Results 1 to 46 of 46

Thread: Zaprška

  1. #1
    mayato's Avatar
    Join Date
    Mar 2011
    Posts
    1,033

    Default Zaprška

    Koliko je ta famozna zprška u principu bitna da bi jelo bilo kompletno?
    Naime, prije trudnoće i nakon poroda nisam nikada stavljala zapršku u jela. I kad smo konačno počeli prihvaćati dohranu, s njenih 14.mjeseci, uvijek sam kuhala bez zaprške. Mislim na variva: poriluk, kelj, mahune, zelje.
    Onda, nekako, kajjaznam, počela sam stavljati zapršku. Na ulju/masti popržim brašno,crv. papriku, dolijem vode ili ovo u čemu se jelo kuhalo, prokuham i ulijem u glavno jelo.
    I ok, da mi neki žmak, gustoću...ali, evo, danas mi se ćeifnulo da skuham kelj bez zaprške. Čista juhica s keljom, krumpirom, mrkvicom i dimljenom kobasicom. I znate kaj, mala mi je pojela pun tanjur bez ijednog prigovora. ( osim kobasice )
    Inače stvarno voli jesti sve, posebno ta variva, ali uvijek nakon 5-6 žlica počne kenjkati da nemre više, da je gotova i tako to.
    A danas, pun tanjur bez grintanja.
    Ok, shvaćam da je kao manje zasitno ako nema zaprške (???), no je li zaista?
    Kako vi s tom zaprškom? Stavljate/ne stavljate?
    Što mislite?

  2. #2
    Ivanna's Avatar
    Join Date
    May 2006
    Posts
    929

    Default

    Ja ne koristim nikad, mislim da je to sve stvar navike na okus hrane.

  3. #3

    Join Date
    Feb 2005
    Posts
    712

    Default

    za neka jela koja želim zagustiti
    radim sa zobenim pahuljicama,
    ili izmiksam povrće iz variva/juhe,
    brašno ne koristim

  4. #4
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,003

    Default

    Rijetko koristim zapršku.

    Neizbježna je u slijedećem:
    - prežgana juha (ne može se bez toga napraviti, a moja djeca ju vole, pogotovo kad stavim razmućeno jaje unutra)
    - sarma (ali to kuham jednom ili nijednom godišnje)
    - punjene paprike (ista stvar - rijetko to radim)
    - kisela repa (to mi je stvarno jako vodeno, ali ponekad dodam grah pa ne treba zaprška)

    Jela koja nisu gluten-free
    - gulaš i slična jela od junetine (uvjetno - zapravo stavim žlicu krušnih mrvica)
    - špek fileki (isto)
    - ponekad paprikaš, ako mi puhne u glavu (stavim žlicu brašna, ne pržim nego kasnije dodajem samo brašno)

    Ponekad stavim zapršku u neka variva ako imam premalo povrća (mahune, kelj, korabica...), ali isto uglavnom koristim zobene pahuljice i slično.

    Grah, leća, grašak - može se zgusnuti propasiranim zrnima ako baš treba

    Ričet (ječmena kaša) definitivno je dobra za zgušnjavanje raznih jela (recimo, varivo od poriluka je super s tim ili s rižom, bez zaprške)

    Mahune - uglavnom stavljam zobene pahuljice, ali ako baš nema, zgusnem nečim drugim, a može i zaprška

    Zaključak: zaprška definitivno nije nešto neizbježno.
    Last edited by Peterlin; 07.01.2015 at 14:12.

  5. #5
    mayato's Avatar
    Join Date
    Mar 2011
    Posts
    1,033

    Default

    Quote Originally Posted by Peterlin View Post
    Rijetko koristim zapršku.

    Neizbježna je u slijedećem:
    - prežgana juha (ne može se bez toga napraviti, a moja djeca ju vole, pogotovo kad stavim razmućeno jaje unutra)
    - sarma (ali to kuham jednom ili nijednom godišnje)
    - punjene paprike (ista stvar - rijetko to radim)
    - kisela repa (to mi je stvarno jako vodeno, ali ponekad dodam grah pa ne treba zaprška)

    Jela koja nisu gluten-free
    - gulaš i slična jela od junetine (uvjetno - zapravo stavim žlicu krušnih mrvica)
    - špek fileki (isto)
    - ponekad paprikaš, ako mi puhne u glavu (stavim žlicu brašna, ne pržim nego kasnije dodajem samo brašno)

    Ponekad stavim zapršku u neka variva ako imam premalo povrća (mahune, kelj, korabica...), ali isto uglavnom koristim zobene pahuljice i slično.

    Grah, leća, grašak - može se zgusnuti propasiranim zrnima ako baš treba

    Ričet (ječmena kaša) definitivno je dobra za zgušnjavanje raznih jela (recimo, varivo od poriluka je super s tim ili s rižom, bez zaprške)

    Mahune - uglavnom stavljam zobene pahuljice, ali ako baš nema, zgusnem nečim drugim, a može i zaprška

    Zaključak: zaprška definitivno nije nešto neizbježno.
    Jednostavno volim tvoju temeljitost.

  6. #6
    bodo's Avatar
    Join Date
    Jul 2009
    Posts
    869

    Default

    Uglavnom ne.
    Samo za grah,filanu papriku i sarmu.

  7. #7
    tangerina's Avatar
    Join Date
    Jan 2009
    Location
    Split
    Posts
    8,759

    Default

    moj je dojam da se u dalmatinskoj, bar vlaškoj kuhinji, češće nego zaprškom zgušnjava dobro raskuhanim krumpirom, recimo gore nabrojana variva tipa leća, grašak, slanutak

  8. #8

    Join Date
    Sep 2007
    Location
    Zagreb
    Posts
    1,309

    Default

    nikad ne koristim zapršku (pa ni u sarmi), finije mi je bez nje.
    čak MM kaže da mu je moja sarma bolja od mamine, baš zbog toga kaj ja ne stavljam zapršku, a svekrva stavlja.

    ako trebam zgusnuti, stavim dosta luka ili malo zgnječim krumpira/povrće/pelati

  9. #9
    bucka's Avatar
    Join Date
    Jan 2005
    Location
    zagreb
    Posts
    5,074

    Default

    ja umjesto zaprske znam staviti kuzu
    https://www.biobio.hr/kuzu-proizvod-11919/

  10. #10
    Osoblje foruma Bubica's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb
    Posts
    4,700

    Default

    zapršku ne stavljam nigdje

    jel ima taj KUZU neki okus, tj. da li promijeni okus jelu?

  11. #11

    Default

    moja mama je stavljala zapršku u grah, kelj, sarmu
    u grah i kelj bi zdinstala kapule na masti, dodala malo brašna i paradajza i stavila na kraju kuhanja
    ja kuham grah i kelj "obrnuto"
    zdinstam kapulu na masti i na to bacim grah ili kelj i sve dodatke i pred kraj dodam paradajza
    tako mi je bolje jer mi se luk kuha sve vrijeme i raskuha se, i bude lakše probavljiv
    sad je i mama tako prihvatila

    tako da zaprška ostaje jedino u sarmi
    a i to je više radi boje nego nekog zgušnjavanja
    jer na lončinu sarme ide malo masti, mala žličica brašna i crvene paprike
    količina brašna zanemariva na tu količinu jela, više je, ponavljam radi boje toća, možda bi se moglo i samo da se pospe crvenom paprikom, ne znam
    ali s obzirom da je stvarno zanemariva količina brašna onda to nisam mijenjala

  12. #12
    enela's Avatar
    Join Date
    Jun 2006
    Location
    Midsomer
    Posts
    2,848

    Default

    Odrasla sam u kraju gdje se bez zaprske ne moze zamisliti jelo. Od trudnoce, zbog mucnina, ne radim zaprsku i moram priznati da mi je sve ukusnije bez zaprske. Ok, pojedem ja kad sveki ili mama naprave grah ili sarmu sa zaprskom.
    Kad ja kuham, ne stavljam zaprsku ni u sarmu ni u filanu papriku.
    Poriluk i mahune zgusnem kiselim vrhnjem, grah kad radim smiksam malo graha ili krumpira, kelj ne zgusnjavam.
    Gulas mi zagusti luk i naribana jabuka.
    Da li je zaprska losa ili nije, nemam pojma. Meni je bez nje bolje i lakse jelo.

  13. #13
    Osoblje foruma Bubica's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb
    Posts
    4,700

    Default

    da, nije problem to malo brašna, nego meni taj zafrig smeta želucu, teško mi "padne"

  14. #14
    bucka's Avatar
    Join Date
    Jan 2005
    Location
    zagreb
    Posts
    5,074

    Default

    Quote Originally Posted by Bubica View Post
    zapršku ne stavljam nigdje

    jel ima taj KUZU neki okus, tj. da li promijeni okus jelu?
    ne

  15. #15
    Neli's Avatar
    Join Date
    Aug 2006
    Location
    Zagreb
    Posts
    535

    Default

    koristim kukuruzni škrob umućen u vodi

  16. #16
    cvijeta73's Avatar
    Join Date
    Nov 2007
    Location
    Rijeka
    Posts
    11,735

    Default

    zapršku nikad i za ništa ne koristim. nije moja mama, a ni moja nona, pa ne koristim ni ja
    sve ovo od peterlin radimo bez zaprške. ok, prežgana juha i je zaprška, al to ne kuhamo.
    al ne koristimo, niti smo ikad koristili ni kukuruzni škrob, ni te kuzu, ni zobene - ništa.
    kuhani krumpir, to da, u neke maneštre.
    stvar navike, ja mislim.
    Last edited by cvijeta73; 07.01.2015 at 16:12.

  17. #17
    kikic's Avatar
    Join Date
    May 2004
    Location
    na moru
    Posts
    1,163

    Default

    Ne pravim klasičnu zapršku s masti ili uljem nego razmutim malo brašna (malu žličicu- i manje) i malo slatke cevene paprike u vodi i dodam u variva. Puno laganije od one klasične zaprške

  18. #18
    kikic's Avatar
    Join Date
    May 2004
    Location
    na moru
    Posts
    1,163

    Default

    Ne pravim klasičnu zapršku s masti ili uljem nego razmutim malo brašna (malu žličicu- i manje) i malo slatke crvene paprike u vodi i dodam u variva. Puno laganije od one klasične zaprške

  19. #19
    jelena.O's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Posts
    35,241

    Default

    ne stavljam, moja mama je znala stavljati, kasnije je znala promjeniti za paradajz

    ak treba skuham koju mrkvu i nju spasiram

  20. #20
    Mojca's Avatar
    Join Date
    Aug 2010
    Location
    Zagreb
    Posts
    13,629

    Default

    Na naribam malo krumpira... ako baš želim nešto zgusnuti... ili ubacim žlicicu prezli.

    Prvi put u životu sam napravila laganu zapršku sad na staru godinu za sarmu... i isprva sam žalila jer je totalno počelo drugačije mirisati... kasnije se to izgubilo. Inače, smatram da je to višak i ga ubija osnovni okus jela. Kelj čušpajz je super s naribanim krumpirom i mrkvom...

  21. #21
    Osoblje foruma spajalica's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    selo
    Posts
    14,789

    Default

    zaprsku stavim jedino u grah kad kuham. u ovoj kuci sad zivim vec 5 godina skuhala ga jednom, a prije toga u stanu s MM sam zivjela od 1996. skuhala ga 2-3 puta.
    kolicinu koju sam nabrojala mislim da moze proci pod ne koristim zaprsku.

    grah MM ne smije jesti, a ja ga ne volim

  22. #22
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,003

    Default

    Quote Originally Posted by cvijeta73 View Post
    zapršku nikad i za ništa ne koristim. nije moja mama, a ni moja nona, pa ne koristim ni ja
    sve ovo od peterlin radimo bez zaprške. ok, prežgana juha i je zaprška, al to ne kuhamo.
    al ne koristimo, niti smo ikad koristili ni kukuruzni škrob, ni te kuzu, ni zobene - ništa.
    kuhani krumpir, to da, u neke maneštre.
    stvar navike, ja mislim.
    Je, stvar navike. I tradicije. Jer sjeverna Hrvatska uglavnom visi na austrougarskoj kuhinji koja koristi zaprške. Moja baka je znala govoriti da je to "vojnička kuhinja" kao i npr. grenadir marš - sam škrob i masnoća. Da nahraniš što više usta sa što manjom količinom namirnica. Vjerojatno ima istine u tome.

    Ali ako radimo zapršku, bitno je da ju napravimo kako treba. Ja ne volim razmućeno brašno u vodi, osim ako koristim ekspres lonac, jer imam osjećaj da to brašno nije dobro termički obrađeno. Prženje na masnoći čini pšenično brašno lakše probavljivim, zato se to radi. Moram negdje pronaći bečku kuharicu - tamo je to pisalo (ne da mi se sad kopati, ali kad nađem izvor informacija iz vremena prije 2. svjetskog rata, dojavit ću). Daklem, ako vam zaprška teško sjeda, ima dva razloga - ili je ima previše, ili je nedovoljno pržena.

    I tako - zaprška je dio tradicije iz vremena kad nije bilo nečeg kvalitetnijeg. A kuhalo se od namirnica koje si imao... Puno je male sirotinjske (i ne samo sirotinjske) djece u 20. stoljeću preživjelo zahvaljujući prežganoj juhi. Moja baka nije znala ni za kuzu ni za agar agar. Ali čak i u tom slučaju, makrobiotička kuhinja kaže da je najbolje koristiti namirnice koje su izrasle u krugu radijusa 100 km od mjesta gdje živimo, pa tako ni kuzu ni agar agar ne dolazi u obzir, a zaprška dolazi. Ja ne bježim od toga, ali s vremenom sam adaptirala način kuhanja tako da se težište premaknulo prema mediteranskoj kuhinji: manje zaprške, više lešada i maslinovog ulja. Ali ako radim zapršku, uglavnom koristim domaću svinjsku mast, ulje vrlo rijetko, iako se Austrijanci ne bi složili: http://www.ichkoche.at/einbrennsuppe-rezept-7599

  23. #23
    mayato's Avatar
    Join Date
    Mar 2011
    Posts
    1,033

    Default

    Quote Originally Posted by Mojca View Post
    Na naribam malo krumpira... ako baš želim nešto zgusnuti... ili ubacim žlicicu prezli.

    Prvi put u životu sam napravila laganu zapršku sad na staru godinu za sarmu... i isprva sam žalila jer je totalno počelo drugačije mirisati... kasnije se to izgubilo. Inače, smatram da je to višak i ga ubija osnovni okus jela. Kelj čušpajz je super s naribanim krumpirom i mrkvom...
    Sirov krumpir? Stavis odmah kad i kelj?

  24. #24
    Mojca's Avatar
    Join Date
    Aug 2010
    Location
    Zagreb
    Posts
    13,629

    Default

    Dinstam luk, pa dodam puno ribane mrkve, pa ribanog krumpira, oboje na najstiniji ribež... pa to sve skupa dinstam neko vrijeme... pa dodam mrkvu na kolutiće, pa krumpir na kockice, malo podlijem vodom, pa nakon par min dodam još vode... pa nakon toga i krumpir... kad je on već nešto skuhan, dodam kelj. Ja volim da je kelj malo žilaviji, pa zato tako... a možeš i odmah staviti kelj. S tim da meni kelj nije u vodi sav, nego recimo 1/4 - 1/3 sirovog kad ga stavim.

  25. #25
    mayato's Avatar
    Join Date
    Mar 2011
    Posts
    1,033

    Default

    Interesantno. Baš ću probati ovako.
    Hvala ti

  26. #26
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,003

    Default

    Meni krumpir kvari okus kelja. Ali to je stvar navike. Kelj mi u nikakvoj vodi baš nije špica filma. Bolje mi paše kad ga ocijedim. Može kelj na lešo sa krumpirom i mrkvom (s češnjakom, svježim paprom i maslinovim uljem).

    Najviše volim složenac s rižom i keljom (red kelja, red riže - sve prethodno kuhano, zaliveno s malo kiselog vrhnja i jaja + zapečeno) ali ne pretjerujemo s tim. Na tri-četiri lešade dođe jedan složenac. Umjesto kelja stavljam ponekad brokulu ili prokulice, čak i tikvice - čega imam pri ruci.

  27. #27
    maca papucarica's Avatar
    Join Date
    Feb 2011
    Location
    Glava u oblacima, prstići u moru...
    Posts
    3,666

    Default

    Quote Originally Posted by Mojca View Post
    Dinstam luk, pa dodam puno ribane mrkve, pa ribanog krumpira, oboje na najstiniji ribež... pa to sve skupa dinstam neko vrijeme... pa dodam mrkvu na kolutiće, pa krumpir na kockice, malo podlijem vodom, pa nakon par min dodam još vode... pa nakon toga i krumpir... kad je on već nešto skuhan, dodam kelj. Ja volim da je kelj malo žilaviji, pa zato tako... a možeš i odmah staviti kelj. S tim da meni kelj nije u vodi sav, nego recimo 1/4 - 1/3 sirovog kad ga stavim.
    Ovaj dio ne razumijem

    Ja zaprsku ne koristim, za par jela apstaubam dinstano meso i povrce sa malo obicnog ili zobenog brasna.
    Nemam nista protiv zaprske ali preferiramo mediteranski tip prehrane, kontinentalna ima slabu produ.

  28. #28
    Cubana's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    East end
    Posts
    6,747

    Default

    Radim zaprsku kad mi zafali njen okus. A nekad mi se bas jede takvo varivo. Nekad zagustim rizinim ili kukuruznim skrobom. Nekad krumpirom ili pasiranim grahom.
    Al nekad mi bas pase miris prženog brašna

  29. #29
    Beti3's Avatar
    Join Date
    Jan 2010
    Location
    Kvarner
    Posts
    12,293

    Default

    Paštafažol ne može bez zaprške ( iako mi to zovemo zarošt, a nikako ne zaprška )

    Na jušnoj žlici ulja poprži se jušna žlica brašna, da postane bež boje i taman onako fino zamiriši. Zatim se zalije toplom tekućinom u kojoj se skuhao fažol i suho meso. Pa doda pašta da polako kuha. Mljac!

    I ponekad stavim u sarmu, kako me već uhvati inspiracija. I u maneštricu od pašte, krumpira i mrkve. Nigdje drugdje.

    Proprženo brašno je jako lako probavljiva hrana. U doba siromaštva, mnogo je dojenčadi othranjeno na proprženom brašnu i vodi. To je bilo sve što su imali za jesti. Ni mlijeka nije bilo.

  30. #30
    tangerina's Avatar
    Join Date
    Jan 2009
    Location
    Split
    Posts
    8,759

    Default

    Quote Originally Posted by Cubana View Post
    Al nekad mi bas pase miris prženog brašna
    i meni, i okej mi je imati nekoliko jela u kojima je koristimo. kod mene je to paradajz sos

  31. #31

    Join Date
    Nov 2009
    Posts
    3,530

    Default

    Meni u grah nikako ne ide zaprška. Kad ga kuham, ona sav bude kremast i gust, tako da stvarno ne vidim potrebe dodatno zgušnjavati.
    Zapršku sam počela koristiti nakon Sage o kupusu (muža radi), ali vrlo malo, tek toliko varivo bude malo vodenastije od juhe. Ima mi bolji okus, nego zgušnjavanje krumpirom. Pomiješam doslovno žlicu brašna i žličicu mljevene crvene paprike, i popržim na ulju. S tim da za dinstanje koristim doslovno žličicu ulja. Ne volim kad su variva pregusta i kad se praktički osjeti samo brašno.

  32. #32
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,003

    Default

    Quote Originally Posted by tangerina View Post
    i meni, i okej mi je imati nekoliko jela u kojima je koristimo. kod mene je to paradajz sos
    Dobra ideja... Mislim da moji klinci nisu ni probali paradajz sos jer mm ne voli kuhano meso, pa to rijetko jedemo, a baš bi mogli.

    Drugo jelo u koje mi ide svijetla lagana zaprška na maslacu je bešamel. I tu nema kompromisa.

  33. #33
    enela's Avatar
    Join Date
    Jun 2006
    Location
    Midsomer
    Posts
    2,848

    Default

    Besamel sam zaboravila. Ipak radim zaprsku :D

  34. #34
    Anemona's Avatar
    Join Date
    Sep 2007
    Location
    sjeverozapadna
    Posts
    11,053

    Default

    Quote Originally Posted by studena View Post
    za neka jela koja želim zagustiti
    radim sa zobenim pahuljicama,
    ili izmiksam povrće iz variva/juhe,
    brašno ne koristim
    Isto ovako.
    Ako jelo baš silno "traži" brašno, u hladnoj vodi razmutim žličicu gustina i malo crvene paprike i umiješam.

  35. #35
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,003

    Default

    Da, naravno, bešamel treba za lazanje, he he he....ako ništa drugo. I znam unutra ubaciti pljesnivi sir. Ili gljive. Po želji. Zapravo čekaj malo, pa tako radim i umak od kopra, od hrena (s jabukom ili bez jabuke - kako mi puhne), a moja mama radi i umak od kiselih krastavaca. Baza je ista.

    Evo klasičnog recepta: http://www.coolinarika.com/magazin/c...besamel-umaka/
    Last edited by Peterlin; 07.01.2015 at 20:40.

  36. #36
    Beti3's Avatar
    Join Date
    Jan 2010
    Location
    Kvarner
    Posts
    12,293

    Default

    ali, ovo sa coolinarike nije uobičajeni bešamel. On mora biti posve bijel. Treba stati sa prženjem brašna u pravom trenutku, ni malo bež nijanse ne smije dobiti brašno
    Savršeno bijelo. I ja uvijek ulijevam mlijeko u brašno ( ili vodu kad radim zapršku, na prženo brašno) tada se sigurno neće napraviti grudice.

    Ovako meni izgleda bešamel http://www.deliaonline.com/Images/xl...auce-18887.jpg

    A ovako paštafažol http://wall.hr/cdn/uploads/2013/01/img-8769.jpg

  37. #37
    Mojca's Avatar
    Join Date
    Aug 2010
    Location
    Zagreb
    Posts
    13,629

    Default

    Quote Originally Posted by maca papucarica View Post
    Ovaj dio ne razumijem

    Ja zaprsku ne koristim, za par jela apstaubam dinstano meso i povrce sa malo obicnog ili zobenog brasna.
    Nemam nista protiv zaprske ali preferiramo mediteranski tip prehrane, kontinentalna ima slabu produ.
    Pa kuha se u pari one vode u kojoj je krumpir i dio kelja. Ionako splasne za tren.

  38. #38
    cvijeta73's Avatar
    Join Date
    Nov 2007
    Location
    Rijeka
    Posts
    11,735

    Default

    Quote Originally Posted by enela View Post
    Besamel sam zaboravila. Ipak radim zaprsku :D
    x

  39. #39

    Join Date
    Nov 2009
    Posts
    3,530

    Default

    Quote Originally Posted by Beti3 View Post
    ali, ovo sa coolinarike nije uobičajeni bešamel. On mora biti posve bijel. Treba stati sa prženjem brašna u pravom trenutku, ni malo bež nijanse ne smije dobiti brašno
    Savršeno bijelo. I ja uvijek ulijevam mlijeko u brašno ( ili vodu kad radim zapršku, na prženo brašno) tada se sigurno neće napraviti grudice.

    Ovako meni izgleda bešamel http://www.deliaonline.com/Images/xl...auce-18887.jpg

    A ovako paštafažol http://wall.hr/cdn/uploads/2013/01/img-8769.jpg
    Opet ću ja po grahu :tvrdoglava
    Ja u svoj paštafažol ne stavljam zapršku i on bude totalno kremast i gust, čak ga nekada moram razrijediti vodom ako nam ostane za večeru, da se može fino podgrijati.
    Ne kužim je li stvar u vrsti graha ili načinu pripreme, ali ovo tvoje je dosta vodenije od mog, iako stavljaš zapršku.

  40. #40
    marta's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,678

    Default

    Zapršku stvaljam samo u sarmu, a paradajz sos se i radi ko paradakz zaprška... U grah i variva ne stavljam.

  41. #41
    žužy's Avatar
    Join Date
    Feb 2012
    Location
    kc
    Posts
    6,458

    Default

    Sve čušpajze,sarmu,repu,grah-ove isl..zgusnem sa malo brašna i crv. paprike razmučeno u vodi. Bez prženja.
    Baš zafrig,stavljam samo u sosove,i zbog prežgane.
    Kak "dovršite" prežganu ,stavi tko razmučeno jaje u nutra?

  42. #42
    Osoblje foruma Bubica's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb
    Posts
    4,700

    Default

    da, sad sam i ja shvatila da radim paradajz sos i bešamel. Prvi ne jedem, a bešamel sam zadnje vrijeme zamijenila kiselim vrhnjem (osim za lazanje). Eto, lazanje su zadnja linija obrane, no, kad njih jedem niš mi ne smeta
    Last edited by Bubica; 08.01.2015 at 11:59.

  43. #43
    AdioMare's Avatar
    Join Date
    Aug 2006
    Posts
    9,023

    Default

    ko je vidio grašinu kuhat bez zaprške.

  44. #44
    Osoblje foruma rahela's Avatar
    Join Date
    Jan 2006
    Location
    čardak
    Posts
    3,285

    Default

    nikad ne radimo zapršku
    ni za grah, ni sarmu, ni ćušpajze...
    odvikla sam se od toga kad sam se udala, a moja mama i baka su uvijek radile sa zaprškom
    tako da vjerujem da je do navike

  45. #45
    Osoblje foruma rahela's Avatar
    Join Date
    Jan 2006
    Location
    čardak
    Posts
    3,285

    Default

    i nikad ne zgušnjavamo krumpirom

  46. #46

    Join Date
    Feb 2015
    Posts
    32

    Default

    Quote Originally Posted by mayato View Post
    Koliko je ta famozna zprška u principu bitna da bi jelo bilo kompletno?
    Naime, prije trudnoće i nakon poroda nisam nikada stavljala zapršku u jela. I kad smo konačno počeli prihvaćati dohranu, s njenih 14.mjeseci, uvijek sam kuhala bez zaprške. Mislim na variva: poriluk, kelj, mahune, zelje.
    Onda, nekako, kajjaznam, počela sam stavljati zapršku. Na ulju/masti popržim brašno,crv. papriku, dolijem vode ili ovo u čemu se jelo kuhalo, prokuham i ulijem u glavno jelo.
    I ok, da mi neki žmak, gustoću...ali, evo, danas mi se ćeifnulo da skuham kelj bez zaprške. Čista juhica s keljom, krumpirom, mrkvicom i dimljenom kobasicom. I znate kaj, mala mi je pojela pun tanjur bez ijednog prigovora. ( osim kobasice )
    Inače stvarno voli jesti sve, posebno ta variva, ali uvijek nakon 5-6 žlica počne kenjkati da nemre više, da je gotova i tako to.
    A danas, pun tanjur bez grintanja.
    Ok, shvaćam da je kao manje zasitno ako nema zaprške (???), no je li zaista?
    Kako vi s tom zaprškom? Stavljate/ne stavljate?
    Što mislite?
    Obzirom da zaprška definitivno nije zdrava, treba je izbjegavati. Ja osobno sva ta variva juhice radim bez zaprške, ali ako je u pitanju sarma npr, onda je skuham "na bijelo" znači bez zaprške i tako se pojede čak jedan dio. Čak i ja nekad tako volim pojesti više nego sa zaprškom. Ali obično onda iz te velike količine odvojim sarmi koliko treba za ručak pa na njih napravim zapršku sa paradajzom, skuham pirekrompir i onda je to kompletan ručak. Tada koristim zapršku i mislim da čak i ako je nezdrava, ponekad, nije strašno.

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •