Ne pitam za svoju, ali kaj se događa sa 16. da je prošle godine upisivala 130 djece, a ove godine 86. Od kud tolika razlika? Od frendice maloj je prvi izbor i rčunali smo s bodovima da će biti sigurno oko sredine, čak prva trećina kad ono sad je u zadnjoj trećini i idem gledati kaj je kad ono ogromna razlika u upisnoj kvoti.
očito upisuju jedan manje razred, možda su tako tražili?
mojoj je XVI bila na listi (pa ju makla jer nema šanse upast), imaju i puno upisanih već na predupisu, očito je baš navala ove godine na XVI
U XVI je 130 ukupno s dvojezičnim smjerom. Očito su tamo morali upisati više djece.
sad sam ja išla gledati odluke, fakat je ove godine 1 razred manje, prošle godine su upisivali 130 u jezičnu i 26 u dvojezični razred a ove godine samo 104 u jezičnu
to objašnjava i navalu
Sigurno razred manje. Vidim samo dvojezičnu listu prima 23 prijavljeno je oko 40, zadnji koji upada 77, 50 bodova. Ovu drugu listu ne vidim jer kćeri nije opcija. Ali zapravo je sve to dosta okvirno jer npr. da moja ne upadne u željeni izbor, vjerojatno bi 16. stavila na drugo mjesto i automatski za jedno mjesto pomakla listu na dolje jer ima 80 bodova.
A ja vidim jezičnu listu.
Prijavljenih 142, primaju 86, zadnji koji upada 74,8
Čini se da je u većini općih i matematičkih gimnazija povećan broj upisnih mjesta s prošlogodišnjih 26 na 28 po razredu. Koliko se sjećam, prošle se godine najavljivalo povećanje. Očito je sada u i provedeno. U gimnaziji jedne od mojih kćeri ove godine upisuju razred više nego prije godinu dana. Ne znam pozadinu odluke, osim podatka da je i u generaciji maturanata razred više u odnosu na ostale generacije u toj školi. Možda se samo radi o kapacitetu zgrade?
Kad se tome doda da je ove godine broj osmaša manji, nadam se da će to u konačnici rezultirati ležernijim, manje stresnim upisima, barem za dio učenika.
I. pm smjer ove godine upisuje razred manje, tj. samo jedan razred.
Ne znam koji je tome razlog.
Posljednje uređivanje od buba klara : 26.06.2025. at 18:05
na odluci o upisu za 2025/2026 https://narodne-novine.nn.hr/clanci/...5_83_1107.html
tih 86 ti je umanjeno za djecu s predupisa (puno ih je na listi) + eventualne ponavljače...
Na e upisima u školama i programima piše broj upisanih mjesta za jezičnu xvi 104 i 26 za engleze. Hot-tur je ujutro povećala kvotu s 80 na 104. Prije dvije godine xii je isto (mislim zadnji dan upisa) povećala kvotu za 1 razred.
Posljednje uređivanje od LolaMo : 26.06.2025. at 18:25
ako su upisana djeca s teškoćama, automatski se smanjuje još broj mjesta, npr. u razredu u kojem je 3 djece s teškoćama, može biti najviše ukupno 20 učenika... (tako nekako, nek me netko ispravi ako pišem krivo)... zato se smanjila još kvota
Posljednje uređivanje od Willow : 26.06.2025. at 18:30
A možda ih se samo 86 prijavilo?
Što se jezika tiče u jednoj školi koju je klinac zabilježio je smo engleski ponuđen
U drugoj školi je ponuđen i engleski i njemački
Posljednje uređivanje od jelena.O : 27.06.2025. at 05:32
Na Carnetovoj stranici piše da se ne mora izabrati alternativa...
btw. neke ZG gimnazije imaju samo početni njemački kao drugi strani jezik, bezveze... većina djece uče neki drugi strani jezik kao izborni a onda u srednjoj nema napredne opcije već ispočetka...
moja će vjerojatno u jezičnu ali za ostale u općoj npr. je glupo da ne nastave s učenjem u srednjoj kad su ga učili 5 g. u osnovnoj
Mi smo na samim upisima izmijenili 2. jezik i alternativu. Ako treba druga opcija na upisima će ti reći. Možeš nazvati i pitati kada budeš znala u koju će školu jer sve škole imaju informacije oko upisa. To ti je zgodno jer ti nekad znaju preporučiti neki jezik ili izborni predmet ☺️.
pa valjda se samostalno bira drugi jezik
zar nema opcije izbora na prijavama? ne sjećam se detalja, ali ja sigurno nisam dozvolila da mi dijete u jezičnoj dobije jezik onako lutrijski, tako da je morala biti neka opcija (ili prilikom prijave, ili prilikom upisa)
Pa da, samostalno klikaš opciju jezika ali i alternative. Ali ako ne staviš alternativu škola te može samostalno rasporediti. Kod sina su prilikom upisa baš tražili da se izabere i alternativa.
U X i Lucijanki obavezni jezik je engleski i isti je program bez obzira jel si ga učio 5 ili 8 godina
U istim školama postoji i mogućnost dodatnog jezika njemačkog jel si ga učio 5 ili 8 godina, definitivno napredniji.kolko se sjećam i u 5. je isto kaj se tiče rasporeda jezika
Oni koji uče 3 ili više godine idu u nastavljače bez obzira jesu li ga imali kao 1. Ili 2. jezik u OŠ. Za 1. Jezik imaju testiranje ako si ga učio manje od 5 godina. Nema razlike u programu 2. jezika ako si ga učio 3, 5 ili 8 godina. Oni koji nisu učili u školi ili su ga učili do 2 godine idu u početnike. Moj je u OŠ išao na njem 4.-6.r. I nisu mu dozvolili da upiše njem poč.
Posljednje uređivanje od tocekica : 28.06.2025. at 11:34
Kako ste ?
Ja kao razrednica se živciram na veliko .
Evo, završio je prijemni za opću. Moja osmašica zvuči zadovoljno. Jel zna netko, kad cca dođu rezultati, i gdje? Konkretno za tituš me zanima...
Poslano sa mog LLY-NX1 koristeći Tapatalk
Još se čeka upis u sistem. Mene zanima koliko se te ljestvice pomiču. Ako si danas na kraju dana 100/130. Jel to ok, ili se nakon prijemnih PM i Prelog očekuju još veći pomaci?
pa kad su ove godine prijemni za pm gmnazije? pitam jer me to čeka dogodine
Mislila sma da je to već prošlo.
u jezičnima zasad nema prevelike gužve, jedino na engleski dvojezični
u XII samo par prijava, i ima još nepopunjenih mjesta na p-m smjeru ako nekog zanima
Kopanje po e rudniku napravi svoje
XVI gimnazija dvojezični je lani po ocjenama na maturi bio u košu s PM smjerovima i gimnazijama.
Hrvatski i engleski rasturaju već par godina za redom, kao i matematiku B razinu.
Moja mala je tamo na listi i ima ih 48 za sad. Zadnji trenutno ima 77.50 boda. Prelit će se iz X i IV kad napišu prijemni. Pretpostavljam da svi koji žele dvojezični imaju sve škole te na popisu.
U II se već povećao broj prijava i krenuli su zadnji ispadat…
idem se ja ponovno upisati u 1. srednje
https://www.facebook.com/photo?fbid=...01400534289454
gimnazija u Bolu nudi smještaj, hranu i 2000 EUR da postanete njihovi učenici![]()
cure, a baš je dobra ponuda
pozdravljam napore općine da se škola održi
inače ove godine u ZG konačno i ovi sa 70-72 boda imaju šanse upisati gimnaziju...
Ja ipak mislim da će danas liste dobrano presložiti... Nevjerovatno mi je da se za sad u II. Upada sa 74 boda. To nije realno
Pozdrav žene, evo dijete "upada" u X gimnaziju opći i prirodoslovno matematički na engleskom. Ima li netko sa recentnijim iskustvom u oba smjera ? Dvoje starijih je završilo MIOC pa nemam iskustva sa drugim gimnazijama. On bi opći smjer, no dodatni strani jezik plus likovni i glazbeni nauštrb manje matematike meni se čini manje korisnim za DM
I? Kako je prošlo? Jesu li se smanjili pragovi u odnosu na prošlu godinu?