Istina, samo treba pažljivo birati strukovnu školu. A iigimnazijalci bi tijekom ljeta trebali probati naći posao, doslovce bilo kakav. Takvo iskustvo mnogima osnaži želju za učenjem i studiranjem.
Istina, samo treba pažljivo birati strukovnu školu. A iigimnazijalci bi tijekom ljeta trebali probati naći posao, doslovce bilo kakav. Takvo iskustvo mnogima osnaži želju za učenjem i studiranjem.
Posljednje uređivanje od Peterlin : 13.09.2022. at 21:49
U miocu nude čak i psihološku pomoć djeci da im pomognu prevladati činjenicu da ne moraju/ne mogu više biti najbolji u razredu. Mnogi učenici se i dalje pokušavaju što više približiti prosjeku 5.0 ali mislim da si taj pritisak više rade djeca i poneki roditelji nego što postoji pritisak na nivou škole. I u miocu ima onih koji uopće ne prolaze s 5, pa ipak bez problema dobro napišu državnu maturu i upišu super fakultete.
A možda je najteže prihvatiti da iz najdraže matematike koju znaš i voliš imaš 4 ili čak 3. Ali kad si to posložiš u glavi, nije to smak svijeta.
Po meni je puno veći pritisak da se mora prolaziti sa 5.0 u osnovnoj da bi se upisala neka PM gimnazija i potrebno je više truda za proći s 5.0 u osnovnoj nego sa 4.5 u miocu.
I ja sam završila mioc i imam iskustvo i iz prve i druge i treće ruke.
I da, nisu svi profesori na nivou, ali mislim da ne postoji ni jedna škola u kojoj su svi profesori savršeni. Ili ima? Voljela bi znati koja.
Nude psiholosku pomoc nakon sto godinama poticu upis ( samo )takvih koji imaju visoke kriterije prema sebi i sto izuzetno poticu natjecateljski duh. Zgodno. Malo ironicno, ali zgodno.![]()
Pola učenika ide na natjecanja i to je velik postotak, ali druga polovica ne ide i nitko im ne pravi probleme oko toga. Mislim da su veća konkurencija oni iz drugih škola koji žele upisati isti fakultet na koji netko cilja jer neke fakultete nije lako upisati čak ni nakon mioca. Ako zbog faksa moraš npr. pisati biologiju i kemiju na državnoj maturi i još imaš prijemni iz toga, logično je da pokušavaš imati i petice iz tih predmeta, a to nije uvijek lako. Ako ciljaš na neki fax koji je lakše upisati nema potrebe da se živciraš se oko četvorki kod zahtjevnih nastavnika.
Možda je logično, ali zapravo nije potrebno. Fakulteti (još uvijek) od ocjena boduju samo opći uspjeh, plus rezultat pojedinih predmeta na maturi, a ne njihove pojedinačne ocjene u srednjoj školi.
Prema tome, imao četvorku ili peticu kod zahtjevnog nastavnika zapravo i nije toliko bitno, osim što bolja ocjena doprinosi cjelokupnom osjećaju uspješnosti.
Ako je V. djetetu prvi izbor, onda bih joj dala savjet da ne odustaje zbog tuđih - vrlo subjektivnih - komentara (drugo je da je čula neku konkretnu informaciju koja joj ne odgovara, ali koliko sam shvatila, to nije slučaj).
Roditelj i u ovoj dobi ima velik utjecaj na dječje odluke, ako im pokažemo da vjerujemo u njihovu vlastitu procjenu i podržavamo ih u tome što izaberu, i njima će biti lakše kasnije se nositi s eventualnim problemima.
Na otvorenim danima V je ostavila najbolji dojam na moje dijete. Bila joj je u najuzuem izboru. Tamo.je najbolje napisala prijemni.
Ipak je odabrala drugu gimnaziju iz prakticnih razloga.
Da... bit ce najbolje da procijeni na otvorenim vratima.
Ove glasine koje cuje trenutno imaju vecu tezinu od mojih komentara, i nazalost to su sve glasine djece koji NE idu u tu skolu, nego prica necije sestricne, prijateljice itd.
Ja osobno je uopce ne bi nagovarala za V. Imamo u blizini jako kvalitetnu gimnaziju koja joj je na 5 min od kuce. Ali ona je zapilila za V. i sad se prepala kad je cula svasta.
Daaa, naravno, tako je i kod mojeg bilo
On sam je od V. definitivno odustao upravo iz razloga što osobno nije poznavao nikog tko ide u tu školu ili planira ići u nju, pa nije uopće imao predodžbu kakva je škola zapravo.
Ti joj uvijek možeš postaviti stvari kao "ako ipak ne želiš u V., imaš u blizini kvalitetnu gimnaziju pa odaberi". Ne trebaš je ni na što nagovarati ili odgovarati. I slažem se, otvoreni dan bi joj puno pomogao u stvaranju konačnog dojma. A do tada ima još vremena.
Da li se i dalje dobe bododovi kod upisa u srednju ako ides u glazbenu skolu?
Ja sina uvjeravam da ne a kaze da njegova 2 frenda samo zbog toga jos idu u glazbenu.
Odavno se glazbena ne boduje za upis.
Moja je ove godine završila V. gimnaziju i nije završila na psihijatriji![]()
Uspješno položila maturu i upisala željeni fakultet.
Išla je u program A (2 strana jezika), iako iz ove perspektive kaže da bi bilo bolje da je upisala program B (1 strani jezik i povećan sat matematike).
Prve 2 godine najveći izazov je bio latinski, koji je poslovično, godinama , izazov mnogim generacijama kod legendarne profesorice.
Uči se naravno puno, ali ona se nekako fokusirala na predmete zbog kojih je i upisala tu školu (matematiku,fiziku i informatiku), a ostalo je "odrađivala". Sve 4. godine je prošla s odličnim.
Za maturu nije išla ni na kakve pripreme, jedino je individualno uzela sate za fiziku, više da bude samopouzdanija u svom znanju,
Djevojka koju poznajem ide u V. gimn., uredno prolazi s čistom četvorkom i ne čini mi se pod stresom...ide i u muzičku. Kaže da joj je 1.razred bio kaos, ali da se kasnije resetirala i navikla.
S druge strane, imam info iz jedne druge gimnazije da im nerijetko prelaze djeca iz Pete jer ne mogu izdržati pritisak.
To je sve individualno.
I u razred mog velikog je došla cura iz V pred 5 godina u 2. razred
I iz razreda mojeg sina ("obicna" opca gimnazija) se tijekom prve tri godine ispisalo petero djece. Njegovu skolu niti malo ne dozivljavam kao stresnu sredinu.
Svi redom otisli u privatne gim, najvise u HUG.
Moji u MIOCu su mislim svake godine dobili barem jednog novog učenika.
Btw, stariji nije prolazio sve razrede s 5 i to ga nije ni najmanje zabrinjavalo
Pitanje za mame ovogodišnjih maturanata:
jesu li se vasi klinci pripremali za maturu u okviru fakultativne nastave?
Naime, moj četvrtaš je ovaj tjedan došao s idejom da će se upisati na dvije fakultativne iz predmeta koji su obavezni na maturi jer su im profesori izjavili da ce se tijekom te fakultativne nastave pripremati za maturu. Nemam nista protiv, dapace...
No, on je do sada imao fakultativnu iz sasvim drugog predmeta, kojega je sam izabrao jer ga voli i zanima ga, no sad vise taj nece moci pohađati jer navodno ne moze ići na vise od 2 fakultativne.
Je li u vašim školama bilo govora o tome?
(Da se razumijemo, pripreme za maturu su, zapravo, išle kroz sve četiri godine, neki profesori su se doista potrudili, ali obzirom na ovu generaciju koju je od 1. razreda kačila online škola, nisam sigurna koliko je tu još rupa za popuniti, čini mi se podosta...)
Posljednje uređivanje od buba klara : 16.09.2022. at 11:56
Kod mojeg u školi je to bilo, ali on je išao radije u Algebru. Njegova profesorica iz matematike, koja je držala ti fakultativnu nastavu, je predavala i u Algebri, no on je promijenio grupu da ne bude kod nje. Maturu je rasturio.
Imam nazovimo eDnevnik pitanje. Ne znam jeste li vidjeli da postoji novost "ispis potvrda". Jedna od predviđenih svrha je i "ostvarivanje popusta prilikom kupnje antivirus programa, nabavke kompjuterske opreme i korištenja internet usluga". Ustvari pitanje nema veze ni s eDnevnikom niti sa školama, ali možda netko od vas zna- vrijedi li taj popust uvijek i svuda? Samo zato jer je netko učenik? Naime, nikad prije nisam za to čula.
Pa recimo mene je ljutilo kaj je npr HNK imao popust za studente, a ne i za učenike. Al mislim da su ga kasnije uveli. Pa onda mislim, opet maknuli
HNK sad ima popust za učenike (i studente i umirovljenike) https://www.hnk.hr/hr/informacije/ulaznice/
Ok, drago mi je za HNK, ali ovo s informatikom, zna li tko?
Posljednje uređivanje od Svimbalo : 16.09.2022. at 14:45
Svimbalo, ne znam vrijede li popusti uvijek i svuda, ali znali su imati akcije krajem i početkom školske godine sa hrpom popusta za učenike i roditelje. Znam za Links i Instar informatiku (to su firme u koje zalaze moji sinovi, odabrali su npr. eksterni hd i trgovkinja kaže "popust 20%" sama od sebe, bez da su je išta tražili... ). Ne znam kako je sada. Za maturante (koji su isto učenici) vjerojatno prodavači traže nekakav dokaz da su još uvijek učenici, jer im ne piše na čelu. Uostalom, nazoveš odabranu trgovinu/dobavljača i pitaš....
Posljednje uređivanje od Peterlin : 16.09.2022. at 15:17
Hvala ti, Peterlin, na tebe sam nekako i računala, a moj obilazi iste trgovine![]()
samo sam dosla reci da je djetetu divno u x.-toj !
sve joj paše, i ekipa i profesori i atmosfera
i nema potrebe puno učiti!
Cure, jel se treba biti osobno u Zg nakon prijemnih za mat. gimnazije, mogu li se upisi odraditi on line s mora?potpisat papire i mailom poskenirane poslat?
Pitam radi planiranja godišnjeg i rezervacije apartmana (koji ću uskoro potražit i potvrdit). Hvala.
To ti ovisi o pojedinoj školi, nije za sve škole jednako i iskustva iz raznih škola ti ovdje ne pomažu.
Konkretno, škola za koju si se svojedobno najviše raspitivalaje prošle godine imala ovu obavijest:
Kako će biti ove godine, to nitko ne može znati, pogotovo ne u 11. mjesecu. Možeš pogledati web stranice škola koje su vam u interesu, da vidiš kako je bilo prošle godine, ali to ne mora biti pravilo i za sljedeće upise. Odluke o datumima upisa donosi ministar i, kako je na ovoj temi već bilo rečeno, ta odluka se svake godine iščekuje s nestrpljenjem. Obično je objave negdje u svibnju.Dostava potrebne dokumentacije može se izvršiti isključivo osobno u prostorijama škole.
Inače, dijete se u srednju školu upisuje jednom u životu (osim nekih koji se upisuju dvaput), pa ne vidim zašto bi planiranje roditeljskog godišnjeg moralo biti iznad svega čak i te jedne "specijalne" godine (ne govorim sad o obiteljima s petero djece pa roditelji imaju odraditi pet upisa u sedam godina). Ako je već moguće planirati godišnji i rezervacije toliko unaprijed, onda se i datumi mogu prilagoditi tako da sve bude izvedivo i bez iščekivanja.
Starije dijete se upisivalo za vrijeme korone. U njegovoj skoli su i tad nosili papir u skolu. Mada su mogli i online. U skolama koje substradale u potresu su iskljucivo slali mailom papir, mislim da se zove upisnica.
Ove godine drugo dijete se upisalo i istu skolu iskljucivo se nosio papir osobno u skolu.
Prošle i ove godine nastavna godina završava isti dan 21.6. prošle godine su upisi bili 11-13.7, pon -sri, znači i 2023 bi trebalo biti tih cca dana.
Klinka je u vrijeme korone u svoju školu na kraju grada nosila papire
Neću sad napisati što mislim o tom uvjetovanja osobnog donošenja papira (nije ništa pozitivno) no nadam se da bar mi roditelji možemo donijeti ne da mora baš dijete. Ili će mi dijete ovjeriti kod bilježnika punomoć za predaju papira?
Valjda će u budućoj skoli bit razumni...
Zna li netko je li objavljena ona tablica s brojem bodova potrebnih za upis za 2022.? Na netu mi iskače samo stara iz listopada 2021. Hvala![]()
Pamćenje baj baj, pa jel mi može netko pomoći odakle početi. Mara je 7.r., opako joj se piše ako ovako nastavi (a krenula je loše već u 5.r.). I sad ju gledam, kako je vizualan tip, i kako bih ju mogla dobiti na tu udicu, sinula mi je ona škola za grafiku. Gdje da nađem što se traži na upisu, koji predmeti, koliko bodova i slično?
Poslano sa mog SM-A515F koristeći Tapatalk
Našla sam predmete - fizika, kemija, likovni. Hm, izazovno.
Nećak mi je tamo 3.r., pitat ću ga
A dizajn umjetnička ili puno njih ide u tekstilnu isto dizajn
jel ima šanse da mi mali upiše ijednu matematičku gimanziju sa cca 75 bodova? 4 iz hrvatskog garantirana svake godine...a iz biologije i geografije mu se smiješi isto![]()
Nisam u toku, jer su mi dečki to već prošli prije više godina, ali iz našeg kvarta se dosta ljudi upisivalo u 3. gimnaziju. Oni imaju matematički smjer. Kolegin sin je to završio, ali nemam friške informacije. Nije trebalo tak puno bodova kao za Mioc i V. gimnaziju. Ovdje nešto piše o tome, ali nemoj se na to obazirati http://www.gimnazija-treca-zg.skole.hr/upisi_2020
Bodovni prag u konačnoj izvedbi ovisi ne samo o uspjehu pojedinca, nego cijele generacije.
Osim toga, imaju i prijemne sada, što u vrijeme dok su se moji upisivali nije postojalo. Sretno!
Već neko vrijeme za sve matematičke gimnazije treba znatno više od 75 bodova. Treća gimnazija, kao i Prva, upisuje samo jedan takav razred po generaciji koji se jako brzo popuni. Oni ove godine nisu imali prijemni.
Prijemni u takvim traženim školama može pomoći da i oni s bodovima ispod maksimalnog dobiju šansu. Ali sa 75 bodova treba ga napisati praktički bez greške.
Naravno, to kad govorimo o školama u Zagrebu, izvan Zagreba je situacija malo opuštenija.
Posljednje uređivanje od tanja_b : 24.11.2022. at 14:47
Još sam nešto htjela reći na tu temu - moj mlađi je završio računalni smjer u Ruđeru i imao je uz izborne predmete isti broj sati matematike kao stariji (Mioc, A smjer sa dva strana jezika) tako da matematička gimnazija nije alfa i omega. Ima solidne nastave matematike i drugdje. U Ruđeru je bila fenomenalna mlada profesorica koja ih je savršeno istrenirala, vodila na natjecanja i još štošta. Njegovi kolege u Prelogu isto nisu loše prošli s nastavom matematike, ali ne znam puno o tome, osim što sam usput čula od drugih roditelja iz kvarta.