Stranica 273 od 273 PrviPrvi ... 173223263271272273
Pokazuje rezultate 13,601 do 13,615 od 13615

Tema: Gimnazije i srednje škole

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Citiraj jelena.O prvotno napisa Vidi poruku
    e grešiš Lili, klinci jedva čekaju kaj bude , guraju se i za podjelu zadataka , kao i za degustacije!
    Ma daj molim te.

Meni je dosta frendica reklo da je ta praksa prestala u srednjim školama njihove djece, zaista se nadam da će i kod nas.

Brate mili kad nam se nešto fino sprema i kuha radimo to u miru Božjem vikendom kad imamo vremena, a ne radnim danom kad jedva stignemo vidjet jedni druge krenuvši od kontra smjena djece do treninga i ostalog. Pa kad na to nadodaš transpot takve tekuće hrane do gimnazije tramvajem sat vremena, ma no way....

Lijepo mirno bez stresa vikendom udri miško i kuhajmo malo drugačija jela, nešto slasno za nepce.
    Posljednje uređivanje od Lili75 : 17.10.2023. at 12:58

Cathy avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Citiraj kudri prvotno napisa Vidi poruku
    S obzirom da je ova tema jako aktivna, da probam ovdje - jeste li prolazili prof.orijentaciju s djetetom? Ako da, kod koga i jeste li bili zadovoljni?
    Pitam za Zagreb. Znam samo za prof. Sever, ali kod nje nema termina.

Kćer je 8. razred.
    Hvala.
    Imaš pp.

Vrci avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2012

Početno

Nešto se pričalo u društvu o upisima (frend ima kćer s disleksijom, diskalkulijom i jos nekim zdravstvenim problemima), pa me zanima...
    Djeca koja imaju pravo na predupise, kako to ide?
    Ima određeni broj mjesta po školama (ajmo reći 4), oni se prijave i tih 4 s najviše bodova upada?

Koje teškoće priznaju za to? Koliko bude prijavljene djece i jel se teško upadne u željen izbor?

Osoblje foruma čokolada avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

Tako je. Bore se međusobno za tih par mjesta. Tko ima više bodova, upada.
    Nema specifičnih teškoća, nego u isti bubanj ulaze svi s Rješenjem. Iz iskustava mnogih koji su kandidirali s NEVELIKIM bodovima, jako je teško upasti bilo gdje. S druge strane, ako ideš na redovne upise i zanemariš predupise, škole negoduju jer tako i "ne znajući" prime učenike s Rješenjem pa se dogodi da u istom razredu bude njih puno više nego što bi ih smjelo biti.
    Mudro je na predupisima odabrati one škole za koje bi po bodovima skoro prošla i na redovnim upisima.
    Učenici sa zdravstvenim poteškoćama u dodatnom su problemu jer svaka strukovna, osobito obrtnička škola ima hrpu ograničenja, tj. kontraindikacija.

Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

Na predupisima je jako važno navesti samo one škole koje su zaista željene jer ako ne upadne u 1. izbor, automatski je stavljaju 2. (3., 4....) izbor i onda više nema mogućnosti da ode na redovne upise.

Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

Ako ima dovoljno bodova i za redovni upis u neku školu (to provjeravaš na prošlogodišnjoj listi bodova), onda neka na predupisima stavi samo tu jednu školu. Važno je znati da se na popis škola kod predupisa smije staviti i samo jedna škola (ma što ti drugačije tvrdili!). To ti osigurava mogućnost odlaska na redovne upise ako dijete ne upadne na predupisima.
    .Jako je loše za sve (i za školu i za učenika) otići na redovne upise u zahtjevniju školu ako je učenik u OŠ iz više predmeta imao PP (prilagođeni program) i relativno dobre ocjene jer se na taj način zavarava sustav i dijete dolazi u njemu neodgovarajuću, pretešku školu.
    Posljednje uređivanje od čokolada : 19.10.2023. at 01:06

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj Vrci prvotno napisa Vidi poruku
    Nešto se pričalo u društvu o upisima (frend ima kćer s disleksijom, diskalkulijom i jos nekim zdravstvenim problemima), pa me zanima...
    Ima određeni broj mjesta po školama (ajmo reći 4), oni se prijave i tih 4 s najviše bodova upada?

Koje teškoće priznaju za to? Koliko bude prijavljene djece i jel se teško upadne u željen izbor?
    Predupisi su gubitak vremena. Iz mog iskustva teze je upisati na predupisima nego redovito. Jedino na sto moras obracati paznju je da dijete ima dovoljno bodova za skolu koju zeli po proslogodisnjim tablicama.

Vrci avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2012

Početno

Znači jel i disleksija može biti razlog za predupise?

Ako svi mogu, onda nije ni čudo da pred kraj osnovne svi po malo vade razna rješenja

Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

Temeljem dis-teškoća dobije se Rješenje od posebnom obliku školovanja (IP ili PP, ovisno o težini problema). Disleksija nije nimalo bezazlena i često zna biti u paketu s drugim teškoćama.

Willow avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

treba voditi računa o tome da i na predupisima vrijede bodovni pragovi

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj Vrci prvotno napisa Vidi poruku

Ako dijete ima IP ili PP, automatski u osmom razredu ide na profesionalnu orijentaciju u HZZ i onda se može preko Gradskog ureda pokrenuti taj postupak. Ne mora se, ali može. Dijete se uvijek može upisati na redovan način, ali ako ima uvjete, može se upisati putem predupisa. Ne bih sad u detalje, jer moje iskustvo je staro više godina pa se možda nešto promijenilo. Kako god, ne može se rješenje ishoditi u osmom razredu, kad se vidi da ocjene nisu sjajne. Postoji neki rok (je li 12 ili 24 mjeseca - ne znam) koliko minimalno ranije treba ishoditi rješenje. Ima onaj Pravilnik o školovanju učenika s teškoćama, potražit ću ako bude trebalo. Osim toga, na portalu upisi.hr obično budu svi podaci i rokovi, a to podrazumijeva i upise preko Gradskog ureda.

Dakle, takvo dijete se upisuje temeljem rješenja MZOŠ o posebnom obliku školovanja. Ne natječe se na temelju ocjena, ali ograničavajući faktor su kvote u školi (to su ova upisna mjesta koja spominješ, rezervirana za djecu s posebnim oblikom školovanja). Iz glave - trebalo je dostaviti rješenje o posebnom obliku školovanja i mišljenje Hrvatskog zavoda za zapošljavanje gdje se navode preporučeni smjerovi (ne definiraju konkretne škole, nego tri odgovarajuća programa, a školu birate sami...) HZZ ne provodi samo profesionalnu orijentaciju, nego i liječnik medicine rada daje svoje mišljenje, npr. za djecu s alergijama i kroničnim bolestima.

Upadanje u željeni izbor mojim sinovima nije bio nikakav problem. Prije odluke o izboru škole ja sam na noge otišla upisnom koordinatoru u odabranu školu i pitala kako to ide i što sve treba, pa sam dobila upute. Oni ti kažu kolike su kvote. Ako imaju mjesta za 3 učenika, birat će one s najboljim ocjenama, tako da te upis putem Gradskog ureda ne amnestira od truda za dobre ocjene.

Moj mlađi je odabrao tehničku školu jer se nije htio zezati s gimnazijskim predmetima, nego ga je zanimala matematika i informatika, a ne povijest i biologija. To je vjerojatno rekao psihologici u HZZ-u, jer je od nje dobio upravo takvo mišljenje.

Inače, individualizirani pristup u nastavi priznaje se i u srednjoj školi i na većini fakulteta. Moj stariji je sad 4. godina FER-a i po potrebi i dalje koristi pravo na produljeno vrijeme pri pismenim ispitima.

Ozujak avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Djece s teškoćama u razredu ima onoliko koliko je velik razred, a max 3.
    Drugim riječima, većina sš prima po razredu 3 TURa, ali je uvjet prag (odnosno minimalan broj bodova) kojeg mora dijete s teškoćom imati za pojedinu školu.

I kako su cure napisale, zna se često desiti da je na predupisima teže upasti nego na redovinim upisima, jer se prijave 3. za 1 razred s boljim bodovima (ne biste vjerovali, ali ima puno TURovaca s 80 bodova!).
    Još jedan mius za predupise je da se ne mogu mijenjati škole/smjerovi u vrijeme upisa (!). Željena lista se napravi prije kraja godine (kad još ocjene nisu zaključene) i ne može se mijenjati ni škola ni redosljed, kako je slučaj s redovnim upisima.

Iz HZZa psihologica odradi testiranje i razgovor te da preporuku. Prije pisane, pečatirane,.. preporuke, nazove roditelje i kaže što će staviti. Ono što ona napiše (te smjerove) na preporuci dijete može prijaviti na predupisima. Niti jedan drugi smjer - samo one koje je ona navela.

...eto, friška iskustva s ovogodišnjih upisa djeteta s TUR.

Početno

Pozdrav!
    Ne znam dal sam u pravom podforumu ili ne,ali trebam pomoć u odabiru srednje škole.Htijela bi upisati nešto vezano uz pravo pa me zanima koja bi škola bila najbolja podloga za studiranje prava ili iskustva iz pojedinih škola.Dvoumim se između opće gimnazije,upravne škole i ekonomske.Ne znam bili baš u ekonomsku jer mi se ne ćini neka podloga za pravo.Zanima me i kakve bi trebale biti ocijene,pojedini predmeti,volja za učenjem,osobine,sposobnosti...Onako sam dosta otvorena osoba i mogu funkcionirati u skupini i timu s drugim ljudima.Volim zagonetke i većinom ih mogu riješiti,tj. čula sam da za pravo trebaš moći iz velikog problema napravit manji koji se može riješiti.S komunikacijom sam uredu,ali može bolje.Volim čitat i pisat neke sastave i slićno.Hrvatski mi je 5,geografija 5/4 a isto tako i Tehnički.Čujem da su to neki predmeti važni za uspis.Učenik sam za 5/4.Od 5 do 7 sam prošla sa 5,7 sa 4 a osmi još pohađam.Eto ako može kakva pomoć,značilo bi.Hvala unaprijed!

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

https://smotra.unizg.hr/

Sajam sveučilišta

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Pomoć_srednja skola prvotno napisa Vidi poruku
    Pozdrav!
    Ne znam dal sam u pravom podforumu ili ne,ali trebam pomoć u odabiru srednje škole.Htijela bi upisati nešto vezano uz pravo pa me zanima koja bi škola bila najbolja podloga za studiranje prava ili iskustva iz pojedinih škola.Dvoumim se između opće gimnazije,upravne škole i ekonomske.Ne znam bili baš u ekonomsku jer mi se ne ćini neka podloga za pravo.Zanima me i kakve bi trebale biti ocijene,pojedini predmeti,volja za učenjem,osobine,sposobnosti...Onako sam dosta otvorena osoba i mogu funkcionirati u skupini i timu s drugim ljudima.Volim zagonetke i većinom ih mogu riješiti,tj. čula sam da za pravo trebaš moći iz velikog problema napravit manji koji se može riješiti.S komunikacijom sam uredu,ali može bolje.Volim čitat i pisat neke sastave i slićno.Hrvatski mi je 5,geografija 5/4 a isto tako i Tehnički.Čujem da su to neki predmeti važni za uspis.Učenik sam za 5/4.Od 5 do 7 sam prošla sa 5,7 sa 4 a osmi još pohađam.Eto ako može kakva pomoć,značilo bi.Hvala unaprijed!

Pogledaj gimnazije koje su ti u blizini. Gimnazije će ti dati najšire znanje. Ali ni upravna ni ekonomske nisu loše.
    Probaj izračunati broj bodova te vidjeti koje škole bi po prošlogodišnjim upisima odgovarale tvom bodovnom pragu.
    U svibnju su obično otovreni dani škola pa suzi izbor i pogledaj što nude.

Koju god školu izabereš, uz trud i rad, moći ćeš upisati bilo koji fakultet.

Neki od uvjeta za izbor škole su program koji nudi (imaš na web stranicama škole programe, broj sati i predmete); uvjet može biti i koliko je vremenski udaljena škola od kuće i kako je prometno povezana (to je bitno jer u većim gradovima je veliko prometno opterećenje, a ako se putuje iz manjeg mjesta u veći grad također treba gledati red vožnje javnog prijevoza). Pogledaj također koje izvannatsvane aktivnosti se nude. Primjerice debatni klub je zgodan za one koji žele jednog dana se baviti pravom.

Sretno!
    Posljednje uređivanje od Vrijeska : 13.11.2023. at 00:13

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •