ŽITARICE
Istinski čudesne namirnice
U današnje se vrijeme mnoge namirnice nazivaju čudesnim, no cjelovite žitarice to zaista jesu. Najveće promjene u zdravlju, energiji i općenito kvaliteti življenja vidljive su kad ih počnete jesti. Čak ako ih jedete samo jednom na dan, osjetit ćete istinsku revoluciju u svom životu.
Cjelovite žitarice, za razliku od onih prerađenih, imaju odličnu ravnotežu bjelančevina i ugljikohidrata, predstavljaju ujednačen i dugotrajan izvor energije, a bogate su i B vitaminima, vlaknima i balastnim tvarima što je izuzetno važno za probavu.
Volite žitarice, ali znate samo nekoliko recepta s njima? Upoznati ste s raznim vrstama žitarica, ali ne znate kako se kuhaju i koja su njihova svojstva? Želite naučiti pripremati slasna jela od žitarici, malo oživjeti svoju prehranu i pritom poboljšati svoje zdravlje?
Najnovija kuharica koju potpisuje Jadranka Boban Pejić, pionir zdrave prehrane u Hrvatskoj, u ediciji Mirisi i okusi Makronove objašnjava zašto su cjelovite žitarice čudesna namirnica te donosi trideset originalnih i neodoljivih recepta za svaku prigodu.
Autorica Jadranka Boban Pejić prvo je ime prirodne prehrane u Hrvatskoj. Svoj put na područje prirodne prehrane počela je 1985. godine kao studentica defektologije. Nakon završetka studija radila je dvije godine kao znanstveni asistent na Fakultetu za defektologiju u Zagrebu. U isto vrijeme, edukacijom u Kushi institutu u Bostonu, SAD, stekla je zvanje učiteljice makrobiotike.
Zadnjih gotovo dvadeset godina vodila je različite programe edukacije od pojedinaca do šefova kuhinja hotelskih poduzeća. Autorica je brojnih članaka i stalna suradnica nekoliko domaćih časopisa, te televizijskih priloga i emisija. Ravnateljica je Ustanove Makronova u Zagrebu, te autorica i voditeljica programa Škole prirodne kuhinje.
Posebno se bavi izučavanjem vještine pripremanja namirnica prema makrobiotičkim načelima. Dodatna znanja stjecala je na seminarima i radu u restoranima i centrima u Parizu i Švicarskoj. Zajedno sa suprugom održala je brojne tečajeve u svim većim gradovima u Hrvatskoj, kao i u drugim zemljama. U svom radu često povezuje prethodno obrazovanje i znanje o makrobiotici, pogotovo u radu s djecom i edukaciji roditelja. Autorica je i knjige "Prirodno i slatko" te "Prirodno i zdravo za bebe i djecu", a koautorica je knjige: "Hrana za život". U pripremi je njezina kuharica „Žitarice", koja će u sklopu Planetopijine edicije Mirisi i okusi Makronove biti objavljena u svibnju.
Veliki interes pokazuje za područje zdravlja i poboljšanje kvalitete življenja žena te drži brojna predavanja na tu temu. Također je autorica i voditeljica seminara Cjelovito zdravlje žene (Hvar), prvog takvog programa u nas.