Pokazuje rezultate 1 do 10 od 10

Tema: Mapa osobnog razvoja

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno Mapa osobnog razvoja

Jučer je bio roditeljski sastanak za razred naše šestašice, bio MM.

Između ostalog, razrednica je govorila o mapi osobnog razvoja.

Kako mi je prenio MM, to je skup zabilješki i uspomena na sve aktivnosti, izvan nastave u učionici, u kojima je dijete sudjelovalo: ulaznice za kazališta i kino, izleti, volontiranje...
    Do sad je razrednica vodila i skupljala te bilješke za cijeli razred, a sad bi svaki učenik sam za sebe trebao početi voditi svoju mapu.

Zvuči lijepo i poučno, nešto kao arhiva, spomenar i kao takvo mi se sviđa, dapače.

Međutim, razrednica je spomenula mogućnost da će se možda jednom u budućnosti takva mapa vrednovati kod upisa u srednju školu.
    MM mi nije mogao reći je li to (polu)službena najava ili samo mogućnost koju je razrednica domislila kao svrhu tog projekta.

Vode li vaša djeca mape osobnog razvoja? Kako to kod vas ide? Jeste li čuli za ovo vrednovanje pri upisu?

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

ne

ali toga je bilo u vrtiću bar kod klinke koja sad ide u treći razred

Osoblje foruma Bubica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ne, ni kod mene

Angie75 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Mi smo treći razred pa nam nitko nije ništa spominjao, ali moram priznati da mi se ideja o vođenju mape sviđa.
    Za ovo vrednovanje nisam sigurna da je korektno, jer koliko god govori o učeniku to koliko se angažira i u kulturno-umjetničkom smislu, toliko nema svatko tu mogućnost ni financijski niti po mjestu stanovanja (u manjim mjestima ili na selu).

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Moji su dečki sedmi i osmi razred i isto imaju nekakve mape, ali se ne zovu "mapa osobnog razvoja", bar nisam to čula.

Te su mape za građanski odgoj. Moji unutra spremaju eseje koje su pisali iz raznih predmeta (biologija, vjeronauk, hrvatski) i zna biti zanimljivih stvari: kloniranje, odgovorno spolno ponašanje, medijska zastupljenost reklama...

Čini mi se (iako nisam sigurna) da je to način kako su se škole snašle da odgule građanski odgoj bez previše žrtava. Ionako se ide u kazalište - pa staviš karte unutra, ako imaš još koje karte osim obveznih školskih predstava, tim bolje...

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

kod nas nema ništa od toga i nadam se da će tako i ostati :D
    ne idim sad baš neki smisao u vođenju arhive života

tangerina avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Citiraj cvijeta73 prvotno napisa Vidi poruku
    kod nas nema ništa od toga i nadam se da će tako i ostati :D
    ne idim sad baš neki smisao u vođenju arhive života
    a valjda je smisao da se djecu malo izvuče iz tog štreberskog pristupa
    i logično je da se pojavilo nakon prijemnih ispita sa testovima opće informiranosti
    samo što sve što se svodi na ocjene i vrednovanje izgubi svoj pravi smisao
    pogotovo stvari tipa volontiranje, ali možda nekome ne bi palo na pamet bez takve obaveze, a kasnije mu se svidi

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Podsjetila me Peterlin, razrednica je rekla da je mapa dio građanskog odgoja.

Peterlin, kako tvoja djeca odlučuju koji esej ide unutra a koji ne? (Pada mi napamet asocijacija na manekenski "book"...)
    Možeš malo objasniti ovo "kako su se škole snašle da odgule građanski odgoj bez previše žrtava", pliz...?

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj mendula prvotno napisa Vidi poruku
    Podsjetila me Peterlin, razrednica je rekla da je mapa dio građanskog odgoja.

Peterlin, kako tvoja djeca odlučuju koji esej ide unutra a koji ne? (Pada mi napamet asocijacija na manekenski "book"...)
    Možeš malo objasniti ovo "kako su se škole snašle da odgule građanski odgoj bez previše žrtava", pliz...?
    Kod nas se tu ništa ne odlučuje. Esej je domaća zadaća, predaje se na satu predmeta u okviru kojega se obrađuje tema (odgovorno spolno ponašanje je esej koji je zadala prof. biologije, ravnopravnost spolova - ako se dobro sjećam, to je povjesničarka zadala iako nisam sigurna, udio medija u tv programu - to je bila zadaća iz matematike, samo se pisala na poseban papir, kad se razgovaralo o omjerima i razmjerima). Poslije se sprema u mapu.

Budući da građanski odgoj nije zaseban predmet, pretpostavljam (a ne da mi se sad čitati nastavni plan i program), takve teme se obrađuju u sklopu gradiva većine predmeta. Neke teme diskutiraju se i na satu razrednika (odgovorno spolno ponašanje i jednakopravnost spolova).

I tako... Kako mali Ivica zamišlja: škole moraju imati nekakvu dokumentaciju da su te teme iz građanskog odgoja obrađene, pa su organizirali te mape. I dobro je to, jer koja bi bila alternativa? Naći još sat ili dva u ionako pretrpanoj satnici? Ludost... Kapa dolje onome tko se sjetio tih mapa, a sadržaj se prilagođava uzrastu. Za starije klince to su tematski eseji, a za mlađe ova mapa osobnog razvoja čini mi se baš odličnom - poticati kulturu, odgovorno socijalno ponašanje i slično.
    Posljednje uređivanje od Peterlin : 16.01.2015. at 10:19

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Zaboravih reći kako se to vrednuje - dobije se ocjena iz zalaganja kod profesora koji je zadao zadaću/temu. Ako napraviš, dobiješ pet, ako ne napraviš, dobiješ minus (valjda, nisam pitala djecu). Znam za ovo samo zato jer me stariji sin pitao gdje naći podatke o udjelu spolova u strukturi vlasti u Hrvatskoj, pa sam tako slučajno nešto doznala. Bilo je još diskusije doma o tome, ali slučajno, jer me zanimala ta tema o odnosu spolova. Ne petljam se previše ako me ne pitaju.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •