Pokazuje rezultate 1 do 21 od 21

Tema: Što umjesto bešamela u lazanje?

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
  1. #1
    Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    13,629

    Početno Što umjesto bešamela u lazanje?

    Napravila bi lazanje sa patliđanima, a ne volim bešamel koji stoji u većini recepata i ne mogu do dućana (beba spava) po sastojke za umak od rajčice koji obično stavljam...

    Što mogu staviti umjesto ta dva umaka?

  2. #2
    superx avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009
    Lokacija
    zagreb
    Postovi
    1,395

    Početno

    Vrhnje za kuhanje !??!
    A umak sama napravi sa paradajzom iz tetrapaka! Ili svježe rajčice blanširane u kipučoj vosi, bez kožica i izblendane sa malo začina!

  3. #3

    Datum pristupanja
    Oct 2009
    Lokacija
    Novi Zagreb
    Postovi
    759

    Početno

    umjesto rajčice može mljevena crvena paprika, umjesto bešamela (brašno i mlijeko) može slatko vrhnje rablaženo s vodom plus brašno; ili kiselo vrhnje razmućeno s jajem...

    to nije ni blizu klasičnom okusu, ali može biti jako ukusno
    niš mi drugo ne pada pamet

  4. #4
    Osoblje foruma ivarica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    15,526

    Početno

    ja sam sve te besamele i vrhnja zamijenila kokosovim mlijekom ili zobenim vrhnjem

  5. #5

    Datum pristupanja
    Sep 2005
    Postovi
    608

    Početno

    kako smo preko godinu dana LCHF onda besamel radim tako da u vrhnju za kuhanje ili slatkom vrhnju ili domacem kiselom vrhnju otpom 2-3 sake naribanog sira, pola sake parmezana i dodam muskatni orascic, soc i papar (kako bih dodala i da radim klasican besamel sa brasom).
    ovisno o vrsti sira nekada se potpuno otopi u vrhnju, a nekada otane malo 'strukture' ali je fino. divno pase i u povrce i uz meso.

  6. #6
    Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    13,629

    Početno

    Citiraj anledo prvotno napisa Vidi poruku
    kako smo preko godinu dana LCHF onda besamel radim tako da u vrhnju za kuhanje ili slatkom vrhnju ili domacem kiselom vrhnju otpom 2-3 sake naribanog sira, pola sake parmezana i dodam muskatni orascic, soc i papar (kako bih dodala i da radim klasican besamel sa brasom).
    ovisno o vrsti sira nekada se potpuno otopi u vrhnju, a nekada otane malo 'strukture' ali je fino. divno pase i u povrce i uz meso.
    I ovo mi je zanimljivo.

  7. #7
    Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    13,629

    Početno

    E, zobeno vrhnje. Nije mi palo na pamet. Još ga malo aromatizirati češnjakom.

    Vrhnje za kuhanje ne koristim, radije dodam slatko vrhnje.

  8. #8
    jurisnik avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2008
    Postovi
    1,112

    Početno

    ja bešamel radim - mlijeko, jaja, jogurt + eventualno neki začin po guštu

  9. #9
    oka avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006
    Postovi
    3,305

    Početno

    Ja pak stavim vrhnje za kuhanje ili zobeno, svejedno i također dodam
    sir npr dukatelu ona lijepo zgusne. Volim prvo staviti luk da se malo zažari
    a može se i češnjak i ostali začini prema želji. Odlično mi je to.

    Uglavnom stavim što imam doma, da li je to dukatela, da li je to tvrdi
    sir ili parmezan, svejedno, sve je fino

  10. #10
    Osoblje foruma Kaae avatar
    Datum pristupanja
    May 2008
    Lokacija
    badgerella.com
    Postovi
    10,890

    Početno

    Amerikanci ne rade lazanje s besamelom, vec s tonom ricotte. (nis' posebno, ako se mene pita, ali valjda sluzi svrsi).

  11. #11
    Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    13,629

    Početno

    Za nekog tko ne voli bešamel, ricotta je sjajna alternativa.

  12. #12
    jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008
    Lokacija
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Postovi
    35,241

    Početno

    ja ne radim bešamel nego zemem vodu cca + ulja maslinova + malo kuruznog brašna ili gustina

  13. #13
    seven of nine avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2011
    Lokacija
    Zagreb, Mlinovi
    Postovi
    135

    Početno

    Ja si pravim vegansko vrhnje od indijskih orascica:
    200 g ind.orascica- neprzenih i nesoljenih ( ima u Intersapru, rinfuza )
    250 ml vode
    Namocim orascice u vodi 5 sati. Isperem, ocijedim, ubacim u blender s vodom i miksam ( prvo na manjoj pa na vecoj brzini) dok ne dobijem glatku smjesu. Prefino! I super zdravo!

  14. #14
    Elly avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    5,052

    Početno

    Talijansko vrhnje za kuhanje - panna da cucina - dovoljno je gusto, ne treba ti ni brasno ni nista.
    Besamel uopce ne koristim.

  15. #15
    alkemicar avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007
    Lokacija
    suncani jug :)
    Postovi
    1,071

    Početno

    ja obično umutim 2-3 jaja (ovisno koliko su velika) i kiselo vrhnje
    samo onda ne slažem kao s bešamelom, nego stavim lazanje peči nekih 30 minuta pa zalijem tim i pečem još 10-15 minuta

  16. #16
    fingertips avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2012
    Lokacija
    Vodice
    Postovi
    1,460

    Početno

    Beschamel bez mlijeka? Kakav je na vodi?

  17. #17
    Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008
    Lokacija
    Zg
    Postovi
    33,003

    Početno

    Sojino vrhnje.

    Ali izbjegavam, nije preporučljivo za svakoga.

  18. #18
    Elly avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    5,052

    Početno

    MM je danas napravio sa quark sirom umjesto talijanskog vrhnja za kuhanje (panna da cucina), bila je dosta suha. :/

  19. #19
    fingertips avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2012
    Lokacija
    Vodice
    Postovi
    1,460

    Početno

    Ma radili musaku,a mi volimo gore bechamel umjesto vrhnja,a iznenadno nam na rucak stigao prijatelj sa intolerancijom na laktozu pa nisam znala sta ću. Na kraju sam skuhala na vodi,i dodala malo mog zobenog mlijeka i bilo fino

  20. #20
    pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003
    Lokacija
    doma
    Postovi
    6,546

    Početno

    musaka obavezno s grčkim jogurtom
    umjesto bešamela zobeno vrhnje, jedino ima tipičnu gustoću i slatkoću
    ali mi volimo bešamel uz njega moji pojedu kojekakvo povrće koje inače ne bi

  21. #21
    Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    13,629

    Početno

    Našla sam!
    Mascarpone + slatko vrhnje, pa umiješati u to ribani sir... i još naribati sira preko toga. Mljac!

    (Kalorije ne brojim, naravno! )

Pravila pisanja postova

  • Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •