Postoji li zakonska regulativa kojom poslodavac ima pravo raspodjeliti ( čitaj, kazniti ) manji dio zaposlenika da imaju radno vrijeme drugačije od ostatka kolektiva?
Postoji li zakonska regulativa kojom poslodavac ima pravo raspodjeliti ( čitaj, kazniti ) manji dio zaposlenika da imaju radno vrijeme drugačije od ostatka kolektiva?
Kolektivni ugovor nadopunjuje zakon o radu tako da ukoliko ga imate i u njemu piše da se radno vrijeme raspodjeljuje prema obimu posla i potrebama posla, onda ima.
Zašto mislite da je to kazna?!?
Znači 40 ljudi na odjelu može imati rad u obliku dežurstava jer su potpisali da pristaju na rad duži od 48 h tjedno, a troje ljudi koji su to odbili potpisati su raspoređeni u smjenski rad.
To je po zakonu ispravno?
imate li Kolektivni ugovor?
imamo
postoji li neki zakon jednakosti?
http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/313055.html
pogledaj članke 41 i 43
po meni se čini da je poslodavac postupio prema zakonu
da, sve to stoji
ali..može li jedan dio ljudi iste poslove obavljati u obliku dežurstava i redovnog rada
a drugi dio u obliku smjena
ključno pitanje jest da li za sve u kolektivu vrijedi isto ili ne ?
sama kažeš da su jedni potpisali da pristaju na duži radni tjedan; dok drugi imaju isti broj sati kao i do sada, ali raspoređen prema potrebama poslodavca
kod vas je vjerojatno pitanje jeste li bili upoznati s mogućima razvojem događaja prilikom potpisivanja ili nepotpisivanja aneksa ugovora o radu, pa se osjećate prevarenima
ne da smo bili upoznati, nego smo bili ucjenjeni
poanta je da se rad može organizirati i u obliku jednog dežurstva tjedno a da se ne prelazi okvir od 48 sati
te nam se otvoreno prijetilo ukoliko nećemo dežurati u nedogled da idemo u smjenski rad
a ne znam...
možete zvati inspekciju, ili možete raditi kako ste potpisali (znaš onu koju svi govore: ako nećeš, uvijek ima netko drugi tko hoće... nažalost, radnička prava nisu baš na cijeni ovih dana u Hrvatskoj)
inspektor rada?
probajte
ali ako je sve po zakonu, i vi ste potpisali, možete žalbu objesiti "mačku o rep"
to o ucjenama ako nema napismeno, onda je sve rekla-kazala, tj. nije pravovaljan dokaz
ne,ne,ne
sve si me krivo razumila
oni koji nisu potpisali da će raditi protivno zakonu "nagrađeni" su smjenskim radom
oni koji su potpisali da će raditi protuzakonito, tj. više od 48 h raditi će kao do sada, dežurstvo i redovan rad
mene jedino zanima da li se na istom radnom mjestu može raditi diskriminacija među radnicima i koji je to zakon, ništa drugo
Trebaš malo više detalja navesti, sve si šturo napisala i ljudi uopće zapravo ne znaju kaj hoćeš pitati i kaj te muči.
Posljednje uređivanje od ana.m : 28.09.2011. at 06:46
princes.. jel se radi o radu u zdravstvu???...ja sam svom MM sugerirala da ništa ne potpisuje.
Meni se cini da oni koji su poklekuli pred ucjenom i potpisali sada moraju raditi po onome kako su potpisali, oni koji nisu nasjeli na prijetnju i nisu potpisali sada rade u smjenama
Bojim se da tu nemozete nista napraviti jer ako ste potpisali aneks ugovora morat cete ga i ispostivati.
To sto se poslodavac sluzi prijetnjama i pritiscima ne bi li ljudi potpisali je drugi par rukavica
Posljednje uređivanje od Marsupilami : 28.09.2011. at 07:53
Princess puffy, evo ti pročišćene verzije važećih članaka Zakona o radu:
Raspored radnog vremena
Članak 46.
(1) Ako dnevni i tjedni raspored radnog vremena nije određen propisom, kolektivnim ugovorom, sporazumom sklopljenim između radničkog vijeća i poslodavca ili ugovorom o radu, o rasporedu radnog vremena odlučuje poslodavac pisanom odlukom.
(2) Poslodavac mora obavijestiti radnike o rasporedu ili promjeni rasporeda radnog vremena najmanje tjedan dana unaprijed, osim u slučaju hitnog prekovremenog rada.
(3) Kod poslodavca kod kojeg je to potrebno zbog procesa rada organiziranog u smjenama, puno ili nepuno radno vrijeme ne mora biti raspoređeno jednako po tjednima, te se u tom slučaju puno ili nepuno radno vrijeme utvrđuje kao prosječno tjedno radno vrijeme unutar razdoblja od četiri mjeseca, pri čemu odstupanje od punog radnog vremena određenog člankom 43. stavkom 2. ovoga Zakona, ne smije iznositi više od dvadesetčetiri sati mjesečno.
(4) U slučaju iz stavka 3. ovoga članka, radnik može raditi najviše četrdeset osam sati tjedno.
(5) Ako je istekom razdoblja iz stavka 3. ovoga članka, prosječno tjedno radno vrijeme bilo duže od punog, odnosno nepunog radnog vremena, rad duži od punog, odnosno nepunog radnog vremena smatra se prekovremenim radom.
(6) Maloljetnom radniku se raspored punog radnog vremena ne smije utvrditi duže od osam sati dnevno.
Preraspodjela radnog vremena
Članak 47.
(1) Ako narav posla to zahtijeva, puno ili nepuno radno vrijeme može se preraspodijeliti tako da tijekom razdoblja koje ne može biti duže od dvanaest neprekidnih mjeseci, u jednom razdoblju traje duže, a u drugom razdoblju kraće od punog ili nepunog radnog vremena, na način da prosječno radno vrijeme tijekom trajanja preraspodjele ne smije biti duže od punog ili nepunog radnog vremena.
(2) Ako preraspodjela radnog vremena nije predviđena kolektivnim ugovorom, odnosno sporazumom sklopljenim između radničkog vijeća i poslodavca, poslodavac je dužan utvrditi plan preraspodijeljenog radnog vremena s naznakom poslova i broja radnika uključenih u preraspodijeljeno radno vrijeme, te takav plan preraspodjele prethodno dostaviti inspektoru rada.
(3) Preraspodijeljeno radno vrijeme ne smatra se prekovremenim radom.
(4) Ako je radno vrijeme preraspodijeljeno, ono tijekom razdoblja u kojem traje duže od punog ili nepunog radnog vremena, uključujući i prekovremeni rad, ne smije biti duže od četrdeset osam sati tjedno.
(5) Iznimno od odredbe stavka 4. ovoga članka, preraspodijeljeno radno vrijeme tijekom razdoblja u kojem traje duže od punog ili nepunog radnog vremena može trajati duže od četrdeset osam sati tjedno, ali ne duže od pedeset šest sati tjedno, odnosno šezdeset sati tjedno ako poslodavac posluje sezonski, pod uvjetom da je isto predviđeno kolektivnim ugovorom i da radnik dostavi poslodavcu pisanu izjavu o dobrovoljnom pristanku na takav rad.
(6) Radnik koji u preraspodijeljenom radnom vremenu ne pristane na rad duži od četrdeset osam sati tjedno, ne smije zbog toga trpjeti štetne posljedice.
(7) Poslodavac je dužan na zahtjev inspektora rada, uz plan iz stavka 2. ovoga članka, priložiti popis radnika koji su dali pisanu izjavu iz stavka 5. ovoga članka.
(8) Preraspodijeljeno radno vrijeme u razdoblju u kojem traje duže od punog ili nepunog radnog vremena može trajati najduže četiri mjeseca, osim ako kolektivnim ugovorom nije drukčije određeno, u kojem slučaju ne može trajati duže od šest mjeseci.
(9) Ugovor o radu na određeno vrijeme za poslove koji se obavljaju u preraspodijeljenom radnom vremenu, sklapa se u trajanju u kojem radnikovo prosječno radno vrijeme mora odgovarati ugovorenom punom ili nepunom radnom vremenu.
(10) Zabranjen je rad maloljetnika u preraspodijeljenom radnom vremenu koji bi trajao duže od osam sati dnevno.
(11) Trudnica, roditelj s djetetom do tri godine starosti i samohrani roditelj s djetetom do šest godina starosti te radnik koji radi u nepunom radnom vremenu, može raditi u preraspodijeljenom punom ili nepunom radnom vremenu iz stavka 4. ovoga članka, samo ako dostavi poslodavcu pisanu izjavu o dobrovoljnom pristanku na takav rad.
(12) Inspektor rada zabranit će ili ograničiti preraspodijeljeno radno vrijeme, ako je isto protivno odredbama ovoga Zakona ili ako iz nalaza i mišljenja pribavljenog od ovlaštenog liječnika, odgovarajućom primjenom odredbe članka 45. stavka 4. ovoga Zakona, proizlazi da takav rad ugrožava zdravlje, radnu sposobnost i sigurnost radnika.
Iskreno, ne znam gdje radiš, imate li potpisan kolektivni ugovor ili ne, da li se stvarno radi o preraspodjeljenom radnom vremenu ili ne....
Ako ti je ovdje nezgodno detaljno postaviti upit, a željela bi se obratiti inspekciji rada, klikni na ovaj link.
pročitala sam ja zakon o radu i kolektivni ugovor
(radi se o zdravstvu)
jasno mi je da poslodavac može što god ga je volja i da nam može staviti radno vrijeme kakvo hoće
ali, da li to mora vrijediti za cijeli kolektiv ili to može biti primjenjivo samo na pojedince koji su se osudili odbiti rad preko 48 h
imamo potpisani kolektivni ugovor;
ni u njemu nije jasno može li poslodavac izdvojiti pojedince
Članak 160.
Poslodavac ne smije članove radničkog vijeća povlašćivati, a niti stavljati u nepovoljniji položaj od drugih radnika.
Zabrana nejednakoga postupanja radničkog vijeća prema radnicima
Članak 161.
U svojoj djelatnosti radničko vijeće ne smije ni pojedinačnoga radnika niti određenu skupinu radnika povlašćivati, a niti stavljati u nepovoljniji položaj od drugih radnika.
(iz ZOR-u)
da li poslodavac može pojedinačnog radnika ili određenu skupinu radnika povlašćivati ili stavljati u nepovoljniji položaj od drugih radnika?
ovdje nije riječ o povlašćivanju ili nepovoljnijem položaju
mislim, iz vaše perspektive jest, ali ako je ponuđeno (iznuđeno, prijećeno ili sl. ovisi kako je tko shvatio, poslodavac se poslužio određenim člancima iz ZOR-a koji mu to dozvoljavaju) i vi ste potpisali, po meni nema tu neke filozofije
tebi je kazna što radiš u smjenama, nekima nije
nekome je kazna rad od 48 sati + ujednoj smjeni, a nekome nije ...
nema tu nikakve diskriminacije, nema prisiljavanja, niste dobili otkaz - samo preraspodjelu
da ste dobili otkaz to bi se moglo nazvati kršenjem prava i imali biste osnovu za žalbu, tužbu... ali vjerujem da je poslodavac tako pametan da bi vam u otkazu napisao nešto drugo vama na štetu, a ne da niste htjeli raditi više od 48 sati tjedno što bi njemu donijelo probleme
članak od članovima radničkog vijeća se ne odnosi na sve radnike, nego samo na članove radničkoga vijeća
ne čitaš pažljivo NISMO mi ništa potpisali
i naravno da je diskriminacija, jer u drugim ustanovama oni koji nisu potpisali nije im se dogodilo ništa
i da li bi ti voljela da ti ja liječim nekog tvoga nakon što sam npr. danas radila od 14 h do 22 h, a onda dođem sutra u 6h na posao ( da, nema niti stanke od 12 h)
pa nisam ja pekar pa da je svejedno kakav će kruščić biti oblika
?????
pa sama kažeš da jedni JESU potpisali ...
TI nisi potpisala, radiš u smjenama; drugi su potpisali rade 48+
(ako ti je takva smjena onda ćeš me liječiti, ako ti se bude dalo; ako ne, otići ću drugamo, ili ću čekati dok se ti oporaviš pa ću doći drugi dan kada budeš radila od 14 do 22 jer pretpostavljam da si onda imala dovoljno vremena za odmor ...)
molim nekoga tko je završio pravo da mi odgovori
da li poslodavac može pojedinačnog radnika ili određenu skupinu radnika
stavljati u nepovoljniji položaj od drugih radnika ili ne može?
ako ne može, na koji se zakon mogu pozvati
ako ne postoji takav zakon po kojem svi imaju jednaka prava i to bi mi bilo od koristi znati
hvala puno na trudu Vrijeska![]()
nisam pravnik i ne znam odgovor na tvoje pitanje
meni je smjenski rad u opisu radnog mjesta i nadam se da ćeš ga ti izbjeći
jer to je tlaka
jedan dan od 13.00-20.30, drugo jutro sam već u 7.00 na poslu
ne, nema zakonom predviđenih 12h za odmor između 2 radna dana
a bi li aleks tvoj ravnatelj mogao izdvojiti dvoje vas i staviti ih npr. u dežurstvo
onako, jer su mu se suprostavili
ima li on pravo na to?
a između dvije smjene moraš imati odmor od 12 h
tako stoji u zakonu o radu
vjerovatno ne bi
i to ne čini
i mislim da nema pravo
ali ne znam, nisam pravnik
samo sam ti htjela dati podršku
i uputiti želju da se izboriš da ne radiš u smjenama
jer je to tlaka
a ja 12h odmora ne mogu imati nikako
jedino na navečer odem doma u 19h, ili da ujutro dođem na posao iza 8h
pa ak me pitaju zašto kasnim, da kažem da poštujem zakon o radu
ustvari krivo sam napisala
ne zato što su mu se suprotstavili, nego zato što su odbili raditi protuzakonito
jer rad duži od 48 h je protuzakonit
a taj zakon nisam donijela ja
hvala aleks na podršci![]()
Nitko to nije trebao potpisati, jer tad bi tek izašlo na vidjelo manjak liječnika i nemogući uvjeti pod kojima rade. Da li ste vi svjesni da kad dođete u noći na hitnu, taj dr je na nogama već 20 sati, bez prestanka, i to se zove dežurstvo.Koliko od vas radi tako odgovoran posao 20 sati bez prestanka? Kad ne bi pola kolektiva potpisalo došlo bi do urušavanja cijelog sustava i tek bi se onda vidilo da je satnica jednog specijaliste oko 40 kn neto. Raditi više od 48 sati je protuzakonito, ali ako potpišeš da hoćeš mogu te vozati kako žele.
Općenito jako zahebana situacija, jer nisu prezentirane sve mogućnosti i na kraju ne znaš što potpisuješ.
Trebali bi napraviti simulaciju i reći evo ovako će vam izgledati platna lista sa 48 sati rada i ovoliko novaca ćete dobiti, a ovako će vam izgledati platna lista ako potpišete aneks da radite dulje od 48 sati.
@princess puffy
Svakako ih prijavi inspekciji.
Koliko vidim po vasem kolektivnom ugovoru,vi vec svi i radite debelo "van rezima".
Puno radno vrijeme vam je 40 sati. Imate mogucnost dopunskog radnog vremena koje ne moze prelaziti jednu trecinu punog radnog vremena.
Dakle vise od 50 sati ne ide.
Zaboravi na ovaj clanak iz zakona o radu. Primjenjuje se kolektivni ugovor.
Vezano za pitanje o izdvajanju iz kolektiva-poslodavac moze raditi rosade ovisno o opsegu rada,kapacitetima itd.
To ti pise i u kolektivnom,i u tvom ugovoru i u pravilniku o radnom vremenu zdravstvenih ustanova.
Po KU imas i pravo na stanku od 12 sati medu smjenama.
Ne znam za sto ces se od ovoga uspjeti izboriti.Mislim da ces trebati snaznu podrsku kolega. Sretno
Pardon,mislila sam na 53 sata,a ne 50.
Onda moram jos dodati,da ako su potpisali do tog broja sati,onda je sve cisto.
Mora se potpisati da želiš raditi 48 +, a to često znači i 90+ sati tjedno. Nema ograničenja na 53.
Problem je što već liječnici rade preko dozvoljene satnice, jer moraju, al to nikoga ne brine, sa time se nitko ne želi pozabavit. Sindikat je u tom pitanju zakazao, netko je nekome dobro platio da šuti. Zašto bi netko ko radi u administraciji u javnom sektoru imao satnicu 48, a liječnik 48+... i za koje pare. Sramota. Naravno u medijima o ovome nema ni riječi a to je ministar donio odluku još 28 kolovoza....
Meni je potpuno jasno da se ovdje radi o svemu,samo ne o pravu jel.
@bibai,nista se "ne mora",vise od 53 sata,a i onda najvise 56 tjedno,mozes potpisati ako se kolektivni na tebe ne primjenjuje.
A to sto su ljudi objektivno izlozeni pritiscima,zive u strahu za posao i egzistenciju je neka druga prica.
Opet moram dodavat,isprike,radim sto stvari odjednom.
Dakle,cak da i netko potpise rad na 90 sati tjedno,pod pritiscima,prisilama i inim,a na njega se primjenjuje kolektivni ugovor,poslodavac si teoretski moze s tim rit obrisat.
Naime,KU se primjenjuje neposredno,na sve potpisnike.Izmedu poslodavca i radnika se "ekstra" moze potpisati aneks,ali on vazi samo ako je za radnika povoljniji.
ZOR se isto tako primjenjuje samo ako je u njemu norma koja je za radnika povoljnija.
Ljudi,nema vajde ako se ne skupite i angazirate odvjetnika.
Iskustvo mi govori da cak i u zemljama sa snaznim sindikatima,dobrim zakonima i opcenito snaznijom kulturom zastite radnika,bez spora puno toga ne prolazi.
Cak i onda kad "svi sve znaju" i propisi su poznati se poslodavci prave blesavi i racunaju na strah.
ja sam angažirala odvjetnika...
podršku kolega nemam, jer su se "prodali" za sitne interese, boje se linča ili imaju velike kredite
u medijima je sve prikazano kao da je većina potpisala raditi bezglavo i dobrovoljno, a ostatak se premišlja
nitko ne razumije koliki je problem nasatao i koliki će tek nastati u slučaju premorenosti i liječničke greške
sindinat također savjetuje da se potpiše dobrovoljni pristanak. zašto pitam se?
a najviše se pitam zašto ja moram angažirati odvjetnika a ništa nisam zgriješila?!
Sindikati uvijek isto savjetuju. To je zato sto nisu nista bolji od poslodavca,nisu u stanju ispregovarati povoljne uvjete,a najmanje su u stanju stititi radnika i osigurati mu pravnu zastitu u ivakvim situacijama.Oni su u prijevodu najobicnija zlocinacka organizacija,kako svugdje,tako i u domovini.Suraduju sa poslodavcima,nista drugo,i jos za to vjerojatno i lovu dobiju.
Ti moras angazirati odvjetnika zato sto je pravda po obicaju spora,puno kosta ali na kraju dostizna.Nije nazalost dovoljno da se nekoga podsjeti na postojanje nekakvih pravila.Svi u pravilu polaze od pretpostavke da ljudi ionako nece talasati jer ih se,kao sto i sama velis,ima cime ucijeniti.To je "Kip domovine 2011".
Nakon 3,5 godine parničenja, prije nekoliko dana dobila sam spor protiv poslodavca.
Moralna satisfakcija je nenadmašna, čak i usporedbi s odštetom koju mi moraju isplatiti.