Ima uputa za to u nekom od udžbenika hrvatskog jezika. Ne sjećam se više koji razred... ali o nižim razredima je riječ.
Osnovni dijelovi sastavka su uvod (3 rečenice), razrada (10 rečenica) i zaključak (3 rečenice)
Moj sin je vizualan tip, pa sam mu podijelila papir na tri dijela i morao ih je puniti rečenicama.
U osnovnoj školi sve su teme sastavaka slične - ljetovanje, jesen/zima, proljeće/ljeto, opis osoba, kućni ljubimci, opis pejzaža, a pred kraj osnovne škole teme "što želim biti kad odrastem"; smijeh je lijek, volim dakle postojim ...
Dijete treba naučiti kako si napravi "plan" pisanja sastavka. NEKA BUDE JEDNOSTAVNO, a treba paziti na pravopis, jer greške u pisanju je/ije, č/ć i slično jako ruše ocjenu.
Ne znam kako bih ovo objasnila, pa ću pokušati na primjeru koji je upotrebljiv za četvrti ili peti razred.
Tema/naslov: Proljeće u mom gradu
Kompozicija sastavka: uvod - razrada - zaključak
Plan sastavka:
Uvod (3 rečenice), pisati kao odgovore na zamišljena pitanja:
- kako se ja osjećam (uvijek je dobro poći od sebe)
- koje je godišnje doba
- kakvo je vrijeme
Razrada (10 rečenica)
- što vidim kad pogledam kroz prozor (kakvo je drveće, tlo, nebo)
- kako izgledaju ljudi
- kakvu nose odjeću
- što još vidim
- što mi još pada na pamet
Zaključak (2-3 rečenice)
- kako se osjećam sada kad je zadaća gotova
Evo kako izgleda realizacija:
PROLJEĆE U MOM GRADU
Uvod:
Sjedim u toploj sobi. Kroz prozor vidim gole grane stabla javora koje ljulja vjetar. Kroz njih se probija sunce. Uskoro će proljeće.
Razrada:
Na drveću se već vide mali zeleni pupovi. Neka stabla su još gola, a neka su već prolistala. Listovi su svijetlozelene boje i sitni. Iz zemlje niče mlada mekana trava. Ljudi su vedriji jer nakon duge zime napokon je granulo sunce. Uskoro će moći skinuti debelu zimsku odjeću. I psi su veseli. Raduju se šetnji i trče po mladoj travi. Na livadi su procvjetali prvi jaglaci. Iako je još hladno, u zraku se osjeća nadolazeća toplina. Bit će još hladnih i kišnih dana, ali svaki dan vrijeme će biti sve ljepše. Ja najviše volim kad procvjetaju voćke. Tada sam siguran da je proljeće stiglo i da se zima neće vratiti.
Zaključak:
Svako godišnje doba ima svoje lijepe strane (može se nabrojiti). Ja najviše volim proljeće jer donosi toplinu i radost.

Odgovori s citatom