Mi smo specifičan slučaj i nekoliko je razloga zašto smo završili tamo. Definitivno nije prosjek ocjena jer je imala 5.0 i mogla u većinu gimnazija. Kako ima autizam htjela sam probati da ide bez asistenta kojeg je imala cijelu osnovnu, a za to mi je odgovarala mala sredina i mali razredi. Državna srednja u koju smo htjeli nam je rekla da ne žele "takvu" djecu pa smo zato odustali od te opcije.
Što se tiče zadovoljstva školom osobno nisam zadovoljna iz preko nekoliko razloga. Novac sigurno opravdava dobiveno onima kojima je cilj da im djeca završe srednju sa boljim uspjehom nego zaslužuju, da se ne pretrgnu itd.
Ali s druge strane gradivo je odrađeno, lektire pročitane, dosta putuju, ležernije je, nema buliranja, mali razredi itd.
Posljednje uređivanje od MBee : 28.06.2024. at 13:05
Ispričavam se na upadu u raspravu, imam jedno konkretno pitanje oko upisa:
Ovi kraj čijih imena piše izravan upis oni su tu i vide se na početku liste, ne može više doći do "iznenađenja"? Npr, da se maknu s liste ili da promijene svoj prioritet i stave se na neku drugu listu?
mogu promijeniti prioritet do zadnjeg trena (ako se radi o školama s prijemnim, moraju ga imati položenog, naravno)
Mislim da ako imaju izravni upis ne moraju polagati prijemni. Ali tih učenika nema jako puno, mislim da sam ih ja u svim PM gimnazijama nabrojala manje od 30, i skoro svi su u miocu tako da tu ne bi trebalo biti iznenađenja.
izravan upis i pravo prednosti nije isto (op. vidim da je gore upit oko izravnog upisa)
izravan upis se upisuju bez prijemnog, a ovi drugi moraju na prijemni (dobivaju bod više; vidi na stranici koje su opcije, npr. bolestan ili preminuo roditelj, zdravstvene teškoće, romska nac.manjina itd.)
Posljednje uređivanje od Vrijeska : 28.06.2024. at 19:49
Jedini pravi izravan upis imaju djeca koja su osvojila mjesta na drzavnim natjecanjima.
Ali i djeci na predupisima (za djecu s posebnim oblikom skolovanja) koja obavezno prolaze prijemni isto na listama kad se gledaju pise -izravan upis.
Ali to nikako nije izravan upis.
I nema vise bodova za zdravstvene poteskoce djeteta.
Posljednje uređivanje od sirius : 28.06.2024. at 19:57
ove godine vidim dodatan bod za 16. mjesto, 17., mjesto, jedan učenik ima i četrdeset i neko mjesto navedeno kao dodatan bod ...
jesu li to pozicije na nekim državnim natjecanjima?
ovo više od četrdesetog mjesta ne kužim u čemu je takva pozicija ... obično na državna natjecanja idu 15-20 djece
Posljednje uređivanje od Vrijeska : 28.06.2024. at 20:05
cure su već napisale, izravan upis piše kod djece na predupisima, iako su isto imali bodovni prag i sve ostalo kao i redovni učenici, njihove su prijave završile i ne mogu više mijenjati izbore
nekima piše izravni upis jer su osvojili prva tri mjesta na državnom natjecanju - e oni se mogu predomišljati dok se ne zaključaju liste
Posljednje uređivanje od Willow : 28.06.2024. at 21:16
Mi smo isto trenuno u upisima, kad kažem mi, mislim najviše ja
Nema bodova za "jače" gimnazije, ali nešto će ipak valjda moći upsati
18. nam je najbliža i moj favorit, a posebno mi se sviđa ideja da mu hrvatski predaje Ferić (kao što je i mom mužu predavao)
Sin bi ipak preferirao opću, u 12. i 13. bi upao sigurno ali to nam je predaleko. Lomim se između 11., 9., 7. i Gornjogradske, iako ne znamo bi li uopće upao,
ali reko možda se dogodi neki crni labud. Znate li išta o tim školama, s kojom da mešetarimo po prioritetima?
16. dvojezična mi isto zvuči fora, pogotovo jer engleski govori bolje nego hrvatski, i čak je imao dosta problema u školi zbog bilingvalnosti, dosta se slabije izražava na hrvatskom,
zamuckuje, zapinje i sl.
Kao backup bismo stavili i Klasičnu da može čitati Aristotela u originalu![]()
Imate li neku insajdersku info (može i outsajderska, ja sam malo pogubljena)?
nek ih proba staviti u izbor pa ćete vidjeti u kojoj je poziciji
ako će u dvojezične, moraju biti na popisu izabranih do ponedjeljka jer se tada zaključavaju te prijave zbog prijemnih, kasnije ih neće moći staviti
dakle, za sve koje su potencijalne, a imaju prijemni nek ih odmah stavi na listu, izađe na prijemni pa poslije neka mijenja i miče s popisa
znam da su prijave tek počele, ali evo ti info za dvojezične:
za sada je npr. XVI. dvojezični program (primaju 28 učenika), 28 prijavljeno, zadnji prijavljeni ima 71,56 bod (2 izravna, 3x80, i onda dalje svaki prijavljeni nešto manje od prethodnog)
dvojezična prirod.matem. X.gimn, primaju 52, prijavljeno 83, zadnji ima 77,27 (ima ih dosta kojima nije 1.izbor)
ostali podaci:
III. pm - 52 primaju, 44 prijave, zadnji ima 75 (samo ih 7-8 ima 80)
za mioc već 300 prijava, od toga samo 12 da im nije 1 izbor, izravan upis 22 (njih cca 10 ima manje od 80 bodova, većina 77-78 bodova, jedan kandidat ima 72); po 80 bodova ih ima više do 150
i tako, zabavljam se s tablicama umjesto nogometa
valjda ne budem djetetu pošemerila izbore![]()
Posljednje uređivanje od Vrijeska : 28.06.2024. at 23:14
Stavio je, na nekima prolazi, na nekima je tik ispod crte, ali čujem da je to dosta dinamično do zadnjeg dana.
Zadnja 3 mjesta bismo čuvali za sigurnije opcije, da ne bude neupisan na kraju, a za prva 3 bismo malo dali mašti na volju
Koliko kužim, njegova šifra se ne pojavljuje na listama koje mu nisu 1. prioritet, ali ja kad gledam liste vidim da ne piše svima da im je 1. prioritet. Vidim li ja onda sve koji su stavili tu školu? Ili je moguće da eksplodira u zadnji tren?
Vrijeska mani se djetetovih izbora da jos nesto ne zbrljavis![]()
ovako, neko dijete stavi
1. prioritet 11. gimn.
2. prioritet VII
3. prioritet 9.
4. prioritet XVI
5. prioritet XII
6. prioritet klasična
prema trenutnom rangu ne upada u prve dvije ali upada u svoj 3. prioritet - ti to onda vidiš kao dijete s 3. prioritetom, na ostalim listama nije
za svoje dijete isto tako, vidiš u koju školu upada i tamo "zauzima" mjesto, u ostalim školama vidiš samo mogući rang
jednostavno je kad skužiš
što se tiče ovih gimnazija što si navela, ja sam čula i dobro i loše za većinu, pusti djetetu da odluči ("najslabije" su gornjogradska i XII)
ovo što pišeš, bila bi mu sigurno zgodna XVI dvojezična ali jezične su u zadnje vrijeme manje popularne jer imaju manje matematike
iako je XVI na dobrom glasu i klinci imaju jako dobar uspjeh na maturi
sretno svima![]()
Prosle godine je ostalo dosta mjesta u XI. i Gornjogradskoj, vidim da su ove godine spustile prag za jedan bod. O XI. ne znam nista, a za Gornjogradsku ti mogu napisati sve sto te zanima. Stavite sve 3 na listu, vidjet cete brzo kako stoji na listama, a onda po potrebi obrisete one u kojima nema nikakve sanse. Prije cetiri godine kad se moj stariji upisivao bilo je puno pomicanja po listama nakon prijemnih, medutim prosle godine kad se mladji upisivao nije bilo tako, u vecini skola koje nemaju prijemne pomaci su bili minimalni osim ako ste baš na granici.
Sretno svima koji se upisuju ove godine!
XI. je solidna opća gimnazija, svojedobno vrlo popularna među trešnjevačkom učeničkom populacijom (i popularnija od npr. IX. koja je blizu po lokaciji, ali se XI. smatrala "boljom", što god to značilo). Imali su jednosmjensku nastavu, pa su bili popularni i kod učenika sportaša i glazbenika.
Zgrada te škole je u obnovi i trenutno ne izgleda kao da će brzo biti gotovatako da nastavu održavaju u prostorima Tehničke škole u Palmotićevoj. Ne znam za kad je planiran završetak obnove i useljenje. Privremena dislociranost škole vjerojatan je razlog zašto je interes za nju prošle godine bio slabiji nego ranijih godina.
XI je smanjila za 3 boda prag, s 75 na 72. Nisu popuniti prošle godine 30% mjesta. Ne mislim da je do obnove škole nego realno ta škola je posve nevidljiva i nepoznata svima osim onima koji žive blizu ili im je najbliža ako idu s JZ zagreba.
S druge strane IX je imala prag 72 i popunila se bez problema.
Posljednje uređivanje od sillyme : 29.06.2024. at 10:39
Navodno se predviđa povratak u XI do nove godine
Meni se čini da to ludilo sa ZG gimnazijama ipak pomalo popušta (ostat će bitka za PM smjerove jer ih očito nema dovoljno, a mnogi drukaju za stem).
Pa neki dan sam pročitala da preko 80% djece upiše školu koja im je prvi izbor.
(Onda se pitam o čemu mi ovdje tipkamo već 10 godina)
Posljednje uređivanje od Mima : 29.06.2024. at 10:50
A mislim da djeca ipak prilagode želje mogućnostima. I moj se već prilagodio jer smo pričali što je realno s obzirom na ocjene a i na program.
Posljednje uređivanje od sillyme : 29.06.2024. at 10:57
Ima li netko iskustva sa gimnazijom u Jastrebarskom?
za XI sam čitala da profesori stišću klince i da ih ima baš zafrknutih, nemaju neki pristup učenicima... e pa to više nije na cijeni
ovi ambiciozniji idu mahom u MIOC ili Prelog... ostatak još malo po PM...
zašto je zadnjih godina sve popularnija X? nisu im baš neki bajni uspjesi na maturi, pogotovo tko ide u opću? - ja bih rekla zato što je na glasu kao ok po disciplini i zahtjevnosti
Kakve veze ima i da je u drugom gradu?prvi izbor je uvijek onaj kojeg je neko stavio na vrh ljestvice
upravo, moj prošle godine nije prijavio nijednu pm gimnaziju jer nije imao bodove za prag, a to bi mu, da je imao malko bolje ocjene, bio možda prvi izbor
upisao tehničar za računalstvo jer nije htio u opću (e tu je imao bodove), i kaj je on sad upisao prvi izbor?!? to je bio njegov izbor koji je uopće mogao prijaviti
e da, pm gimnazije - prošle godine je jako malo bodova trebalo u V. Gorici, kome je blizu nek pogleda
Posljednje uređivanje od Willow : 29.06.2024. at 18:47
Svako dijete sudionik državnog natjecanja dobiva dodatan bod, neovisno o plasmanu na natjecanju.
"Četrdeset i neko" mjesto bi moglo biti natjecanje iz fizike jer ih se na to državno poziva veći broj obzirom se natjecanje održava samo u 8.razredu.
Bez dileme, iza svakog tog dodatnog boda s državnog natjecanja, čak i eto četrdeset+ mjesta, stoji puno znanja, velik trud, zalaganje i rad.
Ovo je treća godina da nema dodatnih bodova koje navodiš. Ostali su samo za romsku nac.manjinu i čini mi se djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi, a ostala djeca iz tih kategorija koja su ranije dobivala extra bod sada imaju samo pravo prednosti (dakle ako dijele zadnje mjesto s nekim tko nema "prednost")
Svjesna sam da na naslovnoj stranici pise roditelji u akciji,al’ evo ja sam se prijavila samo da se razbrbljam o ovoj temi.Ako s petnaest godina mogu raditi,onda valjda mogu komentirati na ovu temu.
Evo ja sam sad osmas kao i moji frendovi,pardon,prijatelji te ako zelite informacije iz prve ruke,slobodno mi se javite,pogotovo iduce godine kad cu biti drugi srednje te cu znati profesore,proces upisa i raznorazne stvari,kao i traceve iz drugih srednjih skola.(Moji najbolji prijatelji ce ici u MIOC i Prelog,tak da konkretno te skole)
I znam da su vasa angaziranost i savjeti sjajni,ALI ZABOGA,nemojte stvarati preveliki pritisak na vasu djecu.Tko zna kako se ovi stvorovi moje dobi oko toga osjecaju.(Znam jednu curu i jednog decka koji su se ozlijedivali zbog losih ocjena,a s druge strane,znam ljude koje,da se pristojno izrazim,nije uopce briga).Samo nas nemojte daviti previse.
I Willow,ne znam za druge gimnazije,ali ja umirem za sesnaestu gimnaziju,meni je ona prvi izbor (oba programa,pa u koji upadnem).Dvojezicni program ima samo 26 mjesta i taj dvadeset sesti ima 74.15 bodova (zasad)
P.S. E jedno pitanje,ako mozda znate,zasto je tolika navala na drugu gimnaziju?Imam vise od 78 bodova,i ja sam onak 130 od 156.
Kada se bodovi s prijemnog vide u sustavu?
koliko se sjećam nekih 2 dana nakon prijemnog
Možda se već pisalo, ali zna li netko o čemu ovise razlike u cijeni dvojezičnog programa:
X. 600eura
Prelog 550 eura
XVI. 400 eura
IV. 120 eura
XII. ništa
Pitam jer za IV.treba poslat prijavu za ispit do sutra.
Opravdava li visoka cijena kvalitetu?
Iako je najveća dvojba X.-XVI., zbog lokacije
konkurencija
ne znam o čemu ovise
u 4. je svojedobno za franc. razred, dio troškova preuzimalo franc. veleposlanstvo
možda ovisi o broju predmeta koji su na stranom jeziku i koliko nastavnika mora dobiti dodatak
cure, kako stoje klinci? jel navala
ja čula da se gornjogradska popunila brzinom munje... svake godine neka druga priča, prošle godine im je ostalo mjesta za drugi rok
tko bi znao kako odjednom neka škola postane in a druga out?!?