Stranica 93 od 298 PrviPrvi ... 43839192939495103143193 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 4,601 do 4,650 od 14883

Tema: Gimnazije i srednje škole

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj tanja_b prvotno napisa Vidi poruku
    Ali tvoja ipak nije uzela taj smjer?
    Od jedne poznanice kojoj je troje djece prošlo kroz tu školu čula sam da nastavnici baš ne vole taj smjer i to mi se ne sviđa, da postoji gradacija između smjerova unutar iste škole, ali svjesna sam da je to realnost, ne samo u MIOCu, nego i u drugim školama koje imaju različite smjerove.
    ovo sto ja znam je da taj konkretni razred nastavnici bas hvale. Ja bi rekla da nema veze koji je smjer.
    Moja se nakon otvorenih dana prebacila na B smjer koji joj prije toga nije bio blizak jer je kod nas u osnovnoj informatika bila bez veze.
    A na kraju je greškom škole završila u C smjeru , no svojom željom i ostala u njemu. To je ukratko

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Citiraj Peterlin prvotno napisa Vidi poruku
    Što se tiče komentara da profesori ne vole opći smjer, mislim da je to prenaglašeno, alievo priče sa zadnjeg roditeljskog: jedan razred baš iz tog smjera ima velik broj izostanaka, jer su skloni izostajati s nastave ako nisu spremni i sigurni da će dobiti željenu ocjenu na testu ili ispitivanju. Da sam profesor, isto bih zamjerila takav pristup.
    To svakako, ali to nema veze sa smjerom, nego se poklopio takav sastav razreda. Imaš pravo, vjerojatno to i nije stav škole općenito, nego se možda mijenja od generacije do generacije - moguće da se u jednoj generaciji poklopi takav razred i takav smjer, koji se zbornici ne sviđa, ali ne znači da je uvijek tako.

Citiraj larmama prvotno napisa Vidi poruku
    ovo sto ja znam je da taj konkretni razred nastavnici bas hvale. Ja bi rekla da nema veze koji je smjer.
    Moja se nakon otvorenih dana prebacila na B smjer koji joj prije toga nije bio blizak jer je kod nas u osnovnoj informatika bila bez veze.
    A na kraju je greškom škole završila u C smjeru , no svojom željom i ostala u njemu. To je ukratko
    I, kako je zadovoljna C smjerom?
    Kod nas u osnovnoj također je informatika tak-tak, mislim, vidim da oni uče i rade sve po programu, ali daleko je to od prave informatike. Moj se često brine da što ako odabere informatički smjer, a ne zna programirati? Rekla sam mu da tome služi informatika u srednjoj školi, da i to nauči.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Citiraj NanoiBeba prvotno napisa Vidi poruku
    Mene je recimo jako iznenadilo kad sam skuzila da je moj izabrao matematiku.
    Pa na ipak mislim da sve ovisi o odabiru učenika. La nije valjda da dijete izabere A a stave ga u C.? Nije mi to bas logicno. Niti sam ikad vidjela nekakav inerni raspored skoke i đaka po smjerovima
    Objave popis 1. razreda svake godine početkom školske godine na webu, tamo piše i koji je razred koji smjer.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj tanja_b prvotno napisa Vidi poruku
    To svakako, ali to nema veze sa smjerom, nego se poklopio takav sastav razreda. Imaš pravo, vjerojatno to i nije stav škole općenito, nego se možda mijenja od generacije do generacije - moguće da se u jednoj generaciji poklopi takav razred i takav smjer, koji se zbornici ne sviđa, ali ne znači da je uvijek tako.

I, kako je zadovoljna C smjerom?
    Kod nas u osnovnoj također je informatika tak-tak, mislim, vidim da oni uče i rade sve po programu, ali daleko je to od prave informatike. Moj se često brine da što ako odabere informatički smjer, a ne zna programirati? Rekla sam mu da tome služi informatika u srednjoj školi, da i to nauči.
    Da tako je i moja imala predožbu prije otvorenih vrata no tamo su je razuvjerili. Kako ih između ostalog i učenici vode po školi, njenu grupicu su vodile cure koje su isle u B smjer pa je cula iz njihovih usta pravo stanje . Uglavnom informatika je za sada jedan od laganih predmeta i do programiranja jos nisu ni stigli. A zapravo to je i logicno s obzirom da informatika nije obavezna u osnovnoj.
    Zadovoljna je s C smjerom, a zadovoljne su i njene prijateljice s B smjerom. A zapravo niti nema tu neke velike razlike.
    Isto tako ima jako dobre prijateljice iz osnovne s kojima se druži u kvartu a koje idu u PM u X. i u Prelog. I sve su zadovoljne.
    Posljednje uređivanje od larmama : 28.01.2018. at 22:15

NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

tanja_b nismo se razumjele.
    Nisam nikad vidjela da MIOC unaprijed odredi koliko razreda po smjeru će upisati tekuće godine.
    Razredi se određuju nakon upisa . Prema tome sam zakljucila da to ovisi o tome sto su djeca te godine odabrala

Marija avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Cubana prvotno napisa Vidi poruku
    Medicinu često u startu žele oni koji znaju da su dobri i žele upisati nešto zahtjevno, teško, nešto na što će drugi reći: "vau".
    Pa sad, ponekad ima nešto u tome.
    Baš tako je bilo s mojom P. (doduše to su u startu željele obje njene bake, a ona je radila po svom i nije razmišljala o tome da ispuni njihovu želju, već svoju)

Vezano uz V., čula sam informacije da je atmosfera u školi izrazito kompetitivna. To ne bih gledala kao dobro ili loše samo po sebi, već mislim da nekom djetetu odgovara takva atmosfera, a nekom drugom ne.
    No jedna druga stvar bila je negativna. Prof. matematike koja je držala instrukcije djevojci iz te škole bila je nezadovoljna s preskakanjem dijelova kurikuluma. Konkretno, zbog pojačanog rada ne temama koje bi mogle biti na natjecanju, potpuno je preskočena tema volumen geomatrijskih tijela; profa kaže da se ta cjelina inače radi gotovo mjesec dana. Profesoričina djeca su inače završila MIOC, i bili su jako zadovoljni atmosferom i znanjem koje su dobili (i ona i djeca).

S druge strane, mislim da te u svakoj školi može zadeseti profesor koji je loš, ili nije dovoljno kompetentan, ili se zaredaju zamjene, pa to spusti kvalitetu nastave (tih primjera sam vidjela i u OŠ i u obje gimnazije). Ali onda na djeci ostaje zadatak da više potegnu i ispune rupe.

Marija avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

AM, evo da iskopiram, već sam pisala i o XIII.

Lani sam se svega naslušala, neki komentari su bili kao da upisuje skoro pa na tečaj/večernju školu, (pa neće valjda tamo!!!) a to je bila jedina PM gimnazija za koju je imao bodove, upisao se glatko;
    i njima je ove porastao prag, mislim da je lani za upis bilo potrebno ispod 70 bodova.

Mom sinu je OK u XIII gimnaziji, prošao je jako dobro (4.4), ali je cijele godine trajala optimizacija koliko je minimalo rada potrebno za pristojan uspjeh.[IMG]file:///C:\Users\Korisnik\AppData\Local\Temp\msohtmlclip1\ 01\clip_image001.gif[/IMG]

(komentiramo mi, u stilu, D. nije bilo jasno da se ovdje treba puno više potruditi, a on kaže, ma bilo mi je jasno, ali mi se nije dalo...)

Kad je krenula škola, a on zaredao izvrsne ocjene (uglavnom matematika i fizika), ja sam prvo mislila, ajme koji su to kriteriji (znam, nemajka).
    A onda je bome zaredalo i kojekakvih šarenih ocjena iz latinskog, povijesti, hrvatskog, pa sam onda shvatila da nije stvar u kriterijima škole, nego u činjenici da se njemu neke predmete, odnosno neke cjeline, nije dalo učiti. Pa je trebalo pošteno zagrijati stolicu i ispravljati rupe i nedostatke.

PM gimnazija ima mogućnost izbora matematike, informatike ili drugog stranog jezika; on je izabrao matematiku i ima ukupno 6 sati matematike tjedno, a u 3. i 4. razredu će imati 7 sati tjedno. Dok npr. I gimnazija ove godine nudi samo upis drugog stranog jezika kao izbornog predmena, tako da opća i PM imaju istu satnicu matematike prve dvije godine. (tu gimanziju pratim jer ju je moja najstarija završila, i bila je vrlo zadovoljna.)

Što se tiče natjecanja, škola definitivno nije jako nabrijana na to;
    pripreme su bile u sklopu izborne matematike, no on se odlično plasirao na općiskom i plasirao se na županijsko; dalje nije išao, a nije se baš ni spremao, jer je u tom periodu svu energiju trebao usmjeriti na štrebanje hrpetine riječi iz latinskog i ispravljanje jedinice.

Na natjecanje iz fizike nije želio ići, iako ga je profesor zvao, ali mislim da su se iz njegovog razreda jedan ili dvojica plasirali na županijsko.
    I update, zadovoljan je i dalje, našao je prijatelje, i kaže da je zadovoljan atmosferom u školi i razredu (i kad sam rekla da ću pisati o XIII, rekao je da škola ima 13 stepenica između svakog polukata).
    Mislim da će i ove godine na županijsko iz matematike; to je valjda znak da ih ipak nešto nauče u školi.

Jedna crtica vezana uz atmosferu: jedno dijete iz njegovog rareda ima autoimunu bolest; mama je na roditeljskom komentirala kako su prezadovoljni načinom na koji se razred odnosi prema djetetu i kako je dijete prihvaćeno i uklopljeno u ekipu. Idu na izlete, kazališne predstave, putovanja (ali čini mi se da idu sve škole, Gardaland ti ne gine u prvom razredu što god dijete upisalo)

Škola dijeli zgradu s Građevinskom (XIII ima 2. i 3. kat), rekli su nam da će zidati svoju zgradu, ali mislim da su to puste priče. Ove godine sele svaki sat u drugu učionicu i s tim nisu baš presretni; škola je u dvije smjene i zajedno su 1. i 3. razredi i 2. i 4. Sport se dosta potiče, djeca koja se bave sportom ili idu u glazbenu imaju odgovaranje po dogovoru, škola ima dosta jaku filmsku skupinu (možda ima još nešto , webstranica im je ), imaju koncerte, humanitarne sajmove, maskenbal...slično kao i I.
    E da, I. gim. ima jedan zgodan štos, za koji je D. rekao da bi i kod njih trebalo uvesti; tko se maskira na Fašnik (ali pošteno, a ne da samo nabaci vještičji šešir i sl.), oslobođen je odgovaranja taj dan.

Škola nije velika, i mislim da je to prednost; ako se netko posklizne s ocjenom, brzo dobije mogućnost ispravka; neki profesori oproste lošiju ocjenu kod zaključivanja, a neki ne. Program je gimnazijski sa svim predostima i manama koje to nosi. Opširno je, nose se gomilom činjenica koje su nabacane u knjigama bez objašnjenja, nabacani su zajedno podaci koji su bitni i još više podataka koji su nebitni, ali nažalost, takav je kurikulum. Ali prođu ono što im je potrebno za maturu; mislim da škola organizira i pripreme (organizira ih i I.)

Uglavnom, kad se D. upisivao, na sto mjesta sam slušala kako dijete s nekoliko četvorki ne može upisati pristojnu gimnaziju. Može. U zadnjih godinu i pol sam vidjela da je ta stigma nepristojne gimnazije nepravedna (i nadam se da me vrijeme neće demantirati), i da je dobrim dijelom i posljedica određenog snobizma.
    Npr, kći moje prijateljice su tijekom procesa upisa zvali iz njene OŠ i pitali zašto ide u XIII. a ne u XVIII, koja joj je druga na listi (ma jel to krivo označila?!). A za obje treba podjednak broj bodova! (pa se u te škole valjda upisuju djeca iste kvalitete), ali jedna je na Šalati, a druga u Sopotu...

I onda opet mislim, svi mi (bar tu na forumu) volimo dosta analizirati i brinuti i preispitivati sve opcije, što je dobro, što je optimalno, itd, itd.

Meni je jako dobro rekla jedna moja draga kolegica, kad sam je, dok se P. upisivala, pitala za iskustvo njezinih sinova u I. gim; ako imaš 16 susjeda, ne mogu ti baš svi biti super, pa ti neće biti super ni svi profesori; i kad shvatiš da ne trebaš očekivati idealno, odmah se osjećaš bolje.

A može škola biti dobra, mogu profesori biti OK, može se dijete u toj školi dobro osjećati, i opet ne upasti na prvi izbor: jedna P. prijateljica je upisala prvi izbor fakulteta, druga nije (pa je upisala drugi izbor, i zadovoljna je, uglavnom). Jedna je opet upisala prvi izbor (stomatologiju, na koju se teško upada) i skužila da su joj fizika i kemija preteške, pa je promijenila faks. I mislim da je i to dio života, a ne katastrofa.

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Marija, bas lijepo napisano .Slazem se.

Cathy avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Marija potpisujem sve što si napisala o XIII gimnaziji. A nadam se da ću potvrdu imati na jesen.

Marija avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

A ja baš sad skužila hrpu pravopisnih i gramatičkih grešaka

n.grace avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Citiraj Marija prvotno napisa Vidi poruku
    A ja baš sad skužila hrpu pravopisnih i gramatičkih grešaka
    skroz nebitno
    slažem se sa svime što si napisala, zaista nije katastrofa promijeniti studij, ni školu

Barbi avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj n.grace prvotno napisa
    Barbi, mogu li pitati jeste li zadovoljni Titušem?
    mislim da bi to bio dobar izbor za našu curu
    Evo mene tek sad. Zadovoljni smo Titušem, a zadovoljna je Titušanka što je mislim najbitnije. Ona je prosječno odlično dijete, superodlikašica iz osnovne a izvrsna je i sad, ali bez ikakvih posebnih interesa, ne ide na natjecanja, nije sportašica, ne ide u glazbenu, ni ne uči previše. Imala bih dojam po količini njezinog uloženog vremena i truda da je to stvarno neka bezvezna škola, ali srećom znam ih još koji idu u tu školu pa vidim po njima da baš i nije tako.
    Tituš je zadnjih godina jako popularan, imam dojam da je razlog tome što se ravnatelj jako trudi u tom smjeru i njeguje "kult" te škole. Škola je dobra no ne mislim da je posebno bolja po bilo čemu od drugih trenutno manje popularnih gimnazija. Ono što je meni najbolje je samo jutarnja nastava, dobra lokacija (sami centar grada) i elegantan početak prvog sata u 8,15 .

Netko je napisao ranije, a to je zaista tako - nema (ili su iznimno rijetki) srednjoškolca i roditelja koji nije zadovoljan školom u koju ide. Baš sam to sa sinom pričala nekidan, on je presretan u Lucijanki i super mu je ali je jednako super njegovim frendovima u MIOC-u, Klasičnoj, Tehničkoj gimnaziji i Tesli. Svatko gleda iz svog kuta, naravno i svima je dobro što je zapravo odlično.

Ja sam iz provincije pa mi je uvijek zanimljiv taj kult MIOC-a i Križanićeve. Rekla bih da mi došljaci nezagrepčanci i naša djeca s manje opterećenja biraju srednju.

babyboys avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

Citiraj Tanči prvotno napisa Vidi poruku
    U MIOCu ima jako strogih i zahtjevnih profesora, ali to ne znači da je kod njih nemoguće imati odlične ocjene.
    Dapače, ali traže puno, puno više od drugih kolega.
    Malo o atmosferu u MIOCu;
    Moja kći je čekala ispred jedne škole koja nije gimnazija prijateljicu s kojom si je najbolja još od prvog osnovne i kaže mi:
    ...mama, baš se kuži razlika. Ogromna razlika.
    Tako sam i ja jednom uranila pred kćer pa sam sat vremena sjedila na onim plavim sofama i slušala djecu:
    pričali su o: nastavi, bodovima, testovima, kompjutorima i igricama
    Niti jedne psovke nisam čula, svi su bili jako pristojni i pristojno obučeni.
    Divota od djece.
    Onda je naletio jedan profesor, svi ga okružili ko pačići i pitaju, slušaju, dogovaraju se.
    Divota od atmosfere.
    Ne znam tko se ne bi u toj školi dobro osjećao.
    Ja se s miocanima vozim vlakom I tramvajem svako jutro. Bome o svacem pricaju , svakakvim rjecnikom. Nisu bas svi andjelcici.

Tanči avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj babyboys prvotno napisa Vidi poruku
    Ja se s miocanima vozim vlakom I tramvajem svako jutro. Bome o svacem pricaju , svakakvim rjecnikom. Nisu bas svi andjelcici.
    Nisam ni sumnjala...
    Tko zna u koji smjer ti idu?!?

Barbi avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Sad sam vidjela da je netko pitao i za Lucijanku dojmove, još mi je jutro i ponedjeljak je pa sam usporena.
    O toj školi tek nisam ništa znala, o njoj nema priča iz naših srednjoškolskih dana jer je nisu još ni izgradili tad.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

..iiiiiiiiiii?

ninochka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

stvarno je smiješno kategorizirati djecu iz mioca kao pristojne koji pričaju o knjigama, a neke npr. iz ekonomske probisvjete koji puše iza škole i raspravljaju o kamasutri. no ova tema je odavno sve samo ne korisna
    zanimljivo je pročitati uvijek iste ljude s istim stavovima.

naravno da ima od 500, 800 ili 1000 učenika neke škole svakakvih. znam hrpu klinaca iz raznih generacija, od moje nadalje, koji su prolazili s 5,0 u osnovnoj (znači mogu u "elitne" gimnazije) a niti su zaslužili te ocjene niti su mila dječica koja streme pronaći lijek protiv raka. osnovne se razlikuju kao nebo i zemlja i malo je vjerojatno da su okruženja u srednjim školama sterilna

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

hvala, marija
    rasvijetlila si put našoj budućoj odluci gdje će osmaš, malo je lakše i mirnija je duša.

Barbi avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Soriiii, kliknula prebrzo, krenula editirati, zazvonio telefon, istekao edit......
    Kopiram.

Sad sam vidjela da je netko pitao i za Lucijanku dojmove, još mi je jutro i ponedjeljak je pa sam usporena.
    O toj školi tek nisam ništa znala, o njoj nema legendi iz naših srednjoškolskih dana jer je nisu još ni izgradili tad.
    Jedino što sam čula su pozitivni dojmovi frendicine kćeri koja je upisala tu školu nakon razočarenja što nije upala u prvi izbor. I procvjetala.

Moj sin je sam odlučio da želi tamo, nemam pojma zašto, a mislim da ni on nije siguran zašto je odabrao baš tu školu. On je u općem smjeru, u matematički nije upao, falilo mu je pola boda. Jedan osnovnoškolski frend mu je u matematičkom smjeru i ima prilično loše ocjene iz matematike, vjerojatno je dosta zahtjevno ali ovo je sve što znam.

Sviđa mi se što je škola nekako nepretenciozna - ne znam je li to najbolja riječ, ali prva mi je pala na pamet.
    Nema snobizma. Više ga je bilo u našoj osnovnoj. I to jako paše mom sinu, a i meni. Nema kukumakanja jer svi imaju bolje mobitele i bolje tenisice od njega. A možda je samo sazrio a ja krivo tumačim.
    Profesori i gradivo su zahtjevni, ali to je kako vidim u svim gimnazijama. Atmosfera je dobra, vjerojatno i poticajna jer vidim da se moj kampanjac trudi.
    Posljednje uređivanje od Barbi : 29.01.2018. at 11:34

n.grace avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Barbi, hvala puno na info
    najviše mi se sviđa što je nastava jednosmjenska i što počinje u 8:15, a kako će i putovati i ići u glazbenu, mislim da je to najbolji izbor
    a na listu ćemo staviti i Križanićeve

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Barbi, ima li nekih nastavnika koji su recimo ekstremno strogi, da je njihov predmet baš problem? Čula sam npr. da su imali jako težak latinski.

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

baš sam htjela napisati latinski, imam informaciju od dvoje polaznika oboje odlični učenici i u lucijanki.

n.grace avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

ninochka, slažem se sa svime što si napisala osim da tema nije korisna... meni je tema odlična

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

kaj se tiče lucijanke PM, ide u nju susjed 3 razred

gledala sam rezultate s natjecanja iz matke i u svim razredima pobrali većinu prvih mjesta, mislim da je to dovoljno

naravno čestitke i Kanginom klincu osvjetlao našu školu

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Da, i meni je nećakinja koja je završila Lucijanku spominjala latinski, premda je ona rekla da nije ta profesorica baš nešto stroga. I sve u školi je super.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

A joj pa kakve veze imaju natjecanja. Normalno da je djeci koja pobjeđuju na natjecanjima super u matematičkoj školi. Lani je na državnoj maturi najbolji rezultat imao učenik iz Lucijanke. Njemu sigurno škola nije bila teška.

Mene zanima kako je običnoj djeci, kojoj ide matematika, ali nisu nikakvi ekstra nadareni učenici, je li njima teška ta matematička škola.

Barbi avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Barbi, ima li nekih nastavnika koji su recimo ekstremno strogi, da je njihov predmet baš problem? Čula sam npr. da su imali jako težak latinski.
    Nisam stekla taj dojam. Profa iz latinskog je na glasu kao stroga i zahtjevna, ali moj sin ima i petica iz latinskog, ima i drugih ocjena, ali nije se ni ubio od učenja latinskog, ruku na srce.
    Ja o školi, profesorima i njihovim zahtjevima, opsežnosti gradiva i teškom životu srednjoškolaca slušam od njih dvoje i naravno da je ta slika sasvim subjektivna. A budući da ih gledam doma koliko realno uče ili ne uče, a idu u prilično zahtjevne škole i nisu nikakvi genijalci - moj je zaključak da se sve to itekako može i da nije gimnazijsko gradivo BAŠ TOLIKO zahtjevno. Doduše, tek su prvi i drugi razred, vidjet ćemo dalje.

ninochka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj n.grace prvotno napisa Vidi poruku
    ninochka, slažem se sa svime što si napisala osim da tema nije korisna... meni je tema odlična
    ovisi što trebaš )) i meni je zabavna, onako kao Zagor stripovi. moj se klinac upisuje ove godine, gimnazije ga baš i ne zanimaju (osim sportske) i s te strane, na ove 93 stranice, nula koristi

Ali kad dođe vrijeme upisa ipak je korisna bar onima koji ne znaju kako ide procedura

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

nije da tema nije korisna, ali većinom se svede na subjektivno razmišljanje i iskustvo koje može biti daleko od realnog stanja u pojedinoj školi (i ono - rekla- kazala... posebno se ističu ono što iznesu zaposlenici pojedine škole - koliko me sjećanje služi ako je nastavniku loše u kolektivu, onda će i loše govoriti o školi; ako mu je dobro onda će biti super ...kad kažem da mu je loše, može značiti i da ima ravnatelja s kojim se ne slaže, ali isto tako može značiti da sam ne ispunjava svoje obveze i da nije nastavnik kakav bi trebao biti, ali je toliko samouvjeren da krivnju prebacuje na druge)

što znači zahtjevan profesor? strog? predmet lagan? težak? ...

uspjeh u pojedinom predmetu u određenoj školi ovisi o faktorima koliko neko dijete želi, koliko može, kako mu se sviđa profesor, koliko se profesor trudi, koliko ima podršku stručne službe ... niz je faktora ...

sve ovo - latinski je prezahtjevan, matematika nije zahtjevna i sl. za moje dijete može biti obrnuto...
    kao što mislim da bi engleski u MIOC-u trebao biti zahtjevniji, isto tako mi je suludo da u jezičnoj uče i bave se transkripcijom ... nekom je takav rad, plan i program u redu i imat će potpuno oprečno mišljenje od moga ...

i dalje stojim pri svojoj da tuđa mišljenja i iskustva treba uzeti s dozom opreza i suzdržanosti, a izbor bazirati na činjenicama kao što su program (predmeti, broj sati određenog predmeta i sl.), izborne i slobodne aktivnosti, tehnički uvjeti škole, smještaj škole, jednosmjenska/dvosmjenska nastava. Nadalje i bodovni prag i prosjek bodova na upisu dosadašnjih generacija (ja mislim da je za očekivati da bi za dijete bilo dobro da uđe u neki prosjek djece, dakle da ostali upisani nemaju ni puno lošiji uspjeh, a ni jako bolji. no to isto roditelj treba procijeniti. ako je velika razlika dijete može biti motiviranije pa učiti više, ili pak može biti demotiviranije pa učiti manje ... no i to je lutrija ...)

I da, mislim da smo zaključili da su nama koje se javljamo na ovom forumu, i našoj djeci sve njihove škole odlične i da treba pozitivno gledati na upis i s veseljem to odraditi - jer - bit će dobro - ma koju god školu odabrali
    tako da 1.,4., 2.,7.,13.,16.,MIOC ili bilo koja druga ... svi moraju učiti i boriti se za sebe

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Vrijeska, istina je to što pišeš o subjektivnosti, ali mi i ne možemo imati nekakav objektivniji uvid u cijelu priču. Nije tako samo sa srednjim školama. Još dok su moji sinovi bili u OŠ, ja sam u samo 2 godine imala dijametralno različita iskustva s dva djeteta u razrednoj nastavi iste škole. Jednom je bilo super, a za drugog smo razmišljali o preseljenju.... I nema tu nikakvog zaključka. Puno nosi sastav razreda, određena generacija, garnitura profesora, ravnatelji....a ne možeš uzeti od svake škole i razreda samo najbolje i baš to ponuditi svom djetetu.

Moj mlađi se u užasnom razredu u osnovnoj školi naučio boriti za sebe i dugoročno mu je to dobro životno iskustvo, iako sam ja svako toliko dobivala noru pamet.... Tako da, ovaj topic je samo mjesto iznošenja iskustava. Nije to topic o kuhanju gdje se napisani recept može provjeriti u praksi.

Osoblje foruma čokolada avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

tu treba uzeti u obzir i da se nastavnici istog predmeta mogu jako razlikovati unutar iste škole. program jest isti, ali neki prof.može biti zahtjevan do ludila, a drugi običan pa i ispodprosječno radišan.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Slažem se, ali s obzirom da sam prošle godine imala upis, iscitavala sam topic iznova i iznova i isticanje oaobnog mišljenja kao jedinog pravovaljanog se može na više stranica pronaći.... (o jedinoj školi koja vrijedi neću opet...)

Voljela bih da možemo jedni drugima pomoći razgovarajuci i o drugim skolskim programima tj. skolama i vidjeti koliko bi odredjeni programi omogucili djeci kvalitetno skolovanje, a da se uzmu u obzir njihove zelje i mogucnosti. Znam, ima i takvih postova, ali nakon 5 takvih, vratimo se u raspravi na iste skole.

Evo cokolada je pitala za bivsu ugostiteljsku... Ili turističku?
    Imate li misljenje o tome?
    Koliko je pametno ne imati matematiku (?) sve 4 godine (a ista je svima na maturi) u zamjenu za predmete koji se nacelno mogu savladati procitavsi jednu ili dvije knjige ili koji ce se u praksi brze savldati (mislim na odnose s javnošću i ne sjećam se što je još bilo)?

Ima li tko dijete u strukovnoj školi? Kakve su im mogućnosti praktičnoga rada?

Što se dogodi akp dijete odustane odnsporta, a upisao je sportsku gimnaziju?

I sl....

babyboys avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

Citiraj jelena.O prvotno napisa Vidi poruku
    Sad ne vjerujem da se srozavala v, moja maturantica koja je tamo je zadovoljna, a i brat koji je upisao farmaciju
    Je profa iz njemačkog je otišla, budem pitala kakve su sad nove, ali vjerujem da će se javiti i bb čiji je mali u toj školi.
    Srozala? Ne bih rekla, po onome sto vidim I cujem. Ne psuju, uce I pricaju o igricama.O njem nemam pojma, moj je u matematickom razredu. A u razredu ima svega, I svakakvih ideja. On bi na arhitekturu ili fiziku, frend iz klupe na medicinu, drugi na fer, treci bi bio kuhar... nitko to jos ne shvaca ozbiljno. Tek su drugi razred.

Ali, prof J je otisla u mirovinu. Mozda latinski ostane manja muka

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Vrijeska, strukovne skole su cetverogodisnje i trogodisnje.
    Kolicina prakticnog rada , odnosno struke jako se razlikuje da li je u pitanju cetverogodisnja ili trogodisnja skola.
    Npr.moj je u cetverogodisnjoj i ima praksu samo za vrijeme zimskih praznika , 60 sati, i to je sve za cijelu godinu.
    Hrvatski i matematiku ima sve 4.godine, ali ih pripremaju za B razinu. Engleski A razina ( imaju jos jedan stani jezik , uz taj prvi).
    ono u cemu je on u startu ogranicen jesu prirodni predmeti : biologija, kemija i fizika. To nema u programu , i jasno da tu skolu nece upisati dijete koje kasnije eventualno zeli upisati neki fakultet u tom smjeru.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Tko im organizira praksu? Sami ili škole imaju ugovore?
    Je li praksa plaćena ili nije?

S obzirom da podaci govore da danas više od 70% srednjoškolaca nastavlja obrazovanje na sveučilištima ili visokim učilištima, koliko ih razina mature usmjerava u daljnjem odabiru?

n.grace avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

baš sam neki dan razgovarala s prijateljem koji ima dijete u V., kaže da je najveća muka latinski i fizika
    ali Vrijeska dobro kaže, sve dojmove treba uzeti s rezervom, nekome je muka što drugome ne bi bio problem i obratno

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj Vrijeska prvotno napisa Vidi poruku
    Tko im organizira praksu? Sami ili škole imaju ugovore?
    Je li praksa plaćena ili nije?

S obzirom da podaci govore da danas više od 70% srednjoškolaca nastavlja obrazovanje na sveučilištima ili visokim učilištima, koliko ih razina mature usmjerava u daljnjem odabiru?
    Ako si sami ne nadu praksu organizira im skola.
    Praksa u pravilu nije placena, barem u nizim razredima.
    Samo jedan poslodavac placa praksu , relativno simbolicno( moj je bio kod njega).
    ( meni nitko nikad nije placao praksu , a bila sam u bolnici. I pripravnicki staz mi je bio prilicno simbolicno placen. Nekima nije bio nikako, a ozbiljno se radilo . Tako da je to nazalost prilicno uobicajeno.)

Po statistikama misilm da iz njegovog smjera oko 95 % djece polaze maturu ( za njih nije nuzno da idu na maturu, imaju zanimanje i bez toga). U pravilu biraju fakultete i veleucilista drustvenog usmjerenja, ne znam statistiku koliko ih upisuje zeljeni fakultet i koliko ih zavrsi upisano.
    Iako mislim da to nije primarno vecini koja su upisala tu skolu, zanimanje je prilicno trazeno na trzistu rada, a mogucnost nastavka skolovanja je samo plus ( za najmotiviranije).

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Zanimljivo. I drago mi je.
    Znatiželjna sam koje je to zanimanje...

Sjetila sam se što mi nedostaje kod mladih koji završe srednju školu koja nije opća ili jezična - opća kultura, i to umjetnost - likovna, glazbena, književnost...

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Zanimljivo. I drago mi je.
    Znatiželjna sam koje je to zanimanje...

Sjetila sam se što mi nedostaje kod mladih koji završe srednju školu koja nije opća ili jezična - opća kultura, i to umjetnost - likovna, glazbena, književnost...
    On je komercijalist.
    Ja sam laborantica od prije 20 + godina. Meni osobno ne nedostaje glazbena, likovna kultura . To sam proucavala samostalno sto me zanimalo ( glazba nikad nije, likovni jest ) . Sto se knjizevnosti tice hrvatski ovisi o profesorima i osobnim interesima ( satnica je 4 sata tjedno). To mi isto nikad nije falilo . ( nakon srednje sam se sama pripremila za prijemni na fakultetu drustvenog usmjerenja i polagala premete koje nikad nisam ucila, logiku i filozofiju. Faks nikad nisam zavrsila, ali to nema veze sa srednjom nego sa osobnim interesom. )

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Npr. M. u svojoj skoli uci poslovnu komunikaciju i psihologiju prodaje. To su npr. univerzalne stvari koje trebaju bilo kome danas na trzistu rada, a i u zivotu opcenito.
    kao sto sam i ja imala 6 vrsta kemija, latinski , anatomiju , patologiju, hematologiju i mikrobiologiju pa danas ko iz rukava citam sve lijecnicke nalaze.
    Mene veseli mogucnost da svatko moze izabrati produbiti interese koji ga zanimaju. Nije nuzno da svi rade sve u sirinu.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Ovo je istina. Ne mislim sad tu samo na svoje dijete koje je u strukovnoj školi za lektiru trebalo čitati Victoriju Hislop (što nije nužno loše, jer bolje da čitaju išta nego ništa - pamtim to jer je sin došao doma i rekao da ima Otok za lektiru, a ja sam mislila da je to Huxleyeva knjiga, pa sam se čudom čudila....a ovo je samo primjer. Ne kažem da je to loša knjiga, ali me prilično iznenadila.). Čini mi se da će mom mlađem sinu na maturi biti veći problem hrvatski nego matematika.... ali vidjet ćemo.

Savjesni profesori u strukovnim školama vode računa i o drugim vidovima umjetnosti, ali nemaju baš puno vremena za to. Štajaznam, pitala je profesorica tko je oslikao Sikstinsku kapelu ....pa nisu se baš proslavili s odgovorima. Moj stariji redovno ide sa školom u kazalište, mlađi nije bio ni jednom. Ali to je strukovna škola. Ipak. Na nama roditeljima je da pokrpamo taj dio priče opće kulture. Nema drugog načina.

Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

Bravo, Vrijeska! Mene zaista zanimaju i iskustva strukovnih skola, ali nekako imam dojam da se roditelji strukovnjaka ustručavaju bilo što napisati jer ta iskustva nisu in, elitna ili kakva već. Moje dijete za sada ima bodovne mogućnosti za sve gimnazije osim onih 80+, ali ja zbilja nisam uvjerena da bi za nju gimnazija bila dobar izbor.
    Gledam te fizioterapeutske i sve druge tehničare medicinskoj pa su mi upitnici nad glavom kad vidim da nemaju matematiku u 3. i 4. S.
    Gledam Turističku gimnaziju i turist.tehničare koji imaju više matematike nego jezične gimnazije pa mi opet nije jasno.
    Posljednje uređivanje od čokolada : 29.01.2018. at 19:36

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Stvarno po novom nema u skolsma za nzdravstbene tehnicare matematike u 3 i 4 razredu?
    Mi smo normalno imali matematiku , ali samo 3 sata tjedno.
    Posljednje uređivanje od sirius : 29.01.2018. at 19:38

Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

http://ss-zdravstveno-uciliste-zg.sk...ki_tehni_ar_ka

Nema. A hotelsko-turistički tehničar 4 sata u prva dva razreda i po 3 sata u druga dva.

Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

Jedan informirani izvor kaže mi da je ta škola u Frankopanskoj grozna u smislu djece koje okuplja i kvalitete kadra, drugi isto tako informirani izvor tvrdi da su super. Pa ti vidi.

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Mojem u x nije problem latinski
    Praksa, Kolko znam organizira se preko poznanika, rodbine, eto naša firma prošle godine platila svim klincima, prije dve godine nije, znači lak ti padne i u kaj dođeš

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Vrlo je moguće da se u strukovnim školama matematika može slušati u 3. i 4. razredu kao izborni predmet, barem sam tako čula za ŠPUD koji isto nema matematiku nakon drugog srednje.

Jedino je pitanje koliko je to onda djetetu naporno, jer nemam osjećaj da u strukovnoj školi imaju manje sati tjedno, znači da je ta izborna onda + dodatak.

Jasno ne treba zaboraviti niti to da danas mnoga djeca i izvan škole idu na pripreme za maturu.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj čokolada prvotno napisa Vidi poruku
    http://ss-zdravstveno-uciliste-zg.sk...ki_tehni_ar_ka

Nema. A hotelsko-turistički tehničar 4 sata u prva dva razreda i po 3 sata u druga dva.
    Da, bas gledam. Samo laboranti imaju matematiku sve 4 godine.

Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

Citiraj Mima prvotno napisa Vidi poruku
    Vrlo je moguće da se u strukovnim školama matematika može slušati u 3. i 4. razredu kao izborni predmet, barem sam tako čula za ŠPUD koji isto nema matematiku nakon drugog srednje.

Jedino je pitanje koliko je to onda djetetu naporno, jer nemam osjećaj da u strukovnoj školi imaju manje sati tjedno, znači da je ta izborna onda + dodatak.

Jasno ne treba zaboraviti niti to da danas mnoga djeca i izvan škole idu na pripreme za maturu.
    Zanimljivo da slikarski i ostali smjerovi u ŠPUDu nemaju matematiku u 3. i 4. srednje, a muzičari imaju.
    Posljednje uređivanje od čokolada : 29.01.2018. at 20:48

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Citiraj čokolada prvotno napisa Vidi poruku
    Zanimljivo da slikarski i ostali smjerovi u ŠPUDu nemaju matematiku u 3. i 4. srednje, a muzičari imaju.
    Valjda jer matematika ima više veze s muzikom, nego sa slikarstvom
    Jednom sam, čekajući dijete u glazbenoj, slušala srednjoškolce kako raspravljaju o zadaći iz harmonije, zvučalo je otprilike kao da rješavaju zadaću iz matematike.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •