Za korištenje bolovanja za dijete do 3. god. navodno se dobiva 100% plaće? Navodno ipak ne?
Koliko je potrebno majci po povratku s porodnog/roditeljskog dopusta da ima potreban prosjek?
Za korištenje bolovanja za dijete do 3. god. navodno se dobiva 100% plaće? Navodno ipak ne?
Koliko je potrebno majci po povratku s porodnog/roditeljskog dopusta da ima potreban prosjek?
Koliko znam dobivaš 100% ali do max 4250,00kn.
Sa stranica HZZO
Privremena nesposobnost za rad radi njege osigurane osobe - djeteta do navršenih 3 godine starosti
Pravo na naknadu plaće traje za svaku utvrđenu bolest najviše do 60 radnih dana. Naknada plaće iznosi 100% od osnovice za naknadu i od prvog dana ju obračunava i isplaćuje poslodavac, ali na teret sredstava HZZO-a, s time da ne može iznositi više od 4.257,28 kuna. Pod djetetom se smatra osim vlastitog djeteta i posvojeno dijete, pastorče, te dijete koje je na osnovi rješenja nadležnog tijela za poslove socijalne skrbi osiguraniku povjereno na čuvanje i odgoj. Pravo na naknadu plaće ne pripada osiguraniku za vrijeme dok se nalazi na godišnjem odmoru, odnosno plaćenom dopustu.
Nakon porodiljnog odmah bi otvorila bolovanje za dijete dok čekam odluku HZZO a o PP. Koliko se dobiva, i sto u slučaju kad je firma u blokadi kako to HZZO isplačuje, dali se moze direktno od njih dobiti novac.
A koja je formula nakon tri godine?
Koliko uzimaju, odnosno daju?
Jelena Mojca je pitala od 3 god.
I taj iznas dobijas samo ako ti je satnica ne znam kolika do 3.godine. Ako zaradjujes 2500 kn trsko da ces na bolovanju dobiti 4250.
Može tebi firma isplatiti i cijelu plaću (moš mislit), ali država refundira samo 70%
Nisam znala da firma može isplatiti razliku.
Ma super... što je najgore, ako i ostanem doma (bilo zbog djeteta, bilo zbog mene) moram raditi...
Čisto da bude jasno, firma ne isplaćuje razliku u pravom smislu riječi.
Tebi će firma isplatiti plaću (gdje oni mogu po nekom vašem ugovoru ili svojim običajima tebi isplatiti i cijeli iznos plaće dok si na bolovanju), onda će podnijeti zahtjev za refundaciju i nakon nekoliko mjeseci će od HZZO-a dobiti povrat od ovih 70%
Ma sad sam išla računati... na bazi satnice, plastičnije mi je.
Dakle, na bazi od 168 radnih sati ta osnovica od 4250 ispada 25,29 kn po satu, odnosno 70% od toga je 17,7 kn po satu.
I ako netko ima plaću 5000 kn i ima redovnu satnicu 30 kn, dobije 59,5% svoje satnice.
Na plaću od 7500 kn i satnicu od 44,64 dobije 39,67% svoje satnice.
Na plaću od 10.000 kn i satnicu od 60 kn dobije 30% svoje satnice.... na 12.500 neto dobije 24%, na 15.000 dobije 20%...
A s druge strane oni koji zarađuju više, više poreza, prireza i svega plaćaju... a kad je bolesno dijete u pitanju dobiju isto kao i ostali, odnosno postotno manje...
Mislim, nemam plaću od 15.000 kn pa da vrištim, ali mi ovo nema logike...
Da, da... spajalice, opet Mojca izgubljena u sustavu.![]()
Ma zato jer ne poznajem sustav u kojem živim... pa padam s marsa na svakom drugom topicu, a spajka me pritom nježno gleda.![]()
Jep, sve si dobro izracunala. To ti je racun od 3-7 god. Od 7. ide jos manje. Zato uvijek ja idem na bo za klince. A sad kad smo obje bolesne idem na sebe.
Edit poslala bi ti pusu ali sam na mobu, pa saljem rijecima. Nisam ni ja,sve znala odmaj, zato si mi slatka.
Posljednje uređivanje od spajalica : 07.02.2015. at 13:19
Strašno.
Za sad sam imala sreću da smo ili bile istovremeno bolesne ili je bila nešto sitno bolesna pa je bila s čuvalicom koju smo držali stby za takve prilike, jer u mojoj firmi nije popularno ići na bolovanje... Ali uskoro ostajemo bez čuvalice, žene će diplomirati i krenuti na stručno osposobljavanje, pa neću imati drugog izbora nego ići na bolovanje... ili naći drugu čuvalicu.
Edit: a koliko je od 7. godine?
Posljednje uređivanje od Mojca : 07.02.2015. at 13:23
Sorry isto, ali broj dana je manji. Do 7 god je 60 dana, od 7 40 dana. Ali pise sve na onom linku gore sam stavila.
Jos jednom moj greska
iklasi
dobit ćeš 830(?) kn jer nemaš isplačene najmanje 2 plače prije otvaranja bolovanja
nije ti dobar izračun
ako imaš plaću npr 5000 kn i ideš na bolovanje za dijete starije od 3 god i pod pretpostavkom da računamo satnicu za 168 sati , onda je tvoja osnovica 5000/168 = 29,76 kn
od toga HZZO refundira 70%
a 70% od 29,76 = 20,83
to je manje od maksimalne satnice koju HZZO isplaćuje, pa se isplaćuje u cijelosti, znači 20,83 X broj sati provedenih na bolovanju
da se radi o plaći od 10.000 kn onda je osnovica 10.000/168 = 59,52
a 70% od toga = 41,66
toliko HZZO ne isplaćuje nego maksimalno 25,34 (za satnicu mjeseca sa 168 sati) pa će HZZO refundirati 25,34 X broj sati provedenih na bolovanju
hvala na odgovoru, svejedno mi je i tako je firma u blokadi, nemaju novac za place a ja trebam pricekati riješenje . Nije mi jasno kako ce mi HZZO isplatiti ako su u blokadi!
E da... zato sam ja za svaku bolest moje djece solidarno nagradila HZZO tako da nisam isla na bolovanje (pa mi nisu nista placali) nego ne njima kao i inace islo 25% moje bruto satnice jer sam trosila go, ili je moja mama trosila svoj go, ili sam radila od kuce itd.
Srecom pa im je imunitet dobar....