Moj stariji danas piše test iz povijesti - prvi svjetski rat. U srednjoj školi se kod njega očekuje da znaš povezati činjenice (uzročno-posljedične veze) i misliti svojom glavom. Mom sinu je povijest bila veliki problem na početku srednje škole, zbog rupa iz osnovne škole (tamo je bilo dovoljno papagajski ponoviti ono što je profesorica napisala na ploču i to je bilo sve, easy petica).
Znam da je u prvom razredu padao jer nije nikad prije vidio povijesni atlas (geografsku komponentu povijesnih zbivanja). Ovaj moj sin pamti godine ok, ali mu je problem što ne umije uvijek odvojiti specifično značenje događaja, tj. razlikovati bitno od nebitnog. Osim toga, čini mi se da nedovoljno pazi na satu, jer ga to baš i ne zanima. Uvijek me ispituje zašto baš to mora učiti, a ja kažem da tak i drugi ljudi misle o matematici i fizici, ako ih zanima studij medicine... Literatura im je gimnazijska i jaaaako opširna, pa se u prva dva razreda znao pomagati bratovim udžbenicima za strukovne škole, hehehe... ali sad dobiva za domaću zadaću pročitati literaturu (kao lektiru) i to je baš odlično, iako se on ne bi složio.