Bravo za Makedoniju!
Ovdje u Srbiji je sad ja mislim granica podignuta na 41, i uslov da se nema djece ( ovo je baš bzvz). Ja sam plaćala, jer sam starija, i imam dijete iz prirodne trudnoće, ali koliko sam vidjela sa foruma, to preko zdravstvenog je jako komplikovano, traže jako puno nalaza, i neki od rezultata su eliminacioni. Tako da je to samo za mlade i strpljive. E da, i čini mi se da se najprije rade 3 inseminavije, pa tek onda IVF. Iscrpljujuće.
Inače u Beogradu samo imaju 3 jake klinike privatne, i nekoliko manjih. Najpoznatije su Jevremova i Ivanović (ovdje sam ja bila i prezadovoljna, iako prva nije uspjela (IVF/ISCI), ali do embriotransfera je sve bilo super, i nisu nas puno mučili, pogotovo ne sa analizama, tako da ćemo vjerovatno pokušati još jednom, sat otkucava, a treba pare skupiti). Naprosto, na prvom pregledu UZ, vidjela mi da jajnici rade, imala 6 folikula i mjesec dana antibebi, i sljedeći ciklus kratka stimulacija. Napravila 13 js, na svakoj rađen ISCI, oplodilo se 9. Muž se pojavio samo jednom, od straha izbacio samo dvije kapi, doktorka rekla, ovo nam je dosta, nećemo ga više plašiti, zamrznuli i to je to .Vadila samo osnovne analize krvi i brisa. Kad sam pitala za hormone, doktorka je rekla: ne treba, vidjela sam šta me zanima. Vadila samo estradiol 3. dana stimulacije da vidi da raste, svaki 3. dan UZ, i pred kraj stimulacije progesteron i FSH. Sve što se oplodi a ne transferiše, ako preživi do 5 dana ide na zamrzavanje ( blastociste). Mislim da sve klinike rade slično. ( Moj slučaj je bez sporednih zdravstvenih problema, pa je zato jednostavan).

Zakon u Srbiji ne dozvoljava donaciju, i zato neke žene ako dođe do toga idu u Prag. A u Makedoniju idu one bez partnera, jer tamo to može, iako ja ne znam ni jednu, osim iz priča. Ukupna cijena za IVF/ISCI je oko 3500e, a ako uspije zamrzavanje embriona, FET je ja mislim oko 500e, ali ja nisam imala te sreće (opet moje godine, najvjerovatnije).
Znam da i Novi Sad ima nekoliko klinika, hvaljena je i jedna u Valjevu, i Spebo u Leskovcu. I sve su krcate, svi imaju posla . Ja u posljednje vrijeme više parova znam da su dobili djecu potpomognuto nego prirodno. na žalost, to je stvarnost, pogotovo velikih gradova.