Results 1 to 12 of 12

Thread: Odjednom nema let downa :(

Default Odjednom nema let downa :(

Je li se nekome dogodilo da odjednom nema refleksa otpuštanja mlijeka?

Dijete mi je staro 6 mjeseci, uspješno dojimo od početka, sad je na jednom obroku dohrane. Jučer - puf - odjednom - nema let downa. Vuče, vuče, posiše što se da, ali nema trnaca koje inače osjetim nakon 30-ak sekundi sisanja i posljedično - nema onog ritmičnog gutanja kod njega. On siroti vuče, vuče, a onda se unervozi i odustane .

Što se dogodilo odjednom? Mlijeka ima. Nije mi se dogodila nikakva iznenadna stresna situacija koja bi to prouzročila. Ritam svakodnevnice uz dvoje male djece je stresan sam po sebi, ali ništa s čime se ne mogu nositi i s čime se nisam nosila posljednjih 6 mjeseci.

Nasreću, doktorica mi je pristala dati syntocinon, 1 x dnevno, ali ne znam hoće li to biti dovoljno . Sad sam ga upotrijebila i dijete se napokon najelo.

Izdajam se paralelno kako bih imala malo mlijeka u pričuvi koje mu mogu ponuditi na bočicu, ali naravno on time nimalo nije oduševljen, nije do sada pojeo više od 20 ml. Imam sada i AD u pričuvi, ali sinoć ni to nije htio. Nije pošteno jeo od 16 h jučer pa sve do jutros u 8 h.

Sada blaženo spava napapan, ali ne znam što će biti kasnije.

Znam da je opuštanje ključ svega, ali nažalost ovo postaje začarani krug jer mene prije podoja hvata panika

Iskustva, pomoć?

rumena, kako je od jutros?
    Ne brini, mlijeko ne može samo tako nestati, a sasvim je moguće da se let down događa iako ga ti ne osjećaš.
    Kako beba napreduje? Koliko popišanih i pokakanih pelena ima dnevno?
    Kada ste uveli obrok dohrane? Da li dojite istim intenzitetom kao i prije?
    Jesi li možda konzumirala veću količinu kave (može oslabiti ld)?

Refleks otpuštanja možeš potaknuti na nekoliko načina: tuširanje dojki u toploj vodi prije podoja ili stavljanje toplih obloga, stimulacija bradavice, kontakt koža-na-kožu, opuštenost (smirena atmosfera, opuštajuća glazba..). Za vrijeme podoja pokušaj zamišljati otpuštanje mlijeka, duboko disati..probaj raditi kompresije dojke dok dojite i mijenjati strane po nekoliko puta u jednom podoju.
    Sretno

Hvala ti na odgovoru.

Pa jeo je jutros u 8h, ali tad sam upotrijebila syntocinon, pa je bilo super. Nakon toga oko 10:30 voćna kašica i sada čekam da se probudi pa ću mu ponuditi i vidjeti. Dakle - još ne znam na čemu sam danas.

Dohranu smo započeli s 5,5 mjeseci, na jednom je obroku. Malo mu se nešto promijenio ritam zadnjih par dana pa bih se čak usudila reći da ima jedan obrok manje dnevno. Iako, nije to baš neki obrok, više je bilo douspavljivanje na (jednoj) dojci (pod obrokom smatram kad iz obje jede), koje sada preskačemo.

Misliš da je to reakcija na to?

Inače, unazad mjesec dana smo i noćne gotovo izbacili, on sada spava od 20h do cca 4-5h, jede i nastavi dalje.

Inače od rođenja savršeno napreduje na prsima, nikakvih problema nije bilo. Stolica mu je svaka 2-3 dana (od rođenja), a svaka pelena popišana. Jedino jutros nije bila, što nije čudo s obzirom da gotovo ništa nije pojeo više od 12 sati (večer i noć) - sisanje nije išlo, bočicu odbijao .

Edit: on je zapravo 6,5 mjeseci - dakle dohranu smo započeli prije mjesec dana.
    Last edited by rumena; 02.02.2015 at 12:37.

kako je prošlo jučer?

Moguće je da se izbacivanjem podoja (noćni, jedan dnevni) smanjila produkcija. Osjećaš li promjene na dojkama (punije/praznije nego inače/kvrge)?
    Nudi mu češće dojiti preko dana (i nakon krutog obroka) da navuče čim više mlijeka koje mu je sa 6 mjeseci i dalje glavna prehrana. Uz tople obloge prije podoja i kompresije za vrijeme podoja.

Ako ćeš mu davati mlijeko koje si izdojila, probaj na čašu ili žličicu ili napravi kašicu s njim.

Jučer jedno neuspješno dojenje oko 13 h (dakle nije bilo let downa + 80 ml izdojenog na bočicu, jedva sam mu to utrpala). Onda oko 15:30, u polusnu sisao, osjetila sam letdown , lijepo se najeo.

To pripisujem tome što sam netom prije razgovarala sa savjetnicom koja mi je rekla da je moguće da je u pitanju skok sa 6 mjeseci - kaže, u našem slučaju ne traži češće jesti nego je u izrazitom razvojnom skoku (motoričkom), a i brbljati je jako počeo, puno je aktivniji, produžili se razmaci između dojenja i tako, pa mi je savjetovala samo češće stavljanje na dojku i izdajanje svaki puta kada ne isprazni - to me malo umirilo pa sam ga totalno mirna išla dojiti, bez opterećivanja time hoće li poteći mlijeko. Možda je zato dobro prošlo.

Nakon obroka u 15:30, ponudila sam mu opet u 17:30, povukao i odustao, opet u 18:30 ponudila, ništa. U 20h sam ga hranila, nije bilo letdowna, pa sam šricnula sprej i dala mu još oko 50 ml izdojenog na žličicu.

Noćas u 3:30 sam ga stavila i lijepo je papao, osjetila sam letdown, u 7:30 opet neuspješno - špricnula sam sprej

Ne osjećam u zadnje vrijeme promjene na dojkama, nisu tvrde, ne prepunjavaju se, nema krvga...bilo je prepunjavanja kada je izbacio noćna hranjenja prije oko mjesec dana, ali tada nije bilo nikakvih problema preko dana.

he he, počeo ga je zanimati i svijet koji postoji oko cice .
    kao što ti je savjetnica rekla - nudi češće dojku i izdoji ako ne pojede do kraja

6,841

Možda ćeš dobiti menstruaciju?

Ne znam...nema nikakvih naznaka, ali vidjet ćemo. S obzirom na dosta manji broj podoja u zadnjih mjesec dana, možda

Mali update od mene - ako se još netko nađe u sličnoj situaciji...

Naša kriza se stabilizirala nakon otprilike 5-6 dana. Nastojala sam čim više izbjegavati sprej, njemu sam pribjegla kad je baš bilo nužno. Pokušala sam s pjevanjem jedno te iste uspavanke svaki put kada bih ga išla dojiti, tako se barem koncentrirao na moje pjevanje pa nije valjda toliko mislio na to koliko treba mlijeku da poteče... Uz to sam ga ponekad dojila na stojećki, dakle nosala bih ga i njihala, dok ne poteče. Malo po malo, let down se počeo vraćati na staro, dakle mlijeko bi poteklo nakon minutice ili ranije... Nudila sam mu češće, pa i po noći kada se probudio pa se i količina mlijeka opet povećala. Uz to koristila mamine kapi i pila puno tekućine. Vjerujem da je kombinacija svega pridonijela vraćanji situacije na staro. Još uvijek je ponekad nestrpljiv, ali onda ga odmah podignem i stavim na siku na stojećki, pa profunkcionira.

Nadam se da imamo još barem toliko mjeseci dojenja pred nama <3. I ne ponovila se ovakva kriza .

P.S. Menstruaciju ipak nisam dobila.

opet imamo probleme sa dojenjem i na izmaku snaga sam.
    Bebač ima 2mj i par dana.. Sada odbija dojke! Jučer je jos nešto i sisao npr krene minuti dvije pa počne divljat, ljutit se i bunit i ni cut vise. Nakon 100tog pokušaja uguravanja cice ponekad bi ju i ulovio i onda uspio pojest.
    Noćas je valjda sve to nadoknadjivao i jeo svakih cca 2 sata bez protesta. Inače su nam noći vec bile na samo 2 podoja. Jutros opet protest, jedva je primio cicu nakon buđenja (ja sam dežurala kad se probudi da uzme u polusnu).
    Sve živo sam pročitala na rodinim stranicama i sumnjala sam najprije u skok pa u štrajk a sada pak mislim da je mozda problem u let downu. Znam sve sta treba radit da se poboljša ali mi ne ide, valjda sam preukocena i zabrinuta.
    Nisu mi problem noćni podoji iako desnu ne želi nikako ni po noći u ležećem nego samo u položaju nogometne lopte.
    Sva sam psihički rastresena znam da se treba smirit ali ne mogu..
    E da, i nakon sto ga dignem da se smiri on se uglavnom smiri nije da cendra da je gladan. Kada pokazuje znakove gladi stavim ga jesti i onda šou!
    Imao je temperaturu i začepljen nos prošli tjedan, mozda je to neki uzrok?
    Cure koje ste preživjele štrajk molim ohrabrite me malo jer ne znam sta ću, da li da mu nudim izdojeno na bocu? Nemam snage stvarno za hranjenje na žličicu ili šalicu.
    I jos jedna stvar, moja greška ali sad je kasno, duda ga dosta uspije smirit kas krene histerija oko cica čak cin ju stavi u usta i zaspi

Osoblje foruma Kaae's Avatar

Najvjerojatnije nije strajk; premalen je za to.

S obzirom da doji u snu i da mu se svidja lezeci polozaj i polozaj nogometne lopte, za pretpostaviti je da je letdown prejak i da je zbog toga ljut i nemiran. Jesi li dosad pokusavala usporiti ili ubrzati letdown? Preporucila bih da pokusas usporiti pa da pratis kako ide. Prema ovome sto pises, cini mi se da mislis da je refleks prespor i da si ga pokusavala ubrzati - zasto mislis da je tak?

Znaci, postavi dijete iznad razine bradavice, tako da i gravitacija radi tebi/bebi u korist. Nastavite dojiti u lezecem polozaju, polozaju nogometne lopte, ili postavi dijete da legne preko tvojeg trbuha i da sisa odozgo. Kad krene letdown (osjecas li?), pusti da mlijeko otece u neku casu, krpu, sto god, a onda ponovno ponudi bradavicu.

Isto tako, nemoj cekati da pokaze znakove gladi jer su gladne bebe same po sebi nervozne. Nudi dojku puno cesce. Koliko cesto maleni sisa? Koliko podoja imate u 24h?

Temperatura i zacepljen nos svakako utjecu na raspolozenje djeteta, a samim time i na dojenje.

Kaae hvala na odgovoru!
    Evo čitam šta sam pisala prije 3 tjedna i danas identična situacija, sutra će navršiti 3 mjeseca. Znači prije 3 tjedna je trajalo nekih 5 dana, nije bio problem u let downu nego ja mislim da je falilo mlijeka. Možda se kod nas skokovi tako manifestiraju?
    Da li je ipak možda skok u pitanju?
    On jednostavno nije beba kojoj je cica utjeha (već duda nažalost, to sam zeznula u početku ali šta je tu je sada) i kada u cici nema mlijeka onda neće samo da žvače već plače i nervira se. Danas u nekoliko navrat nije htio ni pokušati cicati, čim bi ga stavila u položaj za dojenje odmah bi se bunio. Inače sam primjetila zadnjih nekoliko večer da nemam dovoljno mlijeka za zadnji obrok, on negoduje i još bi jeo ali nema. Svejedno se smiri i zaspi.
    Večeras nije htio niti čuti za cicu, imala sam izdojenog cca 30ml, to sam mu krenula davati na bočicu počeo je vući ko lud i onda sam mu nabrznu uvalila cicu pa je malo pojeo ali mislim da mu nije bilo dovoljno. Dali da se izdajam u prazno nakon svakog podoja da povećam produkciju?
    Inače zadnjih 7-10 dana nam dan izgleda ovako:
    buđenje oko 6.30/7, cicaje svakih ca 2 sata (ponekad i manje ako je nervozan da bi zaspao dam mu cicu, pocica šta ima i onda se uglavnom još razljuti i razbudi jer više nema), ide spavati oko 20, budi se i jede oko 2 i 5.