Pokazuje rezultate 1 do 46 od 46

Tema: Zaprška

mayato avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2011

Početno Zaprška

Koliko je ta famozna zprška u principu bitna da bi jelo bilo kompletno?
    Naime, prije trudnoće i nakon poroda nisam nikada stavljala zapršku u jela. I kad smo konačno počeli prihvaćati dohranu, s njenih 14.mjeseci, uvijek sam kuhala bez zaprške. Mislim na variva: poriluk, kelj, mahune, zelje.
    Onda, nekako, kajjaznam, počela sam stavljati zapršku. Na ulju/masti popržim brašno,crv. papriku, dolijem vode ili ovo u čemu se jelo kuhalo, prokuham i ulijem u glavno jelo.
    I ok, da mi neki žmak, gustoću...ali, evo, danas mi se ćeifnulo da skuham kelj bez zaprške. Čista juhica s keljom, krumpirom, mrkvicom i dimljenom kobasicom. I znate kaj, mala mi je pojela pun tanjur bez ijednog prigovora. ( osim kobasice )
    Inače stvarno voli jesti sve, posebno ta variva, ali uvijek nakon 5-6 žlica počne kenjkati da nemre više, da je gotova i tako to.
    A danas, pun tanjur bez grintanja.
    Ok, shvaćam da je kao manje zasitno ako nema zaprške (???), no je li zaista?
    Kako vi s tom zaprškom? Stavljate/ne stavljate?
    Što mislite?

Ivanna avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Ja ne koristim nikad, mislim da je to sve stvar navike na okus hrane.

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

za neka jela koja želim zagustiti
    radim sa zobenim pahuljicama,
    ili izmiksam povrće iz variva/juhe,
    brašno ne koristim

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Rijetko koristim zapršku.

Neizbježna je u slijedećem:
    - prežgana juha (ne može se bez toga napraviti, a moja djeca ju vole, pogotovo kad stavim razmućeno jaje unutra)
    - sarma (ali to kuham jednom ili nijednom godišnje)
    - punjene paprike (ista stvar - rijetko to radim)
    - kisela repa (to mi je stvarno jako vodeno, ali ponekad dodam grah pa ne treba zaprška)

Jela koja nisu gluten-free
    - gulaš i slična jela od junetine (uvjetno - zapravo stavim žlicu krušnih mrvica)
    - špek fileki (isto)
    - ponekad paprikaš, ako mi puhne u glavu (stavim žlicu brašna, ne pržim nego kasnije dodajem samo brašno)

Ponekad stavim zapršku u neka variva ako imam premalo povrća (mahune, kelj, korabica...), ali isto uglavnom koristim zobene pahuljice i slično.

Grah, leća, grašak - može se zgusnuti propasiranim zrnima ako baš treba

Ričet (ječmena kaša) definitivno je dobra za zgušnjavanje raznih jela (recimo, varivo od poriluka je super s tim ili s rižom, bez zaprške)

Mahune - uglavnom stavljam zobene pahuljice, ali ako baš nema, zgusnem nečim drugim, a može i zaprška

Zaključak: zaprška definitivno nije nešto neizbježno.
    Posljednje uređivanje od Peterlin : 07.01.2015. at 14:12

mayato avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2011

Početno

Citiraj Peterlin prvotno napisa Vidi poruku
    Rijetko koristim zapršku.

Neizbježna je u slijedećem:
    - prežgana juha (ne može se bez toga napraviti, a moja djeca ju vole, pogotovo kad stavim razmućeno jaje unutra)
    - sarma (ali to kuham jednom ili nijednom godišnje)
    - punjene paprike (ista stvar - rijetko to radim)
    - kisela repa (to mi je stvarno jako vodeno, ali ponekad dodam grah pa ne treba zaprška)

Jela koja nisu gluten-free
    - gulaš i slična jela od junetine (uvjetno - zapravo stavim žlicu krušnih mrvica)
    - špek fileki (isto)
    - ponekad paprikaš, ako mi puhne u glavu (stavim žlicu brašna, ne pržim nego kasnije dodajem samo brašno)

Ponekad stavim zapršku u neka variva ako imam premalo povrća (mahune, kelj, korabica...), ali isto uglavnom koristim zobene pahuljice i slično.

Grah, leća, grašak - može se zgusnuti propasiranim zrnima ako baš treba

Ričet (ječmena kaša) definitivno je dobra za zgušnjavanje raznih jela (recimo, varivo od poriluka je super s tim ili s rižom, bez zaprške)

Mahune - uglavnom stavljam zobene pahuljice, ali ako baš nema, zgusnem nečim drugim, a može i zaprška

Zaključak: zaprška definitivno nije nešto neizbježno.
    Jednostavno volim tvoju temeljitost.

bodo avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Uglavnom ne.
    Samo za grah,filanu papriku i sarmu.

tangerina avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

moj je dojam da se u dalmatinskoj, bar vlaškoj kuhinji, češće nego zaprškom zgušnjava dobro raskuhanim krumpirom, recimo gore nabrojana variva tipa leća, grašak, slanutak

Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

nikad ne koristim zapršku (pa ni u sarmi), finije mi je bez nje.
    čak MM kaže da mu je moja sarma bolja od mamine, baš zbog toga kaj ja ne stavljam zapršku, a svekrva stavlja.

ako trebam zgusnuti, stavim dosta luka ili malo zgnječim krumpira/povrće/pelati

bucka avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

ja umjesto zaprske znam staviti kuzu
    https://www.biobio.hr/kuzu-proizvod-11919/

Osoblje foruma Bubica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

zapršku ne stavljam nigdje

jel ima taj KUZU neki okus, tj. da li promijeni okus jelu?

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

moja mama je stavljala zapršku u grah, kelj, sarmu
    u grah i kelj bi zdinstala kapule na masti, dodala malo brašna i paradajza i stavila na kraju kuhanja
    ja kuham grah i kelj "obrnuto"
    zdinstam kapulu na masti i na to bacim grah ili kelj i sve dodatke i pred kraj dodam paradajza
    tako mi je bolje jer mi se luk kuha sve vrijeme i raskuha se, i bude lakše probavljiv
    sad je i mama tako prihvatila

tako da zaprška ostaje jedino u sarmi
    a i to je više radi boje nego nekog zgušnjavanja
    jer na lončinu sarme ide malo masti, mala žličica brašna i crvene paprike
    količina brašna zanemariva na tu količinu jela, više je, ponavljam radi boje toća, možda bi se moglo i samo da se pospe crvenom paprikom, ne znam
    ali s obzirom da je stvarno zanemariva količina brašna onda to nisam mijenjala

enela avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Odrasla sam u kraju gdje se bez zaprske ne moze zamisliti jelo. Od trudnoce, zbog mucnina, ne radim zaprsku i moram priznati da mi je sve ukusnije bez zaprske. Ok, pojedem ja kad sveki ili mama naprave grah ili sarmu sa zaprskom.
    Kad ja kuham, ne stavljam zaprsku ni u sarmu ni u filanu papriku.
    Poriluk i mahune zgusnem kiselim vrhnjem, grah kad radim smiksam malo graha ili krumpira, kelj ne zgusnjavam.
    Gulas mi zagusti luk i naribana jabuka.
    Da li je zaprska losa ili nije, nemam pojma. Meni je bez nje bolje i lakse jelo.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

da, nije problem to malo brašna, nego meni taj zafrig smeta želucu, teško mi "padne"

bucka avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

Citiraj Bubica prvotno napisa Vidi poruku
    zapršku ne stavljam nigdje

jel ima taj KUZU neki okus, tj. da li promijeni okus jelu?
    ne

Neli avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

koristim kukuruzni škrob umućen u vodi

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

zapršku nikad i za ništa ne koristim. nije moja mama, a ni moja nona, pa ne koristim ni ja
    sve ovo od peterlin radimo bez zaprške. ok, prežgana juha i je zaprška, al to ne kuhamo.
    al ne koristimo, niti smo ikad koristili ni kukuruzni škrob, ni te kuzu, ni zobene - ništa.
    kuhani krumpir, to da, u neke maneštre.
    stvar navike, ja mislim.
    Posljednje uređivanje od cvijeta73 : 07.01.2015. at 16:12

kikic avatar
    Datum pristupanja
    May 2004

Početno

Ne pravim klasičnu zapršku s masti ili uljem nego razmutim malo brašna (malu žličicu- i manje) i malo slatke cevene paprike u vodi i dodam u variva. Puno laganije od one klasične zaprške

kikic avatar
    Datum pristupanja
    May 2004

Početno

Ne pravim klasičnu zapršku s masti ili uljem nego razmutim malo brašna (malu žličicu- i manje) i malo slatke crvene paprike u vodi i dodam u variva. Puno laganije od one klasične zaprške

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

ne stavljam, moja mama je znala stavljati, kasnije je znala promjeniti za paradajz

ak treba skuham koju mrkvu i nju spasiram

Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Na naribam malo krumpira... ako baš želim nešto zgusnuti... ili ubacim žlicicu prezli.

Prvi put u životu sam napravila laganu zapršku sad na staru godinu za sarmu... i isprva sam žalila jer je totalno počelo drugačije mirisati... kasnije se to izgubilo. Inače, smatram da je to višak i ga ubija osnovni okus jela. Kelj čušpajz je super s naribanim krumpirom i mrkvom...

Osoblje foruma spajalica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

zaprsku stavim jedino u grah kad kuham. u ovoj kuci sad zivim vec 5 godina skuhala ga jednom, a prije toga u stanu s MM sam zivjela od 1996. skuhala ga 2-3 puta.
    kolicinu koju sam nabrojala mislim da moze proci pod ne koristim zaprsku.

grah MM ne smije jesti, a ja ga ne volim

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj cvijeta73 prvotno napisa Vidi poruku
    zapršku nikad i za ništa ne koristim. nije moja mama, a ni moja nona, pa ne koristim ni ja
    sve ovo od peterlin radimo bez zaprške. ok, prežgana juha i je zaprška, al to ne kuhamo.
    al ne koristimo, niti smo ikad koristili ni kukuruzni škrob, ni te kuzu, ni zobene - ništa.
    kuhani krumpir, to da, u neke maneštre.
    stvar navike, ja mislim.
    Je, stvar navike. I tradicije. Jer sjeverna Hrvatska uglavnom visi na austrougarskoj kuhinji koja koristi zaprške. Moja baka je znala govoriti da je to "vojnička kuhinja" kao i npr. grenadir marš - sam škrob i masnoća. Da nahraniš što više usta sa što manjom količinom namirnica. Vjerojatno ima istine u tome.

Ali ako radimo zapršku, bitno je da ju napravimo kako treba. Ja ne volim razmućeno brašno u vodi, osim ako koristim ekspres lonac, jer imam osjećaj da to brašno nije dobro termički obrađeno. Prženje na masnoći čini pšenično brašno lakše probavljivim, zato se to radi. Moram negdje pronaći bečku kuharicu - tamo je to pisalo (ne da mi se sad kopati, ali kad nađem izvor informacija iz vremena prije 2. svjetskog rata, dojavit ću). Daklem, ako vam zaprška teško sjeda, ima dva razloga - ili je ima previše, ili je nedovoljno pržena.

I tako - zaprška je dio tradicije iz vremena kad nije bilo nečeg kvalitetnijeg. A kuhalo se od namirnica koje si imao... Puno je male sirotinjske (i ne samo sirotinjske) djece u 20. stoljeću preživjelo zahvaljujući prežganoj juhi. Moja baka nije znala ni za kuzu ni za agar agar. Ali čak i u tom slučaju, makrobiotička kuhinja kaže da je najbolje koristiti namirnice koje su izrasle u krugu radijusa 100 km od mjesta gdje živimo, pa tako ni kuzu ni agar agar ne dolazi u obzir, a zaprška dolazi. Ja ne bježim od toga, ali s vremenom sam adaptirala način kuhanja tako da se težište premaknulo prema mediteranskoj kuhinji: manje zaprške, više lešada i maslinovog ulja. Ali ako radim zapršku, uglavnom koristim domaću svinjsku mast, ulje vrlo rijetko, iako se Austrijanci ne bi složili: http://www.ichkoche.at/einbrennsuppe-rezept-7599

mayato avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2011

Početno

Citiraj Mojca prvotno napisa Vidi poruku
    Na naribam malo krumpira... ako baš želim nešto zgusnuti... ili ubacim žlicicu prezli.

Prvi put u životu sam napravila laganu zapršku sad na staru godinu za sarmu... i isprva sam žalila jer je totalno počelo drugačije mirisati... kasnije se to izgubilo. Inače, smatram da je to višak i ga ubija osnovni okus jela. Kelj čušpajz je super s naribanim krumpirom i mrkvom...
    Sirov krumpir? Stavis odmah kad i kelj?

Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Dinstam luk, pa dodam puno ribane mrkve, pa ribanog krumpira, oboje na najstiniji ribež... pa to sve skupa dinstam neko vrijeme... pa dodam mrkvu na kolutiće, pa krumpir na kockice, malo podlijem vodom, pa nakon par min dodam još vode... pa nakon toga i krumpir... kad je on već nešto skuhan, dodam kelj. Ja volim da je kelj malo žilaviji, pa zato tako... a možeš i odmah staviti kelj. S tim da meni kelj nije u vodi sav, nego recimo 1/4 - 1/3 sirovog kad ga stavim.

mayato avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2011

Početno

Interesantno. Baš ću probati ovako.
    Hvala ti

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Meni krumpir kvari okus kelja. Ali to je stvar navike. Kelj mi u nikakvoj vodi baš nije špica filma. Bolje mi paše kad ga ocijedim. Može kelj na lešo sa krumpirom i mrkvom (s češnjakom, svježim paprom i maslinovim uljem).

Najviše volim složenac s rižom i keljom (red kelja, red riže - sve prethodno kuhano, zaliveno s malo kiselog vrhnja i jaja + zapečeno) ali ne pretjerujemo s tim. Na tri-četiri lešade dođe jedan složenac. Umjesto kelja stavljam ponekad brokulu ili prokulice, čak i tikvice - čega imam pri ruci.

maca papucarica avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2011

Početno

Citiraj Mojca prvotno napisa Vidi poruku
    Dinstam luk, pa dodam puno ribane mrkve, pa ribanog krumpira, oboje na najstiniji ribež... pa to sve skupa dinstam neko vrijeme... pa dodam mrkvu na kolutiće, pa krumpir na kockice, malo podlijem vodom, pa nakon par min dodam još vode... pa nakon toga i krumpir... kad je on već nešto skuhan, dodam kelj. Ja volim da je kelj malo žilaviji, pa zato tako... a možeš i odmah staviti kelj. S tim da meni kelj nije u vodi sav, nego recimo 1/4 - 1/3 sirovog kad ga stavim.
    Ovaj dio ne razumijem

Ja zaprsku ne koristim, za par jela apstaubam dinstano meso i povrce sa malo obicnog ili zobenog brasna.
    Nemam nista protiv zaprske ali preferiramo mediteranski tip prehrane, kontinentalna ima slabu produ.

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Radim zaprsku kad mi zafali njen okus. A nekad mi se bas jede takvo varivo. Nekad zagustim rizinim ili kukuruznim skrobom. Nekad krumpirom ili pasiranim grahom.
    Al nekad mi bas pase miris prženog brašna

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Paštafažol ne može bez zaprške ( iako mi to zovemo zarošt, a nikako ne zaprška )

Na jušnoj žlici ulja poprži se jušna žlica brašna, da postane bež boje i taman onako fino zamiriši. Zatim se zalije toplom tekućinom u kojoj se skuhao fažol i suho meso. Pa doda pašta da polako kuha. Mljac!

I ponekad stavim u sarmu, kako me već uhvati inspiracija. I u maneštricu od pašte, krumpira i mrkve. Nigdje drugdje.

Proprženo brašno je jako lako probavljiva hrana. U doba siromaštva, mnogo je dojenčadi othranjeno na proprženom brašnu i vodi. To je bilo sve što su imali za jesti. Ni mlijeka nije bilo.

tangerina avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Citiraj Cubana prvotno napisa Vidi poruku
    Al nekad mi bas pase miris prženog brašna
    i meni, i okej mi je imati nekoliko jela u kojima je koristimo. kod mene je to paradajz sos

Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Meni u grah nikako ne ide zaprška. Kad ga kuham, ona sav bude kremast i gust, tako da stvarno ne vidim potrebe dodatno zgušnjavati.
    Zapršku sam počela koristiti nakon Sage o kupusu (muža radi), ali vrlo malo, tek toliko varivo bude malo vodenastije od juhe. Ima mi bolji okus, nego zgušnjavanje krumpirom. Pomiješam doslovno žlicu brašna i žličicu mljevene crvene paprike, i popržim na ulju. S tim da za dinstanje koristim doslovno žličicu ulja. Ne volim kad su variva pregusta i kad se praktički osjeti samo brašno.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj tangerina prvotno napisa Vidi poruku
    i meni, i okej mi je imati nekoliko jela u kojima je koristimo. kod mene je to paradajz sos
    Dobra ideja... Mislim da moji klinci nisu ni probali paradajz sos jer mm ne voli kuhano meso, pa to rijetko jedemo, a baš bi mogli.

Drugo jelo u koje mi ide svijetla lagana zaprška na maslacu je bešamel. I tu nema kompromisa.

enela avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Besamel sam zaboravila. Ipak radim zaprsku :D

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Citiraj studena prvotno napisa Vidi poruku
    za neka jela koja želim zagustiti
    radim sa zobenim pahuljicama,
    ili izmiksam povrće iz variva/juhe,
    brašno ne koristim
    Isto ovako.
    Ako jelo baš silno "traži" brašno, u hladnoj vodi razmutim žličicu gustina i malo crvene paprike i umiješam.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Da, naravno, bešamel treba za lazanje, he he he....ako ništa drugo. I znam unutra ubaciti pljesnivi sir. Ili gljive. Po želji. Zapravo čekaj malo, pa tako radim i umak od kopra, od hrena (s jabukom ili bez jabuke - kako mi puhne), a moja mama radi i umak od kiselih krastavaca. Baza je ista.

Evo klasičnog recepta: http://www.coolinarika.com/magazin/c...besamel-umaka/
    Posljednje uređivanje od Peterlin : 07.01.2015. at 20:40

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

ali, ovo sa coolinarike nije uobičajeni bešamel. On mora biti posve bijel. Treba stati sa prženjem brašna u pravom trenutku, ni malo bež nijanse ne smije dobiti brašno
    Savršeno bijelo. I ja uvijek ulijevam mlijeko u brašno ( ili vodu kad radim zapršku, na prženo brašno) tada se sigurno neće napraviti grudice.

Ovako meni izgleda bešamel http://www.deliaonline.com/Images/xl...auce-18887.jpg

A ovako paštafažol http://wall.hr/cdn/uploads/2013/01/img-8769.jpg

Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Citiraj maca papucarica prvotno napisa Vidi poruku
    Ovaj dio ne razumijem

Ja zaprsku ne koristim, za par jela apstaubam dinstano meso i povrce sa malo obicnog ili zobenog brasna.
    Nemam nista protiv zaprske ali preferiramo mediteranski tip prehrane, kontinentalna ima slabu produ.
    Pa kuha se u pari one vode u kojoj je krumpir i dio kelja. Ionako splasne za tren.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj enela prvotno napisa Vidi poruku
    Besamel sam zaboravila. Ipak radim zaprsku :D
    x

Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Citiraj Beti3 prvotno napisa Vidi poruku
    ali, ovo sa coolinarike nije uobičajeni bešamel. On mora biti posve bijel. Treba stati sa prženjem brašna u pravom trenutku, ni malo bež nijanse ne smije dobiti brašno
    Savršeno bijelo. I ja uvijek ulijevam mlijeko u brašno ( ili vodu kad radim zapršku, na prženo brašno) tada se sigurno neće napraviti grudice.

Ovako meni izgleda bešamel http://www.deliaonline.com/Images/xl...auce-18887.jpg

A ovako paštafažol http://wall.hr/cdn/uploads/2013/01/img-8769.jpg
    Opet ću ja po grahu :tvrdoglava
    Ja u svoj paštafažol ne stavljam zapršku i on bude totalno kremast i gust, čak ga nekada moram razrijediti vodom ako nam ostane za večeru, da se može fino podgrijati.
    Ne kužim je li stvar u vrsti graha ili načinu pripreme, ali ovo tvoje je dosta vodenije od mog, iako stavljaš zapršku.

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Zapršku stvaljam samo u sarmu, a paradajz sos se i radi ko paradakz zaprška... U grah i variva ne stavljam.

žužy avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2012

Početno

Sve čušpajze,sarmu,repu,grah-ove isl..zgusnem sa malo brašna i crv. paprike razmučeno u vodi. Bez prženja.
    Baš zafrig,stavljam samo u sosove,i zbog prežgane.
    Kak "dovršite" prežganu ,stavi tko razmučeno jaje u nutra?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

da, sad sam i ja shvatila da radim paradajz sos i bešamel. Prvi ne jedem, a bešamel sam zadnje vrijeme zamijenila kiselim vrhnjem (osim za lazanje). Eto, lazanje su zadnja linija obrane, no, kad njih jedem niš mi ne smeta
    Posljednje uređivanje od Bubica : 08.01.2015. at 11:59

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

ko je vidio grašinu kuhat bez zaprške.

Osoblje foruma rahela avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

nikad ne radimo zapršku
    ni za grah, ni sarmu, ni ćušpajze...
    odvikla sam se od toga kad sam se udala, a moja mama i baka su uvijek radile sa zaprškom
    tako da vjerujem da je do navike

Osoblje foruma rahela avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

i nikad ne zgušnjavamo krumpirom

Datum pristupanja
    Feb 2015

Početno

Citiraj mayato prvotno napisa Vidi poruku
    Koliko je ta famozna zprška u principu bitna da bi jelo bilo kompletno?
    Naime, prije trudnoće i nakon poroda nisam nikada stavljala zapršku u jela. I kad smo konačno počeli prihvaćati dohranu, s njenih 14.mjeseci, uvijek sam kuhala bez zaprške. Mislim na variva: poriluk, kelj, mahune, zelje.
    Onda, nekako, kajjaznam, počela sam stavljati zapršku. Na ulju/masti popržim brašno,crv. papriku, dolijem vode ili ovo u čemu se jelo kuhalo, prokuham i ulijem u glavno jelo.
    I ok, da mi neki žmak, gustoću...ali, evo, danas mi se ćeifnulo da skuham kelj bez zaprške. Čista juhica s keljom, krumpirom, mrkvicom i dimljenom kobasicom. I znate kaj, mala mi je pojela pun tanjur bez ijednog prigovora. ( osim kobasice )
    Inače stvarno voli jesti sve, posebno ta variva, ali uvijek nakon 5-6 žlica počne kenjkati da nemre više, da je gotova i tako to.
    A danas, pun tanjur bez grintanja.
    Ok, shvaćam da je kao manje zasitno ako nema zaprške (???), no je li zaista?
    Kako vi s tom zaprškom? Stavljate/ne stavljate?
    Što mislite?
    Obzirom da zaprška definitivno nije zdrava, treba je izbjegavati. Ja osobno sva ta variva juhice radim bez zaprške, ali ako je u pitanju sarma npr, onda je skuham "na bijelo" znači bez zaprške i tako se pojede čak jedan dio. Čak i ja nekad tako volim pojesti više nego sa zaprškom. Ali obično onda iz te velike količine odvojim sarmi koliko treba za ručak pa na njih napravim zapršku sa paradajzom, skuham pirekrompir i onda je to kompletan ručak. Tada koristim zapršku i mislim da čak i ako je nezdrava, ponekad, nije strašno.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •