no dobro, kaj se onda žalite?....
gomilu toga ne bih, ali "moram" - nemam baš puno izbora
no dobro, kaj se onda žalite?....
gomilu toga ne bih, ali "moram" - nemam baš puno izbora
da je po mom, ne bih uopće kuhala. Možda jednom tjedno veliki lonac čušpajza ili juhe i to je to. A tko mi je kriv
ne bih niti radila dio ovih ( a ne radim baš nešto puno) kućanskih poslova - meni je to sve gubitak vremena
bavila bih se sa 100 drugih stvari, samo ništa vezano za kuću.![]()
Netko kuha navečer, netko ujutro, ne vidim baš neku značajnu razliku. Ja isto ne mogu zamisliti da kuham ujutro, ali zato redovito kuham navečer za drugi dan.
naravno da nema razlike, osim ak se zbog dječjih rasporeda ipak nešto mora okrenuti
Hoću reći da to ovisi o tome jesi li jutarnji ili večernji tip, nije neki gušt kuhati u deset navečer, kao niti u sedam ujutro. Ali što se mora - mora se.
kad iz kuće izlazis u 6.30 onda bi jutarnje kuhanje bilo u 5
a to mi nekako nije opcija
citam ovaj topic i bas ste mi dale ideje za brzinsko kuhanje. meni je isto nezamislivo kuhati ujutro, previse mi je drago jutarnje spavanje. zato kuham navecer ono sto moze ostati za ujutro. ujutro eventualno skuham krumpire ako imam blitvu, ili nesto sto ne moze stajati.
i da, i kod nas je kaos ujutro, iako nemam jos srednjoskolca. ali ako je skola ujutro i dizemo se svi 4 onda je kaos. ali s tim sam se pomirila. svi volimo spavati i dizemo se zadnji cas
Posljednje uređivanje od nevena : 09.09.2016. at 12:23
Mom je raska iz povijesti.
Pod dodatnom nastavom mislim na sadržaje izvan obaveznog redovnog programa, za učenike koji se žele pripremati za natjecanja i sl. Mi smo navikli na našu osnovnu školu gdje se zaista sustavno vodila/i briga o djeci s nadprosječnim interesima/sposobnostima za neke sadržaje. Ne znam kako stvari s tim stoje u drugim srednjim i osnovnim školama?
Za takve "probleme" kod mene služi ciganski grah i tanke pečenice (one koje smo mi u studentskim danima zvali "pesji drekeci") ili ćevapi iz leda, koji smrznuti mogu na tavu. Jest da treba unaprijed misliti na to i smrznuti ćevape i kobase na pladnju, da budu odvojeni, pa tek onda frk u vrećicu, ali odavno sam se već izvježbala.
Meni nije problem ujutro kuhati ako imam dovoljno vremena oprati kosu, jer ide mi na živce napraviti štajaznam faširance, pa dovući na posao kosu punu smrada od istih. Imam veliku tavu da sve fino stane unutra, da se može pržiti ili pohati pristojna količina mesa itd.
Sad kad zahladi, spas mi je popodne ispeći hrgu mesa u pećnici (teletina ili svinjetina) i onda to drži najmanje 2 dana uz variva ili sezonske salate. Ali to ne radim dok nije vrijeme dovoljno gadno da sjedim popodne u kući. To pečenje se hladno može tanko rezati, tako da moji zubati dečki to mogu fino jesti.
Ja imam sad čudnu situaciju - dečki su veliki, odrasli, a ja tek učim puštati ih na miru.... Danas zovem mlađega da ne zaboravi krenuti na vrijeme (prvi put ima nulti sat), a on je već pojeo ručak, spremio se i samo što nije krenuo. Gotovo je s malom djecom. Još se malo moram naviknuti, ali čini mi se da samo trebam odahnuti. Nije mi još došlo do mozga da većinu stvari mogu sami, da nije nikakva greda ako ja ostanem na sastanku - sami će opelješiti frižider i snaći se na razne načine, možda ne baš na isti način kao ja, ali to stvarno nije bitno.
Imam malu molbu: je li moguće odvojiti raspravu o srednjim školama od prijedloga za kuhanje
Mislim, meni je interesantno i jedno i drugo, ali nekome tko bude tražio konkretnu informaciju o jednom ili drugom bit će teško snaći se...
Ne, ne mislim na fakultativne predmete!Mislim na dodatnu nastavu iz obaveznih, redovnih predmeta. Postoji dopunska nastava za učenika kojima je redovni program dotičnog predmeta pretežak i dodatna nastava za učenike kojim je redovni program dotičnog predmeta prelagan. Šta toga stvarno nije bilo u vašim OŠ?
bilo je. al nemam pojma kak je u gimnazijama
Meni je problem šta moji pojedu ono što im je fino do kraja, bez obzira koliko ima, da ima za 3 ručka oni bi sve pojeli odmah. Mislim, meni su neki naši ručkovi grozni, jer si cijelo vrijeme međusobno gledaju u tanjur, pa on je pojeo više, pa jel može još uzet, pa zašto ne može jesto do besvijesti ako ima još hrane.... Užas...
bilo je dodatnih u osnovnoj, moj je otišo na par komada iz matematike, sve iz njemačkog i povijesti
Kanga, očito nisu u istom razredu
Mioc to ima.
Profesori sami organiziraju i zovu djecu.
Pripreme za natjecanja su intenzivne, ali i za one koji ne idu na natjecanja, a imaju potrebu naučiti više postoje ti satovi.
Najčešće to bude nakon zadnjeg redovnog sata.
Moja je tako išla na kemiju i matematiku, a nije iz tih predmeta išla na natjecanje dok je iz biologije išla na natjecanje i pohađala je pripreme.
Bila je jako zadovoljna.
Od dodatnih programa ove godine kreće kineski jezik i kultura i moja kći je odlučila ići na to.
vjerovatno će i tu biti ali kad dođe vrijeme, problem je možda kaj naši imaju školu do 14 sati, onda bi dodatne i sve ostalo moralo biti posle toga ako je škole ujutro
jelena, moj se već interesirao za dodatnu nastavu iz matematike i fizike i dobio negativan odgovor od obe profesorice.
zaboravila sam o kojoj školi pričate X.toj? ili neka druga?
Nek pita da li je to tako samo u prvom razredu ili i dalje.
Moj L. je u miocu išao na natjecanje iz osnova informatike, ali kad je pitao za pripreme, rekli su mu da u prvom razredu nema priprema. Ne znam da li je to imalo veze s činjenicom da je on u A smjeru (opći) ili s tim što je bio prvi razred, a možda je bilo i do profesorice - nemam pojma. I tako, iako nije išao na pripreme za to natjecanje, falio mu je samo bod do županijskog. Ne znam ni da li će ići ove godine. Puštam ga da sam odluči.
Kanga,
moja Velika je 2. razred u desetoj, i imala je za izborni proširenu matematiku i informatiku (prirodoslovno-matematički smjer). Profesori im nisu zainteresirani za natjecanja iz matematike, nisu ih ni pripremali ni vodili.
Sad u 2. su dobili iz izborne novu profu, pa sam joj rekla da obavezno pita za pripreme, i da se odmah javi da bi išla na natjecanje. No ona je povučena, pa to još nije učinila.
Možda ako napravimo pritisak...
kanga imate li idući tjedan roditeljski, to je i vrijeme da se to pita.
a kaj bi ovo trebalo značiti http://www.deseta.hr/deseta/Skolska_...7-Novo_web.pdf , to ide od drugog razreda
idu na klokana, vidim da su prošle godine išli i na matematiku, fiziku, biologiju.......
Posljednje uređivanje od jelena.O : 09.09.2016. at 15:16
kod nas je bilo više profačica iz matke po generaciji a samo jedna drži dodatnu ili dopusnku nastavu, možda ipak nek pita nekog drugog, bum ja svojem pitala, kaj veli njegov profac
Ma gledajte, profesori- mentori imaju veće plaće i veću motivaciju da spremaju djecu na natjecanja.
Tako da osim entuzijazma, mislim da je to ono što ih stimulira da se pozabave i pripremama i dodatnim satima jer se sve dodatno odvija iza redovne nastave, dakle iz 14h pa mi je onda sasvim jasno da se profesorima ne da.
Em ti ne plate pa još moraš ostati dulje, a sve s upitnim rezultatom.
Nažalost.
ali ja vidim na stranicama škole da je bilo hrpa njih koja je išla i na županijska i državna natjecanja, pa opet mislim da vjerovatno samo jedan profač drži dodatne iz određenog predmeta svim zainteresiranima u određeno doba godine
i ne znam kaj je htel reć pod tim, ne znaš ti kakva je to škola
usput saznala sam dda iz fizike ima profa, ja bila uvjerena da je i to profač
To baš nije točno.
Drži li profesor dodatnu, dopunsku, izvannastavnu i sl, ovisi o njegovim zaduženjima. Zaduženja za tekuću školsku godinu donosi ravnatelj prema važećem Pravilniku o tjednim radnim obvezama nastavnika...
U načelu ukoliko više nastavnika predaje u jednoj paralelki npr matematiku ili fiziku, samo jedan od njih drži dodatnu nastavu za sve razrede iz te paralelke, ostali imaju neke dr poslove.
V gimnazija nema e dnevnik.
Nemalo me iznenadilo dijete tom informacijom sinoc.
A roditeljski nam je ustvari vecernji izlazak u ponedjeljak
Kakav vecernji izlazak?
Kod mog jos nisu najavili roditeljski
Ovo je prvi,poslao nam je obavjest u tekici...
Moj J je isao u osnovnoj na drzavno iz engleskog gdje ga je.profa pripremala par puta tjedno. Stvarno je to radila s voljom. A prije natjecanja u gimnaziji je pitao profesoricu hoce linih pripremati-odgovor je bio neka se sami pripremaju.
Nisu im ponudili niti pripremu iz fizike.niti matematike.
Mislim da su inali samo oni koji su isli na kemiju.
Ti su klinci imaju 3 puta tjedno 7 sati i dva pua 8 sati, umorni i opet su imali volje ostati radi pripreme. Bas nam je skolstvo u klincu.
X gimnazija, bas nepoticajna sredina.
Obzirom na prostor u kom je skola,ne cudi me