bibai jasno i glasno.. hvala![]()
bibai jasno i glasno.. hvala![]()
mi smo se sva tri puta cijepili s 5u1.preporuka pedijatra.a i sama bih ionako to odabrala.prvi put nije bilo reakcije, a drugi i treći put mu se na mjestu pike stvorila kvržica koja je nestala nakon par dana.nijednom nije imao povišenu temperaturu.
e, sad, jedino mi nije jasno zakaj mi onda za slijedeće cijepljenje s navršenih godinu dana nije preporučen priorix, već mi je rečeno da samo dođemo bez ikakvog cjepiva. s tim se baš ne bih složila.
Znači Hib ide sa dva I sa tri mjeseca, sad idem prebrojati sve te Hibove da vidim jel ih Lea dobila koliko treba![]()
@buca -> možda je vaš pedijatar nesklon cijepiti Priorixom. A možda ga ima kod sebe ? Naša doktorica npr. ima sva cjepiva, mi ih nikad ne kupujemo sami (osim sad kad Priorixa nema pa smo ga jedva nabavili)
ne,nema cjepiva kod sebe.vjerojatno je jedan od "nesklonih".
a u ove tri god koliko radim u ljekarni nitko nije ni tražio priorix,dakle ni ne nude ga kao opciju.
bruno je kao beba primio sva ta di-te-per socijalna cjepiva, sad nam je vrijeme za docjepljivanje, ima li smisla docijepiti ga infanrixom, mora li onda primiti još i hib i polio posebno ili je to uključeno u infanrix? ili da uzmemo taj 5 u 1, možemo li tako?
A ja sam već luda od tih cjepiva. Ivor još nije cijepljen, osim BCG u rodilištu. E sada... danas je MM vodio Jana i pitao za cjepivo. Po kalendaru bi prvi polio trebao biti inaktivirani a ona mu je rekla da se daje će dobiti oralni polio :?
Rekla je i da možemo ako želimo kupiti inaktivirni polio ali da je jako skup :?
Još uvijek važemo... Što je sa Hib-om? Umrtvljeno ili ne?
Pa možeš nazvati u apoteku i pitati za cijenu.Janoccka prvotno napisa
Oprosti, nisam to vidjela.Janoccka prvotno napisa
A zašto ne želiš 5u1?
Ma nemaš se zašto ispričavati![]()
Ne znam... ovo me jako dirnulo... Otkako sam pročitala BBin post stalno mi to u glavi...
http://www.roda.hr/rodaphpBB2/viewto...cjepivo#301512
Odgovor od HZJZ:
Dakle... Bar je prva pikica riješena...Poštovana,
Do 2001.godine, prema Programu cijepljenja sve doze cjepiva protiv poliomijelitisa su bile OPV (kapi u usta).
Od 2002. godine, prema Programu, za prvu dozu cjepiva protiv poliomijelitisa se daje intramuskularna injekcija IPV-a (inaktivirano), a druge dvije doze su OPV.
Ako mu budu htjeli dati OPV, neću ga dati cijepiti!
Hm :?, prema informacijama na ovoj stranici Full immunisation schedule izgleda da se i mali Britanci cijepe cjepivom 5u1, a vidim da su im dodali još jedno/dva cjepiva u isto vrijeme, pa ih u dobi od 4 mjeseca cijepe sa 7u3! :shock:Janoccka prvotno napisa
Istina je da ne znam tko je proizvođač tih cjepiva.
Ovako, koliko sam uspjela shvatiti do sada, 5 u 1 cjepivo pruza nesto slabiju zastitu nego odvojeni DTPa+Hib+IPV. Jesam li u pravu ili sam nesto krivo skontala?
Da li bi onda bilo sigurnije koristiti DPTa+Hib+IPV sva tri puta umjesto 5 u 1?
Moze li se, ako se dijete prvi put cijepi "klasicno" (DPTa+Hib+IPV), kasnije prijeci na jos dvije doze 5 u 1 ako se odlucimo za to ili se mora odmah krenuti s 5 u 1?
Koliko injekcija dobiva dijete kod tog "klasicnog" nacina cijepljenja i da li se onda za zadnju dozu, kad treba dobiti jos samo polio, moze kupiti IPV da dijete dobije to, a ne OPV?
Ne bih bas da ne cijepim dijete, ali svakako zelim izbjeci OPV i DTPw, pa vas molim da mi pomognete izabrati bolju kombinaciju.
Vrlo bih rado da ju se sto manje bode, ali me muci to sto se zna pisati da je 5 u 1 slabije ucinkovito.
Sljedeci tjedan se idemo cijepiti, pa sam jos uvijek u nedoumici.
1...... Teoretski je 5u1 manje učinkovit u zaštiti od Hib-a od odvojenog primanja. Razviju se niže razine protutijela. Koliki je utjecaj te razlike na stvarnu zaštitu ne zna se sigurno.inga prvotno napisa
2...... Mislim da bi. Zbog gore navedenog razloga.
3...... Može se poslije preći na 5u1.
4...... A kada to dijete treba dobiti samo polio? Prema Programu polio u prvoj godini sva tri puta ide uz DTP (i Hib). Isto tako i u drugoj godini života. Tek u školi se daje uz Td. Može se tada kupiti IPV. Ali dok tvoje dijete dođe u školsku dob, najvjerojatnije će se koristiti samo IPV.
Hvala mujice, tako sam nekako i ja mislila, ali rekoh idem jos potraziti i drugo misljenje. Zaista postoji hrpetina info o cjepivima.
Jesam li dobro shvatila da je dovoljna zastita koja se dobije pomocu IPV, ako dijete kasnije ne dobiva uopce OPV?
Negdje se pisalo po forumu da zastita nije potpuna bez OPV-a, ali po procitanom na linkovima s neta mi se cini da je IPV dovoljan.
OPV se navodno ukida od 1.1.2008, prestaje se prozvoditi.inga prvotno napisa
joj martinaP :D
Si sigurna u tu info? Uf, samo da je tako. To bi bila jedna dvojba manje.
A bas sam sad opet citala da IPV ne pruza dovoljnu zastitu probavnog sustava, tako nesto, i opet ostala zbunjena. Ma sr...
Sad sam vidjela da si napisala navodno, a ja pitam jesi sigurna.![]()
Onak školski: Luka je bio cijepljen-
BCG- rodilište
12.mj- ACT HIB 1.mj-ACT HIB 4.mj- INFANRIX, IMOVAX, ACT HIB
5.mj- OPV, INFANRIX 7.mj- INFANRIX, OPV
Drugi tjedan idemo na BCG.
Koliko smo loše prošli i da li se da kaj ispraviti ?
Napominjem da smo platili dva put po 150 kn.
Što nije ukinuto docijepljivanje sa BSG-om u dobi od 1,5 godine?
Mislila sam da su to ukinuli i ostavili samo onu dozu prije škole. :/
Ukinut je BCG sa 1,5 godinom.
Evo link http://www.hzjz.hr/epidemiologija/cijepljenje.htm
Ma, dovoljan je IPV. I stvarno bi se OPV trebao ukinuti slijedeće godine i zamijeniti IPV-om. Ali ne zato što se ne proizvodi više, već iz nekih drugih "logističkih" razloga.inga prvotno napisa
Nisam 100% sigurna, to je rekao jedan dr iz Zarazne na predavanju prije cca mjesec dana.inga prvotno napisa
Koliko će djeca onda injekcija dobivati :shock: DiTePer+IPV+HiB+Hepatitis - 4 komada!!
Odgovor, pllliiizzzz!
Koliko sam vidila kod pedice, kad cijepe sa DiTePer-om i Hib-om, onda to pomiješaju u 1 pikicu, pa će možda ipak dobiti samo jednu injekciju :? .
Obično cjepivo. Naša pedica je rekla da ona za njega garantira,a za sve drugo moramo potpisati da to radimo na svoj zahtjev.
Rekla nam je još i to da je i svoje unuke cjepila običnim cjepivom. I da- tih 400kn se plaća još nekoliko puta. Tako da to nije samo 400 kn.
Da mi je samo znati kako ona to za njega "garantira".... To cjepivo propisuje drzava, i pedijatri ga trebaju zato provoditi. Sve sto nije po kalendaru nije u skladu s preporukom drzave, i u principu radis na svoju odgovornost (i zato kod nekih trebas potpisati). A to da ona "garantira" za to cjepivo - bas bi voljela znati kako ona to "garantira", i sto u stvari "garantira", kad ni sami proizvodjaci ne "garantiraju"' neke stvari tim cjepivom.rosa prvotno napisa
Ja bi na to rekla samo da se nije bas ubila od spoznavanja stvari o starim cjepivima. Apsolutno mi je nevjerojatno da ce netko iz medicinske struke pozeljeti svom unuku dati OPV umjesto IPV. Malo istrazivanja i ucenja joj ne bi bilo na odmet.rosa prvotno napisa
Vidiš, Anchie, meni se baš sviđa ta peijatrica.
I nisam siguran da si ti pročitala više od nje o cijepljenju, a siguran sam da imaš manje iskustva s cijepljenjem od nje.
O, pa nama je pedijatrica u rodilistu rekla da BCG nema nikakvih nuspojava![]()
A sada sam i ja od nekog iz struke cula da bi OPV trebao biti ukinut sljedece godine. Naravno, ni ona nije sigurna. Jos mi je rekla da se prica da ce uvesti 5 u 1 cjepivo kao standard.
Sad nam samo preostaje da cekamo do 2008. da vidimo sto ce biti.
Iako, mi cemo svejedno morati platiti, nas to jos ne kaci.
A za IPV sam jos citala jucer razne tekstove dok me nije glava zabolila i oci skoro ispale iz duplji. Pise svugdje da je cisto dovoljno cijepljenje IPV-om.
Ma fajn sto se tebi svidja, meni se ne svidja. Svatko sebi biramujica prvotno napisa
I nisam nikad rekla da znam vise o cjepljenju od nekog pedijatra, sigurno neznam. Ja sam zaista laik na ovom podrucju i ne zanosim se idejom da nisam. Ali mi je nedopustivo da u danasnje vrijeme cujem takve izjave tipa "ovo cjepivo nema nuspojava" ili da netko "garantira" za nesto.. Isto kao i kad smo se dosli cijepiti za MoPaRu a sestra sva sretna i vesela mi govori "znate, ovo cjepivo nema nuspojava!".... Njoj je izgleda najgora moguca nuspojava cjepiva - temperatura
![]()
O.k. Odustajem.![]()
Happyness, ja ti ne znam bas neki strucan odgovor.
Mogu samo napisati da ste vjerojatno platili druga dva Infanrixa jer prvi pokriva HZZO, a sljedeca dva platis ako ih zelis.
Nisam sigurna sto mislis pod popraviti, ali znam da MoPaRu koji se dobiva negdje iza prvog rodendana sam citala da je bolje odgoditi barem do godinu i pol starosti djeteta. Cjepivo se daje izmedu prvog i drugog rodendana, ali je navodno bolje sto kasnije jer je dijete starije, jace, pa su i nuspojave blaze.
Tada mozes umjesto drzavnog kupiti Priorix kod kojeg ne postoji mogucnost dobivanja meningitisa kao nuspojave (komplikacije) nakon cijepljenja.
Koliko sam shvatila iz svog iscitavanja, taj "drzavni" MoPaRu se jos samo kod nas koristi, u inozemstvu vise ne bas zbog nuspojava. Umjesto njega mozes kupiti Priorix kojim se dijete cijepi protiv istih bolesti, samo je cjepivo "procisceno" pa je i mogucnost nuspojava manja, a meningitis kao nuspojava se nakon Priorixa ne javlja.
Nadam se da sam ti barem malo pomogla. Nisam ti odmah nista napisala jer sam se nadala da ce se javiti netko tko o tome zna vise nego ja. Ja znam toliko koliko sam ti napisala![]()
Hvala ti, inga.![]()
I ja sam mislila da budu mi ranije odgovorile i objasnile kak su i drugima al očito smo im dosadili s toliko pitanja.![]()
Happyness, a zakaj se ne dogovoriš s pedijatrom?happyness prvotno napisa
Ajooooj...... sorry happyness.... tek sad vidim tvoje pitanje.happyness prvotno napisa
Niste pretjerano loše prošli. Samo ste platitli 300 kuna, umjesto da se dijete cijepi besplatno sa domaćim DTP cjepivom, umjesto Infanrixom. Ništ' strašnoga. Vidim ja da neki ovdje plaćaju i puno više.
A popraviti se ništa ne treba. Sve izgleda OK.
Skroz fajn.anchie76 prvotno napisa
Slažem se s tobom (uvijek). Ne smije reči da bilo koje cjepivo nema nuspojava.
Ali razumijem kada kaže da garantira za neko cjepivo. Ako time misli na ukupni odnos koristi i rizika od tog cjepiva i isto to u odnosu na alternativna cjepiva. A tako mi je zvučao taj navod.
Vidim da sam vas jako zasvrbila onim što nam je rekla naša pedica i da se riječ "garantira" provlači kroz mnoge postove.I ja sam uvjerena da je pretjerala s tim izrazom, no mišljenja sam ipak da pedijatar ima više povjerenja u cjepivo koje zaprima od HZZO-a i koje čuva u propisanim uvjetima od cjepiva koje će mu roditelj donijeti u džepu. Znam,sad će biti milijun komentara-i ok je da ljudi imaju različita mišljenja i nemojte pisati da svaki roditelj želi najbolje svom djetetu,al postavite se na mjesto pedijatra: i ja bih na njihovom mjestu tražila pismenu izjavu da se ograde, jer njihove sestre su te koje ubrizgavaju cjepivo našoj djeci.
I da - da se nadovežem na komentar da nam pedica nije stručna jer očito na ovom forumu ima puno stručnjaka: žena je protiv mix-cjepiva jer smatra da su pod
a) isforsirana reklamom kroz medije i određene krugove liječnika koji su za to naravno financijski stimulirani
b) isforsirana od strane farmaceuta -nepotrebno objašnjavati zašto
c) nedovoljno dugo u upotrebi da bi se znale sve eventualne posljedice
d) i jer je za mali organizam jednostavno previše 5 cjepiva u jednom danu
I mi smo htjeli mališu što manje pikati,ali razmislili smo o njenim savjetima,još se dodatno informirali i do sada (20 mjeseci) nije bilo nikakvih problema (kuc-kuc). Naravno da poštujem i drugačije mišljenje i vjerujem da sve ovo pišemo za dobrobit naših klinaca.
![]()
S ovim se slazem 100% i uvjerenja sam da je to previse (neprirodno) za svaki organizam, a kamoli za male bebe.rosa prvotno napisa
No ukoliko to nije 5u1, dijete svejedno u jednom danu dobije Di-Te-Per + Hib + oralni polio. Se varam? Samo je jedan ubod vise (Hib) i polio u usta.
U cemu je razlika sto se kolicine cjepiva u tijelu tice? Koliko ja vidim samo je razlika u broju uboda.. a kolicina cjepiva jos uvijek je ista (u jednom danu).
Sve u jednom danu?
Ja sam mislila da se to daje barem malo razdvojeno.
nakon cjepljenja protiv ospica, rubeole i mumpsa slijedi još jedno cjepljenje sa oko 2godine?
protiv čega je to cjepljenje?
i koje je najbolja varijanta?
ne znam koje cjepivo šta sadrži, al može se s 3u1 umjesto 5u1 ili neka varijanta?
mi smo do sada cjepili prvi puta običnim, 5u1 i Infarixom...
i uvijek imali reakcije...
a sada su navosno najgore reakcije i STRAH me je, tim više da radim i nisam doma s njom...
pomagajte...![]()
Infarix = PriorixAdrijana66 prvotno napisa
moja greška, sorry-te
Sve dobiješ isti dan.inga prvotno napisa
Rosa, drago mi je da imaš dobru pedijatricu koja nije podlegla reklamama i misli svojom glavom.
Hvala Mujica na podršci, drago mi je da ima još ljudi koji slično razmišljaju.
Mislim da je glavni problem što svaki roditelj želi da mu dijete pikaju što manje (to bih naravno i ja željela),ali većina ne vidi što se krije iza propagande ponekih pedijatara i famaceuta.
Moja kuma je magistra farmacije i kaže da su oni nažalost u prvom redu trgovci koji od vlasnika ljekarne dobiju naputak da uvijek prvo ponude najskuplji lijeki da ga navedu kao najboljeg. Truli kapitalizam.
Sjećate li se cure onih savjetovališta za trudnice u domovima zdravlja?
Kod nas redovito dovode farmaceutske trgovačke putnike koji prezentiraju svoje proizvode (između ostalog i mliječne formule) pa ti na kraju ubace u vrećicu poneki čaj i dudicu. Što vi mislite,da te sestre nemaju nikakvu stimulaciju?
Ljekarna u kojoj mi radi kuma redovito prima postotak od prodanih proizvoda pojedinih kuća. A ljudi misle da je stvar u tome da će dijete manje patiti i da su loši roditelji ako ne plate cjepivo.
A ja potpisujem obje struje, i onu koja je protiv domaćeg, i onu koja je protiv uvoznog cjepiva.![]()
![]()