Slobodno mu reci da je poseban zato jer je ljevak. Moj E. uvijek govori "mi smo kreativniji i pametniji od dešnjaka" i to je istina, jer su prisiljeni snalaziti se kako znaju u svijetu koji je prilagođen dešnjacima, ali takvu je djecu teško strpati u kalup kakav se očekuje u osnovnoj školi.

Učiteljica mu pojma nema. Da ima - rekla bi. Ja nisam sve te informacije našla na stablu - rekla mi ih je pametna i sposobna psihologinja u vrtiću, a i učiteljica starijeg sina je to govorila na roditeljskom sastanku za prvašiće. Ako vaša učiteljica to ne govori, znači da joj je to marginalno, ali baš te briga - ti slobodno svom djetetu objasni da je poseban i nek mu to bude prednost. Već je drugačiji ako piše lijevom rukom kao manjina, pa onda to treba istaknuti, a ne sakriti.

Nađi neku aktivnost da mu omogući korištenje obje ruke. Moj E. svira harmoniku i to mu je super uravnotežilo lijevu i desnu ruku. Ne znam što tvoje dijete voli, ali većina sportova (osim tenisa i sličnih gdje se koristi jedna ruka) je dobra za to - plivanje je recimo super, atletika i gimnastika - sve bi to dobro došlo tvom djetetu koje voli kretanje. Sin mog kolege je godinama plesao u folkloru. Ima raznih aktivnosti... Nisi zakasnila - obično se u prvom razredu pusti dijete da se adaptira na školu, a sad ti je pravi trenutak da mu nađeš neku zanimaciju koja će ga rastresti od škole i fizički uravnotežiti. Još ako tamo postigne dobre rezultate, nitko sretniji od njega! Tada će ga manje nervirati učiteljica koja nema razumijevanja ni znanja za ovakvu djecu.