Pokazuje rezultate 1 do 35 od 35

Tema: Planiranje trudnoće i RTG

silkica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno Planiranje trudnoće i RTG

E ovako...Trebala bih ići snimiti čeljust...Stomatolog mi je rekao da sačekam M,da isključim trudnoću(a vrlo rado je ne bih dočekala )...Kada obavim slikanje,rekla je,mogu slobodno nastaviti sa aktivnostima :D .Iako mi je to rekla,negdje sam pročitala da se neko vrijeme treba pauzirati posle RTG-a...Ako snimam čeljust,mora li baš biti pauze?...

roby avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

Ja sam prije 2 tjedna slikala čeljust i sada intenzivno radimo na bebici. Cure su već nešto odgovarale ne moj upit, pogledaj.

roby avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

silkica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Znači možemo raditi na bebici?
    Roby,kada si bila na snimanju jesi li ih pitala?

roby avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

Nisam tamo, dovoljno mi ovih par odgovora i moja šogorica koja trudna(nije tada znala) išla na ortopanogram i rodila divnog dječačića!

mi@

Početno

slobodno radi na bebici, u prvoj polovici ciklusa nije rizično, bitno je da nije došlo do ovulacije, pa tako ni do eventualne oplodnje. Mislim da je ova informacija provjerena jer su mi jednako rekli radiolozi, doktorica opće prakse i dva ginekologa.

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Dali je Rtg pluča rizičan u ranoj trudnoći?Ja sutra vadim betu, a uponedjeljak idem na Rtg. Dali ima netko pametan savjet?

Tayra avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

nikol , ako ti beta bude pozitivna RTG ti neće htjeti raditi i nije preporučljivo u ranoj trudnoći, obično se savjetuje raditi u prvom dijelu ciklusa, odnosno odmah nakon ili za vrijeme M. Koji je tebi DC jel dovoljno dugo nakon O da bi ti beta bila pozitivna ako se radi o trudnoći ?

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Meni kasni već 6 dana i danas ujutro sam vadila betu, pa sad štrikam do 14.00 da dobijem nalaz.
    Ma mislila sam si ja da se to ne može, ali sam trebala potvrdu neke od vas. Pričekati ću do popodne pa ću vidjeti po nalazu kako da riješim taj problem. Nadam se da će beta biti pozitivna pa da ću imati tu nedoumicu u glavi, jer ako je negativna dileme neće ni biti.

Tayra avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Nikol.... od sveg ti želim i vibram ~~~~~~~~~~~~~~ za veliku betu (a jesi li radila kucni test?)

a ako si trudna (a nadam se da jesi) isto se tako nadam da taj problem zbog kog si trebala slikati pluća možeš riješiti i na drugi način

Javi rezultate!

Betty avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Citiraj Tayra prvotno napisa
    Nikol.... od sveg ti želim i vibram ~~~~~~~~~~~~~~ za veliku betu (a jesi li radila kucni test?)

a ako si trudna (a nadam se da jesi) isto se tako nadam da taj problem zbog kog si trebala slikati pluća možeš riješiti i na drugi način

Javi rezultate!
    Potpisujem i dodajem jos malo ~~~~~~~~~~~~~~
    ~~~~~~~~~~~~~~ za veliku betu

roby avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~- za betu!

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Nažalost ne moram se više brinuti o Rtg-u jer je beta negativna. Hvala vam drage moje na vibricama sačuvati ću ih za slijedeći ciklus.

Tayra avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Nikol......ne znam koliko dugo pokušavate, al nemoj biti tuzna, ima vremena, idemo dalje u nove pobjede

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Pokušava 3 godine i bila sam na 3 inseminacije od toga zadnja uz stimulaciju. Mislim da je zato ovaj mjesec sve zbrčkano. Znam da će mene jednom već zadesiti sreća, ali već sam luda od čekanja tog dana. Ma samo da prođe ovaj dan sutra će već sve biti lakše. Pusa i hvala ti na podršci.

vjestica avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

podižem ovu temu, jer nisam našla ništa slično
    MM je juče radio RTG pluća, ima upalu traheje i bronhija i sad je pod antibioticima
    zna li iko koliko će ova kombinacija uticati na njegove spermiće?
    upala znam da će ih usporiti (isto se desilo prošle godine kad je imao upalu krajnika) ali koliko RTG utiče na spermiće?

Početno

27. lipnja 2008. imala sam rtg (intreavenozna pijelografija), da li mogu raditit na bebi 2.8. - kad mi je ovulacija.

MMK avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Sta mislite da li se smijem usuditi ?
    U pon-utorak ću otići kod zubara popraviti zub, pretpostavljam da će predložiti slikanje zuba, jer bi se vrlo lako moglo desiti da ga treba liječiti. U utorak mi je 10 dc. ( O mi zna biti 10-13 dc.)
    Sta da radim, da kažem da ako može popravi-liječi napamet ili slikam.

vjestica avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

najbolje da lh trakicama provjeriš kad ti je ovulacija, a vidi i sa zubarom (ja sam poslije ovulacije išla kod zubara i nije mi htjela popravljati sa lokalnom anestezijom, jer sam možda trudna, pa sam tek kad sam dobila M otišla popraviti taj zub) i sada sve odlaske zubaru tempiram prije ovulacije

MMK avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Hvala vjestice, ma u svakom slučaju smjelo se nesmjelo ne bi čovjek tog stresa i razmisljanje.
    Nesto sam progooglala misljenja, čak i argumenti totalno različiti.
    Otići ću zubaru, pa ako bude moralo slikanje dođem za 20-ak d.

Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno

moja frendica nije znala da je T, snimala pluća, operirala mandule i tek onda skopčala, poslali je na amnio za svaki slučaj, sve bilo ok, mali u 2. razredu , ali meni bi više ubilo razmišljanje i stres nego rtg zrake

donna avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

ja sam isto neznajući da sam trudna snimala psu kukove i bojala se ajme ali na sreću nije ništa bilo

Pepe2 avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Moze li mi netko odgovoriti brzo...
    Danas mi je O, provjereno jer sam bila na pregledu kod gin., ali i prisilili su me da napravim mamografiju jer je nisam nikad još radila...sad sam u dilemi koliko je takvo zračenje štetno ako planiram trudnoću...i smijem li uopće o tome razmišljati ovaj ciklus...

Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Pepe2 kazu da se sve sto bi plodu u tako ranoj fazi eventualno moglo nastetiti manifestira po principu sve ili nista. To znaci, ako bi zracenje stetilo tek oplodjenoj jajnoj stanici zametak ne bi prezivio (desila bi se mozda biokemijska ili vrlo rani spontani), a ako bi zametak prezivio onda zracenje ne bi ostavilo nikakve kasnije posljedice na plod.

Ja sam to objasnjenje prihvatila i u situaciji poput tvoje ne bih odgadjala mamografiju samo zbog dana ciklusa u kojem se nalazis. To je moje misljenje, a tebi zelim srecu kako god odlucila.

crvenkapica77 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2009

Početno

trebam hitan savjet

bole me zubi , trebala bi snimati celjust, vilicu sto vec
    pitat cu da snimim digitalno tako manje zraci
    problem je taj sto ja sl. ciklus idem na ivf,
    pa dali postoji opasnost od ostecenja js
    hvala

maca papucarica avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2011

Početno

Kapice, ja sam isla na rtg hsg u istom ciklusu kad je bio klomifenski ciljani (kod naseg dr). Brinulo me isto kao i tebe, ali za js u tom ciklusu i dr je rekao da je u folikularnoj fazi steta zanemariva.

beilana avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2009

Početno

Citiraj crvenkapica77 prvotno napisa Vidi poruku
    trebam hitan savjet

bole me zubi , trebala bi snimati celjust, vilicu sto vec
    pitat cu da snimim digitalno tako manje zraci
    problem je taj sto ja sl. ciklus idem na ivf,
    pa dali postoji opasnost od ostecenja js
    hvala
    ne smeta ni sad, ne smeta ni kad si trudna
    pričala sam s jednim stričekom koj radi rtg, kaže da to nije kak je nekad bilo, da to sad zračenje ne šteti ni da trudnica ide par puta na slikanje. tak je on pričal, iznosim njegove riječi

Osoblje foruma BigBlue avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2011

Početno

crvenkapice, ja sam neposredno pred početak pikanja (1dc) napravila digitalni ortopan, za svaki slučaj, i rekli su mi da nije nikakav problem neposredno pred trudnoću. u trudnoći ne znam, osobno se ne bi igrala.

(taj svaki slučaj je došao 2 mjeseca poslije i bila sam happy da imam sliku, primila sam i lokalnu, kažu mi da je bitno samo da nema adrenalina)

alleria avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2012

Početno

Citiraj beilana prvotno napisa Vidi poruku
    ne smeta ni sad, ne smeta ni kad si trudna
    pričala sam s jednim stričekom koj radi rtg, kaže da to nije kak je nekad bilo, da to sad zračenje ne šteti ni da trudnica ide par puta na slikanje. tak je on pričal, iznosim njegove riječi
    Ali i dalje kad ideš ne RTG moraš potpisati da nisi trudna, dakle ne bi te baš slikali da si trudna. Ja bila prije 10 dana i morala sam čak napisati datum zadnje M.

crvenkapica77 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2009

Početno

hvala vam na odgovorima

Datum pristupanja
    Aug 2013

Početno

Malo podizem temu, ako ima jos iskustava i misljenja koja ste dobili od ljekara.
    Zbog upale pluca prosle sedmice isla sam na rtg pluca. Nalaz je ok, ja sam bolje nakon dvije ture antibiotika.
    Nisam trudna, ali sam planirala ici na novu trudnocu. Imala sam tri spontana pobacaja i ne moram vam ni pisati o panici koja me uhvati kad pocnem razmisljati o mogucim komplikacijama.
    (Problem je sto imam neredovne cikluse, pojma nemam je li to bio prvi ili drugi dio ciklusa, jesu li plodni dani prosli kad sam isla na rtg (s obzirom da je to bilo prije sedam dana a m. jos nema moglo bi biti da nisu prosli.)
    Uglavnom, sta sad, koliko bih trebala cekati zbog same upale pluca, koliko zbog rtg? (Ici cu svakako ginekologu ali tek naredni mjesec, pa cu i njega pitati)
    Je li dosta da pauziram ovaj ciklus pa da idem na novu trudnocu? Cekala bih ja mozda i dva ili tri, ali kako kod mene traje po dva mjeseca ciklus, onda mi se to razvuce u beskonacnost, a nemam bas vremena za gubljenje.

eryngium avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2014

Početno

Taman ti odgovorila na drugoj temi ali kako je ovo direkt vezano za rtg i planiranje trudnoće neka ga i tu.

Kod planiranja trudnoće i slikanja na rtg-u nema veze da li pričekaš mjesec, godinu, 5... Svejedno. Moj savjet, ne čekaj ništa. Svaki mjesec nam je dragocjen.
    Šteta koju rtg napravi je napravljena tada kad si se slikala. Neće ishlapiti ni nestati. Svaka iduća doza (iduće slikanje) se zbraja na one dobivene prije. I zato treba izbjegavati pretjerana uslikavanja.
    Rtg djeluje na staničnom nivou, tj. oštećuje dna. Zbog toga je jako bitno da se na rtg ne ide u trudnoći, pogotovo u prvim mjesecima kad je dijeljenje stanica jako brzo i bebica se tek formira jer su onda oštećenja najveća (mogući i spontani). Naravno, u medicini 1 i 1 nisu uvijek 2 pa dosta posljedica slikanja zavisi o dozi koja je primljena, da li je stavljena zaštita, koji dio tijela je slikan i tome sl.

Doza kod rtg-a pluća je jedna od najnižih doza koje postoje i današnji način snimanja osigurava navjeću moguću zaštitu pacijenta. I zato, slobodno planiraj trudnoću.

Datum pristupanja
    Aug 2013

Početno

Hvala ti puno na odgovoru. Najradje bih da sam ga nekako mogla izbjeci, ali nisam, morala sam provjeriti je li upala sanirana. Ali ne idem bas precesto na snimanja, ovo i mozda jos jednom ili dvaput vilica ranijih godina. Ma, nekada ne bih ni razmisljala o tome, ali nakon gubitaka trudnoce hvata me uzas pri pomisli na bilo kakve rizike, a u sustini sve je rizik.

eryngium avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2014

Početno

I da slikaš pluća svake godine (al nemoj) ne bi bitno utjecalo na sposobnost začeća. Ima djece koja prođu kemoterapije, zračenja i sl. pa ostvare potomstva i bez mpo. Imam frendicu, operirala tumor bubrega kad je imala 5 godina (sad ima 36), zračena oho-ho. I eno joj sina, spontana trudnoća, mali je ko na mlazni pogon. Ne brini zbog tog jednog rtg-a.

Datum pristupanja
    Aug 2013

Početno

Hvala

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •