Pokazuje rezultate 1 do 28 od 28

Tema: pomoć -priroda 6 razred

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
    Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno pomoć -priroda 6 razred

dijete nije bilo u skoli, a mora predati radnu...i sad ima par pitanja na koje mi knjiga niti guglanje ne pomazu.

1. ZASTO JE GRDELIN UGROZENA PTICJA VRSTA?
    (ima li neka fora ili klasika sa stanistem i hranom? mozda ga ljudi love zbog lijepog pjevanja pa stavljaju u kavez...nemam pojma)
    2. Gdje se na Jadranu moze naci mediteranski tip prasume?

Cathy avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Citiraj sirius prvotno napisa Vidi poruku
    dijete nije bilo u skoli, a mora predati radnu...i sad ima par pitanja na koje mi knjiga niti guglanje ne pomazu.

1. ZASTO JE GRDELIN UGROZENA PTICJA VRSTA?
    (ima li neka fora ili klasika sa stanistem i hranom? mozda ga ljudi love zbog lijepog pjevanja pa stavljaju u kavez...nemam pojma)
    2. Gdje se na Jadranu moze naci mediteranski tip prasume?
    A koji udžbenik i strana?

AnneMary avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

Koliko ja znam zbog kaveza i lijepog pjevanja, definitivno!

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj Cathy prvotno napisa Vidi poruku
    A koji udžbenik i strana?
    profil cc 53 strana. Ali nema nista o tome, a u radnoj su pitanja.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

za grdeline ne znam, a prašume mi vuku na mljet, al s naglaskom na "vuku" jer pojma nemam :D

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

veli klinac da je prašuma na Kvarneru, a guglajući dobim Plitvice http://www.idemvan.hr/mjesto/plitvic...lni-park/2405/

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj jelena.O prvotno napisa Vidi poruku
    veli klinac da je prašuma na Kvarneru, a guglajući dobim Plitvice http://www.idemvan.hr/mjesto/plitvic...lni-park/2405/

mediteranski tip.
    a pise u poglavlju o vazdazelenim sumama, tako da su tesko plitvice.

Cathy avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

http://www.vusz.hr/Cms_Data/Contents...jahrvatske.pdf
    Nemam vremena čitati, možda piše ovdje.

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Mediteranska prašuma je kod mjesta Soline u Istri http://www.kamenjak.hr/hr/druga-zast...k-suma-soline/

ps predivna je
    Posljednje uređivanje od Beti3 : 04.12.2014. at 18:54

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Citiraj Beti3 prvotno napisa Vidi poruku
    Mediteranska prašuma je kod mjesta Soline u Istri http://www.kamenjak.hr/hr/druga-zast...k-suma-soline/

ps predivna je
    ja u tekstu nisam vidla riječ prašuma nego par puta park šuma,čitam li krivo?

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Citiraj jelena.O prvotno napisa Vidi poruku
    ja u tekstu nisam vidla riječ prašuma nego par puta park šuma,čitam li krivo?
    Park šumom Soline upravlja i skrbi Javna ustanova Kamenjak. 2011. godine uz financijsku pripomoć Ministarstva kulture, a povodom ostvarivanja projekta ˝Park šuma Soline – Mediteranska prašuma˝,

To je kopirano iz teksta Ne znam kako ti to nisi vidjela.

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Evo što kažu u društvu za zaštitu ptica, možda vam poogne.

Ljubitelji i zaštitnici ptičica kojih je sve manje i manje najviše zbog ljudske gluposti i pogubnog utjecaja na prirodni sklad: upotrebe pesticida i insekticida, narušavanja ekosustava intervencijama na staništima ptica i još zbog mnogo čega. Ptice jednostavno nemaju dovoljno hrane, kažu. Dakle ptice umiru gladujući, prije nego li pjevajući, kako sugerira naslov jedne

- Na kraju, ja bi predložio našim članovima da hranu ostavljamo pticama što dulje, do svibnja mjeseca. Samo da nam ptice ostanu tu, da se priviknu i da se počnu razmnožavati, tu kod nas. Evo još nešto: u zadnjih deset godina više nema grdelina na Jadriji. A prije dvadeset, trideset godina to je bila divota. To je bila divota: bilo je toliko ptica: nema vrste koje nije bilo. A mi smo uživali. I vi ste uživali. Mislim da je nestanak naših grdelina na Jadriji jednim dijelom vezan i uz vrane. Nije njemu veliki neprijatelj ni sokol ni jastreb. Vi ste svjedoci da se na tisuće vrana pojavilo. A vrana je opasna za ptice pjevice. Ona obilazi gnijezda i pojede male ptiće. Isto pojede i jaja Tako jednom u čitavo ljeto možemo čuti i vidjeti da neki grdelin doluta i zapjeva. Zato bi zamolio naše sugrađane: ove kućice nisu skupe. To sad možemo kupiti i u ovim velikim dućanima. Onaj tko im vrt neka je stavi na stablo. Ioni koji su u zgradama neka ih stave na neko stablo u blizini. Imat ćemo tu onda kućice, pa ćemo imati ptice. I čut ćemo njihovu pjesmu… –

Osoblje foruma mamma san avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Beti3 prvotno napisa Vidi poruku
    Evo što kažu u društvu za zaštitu ptica, možda vam poogne.

Ljubitelji i zaštitnici ptičica kojih je sve manje i manje najviše zbog ljudske gluposti i pogubnog utjecaja na prirodni sklad: upotrebe pesticida i insekticida, narušavanja ekosustava intervencijama na staništima ptica i još zbog mnogo čega. Ptice jednostavno nemaju dovoljno hrane, kažu. Dakle ptice umiru gladujući, prije nego li pjevajući, kako sugerira naslov jedne

- Na kraju, ja bi predložio našim članovima da hranu ostavljamo pticama što dulje, do svibnja mjeseca. Samo da nam ptice ostanu tu, da se priviknu i da se počnu razmnožavati, tu kod nas. Evo još nešto: u zadnjih deset godina više nema grdelina na Jadriji. A prije dvadeset, trideset godina to je bila divota. To je bila divota: bilo je toliko ptica: nema vrste koje nije bilo. A mi smo uživali. I vi ste uživali. Mislim da je nestanak naših grdelina na Jadriji jednim dijelom vezan i uz vrane. Nije njemu veliki neprijatelj ni sokol ni jastreb. Vi ste svjedoci da se na tisuće vrana pojavilo. A vrana je opasna za ptice pjevice. Ona obilazi gnijezda i pojede male ptiće. Isto pojede i jaja Tako jednom u čitavo ljeto možemo čuti i vidjeti da neki grdelin doluta i zapjeva. Zato bi zamolio naše sugrađane: ove kućice nisu skupe. To sad možemo kupiti i u ovim velikim dućanima. Onaj tko im vrt neka je stavi na stablo. Ioni koji su u zgradama neka ih stave na neko stablo u blizini. Imat ćemo tu onda kućice, pa ćemo imati ptice. I čut ćemo njihovu pjesmu… –

promjene u okolišu koje utječu na pojavu drugih vrsta ptica poput vrana i galeba koji se zbog lake dostupnosti hrane naseljavaju na područjima gdje su prije obitavali grdelini.
    evo ti jedan članak http://www.slobodnadalmacija.hr/Spli...5/Default.aspx

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Hvala.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Jos samo nesto... ako bi netko ljubazno znao koji je postotak zasticenih vodozmaca i gmazova u Hrvatskoj bila bih zahvalna. Nailazim samo na podatak od 56 komada , ali ne i postotak. :D
    sto je dobra ova priroda u sestom!

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Svi gmazovi i vodozemci su zaštićeni zakonom, a 13% je jako ugroženo. http://www.dzzp.hr/publikacije/crven...atske-393.html

http://www.vusz.hr/Cms_Data/Contents...iteprirode.pdf

Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Ja sam samo došla napisati da sam šokirana ovim pitanjima. Da postotak zaštićenih gmazova u Hrvatskoj

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj rehab prvotno napisa Vidi poruku
    Ja sam samo došla napisati da sam šokirana ovim pitanjima. Da postotak zaštićenih gmazova u Hrvatskoj
    Nije to nista. Nasla jos koje zanimljivije ( ali o njima u udzbeniku pise pa nisam pitala).

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

fakat
    koma

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Ajme pitanja X

Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Imam i ja jedno pitanje:
    koliki postotak stanovništva je potreban da riješi dva zadatka iz PiD za 6. razred osnovne škole?
    Možda mi tko iz Ministarstva obrazovanja zna odgovoriti?

Osoblje foruma čokolada avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

Trebala sam mlađa imat' djecu...godine me sustižu, hoću li ja to moć' ?

Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

kaže moja curka: "Ma nek' nažvrlja nešto, k'o da oni to čitaju!?"
    A što da joj ja na to kažem uz ovakva pitanja?

btw, ona je napisala za grdelina zbog pjevanja iako uz prvi njen komentar nisam sigurna koliko je to relevantno

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj MikiMama prvotno napisa Vidi poruku
    kaže moja curka: "Ma nek' nažvrlja nešto, k'o da oni to čitaju!?"
    A što da joj ja na to kažem uz ovakva pitanja?

btw, ona je napisala za grdelina zbog pjevanja iako uz prvi njen komentar nisam sigurna koliko je to relevantno
    Malo sutra. Profa iz prirode cita odgovore i daje dvije ocjene iz radne. Ne cita vjerojatno sve, ali nisam jos skuzila sistem koje tocno cita, pa od nazvrljanja -nista.

Angie75 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

U Hrvatskoj znam za 2 prašume - jedna je Prašnik u blizini Nove Gradiške i dosta je nepoznata jer je još minirana (upravo je razminiravaju), no to je hrastova prašuma pa nema veze s Mediteranom.
    Druga je Štirovača na Velebitu, prašuma bukve i jele, predivna je, bila sam više puta, doista izaziva strahopoštovanje.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Citiraj Angie75 prvotno napisa Vidi poruku
    Druga je Štirovača na Velebitu, prašuma bukve i jele, predivna je, bila sam više puta, doista izaziva strahopoštovanje.
    Štirovača je zaista fascinantna, ali mislim da to ipak nije odgovor na ovo pitanje, naime, to nije mediteranski tip prašume, ni po čemu. Vjerojatnije je točan odgovor ono što je Beti navela.

I da, dijelim svoje zgražanje nad pitanjima u radnoj bilježnici s tim da se besmislenosti, nedosljednosti i pretjerano cjepidlačenje provlače već od nižih razreda (što trenutno pratim), a vidim, nastavak slijedi, još žešći...

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

sirius, zakasnila sam jer već imaš odgovore, ali evo mog doprinosa - postotka zaštićenih gmazova: http://www.dzzp.hr/dokumenti_upload/...6111407550.pdf

U okviru gradiva prirode (i biologije) djecu uvježbavaju tražiti podatke na internetu, ali kod nas to nije bilo obvezno, nego se klinci jave za projekte o tome.

Dodatak: za brzo ponavljanje gradiva bez knjige ovdje imaš Profilove prezentacije gradiva prirode za 6. razred: http://www.os-svetimartinnamuri.skol...da_esti_razred a to često dobro dođe kad trebaš procijeniti koji odgovor za radnu bilježnicu je pravi (nije to matematika, pa da si sigurna kad je rješenje točno nego ima puno pjesničke slobode).

Sretno!

dunja&vita:-))) avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Suma Dundo na Rabu?

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •