Ako su ovo motivi za korišćenje učenja celih reči, onda ih razumem i slažem se.
Ali po metodi Domana takvo čitanje bi trebalo bebi pokazivati mesecima, negde, ako sam dobro shvatila, od 3-4 meseca života, pa do posle prvog rođendana. Za jedan prelazni oblik čitanja, to je vrlo dugo i to u periodu kada beba stvarno najbrže uči. Meni se zato, čisto laički, čini da od toga može biti štete, jer beba sebi ispunjava memoriju nizom celih reči koje pamti upravo na način na koje se pamte slike, i vežba sebe da i u budućnosti percipira reči tako, kao cele slikice, punih godinu dana svog najranijeg života, kada se zaista uči najbrže i najlakše.
Kasnije mora da samu sebe oduči od posmatranja celih reči i nauči sebe "razbijanju" reči na delove, a ja sam od više stručnjaka čula i na više mesta pročitala da je puno lakše dete naučiti nečemu potpuno novom, nego ga odučiti od nečeg što je već čvrsto urezano u njegovo pamćenje kao obrazac. Zato se meni takva metoda ne sviđa primenjena na taj uzrast i u tako dugom periodu.
Mislim, ako je motiv upoznavanje deteta sa slovima i napisanim rečima, kao što rekoh, nikad nam slova nisu bila dostupnija i bliskija nego sad, svuda oko nas, i bez kartica.