Pokazuje rezultate 1 do 22 od 22

Tema: Kućni ljubimac glodaca - koji?

kudri avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno Kućni ljubimac glodaca - koji?

dakle, razmišljamo jer nas već dugo moli da hoće miša (miš naravno ne dolazi u obzir, ali sve slično - da). pročitala sam da gerbil rijetko kaki/piški jer je pustinjska životinjica i da ne ostavlja miris... to mi se najviše sviđa jel imao tko takvu živinicu? ili degu? isto liči na mišića...

pliz iskustva- - nekako ne bi zamorca, hrčka i slično, iskreno dosta smrde... ali ako ima koju od tih, pliz napišite +/-

malena je 3,5 godine stara. znam, možda je premala, ali jako želi kućnog ljubimca i dugo nas moli - naravno, psa ili mačku ili miša. za psa i mačka se ne stignemo brinuti...na žalost, odnosno mm misli da se ne stignemo brinuti. iako bi i ja jako mačku ili malog psa.

tak da nam se glodavci čine kao najoptimalnije rješenje.

vičite savjete! hvala!!

kudri avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

molim moderatore da u naslovu riječ glodaca isprave u glodavac . hvala

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Mi smo friški vlasnici zamorca, kod nas je mala zamorčica već 1 mjesec.

Dakle, ne smrdi, uopće - toga sam se najviše bojala, ali stvarno nema nikakvog mirisa. Naravno, čistimo kavez 1x dnevno i promijenimo joj pelete. To čišćenje kaveza traje cca. 10 min, a 1x tjedno ga skroz operemo.

Prava je maza, cvrkuće kad je mazimo, voli papati...

Puštamo je po stanu oko 2h dnevno, to bude obično 2x1h, ali ogradimo prostor da ipak ne pobjegne ispod ormara ili kreveta.

Puno kaka/piški, ali se je nekako koncentrirala na jedan kut u kavezu, a kad je pustimo po stanu onda ide u svoj plastični wc, tako se je naučila.

Jako smo je zavoljeli, planiramo kroz koji mjesec uzeti joj društvo.

Gazdarica joj je curka od 7.5g, najbolje mi je kad joj čita slikovnice a zamorčica ih njuška.
    Posljednje uređivanje od Deaedi : 06.11.2012. at 16:00

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Sad sam pročitala da ti cura ima 3.5g - onda vam ne bi preporučila zamorca, dosta su krhki i osjetljivi, treba jako nježno s njima.

kudri avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

tnx deaedi.
    ma svi glodavci su krhki i ovi o kojima ja pričam, tako da maženje i navlačenje po rukicama ne bi dolazilo u obzir. ali da joj daje krišku jabuke i gleda kak se igra. jaaako pati za tim. možda je i faza, ali stalno navlači neke plišane peseke ili patku na kotačima i onda ih hrani i stavlja na spavanje. a neki dan bacala novčiće u manduševa i zaželjela redom: miša, psa i mačku... i to je drži od mora...
    Posljednje uređivanje od kudri : 06.11.2012. at 16:16

kitty avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2011

Početno

mi imamo patuljastog kunića, dobili ga na poklon prije 5 godina.

ne smrdi (osim ako pojede nešto što ne bi smio - tipa lišće od drveta života, onda ima probavnih smetnji pa to zna smrditi), piški i kaka uglavnom u svoj "wc" u kavezu, a ima i jedan izvan kaveza. doduše zna nekad zapišavati kutove sobe, valjda si označava teritorij - i baš ništa ne pali da ga se od toga oduči. po danu (do nekih 6-7 sati) uglavnom spava i izležava se a prave aktivnosti počinju predvečer - mogao bi se maziti do besvijesti, čak se i ljuti kad se prestane maziti, papa voće iz ruke, skakuće i istražuje posvuda. kad je bio manji bilo je malo problema sa kablovima koje je volio grickati ali sada to više ne radi.

kudri avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

tnx, ali užasavam se pomisli da njegovi oštri zubi mogu odgristi djetetu prst...imala kolegicu u osnovnoj školi bez kažiprsta...odgrizao zec ljubimac kad je imala 4 godine:/

kitty avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2011

Početno

uh, užas... ali to je morao biti neki veliki zec... ovaj nema šanse da tako ugrize. par puta je gricnuo za prst, (istina, pomahnita kad vidi da stiže hrana), ali to nije bilo ni do krvi a kamoli da bi odgrizao prst .
    mi smo tek u iščekivanju prinove, ali sva djeca koja su nam bila u gostima su oduševljena sa zekom.

Datum pristupanja
    Jan 2012

Početno

mm i ja smo vlasnici dvije deguice (i peseka) i ja sam zadovoljna njima (mm malo manje jer uvijek odluce vrtit onaj svoj kotac kad on pozeli prilec u dnevnom boravku). kad smo ih kupovali prije 5 godina, dvoumili smo se izmedju njih i cincile, a odlucila sam ja na temelju straha da ce mi cincila odgrist prst prepoznala sam se u tvojoj prici. pitaj sto te zanima vezano za degue, tu sam.

trampolina avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

Mi isto imamo 2 degua, super su simpatični, pitomi, ne smrde, ali... klinci ih baš ne doživljavaju. Kad ih izvadimo vani malo se poigraju i bris. Mislim da su oni više tipovi za psa.

khaa avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

preporučam pročitati ovu uvodnu stranicu na forumu zeko i prijatelji http://forum.zekoiprijatelji.com/index.php
    cure su se stvarno potrudile i o skoro svakom glodavcu postoji tekst iz kojeg ćeš jasno vidjeti koja vrsta bi bila dobra za vašu obitelj
    također, ZiP je stvarno izvor korisnih informacija za sve vlasnike glodavaca, od toga kako ih hraniti, pa sve do popisa veterinara kojima ih se može odvesti
    sretno!

kudri avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

da, pročitala sam sve to, ali je uvijek zanimljivije dobiti info iz prve ruke
    curke - vi koje imate degue - koliko su vam stara djeca i dal znaju ugrist?
    i hoćete li imati potomke za udomiti?
    da, dvoumimo se između degua i gerbila...
    Posljednje uređivanje od kudri : 06.11.2012. at 18:54

Datum pristupanja
    Jan 2012

Početno

mi (jos) nemamo djece, ali moja necakina i djeca prijatelja su se znala igrati s njima i nikad nije bilo nikakvih problema. imam jednu preporuku - ako ces uzimati degue, uzmi dva, vole drustvo. mi imamo dvije zenkice i predivno ih je gledati zajedno kako se igraju, maze, ceskaju, grickaju i kako spavaju zajedno. gerbili su isto jako fora, slicni su deguima. mi smo imali malih problema s izborom nastambe. degui naime progrizu kroz sve zivo pa moraju imati kavez koji ima resetke do "poda", a ne samo do gornjeg ruba one kadice. instalirali smo im drvene police u takav kavezic i nakon par mjeseci police su se pretvorile u okvire koji vise na nekoliko cavlica a da ne pricam o tome da su kakice znale frcati posvuda kroz resetke dok bi se gospodje penjale po svojim etazama. ulozili smo puno love i kupili predivan ogroman terarij za glodavce iz ferplasta. o cijeni necu pricat jer me cak i malo sram. sa zamorcima i kunicima neces imati problema oko nastambice. e, i da, ako degui zbrisu i provedu nekoliko sati/dana free u stanu (desilo nam se jednom), pregrist ce sve sto se pregrist da - kablove, odvodnu cijev sudjerice, noge stola, tepih, korice knjiga itd tak da, treba pazit da ne zbrisu. a ako i zbrisu, treba pazit kako ih lovis - ako ih primis za repic, otpast ce im puflek - to im je svojevrsni obrambeni mehanizam.

kudri avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

uf, to mi se baš ne sviđa da pregirzu sve...uff, ubit će me muž:/
    bubekica, a jel možeš poslati neki link na taj kavez? hvala!
    Posljednje uređivanje od kudri : 06.11.2012. at 19:08

Datum pristupanja
    Jan 2012

Početno

to ako ih ostavis bez nadzora. moji su bili free tjedan dana vole grickati i moraju grickati jer im zubi kontantno rastu pa ih na taj nacin bruse.

NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Mi imamo hrčka, slatkog dugodlakog, sirijskog. Ne smrdi. Ali smo mali na čuvanju hrčkicu i ona povremeno nesnosno smrdi.

Nisam o tome prije razmišljala, ali meni se sada nikako ne sviđa kućni ljubimac u kavezu. Baš me to rastuži pa tako mi našega često puštami van kaveza, ali samo u jednu sobu u kojoj nema žica za pregristi.

Inače, s njim stvarno enma puno posla niti brige, a lako ga je i udomiti za vrijeme godišnjeg - nikome nije problem paziti tako malu životinjicu

khaa avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Proslo je puno od mog posta na ovoj temi, vise nemam zamorce, ali zato imam macku. I sad vec duze vrijeme razmisljam o drugom ljubimcu, rado bih glodavca, ali kad se opet sjetim piljevine, sijena i razvlacenja svega toga po stanu, prisjedne mi. Macka je nakon glodavca totalni preporod; kutija sa pijeskom koju redovito cistim i to je to. Bez kuglica po stanu

NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Uzmi jos jednu macu. One vole drustvo i lijepo se igraju u paru

Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Citiraj khaa prvotno napisa Vidi poruku
    Proslo je puno od mog posta na ovoj temi, vise nemam zamorce, ali zato imam macku. I sad vec duze vrijeme razmisljam o drugom ljubimcu, rado bih glodavca, ali kad se opet sjetim piljevine, sijena i razvlacenja svega toga po stanu, prisjedne mi. Macka je nakon glodavca totalni preporod; kutija sa pijeskom koju redovito cistim i to je to. Bez kuglica po stanu
    Kao vlasnica zamoraca na kombinaciju maca+glodavac ću ti samo reći- Hm.....

Jedino ako misliš glodavca stalno držati zatovrenog u kavezu. U protivnom računaj da će ti maca kad-tad imati vrlo ukusan obrok. Stvar bi hodala da je maca došla u kuću kao mala i da su glodavci već prisutni makar se ni tada ne bih kladila da priroda neće svoje odraditi jednog dana. Mi smo imali problema i sa čuvanjem jednog peseka, a na macu ni ne pomišljamo.

khaa avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Maca je došla u kuću kad sam imala dva zamorca, nije bilo problema. On je jedan jako dobar mačak, ni inače nemamo problema u slaganju sa drugim żivotinjama
    Ali, ne volim kaveze i nema šanse da bih držala doma bilo koju životinju u kavezu; moje cure nisu imale kavez nego ogromnu drvenu nastambu koju je napravio mm. Za tako nešto sad u malom stanu nemam mjesta, tako da bi došao u obzir samo veliki glodavac tipa zec, bez kaveza. To mi se čini neizvedivo.
    Mm me zeza da moram nabaviti kapibaru
    Šogorica predlaže vijetnamsko prase
    Mislim da će biti još jedna maca, iako se bojim osvete kad mačkero skuži da će maca ili neka druga životinja ostati zauvijek tu. Nadam se da će osveta biti blaga i da neće biti problema, jer jednom kad uzmem životinju u kuću ona će biti s nama do kraja života. Tako da ne želim pogriješiti u odabiru.

NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

khaa, imaš detaljne upute na fejsbukstranici Prave šape, kako se "stara" maca privikava na novu. Poslije ti bude divota - glasam za još jesnu macu jer će onda i ovom tvom biti zanimljivije. I dijelim tvoje mišljenje o kavezima.
    Moja kćer isto gnjavi za too prase - a meni je to grozno. mi imamo samo jednu macu, i moram biti sretna da ju i imamo jer MM nije ljubitelj životinja. Isto smo imali u istio vrijeme hrčka i macu, hrčak je došao prvi - i uginuo je prirodnom smrću, maca mu nikada ništa nije napravila

Datum pristupanja
    Oct 2014

Početno

Citiraj khaa prvotno napisa Vidi poruku
    mi smo imali mačku pa smo još dofurali mini kunića i dobro se slažu.

u početku, kad je bio mali smo dosta pazili i pratili kako se maca ponaša, ali ona
    ga je samo promatrala i promatrala i s vremenom se na njega navikla tako da sada
    miroljubivo koegzistiraju (ne obraćaju baš pažnju jedan na drugog)

eto kod nas je tako...

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •