pa XVI i VII su jezicne, V je matematicka. nisu bas u istom fazonu.
pa XVI i VII su jezicne, V je matematicka. nisu bas u istom fazonu.
nije sedma jezična... koliko ja znam sedma se "konta" pod "opću"...
ups, moj bed...
mom nije ni jedna ni druga zanimljiva,pa nisam obratila paznju
Hm a jel ima neki topic gdje se mogu procitat iskustva onih koji vec idu u srednju ? Pepi pliz obavezno napisi ak upisete bilo koju od te dve, i mi ih razmatramo. Minus mi je smjenska nastava.
Sent from my iPad using Tapatalk
ima ova
http://forum.roda.hr/threads/38575-K...ni-gimnazijama
al' tamo se nitko ne javlja![]()
Osim u miocu i t. Brezovackom gdje je jos jednosmjenska?
Moja djeca idu u jednosmjensku školu od prvog dana. Popodne su slobodni - nenadomjestivo! Moj stariji je upravo zbog jednosmjenske nastave odabrao XV gimnaziju i druge škole su mu puno niže na ljestvici želja.
Zar nije okrutno tjerati dijete pisati zadaću kad u 8 navečer dođe umorno doma?
moj je isao 8 godina u jednosmjensku
sad u srednjoj ide u dvosmjensku i nakon prvotne radosti, ipak bi na staro
jedina prednost je sto je ujutro sam doma, ali mora skuhati rucak, plus uvijek ulete neke obaveze.... skuzila sam na ovom ogranicenom uzorku od jedne osobe i jednog polugodista da su mu bolje ocjene u tjednu kad je skola ujutro
Moje isto daju prednost jednosmjenskoj jer oduvijek idu tak u skolu. Imat cevise vremena za ucit tako i za sve aktivnosti.
Da i kad bi isle popidne ne bi mogle spavat duze od pol 8 jer ne bi stigle ucit ?!
Sent from my iPhone using Tapatalk
Uh ja bas nisam voljela popodne ici u skolu.isla sam tako u 3 i 4 srednje.
za mene je jutarnji turnus![]()
Tako i moja A. ne može dočekati iduću godinu bez boravka, i popodnevnu nastavu. Al ona je mrgudica svaki jutro barem do 8:15.
P. ide u Prvu, ona je od ove godine u jednoj smjeni, ko što je Roman972 napisala, i presretna je što je ulovila bar zadnju godinu gimnazije samo u jutarnjoj šihti. Ali onaje uvijek bila ranoranilica.
ja sam isto obožavala školu popodne, ali sad mislim da je lakša organizacija kad je sve u jednoj smjeni.
A stigla sam na temu jer sam kokoš nadobudna koja je došal vidjeti uvjete za upis u 4. gimnaziju (nju sam skužila u susjedstvu nekidan kad sam išla provjerit neke stvari za upis u prvi osnovne)
Jednosmjenska nastava jest velika prednost, ali nekako ne mislim da bi to trebao biti ključan faktor u odabiru srednje škole. Pogotovo što su, koliko imam saznanja, jednosmjenske gimnazije (ili srednje škole) rijetke.
Baš smo o tome doma razgovarali i došli do istog zaključka. Moj stariji je zadovoljan što prva škola s njegovog popisa želja to ima, ali prijavit će program mat. gimnazije u još dvije škole koje imaju dvosmjensku nastavu.
Moj mlađi bježi glavom bez obzira od jednosmjenske nastave, a ja znam i zašto. Nije u pitanju samo dulje spavanje - on misli da će mu popodnevna smjena dati "lufta" kad je sam doma (pogotovo ako stariji brat upadne u jednosmjensku, što je prilično vjerojatno). Imat će tako svaki drugi tjedan dopodne SAMO ZA SEBEi misli da je to prednost. Možda i bude tako, vidjet ćemo. On nije jutarnji tip, pa bi mu to moglo odgovarati, ako se bude mogao kontrolirati i ne potratiti to vrijeme na gluparije.
Mi smo "u naše vrijeme" imali dvosmjensku nastavu u srednjoj školi. Ne sjećam se da je to bila neka drama. Čovjek se navikne i prilagodi na sve. Ali ono što je ivarica rekla (kad si dopodne doma, moraš skuhati + riješiti zadaće) gebiralo je i mene. Tada sam "za ozbiljno" naučila kuhati. Ni to nije neki problem. Sve u rok službe.
Moji srednjoškolski dani bili su slični onome što Forka opisuje za svoju kćer. Kad je škola popodne, dopodne je nastava u drugoj školi. I obrnuto. (Zato valjda i nisam naučila kuhati u toj dobi, jer sam stalno bila u nekoj školia dan ima samo 24 sata.)
Iako je za nas još rano, čini mi se da i moj sin ima slične aspiracije, pa nam je zapravo svejedno po tom pitanju, presudit će neke druge kvalitete. Osnovna škola je drugo, pogotovo dok su djeca još mala.
Od jednosmjenske nastave, na ovoj temi bi me više zanimala iskustva onih koji već imaju djecu u srednjoj školi - ne mogu se previše osloniti na vlastita iskustva od prije 20+ godina, a stanje u školstvu se mijenja, i u gimnazijama isto tako...
ah, tanja_b, ti se baš i ne javljaju, koliko vidim...
btw., objavljena su očitovanja o Nacrtu prijedloga Pravilnika... javilo se dvjestotinjak ljudi... ne znam je l' to puno ili malo?
(meni se čini malo, al' bolje išta nego ništa...)
http://public.mzos.hr/Default.aspx?art=13699&sec=1933
Forka, hvala na linku, ne bih se inače ni sjetila pogledati.
Ali, za razliku od prošlih par godina, kad su rezultate javne rasprave sumirali u zajedničkom dokumentu, ovaj put su samo nalijepili sve pojedinačne prijedloge jedan za drugim u dokument od skoro 400 stranica. Nekako imam dojam da će na tome i ostati, tj. ne vjerujem da će to netko sustavno pročitati i analizirati![]()
Ja se nisam ove godine javljala.
Javljala sam se prošle i pretprošle i one godine kad su "promijenili pravila igre" unutar utakmice tj. kad su počeli uzimati u obzir prosjek petog i šestog razreda za djecu koja su već dobila svjedodžbe iz tih godina.
I zaključila sam da je ta javna rasprava samo iluzija demokracije.
Papiri štimaju - rasprava je bila.
Ali nitko ih ne gleda niti se time bavi. Pa sam ove godine odustala jer mi se činilo da nemam što novo dodati (sve sam karte ispucala). Bit će kako bude.
Evo, tanja je isto napisala - na tome će i ostati.
Ali ja sam se ipak javila i ove godine, nekako mi vrag nije dao mira da bar nešto ne prokomentiram![]()
nisu se cak potrudili ni ocitovanja grupirati prema kategorijama :/
pozdrav svima,
moja cura voli jezike i htjela je u neku jezičnu gimnaziju, no ja sam joj savjetovala da se rađe upiše za turističkog tehničara ili u turističku gimnaziju. E sad, zanima me ima li još koja škola koju bi mogla uzeti u obzir a da je sličnih predispozicija..."dotepenka" sam u Zagreb pa iako se gledam makismalno informirati nemam pojma kakva je koja škola.
Posljednje uređivanje od dodagoda : 25.03.2015. at 09:55
doda ako je odlicna ucenica, bolji izbor joj je jezicna gimnazija tipa 4 ili 16. turisticku ne bi preporucila osim ako je dobra ili vrlo dobra ucenica pa nemate izb ora, ali ako misli na faks onda bolje gornje gimnazije.
Nije odlikašica, prosjek oko 4,0. Na jezike se skoncentrirala dosta, čak bude upisala i ovaj program DSD za njemačku diplomu na kraju. Hrvatski i matematika su im ionako po gimnazijskom programu. Povijest ju isto interesira a i opna je zastupljena dosta u toj školi,s tim da ovjdje jedino ima mogućost učiti 3 + više živih stranih jezika. Vidjela sam da i jezične gimnazije imaju 2 strana jezika obavezna + latinski koji mi ejj totalno bezveze učiti ako poslije ne planiraš medicinu, farmaciju ili pravo a ako planiraš to onda nećeš u jezičnu gimnaziju :D.
Odlika je svakako na toj školi ili tehničar ili njihova gimnazija...jedino to treba još izvagati. Po meni to svakako nije loša škola, čak mi je većina ljudi koja imaju veze sa jezicima rekla da je to dobar odabir. E sad zanima me ima lo nešto približno slično još... čisto da imamo još za usporedbu.
dakle, prošnjofat ćemo malo i 4 i 16 gimnaziju iako sam ja osobno jako nesklona gimnaziji..ja sam ju završila-prva generacija nakon 75 i mast su nam vadili, po meni previše svega ipak....
Posljednje uređivanje od dodagoda : 25.03.2015. at 10:11
mislim da upada u 4 s tim bodovima, pogotovo ak ima 5 iz predmeta koji se gledaju za upis.
Nije ona loša učenica... malo je lijena istina no ide u OŠ koja zaista ne poklanja ocjene i dosta su strogi i po statistikama oko 85% učenika zadrži u srednjoj ocjenu koju je imalo kod njih. Nemogu svi ni ići u gimnazije,iako sigurno ima i loših gimnazija :D ali ima i dobrih strukovnih škola. Po meni je ta državna matura najveća greška koju su napravili iz razloga što su onima koji idu u 3.godišnju školu automatski zatvorili vrata za fakultete a da im istovremeno nisu omogući kvalitetne različite Akademije ili sl. za razvijanje struke. Klinci u toj dobi stavrno nisu svijeni težine tih ocjena i malo povampire i možda nekad posliej dođu pameti i žele se školovati jednostavno nemogu...Osobno imam primjer djevojke koja je bila dosta loša u osnovnoj , uopsala je na kraju srednju prehrambenu, 4. godišnji smjer (nutricionist mislim). Srednju završila kao odlikašica i sad je 2. godina pravnog fakulteta- vanredno :D
Cuj, ja sam zadnja koja ce reci da je netko sa vrlo dobrim los ucenik.
Ali da je izbor puno manji nego kad se ima odlicne ocjene -jest.
Pri tome uopce ne mislim na gimnazije, nego cetverogodisnje skole.
Ma nisam ni mislila da to misliš, nego više zbog škole i znanja. Mislila sam na to da bi ona mogla gimnaziju bez problema-da hoće i da ona to želi ali i ja kao roditelj moram vidjeti i biti svjesna njezinih sposobnosti a istina je da puno više voli praktični rad nego samo učenje.. znaš kad imaš klince koji baš vole učiti i vole gotovo sve predmete-e pa moja nije baš takva. Npr za Engleski je u stanju dubiti na glavi i učiti do 2 ujutro za pripreme za natjecanje a matematika joj je npr totalno sporedna stvar![]()
Ocjene su takve kakve jesu, bilo bi bolje da ima sve 5. pa da ima puno više izbora-ali s druge strane sama sebi sam još davno rekla da neću paničariti, da je bitno da završi 4. godišnju srednju i da položi državnu maturu a dalje ćemo vidjeti. Većina nas danas radi nešto potpuno drugo od onoga šta smo mislili da ćemo raditi. Znam neke iz svoje generacije koji su bili nadprosječni i imali stvarno dobru budućnost i na kraju nažalost baš i nisu napravili dobre izbore a neki koji su bili čisti prosjek imaju pravni fax završen skoro pa u roku sve i sada imaju svoj odvjetnički ured. Moja stvarno pokazuje ogroman interes i volju za jezike, već si štedi lovu za ljetnu školu u Londonu u 2. srednje![]()
Nadam se iskreno da će joj ostati taj entuzijazam i kad je pubertet i izlasci opale doo kraja
p.s.
a što se tiče latinskog... ja stvarno nisam imala koristi od njega, ali neću tvrditi da ne koristi-neki razlog mora biti zašto ga stavljaju u jezične gimnazije.
Posljednje uređivanje od dodagoda : 25.03.2015. at 11:27
Dobro bi bilo odvesti dijete na profesionalnu orijentaciju, pa da dobije preporuku koje škole bi joj odgovarale.
Ja čekam iduću godinu da čujem mišljenje za mlađeg sina - on je odlikaš, ali tanak (nema sve petice) i iako je odličan jezičar, ne želi ići u jezičnu školu, barem kako sad stvari stoje. No, vodijet ćemo.
aj kad cujete da su otvorena vrata 16,4,1, i gimnazije ( ma moze i za druge koje znate) javite , to ce nama vjerojatno biti prvi izbor. sada su vam otvorena vrata preloga 11.4. kog zanima ta skola.