Citiraj čokolada prvotno napisa Vidi poruku
Moja ne bi mogla po ovoj Siriusinoj metodi (prvo prve dvije znamenke za stoljeće, pa kasnije pridruživati druge dvije znamenke) jer joj ako joj kažem npr. da "stoljeće" počinje brojem 17, automatski će reći da je to 17. st. Smještanje u stoljeća apsolutno joj je najteži dio prirode (povijesti), skoro u rangu gledanja na sat. Svaki se put mora duboko zamisliti, a šanse da odgovori točno nisu veće od 50%.
Ovo sam ja davno i elegantno riješila sa svojom djecom - trik se zove "stoljeće = prve dvije znamenke plus jedan" dakle sada je 2014. godina, stoljeće je 20+1=21

Stariji je to odmah shvatio, a mlađem je trebalo objašnjavati. Jednostavno kinestetičko objašnjenje - puniš boce vodom ili čime želiš (može pivom ili prošekom, a za moje klince ledenim čajem) a onu koju sada punimo (a nije još napunjena) smatramo onom na kojoj se obavlja radnja (to je u tijeku). Koju bocu sada punimo? Dvadesetprvu!

20 stoljeća je već napunjeno godinama, sad se puni 21. ali još nije napunjeno do kraja. Tek kad se napuni, počinjemo puniti 22.

Nismo pretakali, samo smo tu priču koristili za objašnjavanje. Uspjelo je od prve. Da li je i drugima jasno - nemam pojma. Smisao mnemotehnike je u tome da si svatko SAM nađe svoj najbolji način.

Offt. meni bi oni stihovi bili preteški za pamtiti. Nije to za mene. Ja imam u glavi sliku stranice i godinu (označenu signirom) i to mi je uglavnom bilo dosta, ali to je za vizualce.

Uostalom, nisu mnemotehnike od jučer - to je stara metoda. Nas su isto profesori učili neke primjere tipa "Mala moja dajem ti na znanje, sila masi daje ubrzanje" što je meni apsolutno bezlično i bezveze (više mi znači formula) ali kod mog mlađeg djeteta savršeno pali. Isto iz matematike "kad je pred zagradom više, zagrada se briše - kad je pred zagradom manje, u zagradi se mijenja stanje" - meni glupo i otrcano, mom starijem sinu bezvezarija, ali mlađem savršena i dragocjena pomoć. Nabrajanje suglasnika isto - profesor hrvatskog nas je učio kako da to zapamtimo: "Bičem pucaj dok tjeraš krdo goveda" (ček malo da se sjetim koji su to - neki usneni, ne znam više točno koji).

Moj mlađi sin je od onih kojima bolje ide slušanje. Njegovo pjevanje (odnosno recitiranje) rasporeda sati mi je u početku bilo ali njemu je to zapravo bio način da ga NAPOKON upamti. I uspio je. Moj linearni mozak za to previše ne mari, ali naučila sam prihvaćati ono što si dijete samo nađe, kao i poticati traženje takvih trikova.