Stranica 1 od 3 123 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 139

Tema: Cjepivo 5 u 1 ili obično?

Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno Cjepivo 5 u 1 ili obično?

Ako postoji već slična tema, brišite nas, pliiiz!
    Naime, mi, po preporuci, idemo kod već spomenute na ovom forumu dr. Đekić. Ja sam ju na kontrolnom pregledu s mjesec dana pitala možemo li mi Luciju cijepiti s cjepivom 5 u 1, na što mi je ona odgovorila da ona to ne koristi, jer misli da je 5 virusa previše za tako mali organizam (ili nešto slično, ne kužim se baš u to), i uopće se ne može njoj platiti onih 400 kuna, jer ju ona s tim neće cijepiti. E, sad, imate li kakvo mišljenje o tom cjepivu u usporedi s onim običnim, da li da idemo kod drugog pedijatra, ili što?

Osoblje foruma mamma san avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

mi smo Lovru cijepili sa 3+1 sa 2 mjeseca. Iako nije imao nikakvu specijalnu reakciju (izuzev otekline i vrištanja 2 sata nakon cijepljenja ), da sam tada znala cijepila bih ga sa 5 u 1. Ali, to se cijepi mjesec dana kasnije (sa 3 mjeseca).

Vodenjak avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

Mi smo Marina cjepili s 5-u-1 nije plakao više od 2 minuta, nije imao temperature ni oteklinu. Nadamo se da će tako proći i sa druga dva cjepljenja. S tim da se cjepi od trećeg mjeseca i ne plaća se pedijatru nego u ljekarni i onda mu samo pedijatrica da doneseno cjepivo.

Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

A naša ni to ne želi, zbog tih svojih uvjerenja koje sam gore napisala.

brane avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

3u1 obojica su primili redovno kako trebaju
    bez ikakvih reakcija
    niti je bolilo
    niti je bilo temperature
    nit su bili nervozni
    ništa

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

3 u 1 je podskup skupa 5 u 1 --> znači 5 u 1 sadrži acelularno cjepivo protiv difterije, tetanusa i hripavca koje se zove Infanrix (to je 3 u 1), inaktivirano cjepivo za polio (IPV) i HiB cjepivo (to je nekakav meningitis)
    Glavna mu je prednost što dijete dobije samo jednu injekciju.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Čuj sa redovnim cijepljenjem će dijete odjednom dobiti 4 virusa (D+T+pertusis+polio) a sa ovim 5, a sad jel taj jedan virus razlike razlog što pedijatrica neće cijepiti sa 5 u 1 ili je razlog neki drugi - ne znam

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Ja sam skužila da je pitanje 5-u-1 ili "obično", nepročišćeno cjepivo.

Mi smo isto cijepili s 5-u-1, kasnije s PRIORIX-om (sve acelularna cjepiva), ali sada razmišljam da se više uopće ne cijepimo niti docjepljujemo.

Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

A ima li kakve veze s reakcijama? Jesu li, osim što se cijepi manje puta, reakcije blaže kod ovog cjepiva 5 u 1 ili to nema veze. Uglavnom, može li se reći koje je bolje?

Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

A može se cijepiti i s ovim 3 u 1, ali s nekom pročišćenom verzijom?

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

DA - pročišćena tj. acelularna verzija DiTePer cjepiva zove se INFANRIX i prva doza tog cjepiva je besplatna tj. pokriva je HZZO a kasnije HZZO plaća samo domaće, celularno cjepivo koje se zove DiTePer a u kojem ta komponenta Per zna izazivati visoke temperature.

(PRIORIX mislim nije acelularno cjepivo, to je cjepivo koje je u odnosu na naše domaće oslabljeno pa nema za nuspojavu meningitis)

Ja ne mogu reći koje je cjepivo bolje ili lošije. Ako cijepiš sa 5 u 1 izbjeći ćeš više pikanja, i izbjeći ćeš oralni polio (koji je živo cjepivo). Prva doza cjepiva za polio bi isto trebala biti inaktivirana.

Općenito vam preporučujem Cybermedov edukacijski centar za cjepiva, mislim da prvo treba znati točno čime se sve može cijepiti i kakvo je koje cjeivo da bi se mogle donositi bilo kakve odluke.

Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Iskreno, mene bi najviše od svega razljutio takav isključivi stav doktorice "ne, ja s tim ne cijepim"! Mislim, to mi je malo bezveze, jer ako gotovo svi koriste ili mogu koristiti to cijepivo 5 u 1, pa zašto onda ona ne?
    Ja mislim da je uloga pedijatra da ti kaže dobre i loše strane jednog i drugog cijepiva i da se onda roditelji odluče hoće li platiti ili će uzeti ovo besplatno. Naša pedijatrica je isto htjela Ivora cijepiti sa 2 mjeseca sa besplatnim cijepivom, i tako nas je i naručila, ali kad sam došla kod nje, pitala sam ju za to 5 u 1. Ona je jako zagovarala ovo "obično" i rekla je kako znau biti reakcije i na ovo 5 u 1 i da je razlika samo što se sa ovim 5 u 1 dijete pika 3 puta (do godine dana), a s ovim "običnim" 7 puta! Meni je to bio dovoljan razlog da platim 400 kn i ona se složila, što mi je ok.
    Ja bih mijenjala pedijatricu čisto zbog takvog stava. Eto, ali to sam samo ja 8)

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Sa dva mjeseca se inače cijepi protiv HIB-a, i to cjepivo je uvijek besplatno a ista je stvar kao komponenta protiv HIB-a u "5 u 1" koktelu. Prvo cijepljenje protiv difterije, tetanusa i hripavca (pertusis) se vrši sa tri mjeseca i to sa acelulararnim ili pročišćenim cjeivom -> Infanrixom i to je besplatno, tj. pokriveno od HZZO-a. Istovremeno se cijepi i protiv poliomijelitisa i to sa inaktiviranim cjepivom, muskularno, znači dijete dobije dvije injekcije. Sve to pokriva HZZO, taj prvi put. Kasnije je besplatno cjepivo celularno (DiTePer) a za polio živo, oralno cjepivo (na usta).

Dalm@ avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2006

Početno

Slažem se s Mala01, uz ispravku:
    Citiraj Mala01 prvotno napisa
    Meni je to bio dovoljan razlog da platim 400 kn
    Ukupni trošak je 1600 kn (tri pikice u prvoj godini i docjepljivanje u drugoj).

S cjepljenjima se može početi već s 2 mjeseca (mi ćemo tako sve uspijeti obaviti prije mora). Evo uostalom i upute proizvođača (na engleskom): http://emc.medicines.org.uk/emc/asse...cumentid=17235

blondie avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Mi smo danas bili na cjepljenju. Luna ima 18 mjeseci i danas se cijepila sa Infanrix 3 u 1. Dva puta su ju piknuli i ono u usta.
    Žao mi je što nisam pitala doktoricu zašto to 3 u 1, a ne 5 u 1.
    Mojoj frendici je njezina doktorica rekla sa 18 mjeseci neka kupi Infanrix 5 u 1.
    To znači da ovisi o doktoru.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Ali roditelji se mogu informirati kakve sve mogućnosti cjepiva postoje, a možete i pedijatre pitati da vam kažu čime se sve može cijepiti. Pa ako imaju neki razlog radi kojega ne žele cijepiti sa 5 u 1 neka vam ga kažu, a vi ga provjerite na drugoj strani. Posebno mi koji imamo pristup internetu - imate na Cybermedu i forum o cjepivima pa možete i tamo postaviti pitanje o nekom cjepivu.

Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Citiraj Dalm@ prvotno napisa
    Slažem se s Mala01, uz ispravku:
    Citiraj Mala01 prvotno napisa
    Meni je to bio dovoljan razlog da platim 400 kn
    Ukupni trošak je 1600 kn (tri pikice u prvoj godini i docjepljivanje u drugoj).
    Je, istina 8) Ja sam računala sam prvu, ali svejedno...
    Nama je doc rekla kako možemo dvaput pikati Ivora tako da platimo 400 kn, a treći put da možemo iskoristiti benefit koji daje HZZO, a to je besplatna pikica isto Infranrix samo kaj će ga morati piknuti dvaput odjednom, a ne jedanput jer nije koktel (tak sam ja to shvatila, a mislim da je već bilo i govora o tome baš u ovom topicu). Tako da se možda odlučimo i na tu varijantu, vidjet ću. Dala mi je mogućnost izbora, ili platiti sve tri, pa je to ukupno 3 pikice i 1200 kn, ili platiti dvije, a treću dobiti besplatno ali onda je su to 4 pikice.
    Sve ovo je naravno do godine dana djeteta....

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

U toj varijanti će ti dijete primiti oralni polio

Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Citiraj Mima prvotno napisa
    Hm, sad sam opet zbunjena.. meni je pedijatrica rekla kako je razlika samo u tome da će ga piknuti dvaput (na istom pregledu). Nije spominjala oralno? Možda joj se to činilo bespotrebnim da istakne? Ne kužim.

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno RE:

Infanrix 3u 1(jedna pikica), Hib(druga pikica) i oralni polio

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

... koji je jedina metoda širenja ove boleštine u zapadnom svijetu.

Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Aha, sad mi je malo jasnije, tnx!
    Mislim da ćemo se odlučiti onda za tu varijantu da 3. put dobije 3 u 1, Hib i polio odvojeno.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

oralni polio ti je živo cjepivo

p.s. ja ti ne pokušavam sugerirati da ne cijepiš dijete tim cjepivom, samo ti hoću napisati koja je razlika između oralnog (OPV) i muskularnog (IPV) polia: jedno je živo a drugo umrtvljeno cjepivo. Inače sam tu na forumu pročitala da bi dijete trebalo primiti i IPV i OPV cjepivo da bi zaštita od polio virusa bila potpuna, jer virus dospije prvo u probavni trakt

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Zaštita od čegaba? Potpuna?
    Svašta.

Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Očito nisam baš upućena pa dajte mi sad savjetujte, da li platim i tu zadnju turu i da dobije taj nesretni polio muskularno, ili je ok i da ga dobije oralno??
    Mislim, što je BOLJE, lakše i zdravije za dijete? Samo mi je to važno. Ako je svejedno, onda ću mu radije za tih 400 kn kupiti nešto drugo.
    Možda sam totalna neznalica, ali stvarno ne kužim, a vdim da ovdje ima dosta onih koji znaju više od mene, pa...

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Uputi se to ti želim sugerirati/savjetovati - trebate se informirati o cjepivima. Teško da ti netko na forumu može reći što je bolje. Nekom je možda bolje ono što bolje štiti, a nekome ono što ima manje nus pojava.

Npr. Oralni polio = živo cjepivo, znači mogao bi možda izazvati bolest (ovo nagađam), ali pruža bolju zaštitu, ali u našoj zemlji nema polia, daje se na usta pa dijete ne mora primiti injekciju, ali ga bome može i ispovraćati

Muskularni polio = inaktivirano cjepivo, injekcija, nema bolest kao nuspojavu.

E sad možda svako od ova dva cjepiva ima još nekakve nuspojave (??) to ne znam.

Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

A moja frendica (Miha, često je na forumu) je cjepila Roka s tim 5 u 1, pa joj je zakurio. I sam pedijatar se čudio, navodno je to jako rijetko.

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Sonnya prvotno napisa
    A moja frendica (Miha, često je na forumu) je cjepila Roka s tim 5 u 1, pa joj je zakurio. I sam pedijatar se čudio, navodno je to jako rijetko.
    pa...s obzirom da mnogi preporučaju "preventivno" davanje čepića paracetamola nakon cijepljenja (čeka se ježim), nije ni čudo ako je rijetko...mada koliko ja znam nije uopće rijetko.
    to je normalna reakcija tijela koje se bori s uzročnikom i nije baš dobra ideja potisnuti je.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Preporučuju koliko ja znam neurorizičnoj djeci koja imaju veće šanse (statističke) dobiti febrilne konvulzije. 5 u 1 može isto imati visoku temperaturu kao nuspojavu, samo se to događa rjeđe nego kod celularnog cjepiva. I nama je naša pedijatrica rekla za slučaj djeteta njenog kolege koje je nakon 5 u 1 cjepiva tri dna imalo temperaturu 40 koja se nije dala skinuti.

Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Gee, MM je imao kao mali febrilne konvulzije i doc nam je rekla kako to moramo jako paziti kod Ivora jer je to nasljedno.. srećom, prvu pikicu je jako dobro podnio, vidjet ćemo dalje.

jadro avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

do sad smo P.cjepili tri puta sa 5u1 (337 kn),
    -1.put je zaplakala malo (pustila glasic i nakon 5 sekundi prestala) nakon inekcije
    -2.put je zaplakala malo kod uboda
    -3.put glasa nije pustila

i da pokucam, nikakve reakcije nije bilo. I nisam joj stavljala (preventivno)cepice

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Preporučuju koliko ja znam neurorizičnoj djeci koja imaju veće šanse (statističke) dobiti febrilne konvulzije.
    mislim da neki preporučuju općenito svoj djeci.

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Đesi poglavico Evo i ja tako mislim.

Pitalica: Ovca je, koza nije, što je to? (ovca)

Ako na kutiji piše cjepivo i nabrojane su komponente i izaziva ipak nešto manje reakcija (barem onih kratkoročnih), a sve komponente su ionako "obavezne" - u čemu je nedoumica? Teško ljudima za dijete platiti tričavih 400 kn.

Dakle, ako hoda kao patka i kvakče kao patka, što je to?

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Davor prvotno napisa
    Đesi poglavico

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj mamma Juanita prvotno napisa
    Citiraj Davor prvotno napisa
    Đesi poglavico
    ...ne mogu izdržati da ne dodam :D.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

mi smo vec cijepili bebu sa 2 mjeseca starosti cijepivom od ministarstva. sad sam tek nasla ovaj topic. dal nam je vec kasno za to cijepivo?pretpostavljam da je..
    a maleni mi tako place i sav se skvrci od uboda (to je na mamu :/ )
    mozemo li ipak i mi jedno od tih cijepiva?

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Sa dva mjeseca starosti ste cijepili sa cjepivom za HiB koje je sastavni dio cjepiva 5 u 1. Sa tri mjeseca HZZO pokriva acelularni 3 u 1 (infanrix) i mrvto, muskularno cjepivo za polio (IPV) (znači dobit će dvije injekcije), a kasnije se može nastaviti cijepljenje sa 5 u 1.

nikolinaa

Početno

5u1 je bolje i brze nema velikog bockanja,ali je teze otkriti ako bude kakve reakcije na koju je bolest reakcija

Arijana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Još bolje je da slijedeće cjepivo bude 5u1, a tek ono zadnje (3.) da bude 3u1 +hib + opv, jer će tjelo već stvoriti imunitet s mrtvim poliom i tako ga "pripremiti" za živi.
    Iako možeš sva 3 puta koristiti 5u1.

Arijana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Citiraj nikolinaa prvotno napisa
    5u1 je bolje i brze nema velikog bockanja,ali je teze otkriti ako bude kakve reakcije na koju je bolest reakcija
    Zašto je teže otkrit, pa ionako će na pregledu dobiti 5 cijepiva, a ovako ih dobiva jednim ubodom.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Pa zar ne daju prvo cjepivo za polio mrtvo i kad se posebno cijepi?

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj Arijana prvotno napisa
    Još bolje je da slijedeće cjepivo bude 5u1, a tek ono zadnje (3.) da bude 3u1 +hib + opv, jer će tjelo već stvoriti imunitet s mrtvim poliom i tako ga "pripremiti" za živi.
    Iako možeš sva 3 puta koristiti 5u1.
    i kad bi trebalo biti sad to cijepljenje posto je bio cijepljen s 2 mj.? s 3 mj.?

Arijana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Koliko ja znam, ne.
    Dva su uboda;
    1) 3u1 (di-te-per),
    2) hib
    a 5. je oralni polio

Arijana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Picik, s 3 mjeseca.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Na Cybermedu piše da je prvo cjepivo (sa tri mjeseca) IPV (muskularno, mrtvo). Po tome bi sa dva mjeseca išao HiB, a sa tri Infanrix + IPV (dve injekcije). Ja ne znam na našem primjeru da li je stvarno tako jer smo mi cijepili HiB pa nastavili sa 5 u 1.

Arijana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Mima, ne znam kako je u "stvarnosti".
    Ja sam prije 4 g moju curu cijepila na ovaj gore opisani način s tim da nije primila hib jer nije bio obavezan, dakle polio je bio oralni živi.

Prije 3 mjeseca sam išla cijepit sineka, pa mi je pošto-poto htjela uvalit živi polio - oralni, ali nisam dala, pa smo ga cijepili s 5u1.

Daj mi reci jel se taj IPV može uzeti u apoteci (moram curicu docijepit)

Arijana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Zaboravila sam napisat, i hib ide 3x, pa kako onda 2 injekcije?

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Ne znam za IPV, mi smo cijepili prvo samo sa HiB-om, pa 2x sa 5 u 1, pa onda naša pedijatrica nije htjela dati 5 u 1 nego smo dali Infanrix i IPV, a taj IPV nismo platili tako da pretpostavljam da HZZO pokriva jednu dozu.

HiB ide sa dva mjeseca, a onda sa tri ide Infanrix + IPV (znači dve injekcije sa tri mjeseca), onda kasnije ide Hib+DiTePer+ oralni polio; takav je obavezni kalendar cijepljenja, barem tako piše na Cybermedu.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Ne znam za IPV, mi smo cijepili prvo samo sa HiB-om, pa 2x sa 5 u 1, pa onda naša pedijatrica nije htjela dati 5 u 1 nego smo dali Infanrix i IPV, a taj IPV nismo platili tako da pretpostavljam da HZZO pokriva jednu dozu.
    i to bi bilo cijepljenje do prve godine?

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

HZZO pokriva: sa 2 mjeseca 1 pikicu (HIb), sa 3 mjeseca 3 pikice (Infanrix, Hib i IPV), sa 4 mjeseca 2 pikice (DiTePer, Hib) i oralni polio. 45 dana nakon toga ide jedna pikica (DitePer) i oralni polio. UKUPNO: 7 PIKICA.
    Umjesto da cijepite dijete s 2 mjeseca možete ga početi cijepiti s 3 mjeseca s 5u1 (ukupno 3 pikice u 3 mjeseca) no to košta- ukupno oko 1100 kn.
    Ili, ako je dijete već cijepljeno Hib-om s 2 mjeseca, možete ga s 3 mjeseca cijepiti s 5u1 (1 pikica), s 4 mjeseca 5u1 i nakon mjesec dana besplatno: 3u1 tj Infanrix + IPV.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •