Kakve covid simptome imaju? Više kao viroza ili crijevne smetnje?
Kakve covid simptome imaju? Više kao viroza ili crijevne smetnje?
Ma nema druge nego to prihvatit kao jednu od viroza i šibat dalje, pogotovo dok se radi o tako blagim simptomima.
Moj je isto bio u Španjolskoj. Boli ga grlo i glava, curi nos, ništa strašno. Neki imaju temperaturu.
Teslaši se vraćaju iz Španjolske dosta korone, mada veli meni moja da i kod njenih ima nešto
Dobro da nema malarije.
Nisam mogla dati krv zbog putovanja u Grčku. U istom rangu su Cipar, južna Italija i Malta.
Velim doktoru kako Ryanair izgleda vozi samo u zemlje s malarijom.
Sorry na skretanju s teme.
Bit će kod nas i malarije skoro, em ne suzbijaju kak spada komarce em nam sve više radnika dolazi iz krajeve gdje itekako ima malarije. Valjda će netko na kraju ipak zbrojit 2+2 i pocet suzbijat komarce na nivou drzave a ne ove lokalne sprdacine, ipak je prije malarija kod nas bila sasvim udomacena bolest...
No na temu srednjih, kako je prošao prvi tjedan? Moja je prilično umorna, buđenje oko 6 da bi prije 7 krenula i onda 7 sati nastave - zadnja dva dana bi nakon škole odspavala da dodje malo sebi
Ostalo za sad pozitivno, idući tjedan srecom nastava popodne (ali do 20h?! To se definitivno promijenilo od mog doba, mi smo imali 6 sati ne 7 tjedno)
Posljednje uređivanje od sillyme : 10.09.2023. at 22:12
Sličan raspored imaju. I moja se diže u 6h,al kaže da joj se lakše dizat u 6h nego kao u OŠ u 7h. Ne znam kako je to moguće. Kaže prije je znala da ima do škole jednu minutu hoda pa bi se nekad razvlačila,a sad zna da treba bit na vrijeme, pa se diže po p.s -u.
Nije po danu ništa kunjala. Isto po 7 škol.sati. Pozitivni dojmovi.
Ovaj tjedan nastava završava malo prije 20h.
Svejedno kaže da joj paše dvosmjenska nastava, al mislim da će je imat samo još ovi god dok im podstanarska škola ne ode, onda će stalno bit ujutro![]()
Posljednje uređivanje od Lili75 : 10.09.2023. at 22:40
Ja sam se takodjer ovaj tj dizala svako jutro u 6h, crknuta samza razliku od nje.hahaha
3 dana u tj mi je max za ta dizanja u 6h jer kad dodjem s posla još me čeka i trening a u glavi zuji bruji...
Ako nemam trening popodne onda mi ne smeta to rano dizanje dapače.
Ogromna mi je razlika jel se dižem u 6h ili 6:45h
Posljednje uređivanje od Lili75 : 10.09.2023. at 22:44
Posve shvaćam tvoju kćerku sillyme da ima potrebu odspavat ili odkunjat malo popodne![]()
Ma da, baš sam svojevremeno i ja o tome razmišljala, vjerojatno je caka u izbornim predmetima, dodatnim stranim jezicima i sl.
Inače, djeci treba cijela prva godina za adaptaciju, jer je jako velika razlika između osnovne škole i srednje. Nebo i zemlja. Osim toga, osmi razred mi se prije par godina nije činio kao neka strahota, mnogi su se klinci opustili u poznatoj sredini i sve rješavali lijevom nogom, a ondaaaa srednja - brrrrr.... Tko nije u višim razredima OŠ stekao radne navike i otkrio koji način učenja mu najbolje odgovara, ima u prvom srednje puno posla. Nije to nerješivo, većina zapravo tako radi, ali traži to truda i energije. Dodaj tome novu sredinu, nove ljude (i kolege i nastavnike) nove zahtjeve na putovanje do škole, kombinacija je takva kakva je. Mnogim klincima to je pravi preporod i izazov, pogotovo ako im je u OŠ bilo dosadno. Bitno je samo da odmah prionu učiti, jer logika "stignemo, škola je tek počela, ima vremena" ne daje sjajne rezultate. Kad krenu inicijalni i obični ispiti, kasno je za početak učenja. Roditelj može samo savjetovati, a ostalo djeca moraju sama.
Sretno svima!
Posljednje uređivanje od tanja_b : 11.09.2023. at 09:30
Jedino se danas do škole uglavnom putuje puno duzeneg kaj smo mi putovali. Gužve u prometu su neviđene.
I nitko me nemoze uvjeriti kako putovanje ne umara.
Mislim da su gimnazijski programi ovakvi kakvi su danas uvedeni otprilike 1990. Ja sam imala potpuno istu satnicu kao i moji danas, uključujući i vjeronauk (mislim da je etika uvedena kasnije). Do škole mi je trebalo otprilike sat i pol ako ne bi bio zastoj (a bio je skoro svaki dan). Jedan od prioriteta mi je bio da kupimo stan na takvoj lokaciji da na petnaestak minuta vožnje tramvajem imaju izbor od nekoliko različitih srednjih škola i fakulteta, putovanje u školu i doma ponekad umori više nego sjedenje na nastavi.
U pravu ste 1h etike. Krivo sam zapamtila.
Uglavnom sigurna sam da mi nastava počinjena u 14 a zavrsavala najkasnije u 19. Nešto je bilo drugačije... nije da je bit o nego sam se iznenadila da su svaki dan do sedmog sata. Nisam baš nešto proucavala rasporede ranije tak da smo se malo iznenadili kad je krenulo
Što se lokacije tiče osobno jako volim moj kvart i ne bi ga mijenjala, ovih 4 godine će se već preživjeti![]()
Nisam baš napisala pismen post. "Nemože" he he.
Naravno da čovjek ne mijenja mjesto stanovanja ovisno o školi/poslu. Al promet u Zagrebu je problem i stvarno je zamorno putovati do nekih dijelova grada..
Moji isto nisu odabrali najbližu školu, al niti najdalju
Ma to je sve život - odabireš školu uzimajući u obzir razne kriterije, a blizina stanovanja je samo jedan od njih. Isto vrijedi i za zaposlenje. Što meni vrijedi posao snova ako je npr. u Splitu, a ja ne mogu preseliti cijelu obitelj tamo. Srednja škola je upravo dobra vježba za to - nekome putovanje ne smeta, nekome je poteškoća. Iz razreda mog starijeg sina jedna se djevojka odselila u X. gimnaziju u roku prva 3 tjedna upravo zbog toga što joj je X. gimnazija po lokaciji bolje odgovarala. Probala je, nije joj se svidjelo i prebacila se.
mom je isto škola nit preblizu nit predaleko
mali šok nam je popodnevni turnus, razmazili su nas s dosadašnjom jednosmjenskom nastavom
sad treba organizirati i treninge i vanškolske aktivnosti... ujutro / navečer![]()
Ups rekla bih da je velika razlika jesi li mlad ili starovim mladima puno toga nije problem za razliku od nas. Nudi im se opcija da idu s roditeljima do škole, kao vremenski puno kraća opcija ma ni čut. Njima je draže putovat s vršnjacima jer im je to vid druženja za pretresanje dana i ćakulu.
Ja isto kao ti, ne pada mi napamet mijenat kvart koji svi obožavamo, uostalom dijete je moglo ostat u super gimnaziji u kvartu, al nije htjelo nego baš putovat u grad. Onda voila...Mislim da našim dvjema treba cca slično vrijeme 45-50 min.
A bome i kad krenu na faks, ostajem u svom kvartu zbog toga ne selim, a i tko zna di će tko i šta studirat...
Ja se iz svoje srednje nikakvih detalja ne sjećam (mijenjala sam dvije u dvije države, ratno doba), u glavi mi kao da smo često imali 7h, al se sjećam da je bio šašav raspored: jedan dan jutarnja, drugi popodnevna pa iz popodnevne opet ujutroa opet ništa mi nije u lošoj uspomeni. Nije se radilo o Zg ali je isto matemat.gimnazija.
Posljednje uređivanje od Lili75 : 11.09.2023. at 11:00
Moja nema šanse da spava po danu ko ni ja.![]()
Ovisi. Po danu mi je dovoljno 15-20 minuta da se resetiram i normalno idem spavati navečer (ne prakticiram to svaki dan, ali kad mogu, dobro mi dođe). Da zaspim na dulje, sigurno bi mi se i ostali dnevni ritam poremetio.
Ali ovo sad već spada u navike nas fosila, a srednjoškolci funkcioniraju malo drugačije. U prvom redu, tinejdžerima treba dosta više sna nego njihovim roditeljima, bez obzira na to što oni pričali da im ne treba![]()
Mojem se upravo u toj dobi iskristaliziralo da je večernje-noćni tip (za razliku od roditelja mu koji su oboje kokoši). Za školu ujutro je ustajao u 6 svaki dan, tako da nije čudo da bi mu se spavalo popodne. Samo što obično ne bi imao vremena za to. Pa je znao kunjati na teorijskim predmetima u glazbenoj (hvala profesorima koji ga nisu grdili zbog toga).
Pokušavam proučiti svih dvjesto stranica, pa pliz ako netko može napisati koje gimnazije u Zagrebu nude drugi strani jezik francuski, talijanski ili španjolski, odnosno da nije njemački.
Mogućnost nastavka učenja francuskog je dobrodošla, ali vidim da to nude samo 4. i 18. gimnazija.
Da li već kod zaključavanja liste na upisima djeca mogu vidjeti da upadaju i u željeni jezik ili kada su upali u školu ubacuju ih u razrede po tome koliko se djece prijavilo? Vidim da 10.gimnazija nudi različite jezike, ali piše i da ne mogu ispuniti sve želje učenika i da je preporuka da izaberu alternativni jezik. Ima li netko iskustvo da je napisao francuski, talijanski ili španjolski i da su ga ipak ubacili na njemački?
Također, koja je razlika u nastavi matematike u jezičnim i općim gimnazijama? Obzirom da je to glavni ispit na maturi čini mi se malo tri sata tjedno.
Razlike u matematici nema. Uče isto gradivo.
Ne znam za sve gimnazije poimence, ali opće gimnazije većinom nude veći izbor stranih jezika nego p-m gimnazije.
Znam sigurno da je u II. gimnaziji moguće uzeti početni španjolski, i da Prelog ima talijanski (iako nije opća gimnazija). Najbolje da razmotrite konkretne škole koje vas interesiraju.
Što se tiče matematike, opća gimnazija ima 4 sata samo u 1. i 2. razredu, u 3. i 4. razredu su 3 sata matematike tjedno. Jezične gimnazije imaju 3 sata matematike sve 4 godine.
Neke opće gimnazije nude dodatne satove matematike u 4. razredu kao pripremu za maturu.
Francuski ima Tituš (8. gimnazija) a španjolski Lucijanka.
VII. gimnazija kao drugi strani jezik ima talijanski, a od ove godine i francuski (uz njemački, početni i napredni)
X. gimnazija, kćer je sada 3. razred opće gimnazije, talijana za drugi strani jezik ima najviše
talijanski i etika
talijanski i vjeronauk
talijanski i miješano vjeronauk i etika
španjolski i miješano vjeronauk i etika
njemački (početni i napredni) i miješano vjeronauk i etika
francuski i miješano vjeronauk i etika
po razredima ih je bilo točno po 26 učenika pa pretpostavljam da netko ipak nije dobio što je htio...
u drugom razredu su umjesto nekog fakultativnog predmeta mogli izabrati treći strani jezik koji bi onda morali slušati i treći i četvrti razred
popis po razredima i pregled željenog drugog stranog jezika su saznali tek krajem 8 mjeseca neposredno prije početka nastave
Ovo za francuski i mene zanima: naša je škola jedna od onih par u Zg koji kao drugi jezik (a neki i prvi) imaju francuski, nema drugog izbora.
Ovogodišnja osmašica namjerava u neku od PM gimnazija pa bi, ako je moguće nastavila s francuskim, barem u obliku fakultativne nastave. Zna li netko gdje je to izvedivo (u smislu da se doista uci, jer u dosta slucajeva je naveden na stranici skole ali ako nema zainteresiranih, ne izvodi se nastava)?
Stariji je isao u opcu i takodjer je kao drugi jezik planirao nastaviti francuski međutim nije mogao, jer ga je kao drugi jezik u to doba imala samo jezicna gimnazija.
Posljednje uređivanje od buba klara : 12.09.2023. at 09:42
Nema neke konkretne škole koja ju interesira. Sigurno je gimnazija. Blizina je bitna, ali ne presudna i većina škola joj je na pristojnoj udaljenosti. Mislim da je eliminirala samo 12.i 13
kao jako daleke. Glavni uvjet je da joj ne uvale njemački.
Nastavljački francuski je poželjan, ok je i početni.
Gledala sam da li na jednom mjestu ima popis jezika koji se nude po školama. I po kojim kriterijima formiraju jezike koji će se učiti u razredu.
nema info kako dijele učenike, to nazoveš školu i pitaš
francuskog ima jako malo (gotovo nimalo) u nekoliko OŠ u Zagrebu i onda se ta djeca upišu u različite srednje tako da nema nastavljača .... eventualno bude početna grupa
u MIOC-u su jedva organizirali grupu, bili su online jednu godinu i dalje nisu mogli nastaviti nego samo ponovo upisati početni ... iako su meni rekli pri upisu da imaju francuski cijelo vrijeme i da se ne brinem... po tom pitanju više tetoše IB program jer tamo je lova i oni imaju francuski ...
Hm, da... to će joj baš biti žao jer ga je osim u školi, učila i 7 godina u Alijansi...
U blizini nam je jezicna gimnazija koja nudi francuski, ali za to ne zeli ni cut jer ima samo 3 h matematike...
Ajde ti pomiri sve zelje i pozdrave.
Posljednje uređivanje od Vrijeska : 12.09.2023. at 13:16
Strani jezici u MIOCu im nisu jaka strana, u tu školu se naprosto ne ide zbog stranog jezika, nego zbog drugih stvari.
Moj nije išao na njemački tamo jer ne bi stizao zbog pregustog rasporeda, da bi kasnije od kolega iz razreda čuo da na fakultativnom njemačkom "ništa ne rade". Sličan dojam bio je i za francuski.
Općenito, izbor stranih jezika u p-m gimnazijama je manji i toga treba biti svjestan već kod izbora škole. Opće, a pogotovo jezične gimnazije puno bolje stoje po tom pitanju, ali imaju manje matematike. Pomiriti oboje bez angažmana izvan škole čini mi se prilično zahtjevan zadatak.
Vidiš, moj je učio njemački na A smjeru (dva strana jezika) kao drugi strani jezik i bilo mu je jako teško, valjda najteži predmet u prvom srednje, ali on je imao rupe iz osnovne škole. Možda nije svejedno da li odabireš smjer s dva jezika ili neki drugi u kojem je njemački fakultativni predmet.
S druge strane, slažem se da MIOC nije škola koja ima težište na stranim jezicima. To im jednostavno nije prioritet.