti ta kratka provjera iz njemačkog koja se sastoji od osnovne gramatike i čitanja s razumijevanjem i svi kažu da tu traže osnovno znanje i da to nije eliminacijski, ali naravno da je bolje to što bolje napisati, a ovo predstavljanje će se održati online i trajat će 10 do 15 minuta gdje će učenici reći nešto o sebi i zašto biraju dvojezični razred no to će više biti kao dijalog
2.) u jezičnim razredima bude 24 do 29 učenika ovisno koliko se ljudi zainteresira, ali imaju ta 3 razredna odjela baš za jezični smjer i uče njemački napredni ili početni, francuski napredni ili početni, španjolski početni, talijanski napredni ili početni, a poslije još mogu odabrati da uče kineski ili ruski
u dvojezičnim razredima bude 24 do 26 učenika i u pravilu je 12 u francuskom razredu i 12 u njemačkom razredu, ali to svake godine može varirati i ako vam dijete ima 65 bodova ili više ne treba se brinuti jer će vjerojatno upasti, a pogotovo ako ima delf A2 za francuski ili Goethe ili DSD certifikat onda sigurno upada. Znam još da izravni upis imaju 1. tri mjesta na nekom natjecanju i ako su učenici išli u neku školu na razmjenu u Francusku ili zemlje Frankofonije u školu (može biti na tjedan dana, godinu dana...) ili ako su učenici boravili u tim zemljama, a za njemački smjer se vrijedi boravak u Njemačkoj ili Austriji ili u bilo kojoj drugoj državi gdje ima neka njemačka škola, a da ste u njoj bili ili da ste ovako boravili u tim državama na dulje vrijeme.
U kćerkinom razredu imaju košarkašice, tenisači, nogometaši, hokejaši, odbojkaši i jedan koji se bavi triatlonom. Za francuski razred dolaze učenici iz škola u kojima se uči francuski ponajprije iz OŠ Izidora Kršnjavog gdje uče francuski kao 1. strani jezik, dolaze i iz OŠ Vladimir Nazor, OŠ J.J. Strossmayer, OŠ Silvije Strahimira Kranjčevića pa čak dođe i par učenika iz samoborske škole jer i tamo uče francuski, a i ostvare dobre rezultate na natjecanju, no dođu i učenici koji ne uče francuski u osnovnoj školi nego uče u Francuskoj Alijansi ili nekim drugim školama gdje se uči francuski, a svake godine dođe i nekolicina izvornih govornika koji su živjeli na područjima Francuske ili su bili tamo na učeničkoj razmjeni...
Za njemački razred se upisuju učenici iz svih škola jer se ipak njemački uči u skoro svakoj školi i također se upisuju izvorni govornici ili oni koji su rođeni tamo ili su bili u školi ili nekom sportskom kampu. U ovom sad razredu ima izvornih govornika i za njemački i za francuski razred, a ima i onih koji vole te jezike i učili su ih u školi ili izvan nje ili su se posebno istaknuli na jezičnim natjecanjima. Ima dosta sportaša, ima i plesača, onih koji idu u glazbenu školu, onih koji idu na dodatni tečaj u primjenjene jer su nadareni za crtanje i običnih učenika koji se ne bave nekom posebnom aktivnošću.
3.) U kćerkinom razredu gjde je 25 učenika negdje 12 njih se baš bavi sportom, ali ne znam Lea misliš li na rekreativno bavljenje sportom ili baš profesionalno. U njenom razredu su te 2 košarkašice koje se već ozbiljno bave sportom i osvajaju medalje i jedan hokejaš koji je isto baš u tim sportskim vodama, a ostali se aktivno bave sportom, ali rekreativno no čim se izađe na igralište uvijek netko tamo igra neki od sportova.
4.) sve se uči osim novogrčkog
5.) Imaju jako veliku dvoranu i imaju gimanatički dio, veliki dio za odbojku i košarku, puno strunjača i raznih sprava za penjanje, puno lopta, mreže za tenis i badminton, a vani imaju neke sprave za penjanje i košarkaški i nogometni teren, a sljedeće godine će dobiti i one kao mini bicikle za vožnju u mjestu sprave za jačanje mišića, itd... znači kao kod Medicinske srednje
6.) Za njemački razred idu u ljetni kamp u Zadru gdje dodatno uče jezik, idu u Beč, Graz, idu u razmjenu s njemačkim školama tamo, a oni koji su dobri u engleskom mogu otići tamo i u britansku školu u Beču, idu u Muzejski otok, u Berlin, Reichstag... Mogu otići čak na jednogodišnju razmjenu u Njemačku ili Austriju s tamo odgovarajućom godinom
Za francuski razred idu u Pariz, Lyonne, Vichij, Marseille, Zurich, Bruxelles i Luksemburg i mogu otići na tjednu do trotjednu učeničku razmjenu u nekoj školi u Francuskoj, a i ako se učenici sprijatelje u tim učeničkim projektima s nekim iz Njemačke, Francuske, Austrije, Kanade, Belgije, Luksemburga, Švicarske... mogu otići kod njih na 7 do 10 dana i tamo ići s njima u školu s time da onda oni dođu kod nas u Hrvatsku
7.) Naravno da može ako se nađu dobri učenici koji imaju ili izravan upis po tim kriterijima koje sam naveo ili koji dobro polože prijamni može se primiti više učenika jer nijedan dobar učenik neće ostati uskraćen svog mjesta
8.) Eh to je teško pitanje jer su svi profesori superr pa ne mogu baš izabrati, no posebno se ističu profesorice iz njemačkog i francuskog i profesor geografije i povijesti kao i profesorica fizike i kemije
7.)
https://www.youtube.com/watch?v=rhRIRC4HMF0
na ovom linku ćete vidjeti lektoricu iz francuskog
Evo![]()
Ja bih nadodala što se tiče putovanja: nije to baš tako kako se navodi u idealnim uvjetima. Ta putovanja treba i financirati i nemaju svi priliku putovati na sve.
Neka putovanja su namijenjena za jednog ili dva najbolja učenika; za razmjenu - obitelj treba imati uvjete da primi stranog učenika u svoj dom; svi ovi gradovi su posjećeni tijekom proteklog desetljeća ili duže, ne u jednoj godini ... ne treba ipak idealizirati i davati učenicima i roditeljima lažne nade oko mogućnosti putovanja.
Jednom ili eventulano dva puta godišnje se ide (tj. išlo se) na 1-2-3dnevni izlet u inozemstvo,ali mislim da to imaju (tj. imale su) sve srednje zagrebačke škole (Gardaland, Beč, Budmipešta...)
Da Nijemac moj iz 18. nije putovao nigdje mimo onoga što je cijeli razred bio na izletu. Baš sam ga pitala ,jer sam čula da u 16. više putuju.
U svim jezičnim školama je tako
Odlični su svi projekti, ali moraju djeca biti svjesna da se moraju potruditi i biti najbolji da odu na takva putovanja (i obično ako se uspije dobiti razmjena ili nagrada u 1. ili 2. razredu, onda u 3. ili 4. se ne može više natjecati/sudjelovati)
(i ne zaboravti na financije!)
Nemojte misliti da imam nešto protiv 18. gimnazije. Samo ne volim idealiziranje (isto kao i "THE" škola, koja je daaaleko od idealne, naprotiv da sam neke stvari znala prije, preusmjerila bih dalje... eto, nismo već dugo o njoj).
18. gimnazija je odlična i svi koji dvoje oko upisa, neće pogriješiti ako ju izaberu!
nastavnici su odlični, djeca odlično napreduju, upisuju nakon te škole različite fakultete - u RH i inozemstvu; i filozofski, i ekonomiju, i fer, i medicinu
a ako ne žele na faks, imaju odlično znanje stranih jezika koje im pri zapošlajvanju u određenim gosp. granama daje iznimnu prednost
Dvorana velika i super opremljena?! Onda to sigurno znači da je izgrađena nova unatrag 20-ak godina. Jer u moje je vrijeme bila velika koliko je veliki odbojkaški teren. I očajno niska pa se odbojka niti nije mogla igrati. Znam jer sam u to vrijeme trenirala odbojku i igrala za školsku ekipu.
Hvala Vrijeska, ja se tu svakako mogu složiti s tobom, čula sam da se putuje, ali naravno da sve to ne obiđu u godinu dana, a zbog Corone sam ja svog pripremila da sigirno sljedeće godine neće nigdje ići eventualno će ići u taj kamp učenja jezika i Zadru ali ne mislim da je realno da će još negdje putovati no kako sam čula u normalnim uvjetima putuju 1 do 2 godišnje ali neće se to vjerojatno realizirati sljedeće godine osim ako se ne dogodi čudo u cijepljenju protiv korone i svemu tome treba se nadati, ali mislim da će se svi barem još jednu godinu trebati strpiti.
Jedino sto sam ja čula je da je u toj dvorani treninzi odbojkaškog kluba Medvešćak i da je jedna od najvećih dvorana u Zagrebu uz mladost, no dok se ne javi Goran ili netko drugi iz škole jer nisam toliko informirana s obzirom da nisam ulazila u školu.
I bas sam sad pročitala da se ide to 1 do 2 puta godišnje i to bas odu u tu školu kao da uče jezik pa je zato bas vazno da budu angažirani u tim jezičnim projektima i da škola dio financira no skupi su ti putevi mada je kao za obrazovanje pa se uzme iz tog fonda no ipak se sve to treba platiti pa je logično da se ne putuje tako često no meni je 1. najvažnije da oni nauče jezik i sigurna sam da će putovati barem par puta no čekajmo da se Korona smiri.
I zanima me još koliki je interes za 18.? Čujem da su za 4. ipak veće navale, ali me zanima koliko se otprilike prijavi za dvojezične razrede? Hvala unaprijed na informacijama i hvala svima koji ste se uključili i odgovorili mi puno to cijenim, a i moj mali vam se svima zahvaljuje. Ako još netko želi u dvojezičnu/ jezičnu samo nek se javi pa da razmijenimo info, a i ja u zadnje vrijeme gledam vise citati oko srednjih škola jer su ipak upisi pred vratima.
Hvala puno svima vise sam od vas pročitala nego sto sam cackala po stranicama srednja.hr
Dobar dan evo da se i ja uključim. Ove navedene destinacije to sam i ja vidjela na jednoj brošuri, ali je to općenito koje su gradove posjetili ili koji su im u planu da se posjete, ali kako ja čujem odu 1 godišnje u inozemstvo na 5 do 7 dana svi kao razred, a ovo ostalo šalju 2 do 3 učenika u te škole na učeničku razmjenu no naravno ti se trebaju istaknuti znanjem jezika da bi bili poslani tamo i to može biti do 3 tjedna, ali to se svakako ove godine i 2. polugodište prošle nije realiziralo bas sam se raspitala jer se sad moj skompao s nekim učenicima iz 18. pa ih je pitao i rekli su da nisu išli jer se stvarno ne smije putovati, ali da u pravilu bi inače na kraju godine svi kao razred otisli na 5 do 7 dana negdje, a ovi u njemačkom dijelu razreda bi imali češće te puteve na par dana da odu u Beč kao tipa na koncert ili negdje tako blizu. Put u Pariz je većinom za maturalno putovanje u 4. razredu, a ako se učenici izbore na drzvanom natjecanju u 3. ili 4. dobiju nagradno putovanje no inače je pravilo da se jednom godišnje kao razred putuje, a ove učeničke razmjene se dogovore ovisno o tim projektima, ali pošalju dvoje do troje učenika odjednom. Kako sad stvari stoje ja bih rekla da će se to tek možda u 2. polugodištu iduće godine dogovoriti, ali možda će otići kao sto su ovi sad išli u Split ili Dubrovnik ili negdje drugdje u posjet Francuskoj Alijanski i Insititutu na taj jednodnevni izlet, a poslije će se onda realizirati putevi ali koliko sam ja čula to je jednom godišnje, a sve vise ovisi o učenicima i njihovim uspjesima na tim međunarodnim projektima i natjecanjima.
Lea, moj sin je zainteresiran, ali za dvojezični francuski u 18., no spojeni su tako da bi naši bili zajedno u razredu, a razdijelili bi se na satima kada ovi i francuskom dijelu imaju na francuskom povijest i geografiju, a ovi u njemačkom dijelu fiziku i kemiju.
Posljednje uređivanje od Klara M. : 17.05.2021. at 12:38
IV gimnazija objavila virtualne dane dvojezičnih programa
http://www.gimnazija-cetvrta-zg.skole.hr/
Roditelji gimnazijalaca, molim javite koliko ste vi i vaša djeca zadovoljni s organizacijom online nastave u vašim gimnazijama? Znam da je svima draža nastava uživo, ali pitam vas zbog neizvjesnosti situacije s pandemijom u sljedećoj školskoj godini.
Da se ja nadovežem jer vidim da su neki krivo shvatili. Ja sam napisao lokacije koje smo mi kao roditelji dobili da su u planu da se obiđu u normalnim vremenima, a to nema točno određenog broja koliko se putuje. Kao i svaka srednja tako i 18. ima mogućnost da se financira dio putnih troškova, a ostalo ovisi o tome kako će biti uspješni na tim projektima,a sudjeluju u najmanje 3/4 projekta godišnje, no nekad se zna dogoditi da pobijede u većini projekata, a nekad ne pobijede ni u jednom to sve ovisi o angažiranosti učenika i profesora, a koliko ja znam mogu svake godine sudjelovati na projektima čak i da pobijede, ali svake godine imaju neku novu temu. Ma to vam je slično ovim e twinning projektima. Ove godine da je normalno vrijeme bi u 5. mjesecu išli u Strasbourg i išli bi u Dubrovnik i Rijeku u posjet Alijansi, a preko ljeta bi mogli otići u kamp da uče jezik, ali to na jadranu i to će se vjerojatno ostvariti no ovi putevi rekao bih da će se sljedeće godine samo po RH putovati, ali će projekti i dalje biti u tijeku jer je prvenstveno cilj da se uče jezici, a onda ako osvoje neki put super.
Dvorana je nova i stvarno je super i prije nekih 6 godina ako se ne varam su uređivali školu iznutra pa sad imaju super opremu za učionice iz znanosti, projektore i pametne ploče i neke ajmo tako nazvati novije kompjutere iako su svi naši samo navikli na laptope, ali kompjuteri su im okej ono solidni su. Planiraju postaviti za sljedeću godinu neke sprave za istezanje u igralištu.
Super da si javila Jelka pa mislim da je super za sve zainteresirane da se priključe jer ćete tu steći bolji uvid oko dvojezičnog programa. 4. i 18. su međusobno najsličnije škole zbog tog dvojezičnog programa pa svakako pogledajte ako stignete.
ima li jos netko tko misli da su lea/goran/klara ista osoba?
al svaka cast na trudu![]()
moj osmas ce, inace, u mioc, al onaj splitski
niti ne razmislja o drugoj opciji
tako da nema pritiska, nervoze, samo treba odraditi papirologiju i uzivati u ljetu
Posljednje uređivanje od summer : 18.05.2021. at 15:54
Summer kod vas u miocu nema prijemnog?
ne
mislim da je prag bodova bio 75 prosle godine
Je, oko 75 je bio
Dobra fora Summer, barem mogu potvrditi da ja nisam niti Lea niti Klara, ali znam da smo o sličnim temama raspravljali.
Summer, ja barem mogu potvrditi da nisam klara ili lea, a i nemam toliko baš vremena da pišem za 3 osobe odjednom nego sam vidio da se spominje 18. gimna koja je škola moje kćerke jer su se obje raspitivale oko nekih informacija, a i pomoći ću i vama ili nekome drugome ako vas zanima oko neke škole o kojoj ja znam. Htio sam pomoći ostalima oko odluke i dati neke informacije, a ne ispasti trol, ali dobro razumijem da ste možda posumnjali jer smo komentirali iste teme, ali mi nije namjera otvarati lažne račune i kao 3 osobe pisati ovdje. Još mogu reći da sam o splitskom miocu u koju želi ići Vaš sin čuo sve najbolje i škola je uspješna na natjecanjima i smotrama i imaju dobro opremljene učionice i laboratorije pa mi je to nešto kao između mioca i preloga. Sretno mu na upisima i žao mi je da je došlo do ovog nesporazuma, ali se nadam da će i drugi shvatiti da nisam fiktivna osoba koja nema pametnijeg posla nego da kao 3 osobe odjednom piše na forumu, ali dobro vidim da ste Vi Summer oprezna osoba, a to je danas jako važno jer koliko je tehnologija napredovala nikad se ne zna tko je ispred ekrana, ali cijenim da ste izrazili sumnju jer to pokazuje da ste oprezni, no ja ću još jednom izjaviti da nisam neka fiktivna osoba koja stvara lažne račune ili nešto slično tome jer nije da mi je pisanje na forumu posao. Nadam se da smo riješili ovaj nesporazum i želim sreću Vašem sinu kao naravno i svim ostalim majkama na ovom forumu želim sreću s upisom njihove djece u srednju, a ja ću naravno kao i do sad biti na raspolaganju za pitanja.