Nisam medicinarka, tako da ne znam tocno sto se moze ili ne moze vidjeti tocno. Samo znam da u hrvatskoj puuuno cesce vade krv. Bio je i frendicin sin od godine dana na antibioticima sa upalom pluca, pa mu nisu vadili krv, tako da vjerujem da se moze iz drugih izvora detektirati. No ne bum se vise mjesala...
http://www.nhs.uk/Conditions/Pneumon...Diagnosis.aspx
Eto, sluzbena stranica NHS (isto kao i HZZO). Dakle, moze se nakon rengena eventualno napraviti bris ILI vadjenje krvi. Dake iz jednog od tog dvoje moze se otkriti da li se radi o bakteriji ili virusu.
Bris i vadenje krvi ne govore iste stvari.
Uopce mi nije jasno kako bi bris ( i cega?) dao potvrdu da je upala pluca uzrokovana bakterijom.
Da ne spominjem cekanje od tri dana da se vidi da li je bris pozitivan i na sto ke pozitivan.
Ps: nisam otvarala link , ne mogu preko mobitela.
Sad vidim da oni predlazu dijagnostiku sputuma. To je ispljuvak, odnosno duboko iskasljan hracak. Sve ostalo se radi kao bris, ceka se 3 dana na porast i antibiogram.
Tak je sirius, samo hracnu i to je to
Osim toga, isla sam na NHS bas da vidim sto rade u slucaju da djeca trebaju vaditi krv i daju im anestetik, tako da je mozda zena u labosu bila radila negdje vani pa je mozda pobrkala.
Moj neki osoban stav je da sto manje traumi za djecu kad su mali, to bolje. Ne budu se bojali doktora. A jednom ako ih posteno splasis, strah ih moze dozivotno pratiti.
A to o traumi i strahu, mislim da ne vrijedi raspravljati. To je vrlo subjektivna kategorija.
e vidis ja bi prije svoje celjade dala da ga piknu nego na rentgen. sorry, ali je tako.
prica prst ili vena, pa radi se koa sto su alex i sirius rekle o vrsti metoda i uredjaja koje labos ima. ja recimo volim kad mi je krv analizirana na flow citometru, koji je sposoban napraviti jako dobro odvajanje komponenti iz krvi, di se mogu vidjeti da li i u kojoj fazi su se poceli razvijati antitijela, ja mnogo volim kad mi daju onako lijepo one grafice di pise CD i slcno :snob: