Bas sam i ja dosla to napisati Luna![]()
To sve stoji sto je Rosa rekla... zato ja ne vjerujem niti jednom od njih... sve njih profit motivira da moje dijete dobije ili 18u1, ili pojedinacnih 18![]()
Bas sam i ja dosla to napisati Luna![]()
To sve stoji sto je Rosa rekla... zato ja ne vjerujem niti jednom od njih... sve njih profit motivira da moje dijete dobije ili 18u1, ili pojedinacnih 18![]()
Luna i Anchie, a je li takav način razmišljanja (proširena teorija zavjere) primjenjujete samo na cjepiva?
Ili možda i na razne vitaminske preparate da beba bude zdravija i jača, kremice za njegu, superzdravu hranu, nedajbože nekakvu bioenergiju ili homeopatiju, supernježna sredstva za pranje djeteta, antialergijske detergente za pranje dječje robice, ekološki uzgojene sokiće i kašice, superjake usisivače da beba ne razvije alergiju, pročišivaće da vodu, ovlaživače zraka, i sve ostalo što može doći pod zajednički nazivnik "samo najbolje za moju bebu".
Nadam se da ste jednako oprezna i na svim tim područjima.....
Ne bih rekla da se radi o teorijama zavjere.
Sve što dajem djetetu važem korist i štetu i ako mislim da vaga preteže na stranu štete, pokušat ću to izbjeći.
I ti se slažeš da je krajnje vrijeme da se OPV zamijeni IPV-om, a što je sa svim ovim godinama kad su se pedijatri kleli u njega? Što je sa svom tom djecom koja su ga primila?
Ne radi se tu o nikakvoj paranoji, ali ti to dobro znaš i sam...
![]()
Apsolutno se slazem sa ovim sto je Luna rekla.. A i ovo sve sto si nabrojao, trudim se ne padati na marketinske trikove u svim aspektima zivota![]()
1...... tako i treba. i ja to radim. u biti , svi to rade, samo različito tumače odnos koristi i štete... kako znati tko je u pravu kad ima toliko oprečnih stavova?Luna Rocco prvotno napisa
2...... slažem se. Samo mislim da su moji razlozi za to drukčiji od tvojih..
3..... Ništa. Sve ove godine su bili u pravu.
4....... Ništa. Sretna su što su ga primila i zbog toga sada nema polija.
5....... paranoja nije pravi izraz. jednostavno mislim da zbog toga što ima (naravno) laganja i obmanjivanja od farmaceutskih industrija u svrhu profita, to ekstrapoliraš i na segmente zdravstvene zaštite gdje to jednostavno ne stoji.
Sve se svodi na:
Vjeruj mi, nema dana da si ne postavim to pitanje. Vodim se nekim gut feelingom, informacijama koje mi zvuče najlogičnije, preporukama stručnih osoba koje mi ulijevaju povjerenje, a malo i srećom...I tako ide dan po dan.mujica prvotno napisa
Smatram da je najveća obmana i pogreška uljuljkati se u osjećaj kako je ono što činimo sigurno i bez trunka sumnje jedino ispravno i zatvoriti um za drugačija mišljenja. Trudim se to ne činiti...Barem u onim stvarima u koje nisam sigurna.![]()
Imam i ja jedno pitanje u vezi tog 5 u 1 cjepiva?
Paula je s dva mjeseca primila hepatitis B i HiB. Sad bi trebala s tri mjeseca ići na cijepljenje, može li sad primiti 5 u 1 ako je HiB već primila?
Doktorica nam prošli put nije rekla apsolutno ništa o cijepljenju, samo je rekla da će sad primiti dvije injekcije, spomenula je hepatitis i više nije imala vremena za nas. Beba je plakala, mi smo već bili iznervirani dugotrajnim čekanjem iako bi zdrave bebe trebale imati prednost (yeah right) i nismo se odmah snašli pa nismo ništa pitali.
Sad sam zvala da pitam za to cijepljenje ali mi sestra nije htjela spojiti doktoricu jer ima gužvu, pa sam pitala nju. Ona veli da može ali mi se činilo da nije baš sigurna
Može. Hib se daje 3x u prvoj godini (sam ili u kombinaciji)
Ali i 5 u 1 se daje 3x, a Hib je sastavni dio toga. Znači ako je već primila HiB pojedinačno da bi trebala primiti i DTP i polio isto pojedinačno, jer ne bu onda dobila Hib 4 puta
Meni je problem zašto nas doktorica nije o tome obavijestila nego joj je samo sprašila HiB kad je imala 2 mjeseca umjesto da ga odgodi na 3 mjeseca pa joj da 5 u 1
Pa primit će 5u1 2x, i onda pojedinačno.
Uf, sad sam se čula s doktoricom, digla mi je tlak na 220.
Pitam da li može Paula primiti 5u1 ako je primila HiB s 2 mjeseca, veli ona da ne, da će primiti svako posebno, a 5u1 može sljedeći put. Pitam ja zašto onda nismo mogli i prvu dozu tako,a ona veli: "Pa niste rekli". Velim ja: Niste nas ni pitali. (nismo baš došli previše informirani na pregled s dva mjeseca jer smo znali da 5u1 ide s tri mjeseca)
A ona kaže da ona ne smije nuditi cjepiva. Pitala sam ju a kaj bi onda mi morali sami to znati, veli ona "da". Pa p... joj m...., nemaju svi ljudi internet, od koga ću očekivati da me informira ako ne od nje
Kaj je smiješno?
Ti.
Pa kaj onda što će slijedeći put dobiti cjepivo prema kalendaru?
Kaj se oko toga toliko uzrujavaš?
Isto tako će i 40-tak tisuća druge djece biti cijepljeno.
Inaće, naravno da može nastaviti s 5u1 ako hoće, s time da nakon dva cijepljenja s pet u jedan treći put ne bi išao pet u jedan, već samo DTP ili Infanrix, jer je s dva mjeseca već primio Hib i IPV, koji su sastavni dijelovi cjepiva 5u1.
Ne uzrujavam se oko toga, nego zato jer sam imala povjerenja u doktoricu da će nas informirati kak spada, odnosno zato jer znam da i ona i drugi pedijatri preporučuju cjepivo 5u1. Ona sad veli da ga nije smjela preporučti a znam da lažemujica prvotno napisa
Malo OT:
Ovo me podsjetilo na situaciju u rodilištu. Kad me doktor pregledao, nešto je načrčkao promumljao i otišao. Kasnije dođe sestra s dvije injekcije i kad sam pitala kaj je to i odbila jer mi ne treba (apaurin i spazmex), rekla je: "Pa to je doktor prepisao, kaj niste njemu rekli da to ne želite." Naravno, nisu mi ih dali i pitala sam druge žene u rodilištu i sve su rekle da su primile 2 injekcije ali nisu imale pojma kaj je to bilo.
je, istina... bilo bi ljepše da doktori ljudima objasne što im daju i zbog čega.
Meni ne bi palo na pamet nekome nešto dati a da ne kažem što i zašto.
Niti bi mi palo na pamet primiti nešto prije objašnjenja.
Ne vjerujem da doktori koji tako čine misle da su bogomdani, pa da se njihova intervencija ne smije dovesti u pitanje i da ne moraju zbog toga ništa objašnjavati.
Vjerrojatnije je da nakon bezbrojnih objašnjavanja zaborave da je to bitno pa preskoče......
Nekima to ne smeta.
A oni kojima smeta pitaju, kao što si ti pitala, pa opet sve bude dobro. I svi zadovoljni.
OT:
A baš me zanima na koji način homeopati i ini alternativci objasne što daju i zašto i na koji način to djeluje....![]()
Ne slažem se. Prije bih rekla da im nitko tijekom školovanja, specijalizacije, čega već, nije istaknuo važnost objašnjavanja. Stekla sam dojam da oni malobrojni liječnici u nas koji su voljni pojašnjavati, čine to po vlastitoj savjesti, zato što sami vjeruju da je tako bolje ili zato što su bili u inozemstvu na doškolovanju pa su se tamo imali prilike naučiti da se tako radi. Ostali kao da smatraju da je bilo kakvo pojašnjavanje - nepotrebno.mujica prvotno napisa
Ne slažem se. Prije bih rekla da im nitko tijekom školovanja, specijalizacije, čega već, nije istaknuo važnost objašnjavanja. Stekla sam dojam da oni malobrojni liječnici u nas koji su voljni pojašnjavati, čine to po vlastitoj savjesti, zato što sami vjeruju da je tako bolje ili zato što su bili u inozemstvu na doškolovanju pa su se tamo imali prilike naučiti da se tako radi. Ostali kao da smatraju da je bilo kakvo pojašnjavanje - nepotrebno.mujica prvotno napisa
Ne samo da smatraju da je nepotrebno, nego se ponašaju kao da su svi ostali debili, pa nema smisla da objašnjavaju ljudima kad ionak valjda misle da ne bi skužili. Najjednostavnije im je kad imaju posla s nekim ko ništa ne zna i ništa ne pitaAnvi prvotno napisa
Moram priznati da su meni uglavnom sve objašnjavali... Nisam puno visila po doktorima, ali npr. na porodu nije bilo trenutka da nisam znala što mi rade, daju i sl. Uopće ne mogu zamisliti situaciju da meni ili, još gore, mom djetetu netko nešto uvali bez riječi i da ja ništa ne pitam? :?
Ma, ni ja inače, zato se sad tak grozno osjećam. Priznajem da se nisam puno informirala o cjepivima kad smo išli na pregled s dva mjeseca jer sam mislila da imam vremena, tj. da više mogućnosti postoji tek s tri mjeseca pa ću do onda sve pročitati.Luna Rocco prvotno napisa
Nije baš da joj je nešto uvalila, cijepila ju je po kalendaru kak ide, a ja sam imala toliko povjerenja da će nas informirati ako za nešto postoji alternativa. I sad mi još veli da nam to ona nije trebala reći. Dođe mi da zadavim i nju i sebe
Ne radi se o tome da pacijent pita ili ne, nego da liječnik samoinicijativno pojašnjava što će raditi, što će ti dati... Žalosno je da pacijent mora biti taj koji postavlja pitanje "a što ćete mi sada napraviti?", "a što je u toj šprici?". Pojašnjavanje postupaka bi trebalo biti obavezan dio svake liječničke intervencije. To je uostalom dio nekakve civilizirane komunikacije kojom se pokazuje da liječnik uvažava pacijenta, ako već nije obaveza. Osim kad si u besvjesnom stanju pa ti pojašnjenje niš ne znači.
Dobro, sad od ovih svih postova niš nisam skužila :/
Dakle, mi sutra idemo na PRVI pregled kod pedijatra i koliko znam, pedijatrica ga misli cijepiti (docijepljivanje za hepatitis, i još nešto). Da li bi ja sad trebala njoj napomenuti da želim da mi se dijete cijepi sa kombiniranim cjepivom pa da ga onda ona ne cijepi sutra sa mjesec dana već kasnije sa kombiniranim ili to sutra mora primiti kako god, a vi onda pričate o daljnjem cijepljenju :?
Pls, ako mi netko može jednostavno to objasniti.
tnx
To bi bilo nešto kao njemačka škola. Vidio sam negdje nekakvu uputu za Amerikance na putu po svijetu o Njemačkoj, gdje liječnike opisuju kao hladne, odbojne, šutljive i koji se vrijeđaju ako ih bilo što pitaš. Poznato?mujica prvotno napisa
ajde pls nek između ovih prepucavanja netko meni odgovori na moje nedoumice :/ popodne smo naručeni kod pedijatra pa da znam kak da se postavim... da li da odgodim današnje cijepljenje za idući put i da ga pika sa 6u1 ili kak?
Hvala unaprijed
Obzirom da si naumila cijepiti, vidi kada ćeš kvalitetnije cjepivo dobiti besplatno. Mujica spominje 1.4.
Da, naumila sam cijepiti, ali ako je to 6u1 kvalitetnije i s manje pikanja od 5u1 koje je trenutno besplatno, onda bi i platila, samo ne znam kada onda ide prvo cijepljenje? sa 1mj ili 2mj?Davor prvotno napisa
AKo se dlučim za 5u1 onda je cijepljenje s 1mj i 4mj? ako sam dobro shvatila...
tnx
To ti najviše ovisi o osobi koju pitaš. Mujica je liberalan pa češće kaže bilo kad (samo da se dječica u što većem postotku izbodu), a pedijatar će ti vjerojatno reći odmah.
Mala01, vidim da vam je to prvi pregled, tj. onaj s mjesec dana.
Najvjerojatnije ovaj put neće biti nikakvog cjepljenja tipa 5u1 ili 6u1. Ona idu sa minimum 2, 3 mjeseca starosti.
Radije porazgovaraj sa vašim dr. o mogućim opcijama.
Kod nas je bilo ovako:
- sa 2.5 mjeseca 6u1
- sa 4.5 mjeseca 5u1
- sa 7 mjeseci 6u1
Hvala Daml@Dalm@ prvotno napisa
Znam da ima na vec sto jesta to vjerojatno, ali nisam uspjela naci sad (valjda bas zato sto trazim :/ ).
Moze li mi netko ovdje samo napisati koji je najveci dopusteni razmak izmedu drugog i treceg 5 u 1, a da se dijete ne mora ponovo cijepiti sva tri puta?
da malo podignem temu: jucer smo cijepljeni s 5u1, druga doza. Nakon prve nije imala nikakve reakcije osim što je bila nešto nervoznija, a noćas je zakurila, danas poslijepodne temp 38,5 rektalno. No cuje se i nosić, moguce je da se i neka viroza aktivirala. :/ Koliko obicno traje temp. koja je posljedica cjepiva? (niti starije dijete mi nikada nije reagiralo na 5u1 pa nisam bas pripremljena).