Citiraj pulinka prvotno napisa Vidi poruku
Ne razumem zašto bi detetu slova bila apstraktnija od bilo čega drugog, geometrijskih oblika, recimo? Ili čak i puža, leptira, rode, traktora...ako je gradsko dete u pitanu, mogu proći meseci dok uživo vidi nešto od ovih vrlo konkretnih pojmova
Slova i brojke su simboli i zahtijevaju određeni stupanj apstraktnog mišljenja, za razliku od puža i traktora. Isto kao što su slike puža i traktora simboli, i zahtijevaju veći napor za provariti, nego kada dijete vidi pravog puža i pravi traktor.
Da ne govorim o razumijevanju pročitanog. Radila sam s djetetom koje čita i piše od najranije dobi, ali ima govorno-jezične teškoće i niti sada, kada treba ići u školu, ne razumije apsolutno ništa od onoga što čita i piše.
Ma nije bed, koga veseli, neka uči djecu slovima, brojkama, čitanju, pisanju, računanju... Kad god.
Ali, ako bih se već upustila u tu avanturu, ja bih ipak gledala ima li to nekog smisla.
Ako mi je motiv čisto da mi dijete bude "pametnije" i da se mogu hvalisati kako već sa 3 godine guta knjige, to mi je
Ako želim da dijete stekne vještinu čitanja i da odmalena uđe u prekrasan svijet knjiga (nešto što sam sama imala od najmanje dobi, sve te knjige su mi prekrasne uspomene iz djetinjstva), onda super. Pod uvjetom da to i dijete želi.