Pitala sam za ovo baš prošli tjedan kad je moj L. bio na profesionalnoj orijentaciji. Kaže psihologinja u HZZ-u isto što ja već znam - pravilnik će se opet mijenjati, ali se nadaju da će ovaj koji je sad u pripremi vrijediti nekoliko godina. I da, postoje kvote - broj mogućih upisanih na temelju rješenja vezan je na ukupan broj učenika u tom programu. Preporuka za upis ne dobiva se za određenu školu nego za određeni PROGRAM. HZZ daje preporuku za tri programa (kod mog djeteta to je matematička gimnazija, prirodoslovna gimnazija i tehnička gimnazija). E, pa ako se ne može upisati na tri mjesta, onda ne znam...
Uostalom, moje dijete bi se upisalo kamo god želi i bez tog papira. Papir mu je trebao u nižim razredima, ali nisam ga uspjela izbaviti. Nema veze. Meni je bitno da je on ok. Od njegovih početnih problema nije ostalo ništa osim neurednog rukopisa, a takvih je 3/4 u cijeloj generaciji, s papirima ili bez njih.
Natrag na temu - jako je važno da se dijete usmjeri na vrijeme, ali logopedska dijagnostika ima i donju granicu. Prije trećeg razreda teško će dati definitivnu dijagnozu specifičnih smetnji učenja o kojima je ovdje riječ (po svoj prilici) a rana intervencija je jako bitna. I tako - opet dođemo na isto mjesto: imamo sustav zdravstvene skrbi, imamo kojekakva prava, ali ne možemo baš sve iskoristiti. Jako ovisi o školi... Evo, orange je napisala da ima super iskustvo. I to je pravi put kojim roditelj treba ići - naći frekvenciju koju učitelj i stručna služba čuju, zbog svog djeteta.