Napravila bi lazanje sa patliđanima, a ne volim bešamel koji stoji u većini recepata i ne mogu do dućana (beba spava) po sastojke za umak od rajčice koji obično stavljam...
Što mogu staviti umjesto ta dva umaka?
Napravila bi lazanje sa patliđanima, a ne volim bešamel koji stoji u većini recepata i ne mogu do dućana (beba spava) po sastojke za umak od rajčice koji obično stavljam...
Što mogu staviti umjesto ta dva umaka?
Vrhnje za kuhanje !??!
A umak sama napravi sa paradajzom iz tetrapaka! Ili svježe rajčice blanširane u kipučoj vosi, bez kožica i izblendane sa malo začina!
umjesto rajčice može mljevena crvena paprika, umjesto bešamela (brašno i mlijeko) može slatko vrhnje rablaženo s vodom plus brašno; ili kiselo vrhnje razmućeno s jajem...
to nije ni blizu klasičnom okusu, ali može biti jako ukusno
niš mi drugo ne pada pamet
ja sam sve te besamele i vrhnja zamijenila kokosovim mlijekom ili zobenim vrhnjem
kako smo preko godinu dana LCHF onda besamel radim tako da u vrhnju za kuhanje ili slatkom vrhnju ili domacem kiselom vrhnju otpom 2-3 sake naribanog sira, pola sake parmezana i dodam muskatni orascic, soc i papar (kako bih dodala i da radim klasican besamel sa brasom).
ovisno o vrsti sira nekada se potpuno otopi u vrhnju, a nekada otane malo 'strukture' ali je fino. divno pase i u povrce i uz meso.
E, zobeno vrhnje. Nije mi palo na pamet.Još ga malo aromatizirati češnjakom.
Vrhnje za kuhanje ne koristim, radije dodam slatko vrhnje.
ja bešamel radim - mlijeko, jaja, jogurt + eventualno neki začin po guštu
Ja pak stavim vrhnje za kuhanje ili zobeno, svejedno i također dodam
sir npr dukatelu ona lijepo zgusne. Volim prvo staviti luk da se malo zažari
a može se i češnjak i ostali začini prema želji. Odlično mi je to.
Uglavnom stavim što imam doma, da li je to dukatela, da li je to tvrdi
sir ili parmezan, svejedno, sve je fino![]()
Amerikanci ne rade lazanje s besamelom, vec s tonom ricotte. (nis' posebno, ako se mene pita, ali valjda sluzi svrsi).
Za nekog tko ne voli bešamel, ricotta je sjajna alternativa.
ja ne radim bešamel nego zemem vodu cca + ulja maslinova + malo kuruznog brašna ili gustina
Ja si pravim vegansko vrhnje od indijskih orascica:
200 g ind.orascica- neprzenih i nesoljenih ( ima u Intersapru, rinfuza )
250 ml vode
Namocim orascice u vodi 5 sati. Isperem, ocijedim, ubacim u blender s vodom i miksam ( prvo na manjoj pa na vecoj brzini) dok ne dobijem glatku smjesu. Prefino! I super zdravo!![]()
Talijansko vrhnje za kuhanje - panna da cucina - dovoljno je gusto, ne treba ti ni brasno ni nista.
Besamel uopce ne koristim.
ja obično umutim 2-3 jaja (ovisno koliko su velika) i kiselo vrhnje
samo onda ne slažem kao s bešamelom, nego stavim lazanje peči nekih 30 minuta pa zalijem tim i pečem još 10-15 minuta
Sojino vrhnje.
Ali izbjegavam, nije preporučljivo za svakoga.
MM je danas napravio sa quark sirom umjesto talijanskog vrhnja za kuhanje (panna da cucina), bila je dosta suha. :/
Ma radili musaku,a mi volimo gore bechamel umjesto vrhnja,a iznenadno nam na rucak stigao prijatelj sa intolerancijom na laktozu pa nisam znala sta ću. Na kraju sam skuhala na vodi,i dodala malo mog zobenog mlijeka i bilo fino![]()
musaka obavezno s grčkim jogurtom
umjesto bešamela zobeno vrhnje, jedino ima tipičnu gustoću i slatkoću
ali mi volimo bešamel uz njega moji pojedu kojekakvo povrće koje inače ne bi
Našla sam!
Mascarpone + slatko vrhnje, pa umiješati u to ribani sir... i još naribati sira preko toga. Mljac!
(Kalorije ne brojim, naravno!)