Te škole imaju "najbolji ulaz", dakle imat će i bolji "izlaz"
Pa u ovom se članku "poredak" (što god on značio!) ne podudara s poretkom iz Tančinog članka. Pitanje je što se zbraja - kompletna gimnazija sa svim smjerovima ili pojedini smjerovi.
Iz ovog zagorskog članka ispada ovako:
Evo i popisa TOP 10 najboljih srednjih škola iz Hrvatske.
1. XV. gimnazija Zagreb
2. Srednja škola Vrgorac
3. III. gimnazija Split
4. Gimnazija A. Mohorovičića Rijeka
5. I. gimnazija Zagreb
6. Gimnazija L. Vranjanina Zagreb
7. Gimnazija Pula
8. Prva sušačka hrvatska gimnazija
9. Gimnazija J. Slavenskog Čakovec
10. V. gimnazija Zagreb
Jutarnji list ne vidim.
Ne vidim ni ja clanak iz jutarnjeg ali godinu prije je Lucijanka bila razdvojena.
Oba smjera su bila na losti jedne godine. Probam naci ako ulovim vremena. Al sam nedavno stavljala linkove kad je Lili pitala kakva je to skola.
Da! To je i mene zasmetalo kod rangiranja. Rangirali su zapravo i ucenike, a ne samo kvalitetu nastave.
U jutarnjem su uzeli prosjek ocjena iz hrv, mat i eng i onda prosjek od te tri ocjene, a onda su zasebno napravili tablice za svaki od ta tri predmeta. U svakom slucaju gradovi s jednom gimnazijom nemaju sanse, jer oni dobiju sve gimnazijalce, a ne samo one koji su usli s 5.0. Realno bi bilo usporediti ulaz i izlaz, ali za ulaz bi trebalo onda isto napraviti jedinstveno testiranje. I premda su napravili tu rang listu, razlike u prosjeku nisu dramaticne.
Iz zagorskog nije jasno sto su rangirali. U jutarnjem je među prvih 10 bilo 7 zagrebackih. I pisalo je koji smjer, uglavnom su prirodoslovni. Sad sam ja s marsa pala, nemojte mi ni odgovarati jer ne pratim jos srednje, nego usporedjujem sa situacijom kad sam ja isla. Primijetila sam da su i u matematici bili navedeni prirodoslovni, a to mi je bas cudno, da nisu matematicki jaci. Mozda nema vise matematicko-informaticki kao u moje doba, pri cemu su prirodoslovni bili slabiji u matematici. Odnosno u moje vrijeme u jednoj jedinoj gimnaziji je 4 put vise informaticara upisalo pa je vjerojatno bilo vise "osrednjih" u odnosu na prirodoslovce.
Nema matematičko informatički, sve se zove prirodoslovno-matematički. MIOC je prirodoslovno matematička gimnazija. Samo Prelog je prirodoslovna.
Sve se može vidjeti na e rudniku, doduše mislim da se na izvještaju na kojem se vide sve škole ne može birati smjer, nego samo gimnazija/strukovna (ili ja nisam našla kako), ali koga zanima može pogledati školu po školu, tu se vide ocjene po pojedinom smjeru. I vidi se da se razlikuju ocjene po smjerovima, recimo u Prelogu su niže ocjene za onaj višejezični smjer. Sve u svemu, nikakvo iznenađenje, škole koje upisuju učenike s najviše bodova imaju najbolje rezultate na maturi. Nije doduše loše kao informacija za učenike zainteresirane za manje popularne školejer mogu vidjeti da učenici iz tih škola ostvaruju sasvim lijepe rezultate.
Da, to i ja mislim. Vjerojatno uz manje presinga i stresa. Za STEMovce je usko grlo ulazak u srednju školu. Na te fakultete je relativno jednostavno upasti, naravno ako si taj tip. Ali je puno teže i završiti. Tko upadne na glumu, najvjerojatnije će je i završiti, što nije slučaj s FER-om, FSB-om, PMF-om i sl.
bojim se da nije uz manje presinga i stresa
Jelena.o ma za što će im sreća danas?
Lijepo da si ih se sjetila, al ta proba nac. ispita im ne donosi ništa osim što im krade vrijeme![]()
Posljednje uređivanje od Lili75 : 13.03.2023. at 12:20
Meni žao da moga to ne kači još ove godine dok nema utjecaja na ocjenu.
Baš me interesira njegovo stvarno znanje i kako bi prošao.
A misliš na stres, ok to nisam uopće uračunala jer je moja stalno po nekim natjecanjima i sumnjam da ga se može izbjeć na prijemnom bez obzira na iskustvo, al možda je moguće ranije se pribrat od treme
Na prijemne ionako idu uglavnom matematičari, kojima pretpostavljam matematika jako dobro i ide.
No uvijek netko mora prvo isprobavat te nac.ispite priej nego mala matura zaživi.
Meni jedino nije sjeo tajming jer znaju da su ovo tjedni kad djeca koja se natječu idu na županijska natejcanja i već su propustili pola nastave prošli tjedan, a sad opet u pon iznova nema nastave nego nac. ispiti. Čini mi se da se moglo malo bolje posložiti vrem.okvir,a opet možda i nije.
Zao ti je da ti testovi za testiranje sustava ne maltretiraju dijete i oduzumaju mu 9 dana nastave , nakon izgubljene 3 godine zbog drugih okolnosti?
Sto se tice testiranja djetetovog znanja, osim potencijalnog znanja testovima se testira sposobnost citanja i pisanja testova .
Nakon strajka, covida , potresa i nacionalnih ispita jos im fale samo skakavci, udar meteora i zombi apokalipsa.
Ali jos se stigne. Ima vremena do kraja skolske godine.
Nama koji imamo djecu sa potrskocama u citanju nikakvi besmisleni testovi nisu zabavni , a pogotovo ne pokazuju pravo znanje djeteta.
Posljednje uređivanje od sirius : 13.03.2023. at 15:44
Inace stres nikome nije bitan jer mentalno zdravlje nikome nije bitno. Da im je bitno mozda bi razmislili da li ovoj paradi izloziti djecu koja se i tako bore sa ankisiozniscu posebno kad bisu testove koji im nisu aeekvatno prilagodeni i traju satima.
Tako znači?
Ja ko da sam pala s Marsa, mislila sam da su nac. ispiti proba/preteča za malu maturu te da će zamijeniti prijemne za srednje škole. Znači potpuno krivo sam povezala.
Bila sam uvjerena da to nema veze sa zaključnim ocjenama predmeta nego zasebno bodovanje koje se zbraja s ocjenama.
Posljednje uređivanje od Lili75 : 13.03.2023. at 19:24
Priznajem nisam aktivno pratila tu tematiku.
Navodno cu ja dobiti na lotu.
Nema ni jedne sluzbene informacije sto ce Centar za vanjsko vrendnivanje napraviti sa rezultatima testova koji se pisu nive godine . Ne postoji informacija koji se ishodi ocekuju pa onda ostaje da su testovi trenutno sami sebi svrha.
Da bi takvi testovi bili vrednivani za upis u srednju treba mjenjati Pravilnik. Ako cemo posteno barem koju godinu prije nego ih uvedu.
Moš misliti 8 ispita pisati , za srednju ?!?, Zašto bi u budućnosti ako će utjecati na upis u srednju potrebno svih 8, nek bude ako već mora 3 glavna i jedan izborni ako baš treba ,ali dan na izbor.
Ali nadam se da neće
Koliko se godina uvađala matura, pa štrajkovi da djeca ne žele...
Nema službene obavijesti ali je prilično jasno da se ovo uvjezbava za neki vid završnih ispita/male mature na kraju osmog. Ovo je druga godina, pretpostavljam da će sad temeljem rezultata vidjeti što treba mijenjati u ispitnom gradivu plus uvjezbavaju se procedure, iduce godine vjerojatno još jedna proba a onda sadašnji šesti vjerojatno pisu u osmom "za pravo".
Što se tiče broja od osam ispita - nije li ovo sve osnovna škola i da bi svi trebali izaći iz nje s tim osnovnim znanjem?
Meni je jedna profesorica tako rekla da sljedeće školske godine nacionalni ispiti utječu na ocjenu.
Plus ajmo bit iskreni, vecinu dana su gotovi do 10:30 znači ostanu bez 3h nastave taj dan. Po meni mala cijena za povratnu informaciju što je nakon 7,5 godina ostalo u glavama...
Hrvatski je iznimka da pojede cijeli dan.
Pretpostavljam da kad će biti za neki službeni rezultat da će, kao i kod mature, biti prilagođeni ispiti za one s prilagodbama.
Pretpostavljam da je do tad posve opravdano maltretirati djecu koja imaju prilagodbu i individualizaciju sa ispitima koji nemaju prijagodbu i individualizaciju . Osim velikodusne ponude da test od 46 pitanja mogu pisati 50% duze od ostalih izdvojeni u nekom sobicku.
Meni osobno ne trebaju testiranja u skoli da znam sto moje dijete zna i moze,ili ne zna i ne moze. Hvala lijepo. Radim s njim 8 godina u sustavu, rade s njim defektolozi, a mozak i sposobnosti su joj do sad rastavljene molekule. Ako netko zaista teli saznati prave sposobnisti svoje djece postoje opsezna testiranja kod privatnih psihologa i privatni psiholozi koji pokusavaju popraviti stetu na mentalno zdravlje koje im bude sredeno u ovom skolskom sustavu.
Ne kuzim zasto ne bi ocjenjivali skok u dalj djeteta u kolicima kad je posve normalno dati test koji ocjenjuje citanje djetetu sa disleksijom. A da, nema veze, nije za ocjenu pa je tada valjda ok.
Posljednje uređivanje od sirius : 13.03.2023. at 22:35
I zaista sam sretna da osnovna skola zavrsava i da ce krenuti u srednju . Jer to znaci da se nazire kraj formalnog obrazovanja u ovom naopakom i opako zastarjelom skolskom sustavu.
Tesko da se matura moze usporedivati sa ispitima koji bi bili obavezni za sve i utjecali na upis u srednju.
Pogotovo kad bi u pitanju bilo 9 predmeta.
Prilicno je naopao ograniciti upis u srednju djeci sa poteskocama koje vecinom utjecu na pisanje opseznih testova . Koji formom su u suprotnosti sa svim preporukama o posebnim obliku skolovanja. Osim toga matura nije obavezna. Nakon srednje nije obavezna, a bez problema se moze zaposliti i sa strukovnom srednjom.
Ne znam zašto usporedba s psihološkim testovima, sasvim je jasno da cilj nije analiza sposobnosti i mogućnosti ucenika. Da to ovaj školski sustav zanima napravili bi to detaljnije na upisima i još bar 1x negdje u 4/5.
Piše se test znanja. Duljina nije puno duža nego neki redovni testovi (evo moja je sad pisala test iz kemije skoro 60 min jer je profa dala 4 pune stranice pitanja i kemijskih reakcija i koristi to što imaju blok sat). Ono što se nije desilo, za razliku od tog testa, je da su svi sljedeći razredi dobili slike testova od prvog razreda koji je pisao pa će oni dobiti pet a mozda pojma nemaju dok će moja dobiti 3 ili 4. Zato želim napokon vanjsko vrednovanje jer taj slučaj s tim testom naravno nije prvi nego se ponavlja cijelu godinu posto uvijek zbog rasporeda njen razred piše prvi i sve je puno takvih nepravdi i neobjektivnosti, da o razlikama medju školama ne pišem, svi to znamo.
Zato uostalom i druge države imaju takva neovisna vrednovanja i realno ona su jedina (uz natjecanja) koliko-toliko točna i usporediva za razliku od učeničkih svjedodzbi u sadašnjem sustavu.
Lakše je složiti prilagodbu za 8 testova koliko se piše nego da svaka škola kasnije po svom navođenju radi prilagođene prijemne koji nose gotovo zanemarivih 10 bodova u odnosu na višegodišnje nepravde i neujednacenosti sustava plus za veliku većinu škola i dalje nema nikakvog prijemnog nego je presudno da li je imalo 4 iz matematike u osmom i sl.
Ja cu uvijek pozdraviti svaku promjenu u koja unosi bar malo objektivnosti i usporedivosti u inace vrlo subjektivan i cesto jako nepravedan sustav, nepravedan za apsolutno svu djecu u njemu.
sistem u kojem skoro sva djeca prolaze s 5 a većina od njih je 5.0 je nakaradan
gubi se ikakav smisao ocjena, zato i ja pozdravljam ove nacionalne ispite, možda uvedu malo više objektivnosti općenito u školstvo
da ocjena nosi pola a pola nacionalni ispiti, ne bi bio takav pristisak na profesore a niti na djecu da baš sve moraju imati 5 inače neće upisati nijednu školu (u ZG praktički ne mogu upisati nijednu gimnaziju ako prolaze s 4.5 i imaju po 3 petice i 3 četvorke iz predmeta koji su bitni za tu školu)
Na ovoj gore listi su 4 zagrebačke škole koje za upis imaju prijemni ispit jer većina kandidata ima 5.0 i dodatne bodove.
U svim ostalim školama sa liste moglo se upisat dijete koje nema 5.0, bez dodatnih bodova i bez prijemnog ispita.
Zašto problem sa odlikašima imaju samo "elitne gimnazije u Zagrebu".
Pitam se kako je moguće da u drugim gradovima "elitne gimnazije" nemaju probleme sa inflacijom odlikaša?
Postoje li "elitne gimnazije" u drugim gradovima???
Najčešće spominjani razlog uvođenja male mature je inflacija odličnih učenika.
A koliko je nakaradno kad u nekim školama 3/4 ucenika prolazi s 5 a kod nje u razredu npr 1/4? Nes 5.0 nego s 4.5?
U koju poziciju to stavlja nju i njene kolege u odnosu na ostale? Jesu oni gluplji da u prosjeku (tu gledamo prosjek) su toliko lošiji od prosjeka drugih? Ili ima tu puno nekih drugih problema koji se svi uredno prometu pod tepih i onda ih se isprati iz skole i ajmo jovo nanovo novu generaciju.... moj sin je jos uvijek u osnovnoškolskom sustavu I želim napokon neke promjene a i da se nekim nastavnicima i njihovoj bahatosti i samovolji stane na kraj. Pogotovo ovima koji imaju svoje vlastite paralelne nastavne "programe" i kriterije.
Je, u ovoj drzavi postoje samo zagrebacki petnulasi koji upisuju elitne gimnazije. Prema njima se slaze sustav.
Njihivi ravnatelji su sredili da vise ne postoji bod na zdravlje . Jer ocito djeca sa zdravstvenim poteskicama ne postoje osim u njihovim skolama. Svi u arenu izvrsnosti.
Posljednje uređivanje od sirius : 14.03.2023. at 09:03
Ne, slaže se prema svima koji doživljavaju nepravdu i neobjektivnost. A to su visemanje svi.
Apsolutno nikako ne mogu shvatiti da se bori i omalovažavaju pokušaji vanjskog unificiranog vrednovanja I da se dobiju usporedivi rezultati na nivou cijele generacije.
Zašto se ne smije znati istina?
Posljednje uređivanje od sillyme : 14.03.2023. at 09:05
sirius, vjerojatno je tako u ovoj probnoj fazi, vjerujem da će kad dođe "zapravo" biti slično kao na državnoj maturi, za sve koji imaju IP ili PP
zašto je pak to njoj takav stres?
svi pričaju o stresu, jadnim učenicima, kod nas osmaši slave jer ih 3 tjedna neće pitati niti pisati testove... a fakat do sada imaju valjda iz svakog predmeta po 5-6 ocjena samo u ovom polugodištu
Pa svako se bori za svoje dijete i probleme koje dijete ima u sustavu. Osobno mislim da je ovo korak u pravom smjeru i ne mislim da to treba uvesti samo zbog "petnulasa i par zg gimnazija", ni blizu.
Takodjer nije da je ovo bilo obavezno može se i ispričati nikome ne donosi za sad ikakve posljedice, nije 9 predmeta i nisu 9 izgubljenih dana. Nego 7 x 3h + 1 dan.
Posljednje uređivanje od sillyme : 14.03.2023. at 09:48
Zato sto ima poteskice citanja i vizualno prostorne percepcijem. Kod citanja vise od nekoliko recenica ima vrtoglavicu, mucninu i glavobolju.
Test od 46 pitanja prvo uopce ne moze procitati koncentrirano, a onda jos ispunjavanje dodatnkg papira krizati odgovore. Ona se u tome ne snalazi jer ima problema sa snalazenjem u prostoru.
Ali prilicno je jasno da onaj tko je osmisljavao vanjsko vrednovanje uopce nema pojma o poteskicama djece koja imaju disleksiju. I nije uopce stvar u ocjenjivanju. Samo izlaganje formi koju oni ne mogu zadovoljiti utjece na stres.
Pricati da nije obavezno nakon sto se svi prave da je obavezno i nakon sto su mjesecima bili izlozeni pricama da ce se ocjenjivati bilo zalaganjem ili jednom ocjenom ili da ce se vidjeti u e dnevniku ... malo je šuplje.
Sto se tice rezultata testiranja sustava, i tog novog programa koji testiraju...to je tek komicno. Prilicno je jasno da ce se hvaliti ako rezultati budu ocekivani. Ako budu losi klasicno ce optuziti 2 godine pandemije. Jos samo da mi nije jasno s kojim rezultatima ce usprediti dobivene da mogu povuci zakljucak.
Posljednje uređivanje od sirius : 14.03.2023. at 09:59