Pokazuje rezultate 1 do 39 od 39

Tema: tablete za snižavanje temperature

mamitzi avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno tablete za snižavanje temperature

nisam uspjela naći temu, možda samo ne tražim dobro.
    ukratko, moj desetogodišnji sin je sklon visokoj temperaturi, preko 40. tada mu moram dati neofen, paracetamol ne pomaže.
    međutim, trenutno ima virozu s povraćanjem i proljevom i čim popije suspenziju povrati ju. bojim se što će biti navečer jer je jutros imao 39 ( s tabletom paracetamola spustili smo na 38).
    ne mogu pronaći na intrnetu može li se neofen, ipobrufen, daisy i sl. zamjeniti tabletom koju bi onda vjerojatno uspio zadržati.
    je li netko davao takav lijek? liječnik radi popodne, ne bi htjela otići u ljekarnu i ostaviti ga samog?

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Naravno da moze. Samo treba izracunati dozu. Koliko je tezak?
    nazovi lijecnika kad pocne raditi da ti izracuna koji bi mu ibuprofenski pripravak odgovarao po kilazi, i neka ti ga pusti u ljekarnu ( pa ga moze bilo tko podici).

mamitzi avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

hvala sirius, nadala sam se da je tako

olja avatar
    Datum pristupanja
    May 2012

Početno

Ja mome sinu dajem lijekove u obliku tableta jos od kako je dostigao tezinu od oko 30-35 kg. Sad ima 11 g, 152 cm i 47 kg, dajem mu tablete paracetamola od 500 mg i ibuprofena od 200. Ravnam se po tome da paracetamola ide oko 100 mg na tezinu djeteta od 10 kg, a ibuprofena 100 mg na tezinu od 20 kg. Ove doze su mu efikasne, ali bez obzira na jacinu temperature, ne ponavljam ih dok nije proslo bar 6 sati od uzimanja lijeka. I to kombinujem, npr. u 9 brufen, u 15 paracetamol, u 21 opet brufen itd. Ali to samo kada groznica i temperatura bas divljaju i vracaju se vec nakon 3-4 sata od uzimanja lijeka.

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

mom je tak teško na tablete, sad je moral pit sumamed koji su to bili problemi, stalno mu išlo na povračanje

inače doktorica je bila malo ljuta jer mu je muž dal prvo paracetamol pa kad je naraslo nakon koji sat dal dalsy, da to je lijek uvijek za drugu ruku, da je trebalo još više povećati paracetamol.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj jelena.O prvotno napisa Vidi poruku
    mom je tak teško na tablete, sad je moral pit sumamed koji su to bili problemi, stalno mu išlo na povračanje

inače doktorica je bila malo ljuta jer mu je muž dal prvo paracetamol pa kad je naraslo nakon koji sat dal dalsy, da to je lijek uvijek za drugu ruku, da je trebalo još više povećati paracetamol.
    imas pravo treba provjeriti da li je doza paracetamola adekvatna , te dati gornju granicu obzirom na tezinu.

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

brufen daješ 5-10 mg /kg
    ako mali ima 40 kg znači da može uzeti i tbl od 400 mg (ali vjerujem da bu mu i niža doza spustila temp)
    a postoje i tbl ibuprofena od 200 mg koju definitivno nije previše za njegovu dob (jedino ako ima manje od 20 kg, a to nema)

alma_itd avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2010

Početno

A zasto ne das cepic ibuprofena ili paracetamola?

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Citiraj alma_itd prvotno napisa Vidi poruku
    A zasto ne das cepic ibuprofena ili paracetamola?

Mislim da destogodišnjak na pragu puberteta baš ne želi da mu mama gura čepić u guzicu.

mamitzi avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

ne bi želio čepić, a i nikad nisam stavljala čepiće za vrijeme proljeva (nisam sigurna bi li djelovali tako brzo, da ne budem odvratna u opisivanju).
    postoji li uopće čepić za četrdesetak kg?

ekica avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Moja curka nikad nije mogla niti jedan sirup popit, mi smo prakticki s cepica presli na tablete.
    obicno doma imam lupocet 500 pa sam joj davala polovicu. Sada vec ako je temp visoka moze i onaj lupocet 300.
    Davala sam nedavno i brufen 200 kad lupocet nije djelovao (cca 25-26kg, 7g dijete). Naravno, navedeno je davano nakon konzultacije s pedijatricom

Osoblje foruma čokolada avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

Hm...bilježim ovu temu, moja isto ima 40kg. Dakle za slučaj gripe - Ibuprofena može 200mg, a koja bi bila max. doza Paracetamola za tu kilažu??
    Posljednje uređivanje od čokolada : 22.01.2015. at 21:54

Anci avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Coksa, ja sam svojoj dala lupocet teen. Ima 10.5 g i nesto vise od 40 kg.

Elly avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj mamitzi prvotno napisa Vidi poruku
    postoji li uopće čepić za četrdesetak kg?
    Imas Lupocet Teen u cepicima, mislim.
    Njoj je cepic sada zadnja opcija (pubertet i to), ali tablete ne moze smisliti, pa smo presli na sirup kojeg bolje podnosi.
    Doduse, ne radi temperature, nego radi povremenih glavobolja - rekla mi je pedica da su normalne i ocekivane u ovom uzrastu.
    (uglavnom joj zna proci i samo spavanjem ili spavanje+ oblog, no nedavno je imala jednu bas gadnu, pa je sirup pomogao).

Anci avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Elly, vidis, mojoj kceri je lakse popiti kapsulicu nego sirup. I sirupa mora popiti vise radi doze pa joj je to bilo grozno.

Datum pristupanja
    Nov 2005
    6,841

Početno

Citiraj čokolada prvotno napisa Vidi poruku
    Hm...bilježim ovu temu, moja isto ima 40kg. Dakle za slučaj gripe - Ibuprofena može 200mg, a koja bi bila max. doza Paracetamola za tu kilažu??
    300 mg ibuprofena bi joj bilo taman, a kod jako visoke temp. može i 400. Paracetamola 500 mg.

Datum pristupanja
    Nov 2005
    6,841

Početno

To je premalo. Najmanja djelotvorna doza je 10 mg/kg (znači tvojoj 400mg), a srednja doza koja se obično i daje 15 mg/kg.

Datum pristupanja
    Nov 2005
    6,841

Početno

Iskreno, nezamislivo mi je da netko razmišlja o opciji čepića za 10-godišnje dijete.

Elly avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Anci prvotno napisa Vidi poruku
    Elly, vidis, mojoj kceri je lakse popiti kapsulicu nego sirup. I sirupa mora popiti vise radi doze pa joj je to bilo grozno.
    A moja doslovce tabletu van... (da ne opisujem sad ).

ekica avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Postoji i Dalsy forte sirup (na recept ide) njega stvarno idu male doze i uglavnom i djeca koja ne podnose inače sirupe ovo uspiju popiti.

A što se tiče čepića, ja nerijetko nailazim na zgražanja zato što ih za svoju djecu koristim (dob od 3-4-5 godina)
    Meni ne zvuči nezamislivo ni za desetogodišnje dijete, eto, ako je problem da mama stavi čepić, dijete od 10godina može i samo to napraviti.
    Kažem, ako je povraćanje u pitanju, ako nema opcije uzeti nešto oralno, a temp divlja - stvarno ne kužim dramu u čepiću.
    Pa bilo dijete od godine ili deset godina.

alma_itd avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2010

Početno

Citiraj martinaP prvotno napisa Vidi poruku
    Iskreno, nezamislivo mi je da netko razmišlja o opciji čepića za 10-godišnje dijete.
    Pa ako dijete ima temperaturu koju je nemoguce skinuti sirupom( jer povraca,znaci da ni tableta nije opcija jer ce izletiti van kao i sirup), onda je cepic nesto sasvim normalno, a pogotovo za dijete od 10 godina kome se moze sve lijepo objasniti. Moze sam sebi staviti cepic ako mu je neugodno da to mama radi umjesto njega. Mislim da bi puno djece pristalo na opciju cepica nego npr injekcija za snizavanje temperature.

Osoblje foruma čokolada avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

300 mg ibuprofena bi joj bilo taman, a kod jako visoke temp. može i 400. Paracetamola 500 mg.
    Hvala.

n.grace avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

zašto ti je nezamislivo?
    ako dijete povraća sirup ili ne može progutati tabletu zbog nagona na povraćanje, a temperatura je vrlo visoka i treba ju skidati, ne razumijem zašto čepić ne bi bila opcija?
    pa i odrasli uzimaju čepiće voltarena ako ne podnose tablete

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Problem je u dobi djeteta, ne u čepićima. Ja mogu zamislit kako objašnjavam svojima da si trebaju gurnuti čepić u anus, da ne kažem šupak i vjerujem da bi im u tom trenutku injekcija izgledala kao spas.

n.grace avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

ok, tvoji ne bi prihvatili, moje cure bi
    ali izjave kako je nezamislivo dati čepić desetogodišnjaku stvarno ne kužim

Datum pristupanja
    Nov 2005
    6,841

Početno

Citiraj marta prvotno napisa Vidi poruku
    Problem je u dobi djeteta, ne u čepićima. Ja mogu zamislit kako objašnjavam svojima da si trebaju gurnuti čepić u anus, da ne kažem šupak i vjerujem da bi im u tom trenutku injekcija izgledala kao spas.
    x

Ne govorim o situaciji jakog povraćanja, ili kad je temp. prema 41 (da bi bila za Voltaren čepić) pa su napola onesviješteni ionako. Nego o čepićima kao o ubičajenoj metodi skidanja temperature.

enela avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

To je premalo. Najmanja djelotvorna doza je 10 mg/kg (znači tvojoj 400mg), a srednja doza koja se obično i daje 15 mg/kg.
    martina, ovo je za paracetamol 15 mg/kg?

Da li je opasno to sto mojoj razdrobim tabletu ili isipam kapsulu u zlicicu s vodom? Tabletu nikako ne uspjeva popiti, a sirupa mora puno popiti (33kg ima) i cesto joj se dize zeludac na toliki sirup.

mamitzi avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

da se nadovežem na čepiće: ako dijete bez obzira na dob ima intenzivan proljev, onda čepić ne ostane dovoljno dugo u njemu da bi djelovao, zar ne?

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj mamitzi prvotno napisa Vidi poruku
    da se nadovežem na čepiće: ako dijete bez obzira na dob ima intenzivan proljev, onda čepić ne ostane dovoljno dugo u njemu da bi djelovao, zar ne?
    Naravno. Cepic je opcija u slucaju izrazitog povracanja ili potpune klonulosti ( kad ne moze nista na usta uzeti).

Datum pristupanja
    Nov 2005
    6,841

Početno

Citiraj enela prvotno napisa Vidi poruku
    martina, ovo je za paracetamol 15 mg/kg?

Da li je opasno to sto mojoj razdrobim tabletu ili isipam kapsulu u zlicicu s vodom? Tabletu nikako ne uspjeva popiti, a sirupa mora puno popiti (33kg ima) i cesto joj se dize zeludac na toliki sirup.
    Da, to je za paracetamol. Mozes tabletu mrviti ili kapsulu istresti. Na tu kilazu mozes slobodno dati sumecu tabletu Efferalgan 500 mg ili prasak Lekadol C, on je isto 500 mg paracetamola.
    Posljednje uređivanje od martinaP : 23.01.2015. at 16:35

n.grace avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

x

Ne govorim o situaciji jakog povraćanja, ili kad je temp. prema 41 (da bi bila za Voltaren čepić) pa su napola onesviješteni ionako. Nego o čepićima kao o ubičajenoj metodi skidanja temperature.
    zar djeca uopće smiju uzimati voltaren?
    voltaren sam spomenula za odrasle, ne za djecu

n.grace avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

koliko znam, djeca uzimaju paracetamol ili ibuprofen

Povišena temperatura je simptom, a ne bolest. Prema tome, liječenje povišene temperature znači simptomatsku intervenciju. Osim u rijetkim slučajevima egzogeno uvjetovane hipertermije, kad koristi samo fizikalno odvođenje temperture s površine tijela (mlake kupke, hlad, struja zraka), povišena temperatura u djece liječi se antipireticima: paracetamolom ili ibuprofenom. Kod znatnijeg povišenja tjelesne temperture potrebno je obratiti pozornost na popratne mjere: mlake kupke, dobru hidraciju, laganu prehranu i mirovanje. Kombinacije ili alterniranje antipiretika se ne preporučuju.

i već sam par puta čula da se djecu nikako ne preporučuje diklofenak (voltaren)

Datum pristupanja
    Nov 2005
    6,841

Početno

Citiraj n.grace prvotno napisa Vidi poruku
    zar djeca uopće smiju uzimati voltaren?
    voltaren sam spomenula za odrasle, ne za djecu
    Postoje cepici prikladni dozom za djecu. Koriste se vrlo rijetko, samo u situacijama kad uobicajena kombinacija paracretamola i ibuprofena ne djeluje, a temperatura ide visoko preko 40.

sonata avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Koliko sam pocitala svi ovdje spominjete stariju djecu. Ima li netko od mladjih da pije tablete? Meni je pedica rekla za kcer od 6,5god i cca 24kg da joj mogu dati 3/4 tablete lupoceta od 500mg a od 25kg cijelu tabletu. Maloj nije problem za popiti jer je i brze, sirupa bi morala uzeti vec poprilicno. Inace, ne znam kako vasi ali nasa uvijek daje vece doze od onih koje su napisane na uputstvima, i za sirupe za sniz.temp i za tablete.

ekica avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Ja sam napisala da ja dajem. Poceli smo s cca 5,5godina s tabletom.
    Sada ima 7 i cca 25kg i dajem lupocet junior (300mg). Uglavnom pomogne. Kad je temp bas visoka dam dalsy forte sirup

Angie75 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

ja sam prvi put dala tabletu s 9 godina.

Datum pristupanja
    Nov 2012

Početno

Ja sam svojoj dala pola tablete od 500 mg za snižavanje temp. i protiv bolova u uhu. Ima 6 godina i 21kg. imam i neofen čepiće od 125 mg, ali smetaju joj, žali se da je peče, od sirupa povraća i tako sam silom prilika morala dati tablete koje inače ja pijem, Lupocet 500. Nikakvih nuspojava nije bilo.

enela avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Klinka mi ima temperaturu. Danas je narasla na 39.7, 5 sati nakon 500 mg paracetamola. Sto je bolje: pojacat paracetamol na 600 mg ili uskocit s ibuprofenom? Ima 35 kg i 8.5 godina.

Elly avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Meni je pedica za takve temperature preporucila ibuprofen.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •